Print this page

Predsjednik FBiH Marinko Čavara posjetio Općinu Vareš

14 Srp 2021
1704 times

Danas, 14.07.2021. godine Općinu Vareš posjetio je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara.

Uz predsjednika federacije u izaslanstvu su bili Josip Martić, federalni ministar za prostorno uređenje i Ljiljana Lovrić zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. U uredu načelnika razgovarali su o aktualnoj problematici i projektima koji se realiziraju u Varešu. 

Predsjednik Fedracije BiH izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom i naglasio: “Prvenstveno zahvaljujem gospodinu načelniku što je izdvojio vrijeme da možemo razgovarati o svim problemima s kojima se općina Vareš suočava, naravno uz poziv posjetu Varešu dobili smo poziv za posjetu firmi Eastern Mining koji pokazuju jednu veliku osjetljivost prema društvenoj zajednici. Pitao sam načelnika je li to moguće, da imaju takva poduzeća koja su, da tako kažem, osjetljivi prema sredini u kojoj žive i koji su spremni pomoći sve projekte koji puno puta kod drugih poduzeća ne vidimo tu spremnost. Načelnika smo jedva zaustavili da prestane govoriti o svim tim projektima koju su poduprti s njihove strane, a s druge strane dobili smo informaciju da još uvijek dugovi koje ima Općina Vareš nisu riješeni. Mi ćemo s federalne razine pokušati razgovarati i tražiti načina kako pomoći kroz realizaciju drugih projekata koje Općina Vareš kandidira na federalnoj razini. Ministar Martić,  zamjenica ministra Lovrić, koji su danas samnom, su na neki način vezani s ulaskom ove velike firme u Vareš i Bosnu i Hercegovinu, njezino poslovanje, suočavali se i svi su se uvjerili u profesionalnost, profesionalni odnos i poštivanje svih zakonskih propisa koju su u BiH, prema tome zaslužuju jednu vrijednu pozornost, kako nas danas kroz ovu posjetu. Na nama je da damo potporu ovakvim poduzećima i da su takva poduzeća dobrodošla u BiH, a posebno u Vareš”, istakao je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Zadovoljstvo današnjom posjetom iskazao je načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević: “Zahvaljujem se predsjedniku, resornom ministru i zamjenici što su izdvojili svoje vrijeme da dođu u Vareš kako bih ih upoznao s problemima ali i dobrim i lošim stvarima. Vareš se i dalje bori sa stabilizacijom proračuna, sa financijskom situacijom, a na sve to je dodatno utjecala korona prošle godine zbog smanjenog broja dolazaka naših građana koji žive diljem svijeta. Ova godina i moji pokazatelji govore, da kada se radi o poslovnom dijelu da se traže poslovna zemljišta za gradnju novih hala za nove proizvodnje, a pored toga kupuju se stambeni objekti. Ovo pokazuje da se život vraća u Vareš i da će Vareš u sljedećim godinama zajedno s najvećim kapacitetima, a to je rudnik Eastern Miniga, da ćemo se izboriti i jednom stati na stabilne grane gdje će ljudi naći svoje interese, a to je zapošljavanje visokog i srednjeg obrazovnog kadra. Svi koji imaju ideju mogu se sa svojim projektima malog poduzetništva priključiti ovom projektu, a to je ruralni razvoj, hrana, poljoprivreda, stočarstvo pa i jedan dio turizma. Vareš ima šta ponuditi na svojih 400 kvadratnih kilometara i pozivam sve dužnosnike da znaju da je ovo projekat koji je vrlo bitan za BiH, za Federaciju, Ze-Do kanton i Vareš, a naša sreća što se nalazimo ovdje, ali ovdje interese moraju naći i drugi jer Vareš nema toliki kapacitet da ponudi sve što jedan ovakav projekat zahtijeva”, istakao je načelnik Marošević i osvrnuo se na problem infrastrukture.

 “Ovo je vareško naslijeđe iz bivših vremena, iz prošle države, jer mi nikad nismo imali infrastrukturu, posebno kada je u pitanju putna. Ona se pomalo obnavlja, da se može više, može, jer putna mreža je krvotok. Nije dovoljno imati samo glavne puteve i autoputeve, magistralne puteve i lokalni putevi koji se spajaju u jednu rijeku treba pomoći u njihovoj obnovi od strane države, kantonalne vlasti ali i od nas iz Općine”, rekao je načelnik Marošević.

Po završetku posjete Općini Vareš visoka delegacija uputila se u kompaniju Eastern Mining.

IMG7201-CavaraVares
IMG7205-CavaraVares
IMG7208-CavaraVares
IMG7210-CavaraVares
IMG7209-CavaraVares
IMG7211-CavaraVares
IMG7212-CavaraVares
IMG7215-CavaraVares
IMG7219-CavaraVares
IMG7220-CavaraVares
IMG7221-CavaraVares
IMG7223-CavaraVares
IMG7222-CavaraVares
IMG7224-CavaraVares
IMG7225-CavaraVares

 

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan