Print this page

Novosti iz Zeničko dobojskog kantona

05 Ruj 2021
5196 times

Novosti za dan 31.12.2021. godine

PREMIJER BAŠIĆ ČESTITAO NOVU GODINU: PRUŽIMO JEDNI DRUGIMA RUKU I STVARAJMO BOLJE OKRUŽENJE ZA NAŠU DJECU

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić uputio je čestitku građanima ovog kantona za Novu godinu sa željom da 2022. dočekaju u zdravlju, miru i radosti, sa optimizmom i vjerom u vedriju i ljepšu budućnost.

Navodi da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona u 2021. uspjela realizirati sve zacrtane ciljeve te izvršiti sve zakonske i ustavne obaveze, a u finansijskom smislu godinu okončati sa budžetskim suficitom. To je, ističe, dobar znak da će Vlada i u 2022. godini nastaviti s razvojnim projektima i mjerama koje donose bolje uslove za život svih građana.

Naglašava da su praznici vrijeme za jačanje jedinstva i prevazilaženje svih razmirica, kako bismo se okrenuli stvaranju uslova za napredak na svim poljima.

-Pružimo jedni drugima ruku, okrenimo se budućnosti, čuvajmo našu domovinu i dajmo sve od sebe da stvaramo bolje okruženje za nas i našu djecu - poručio je u čestitki premijer ZDK.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 30.12.2021. godine

VLADA I SKUPŠTINA IZVRŠILI SVE USTAVNE I ZAKONSKE OBAVEZE TE REALIZIRALI BROJNE RAZVOJNE PROJEKTE I MJERE PODRŠKE

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić rekao je da je za Vladu ova godina bila izuzetno uspješna, iako se do nije dalo naslutiti s obzirom da pandemija još uvijek traje i uzima danak na svim poljima. Naglasio je da je u drugom kvartalu došlo do značajnog povećanja prihoda koje je nastavljeno do kraja godine, tako da je na kraju 2021. godine ostvaren budžetski suficit, a budžet rebalansom uvećan sa prvobitnih 401 milion na 420 miliona KM.

-Izvršili smo sve ustavne i zakonske obaveze te realizirali niz razvojnih projekata i mjera podrške u svim oblastima, posebno zdravstvu, privredi, poljoprivredi i boračkoj zaštiti - rekao je premijer Bašić na novogodišnjoj press konferenciji.

Istakao je da je posebno ponosan na programe poticaja u privredi od kojih su mnogi pionirski u Federaciji BiH, a koji su doprinijeli da privreda ovog kantona bude "kičma" privrede FBiH i BiH.

-Subvencioniramo početne troškove proizvodnih investicija, regresiramo kamate na kredite, pomažemo obrte i sektor turizma, razvijamo poslovne zone i ukupan poslovni ambijent u svim općinama. Ove godine smo kroz osam mjera u privredu usmjerili 3,1 milion KM, od čega samo za jačanje konkurentnosti 1,4 miliona, a omogućili smo i povoljne kreditne linije za privredu kod komercijalnih banaka i našeg Kreditno-garancijskog fonda - rekao je premijer Bašić.

Naveo je da je posebno sretan što je Zeničko-dobojski kanton postao drugo ime za ulaganja u školsku infrastrukturu, koja će u mandatu ove vlade dostići iznos od 20 miliona KM. Samo kroz jedan takav projekat, ove i naredne godine će se rekonstruisati 30 zgrada škola i fakulteta.

Istakao je i značaj poticaja u poljoprivredi gdje je u 2021. godine usmjereno 3,4 miliona KM.

-Ove mjere imaju odlične efekte na terenu, posebno u vrijeme pandemije, jer smo uspjeli sačuvati poziciju lidera u peradarskoj, malinarskoj i plasteničkoj proizvodnji u Federaciji BiH - rekao je premijer ZDK.

Dodao je da je u putnu infrastrukturu ove godine uloženo 20 miliona KM, od čega za rekonstrukciju i izgradnju regionalnih puteva skoro 11 miliona, a 9 miliona za redovno održavanje saobraćajnica.

-Sve mjere i programe realizujemo vodeći računa o ravnomjernom razvoju svih općina, što je jedna od ključnih politika ove vlade. Moramo omogućiti da svaki stanovnik našeg kantona ima kvalitetne uslove za život i rad - rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da se Vlada dvije godine bori na dva fronta, jer dok radi na razvojnim projektima u isto vrijeme se bori protiv pandemije, a to najbolje čini kroz jačanje kapaciteta sektora zdravstva.

-Kupujemo medicinsku i zaštitnu opremu, jačamo naše bolnice u Zenici i Tešnju, pomažemo nivo primarne zdravstvene zaštite, a istovremeno se pripremamo za konačni početak generacijskog projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica za što smo davno osigurali povoljan kredit koji je nedavno postao operativan - istakao je.

Vlada u novu godinu ulazi s velikim optimizmom da će uspjeti realizovati budžetski plan, uzimajući u obzir da je ovu godinu završila s dobrim finansijskim rezultatom uz mjere štednje i domaćinski odnos prema javnom budžetu. Budžet za 2022. godinu planiran je u iznosu od 438 miliona KM i on, prema riječima premijera, predviđa nekoliko važnih iskoraka.

-Od 1. januara počinjemo s primjenom Zakona o unutrašnjim poslovima u smislu finansijskog razdvajanja Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. To će, pored operativne, omogućiti i potpunu finansijsku samostalnost Uprave policije. Također smo planirali početak rada Ureda za borbu protiv korupcije, kao profesionalnog i nezavisnog organa, koji će se prije svega baviti prevencijom korupcije - naveo je premijer Bašić.

Naveo je da će od 1. januara plate policajaca te državnih službenika i namještenika u pravosuđu i javnoj upravi porasti će za 10 posto, nakon što je ranije povećana plata zaposlenih u osovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

Naglasio je da Vlada nastavlja provedbu Akcionog plana za izvršenje presuda po kolektivnom ugovoru od kojih su neke stare i više od 15 godina, te da je posebno zadovoljan što ima podršku socijalnih partnera u Ekonomsko-socijalom vijeću.

-Udruženja privrednika pozdravljaju naše mjere poticaja, a sindikatima je drago što smo omogućili povećanje plata svim zaposlenim na budžetu. Uspjeli smo pomiriti interese i privrede i sindikata i to je najbolji pokazatelj da radimo dobar posao - zaključio je premijer Bašić.

Predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić rekao je da je Vlada imala punu podršku kantonalnog parlamenta u svim mjerama i programima za saniranje posljedica pandemije virusa korona. Naveo je da je Skupština programom rada planirala donijeti 82 akta ali da je u konačnici donijela 91 akt, čime je postigla efektivnost od 110 posto.

Čestitao je svim zastupnicima na korektnom radu, naglasivši da su sve sjednice održane uživo uprkos pandemiji virusa kovida. Čestitao je Vladi premijera Bašiću što je u neizvjesnoj fiskalnoj godini uspjela da ostvari budžetski suficit, a na koncu predloži još veći budžet za 2022. godinu koji je na vrijeme usvojila Skupština ZDK-a.

Huskić je čestitao zdravstvenim radnicima, policajcima, kantonalnim inspektorima, službenicima Skupštine i Vlade, kao i svima onima koji su dali doprinos stabilnosti u ZDK-u u svim segmentima.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK I USAID POTPISALI MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU ZA PROJEKAT E-UPRAVE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Američka agencija za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini (USAID) potpisali su memorandum o razumijevanju za Projekat E-uprave.

USAID kroz projekat E-uprave pomaže BiH u usklađivanju zakonodavnog i regulatornog okvira elektronske uprave sa direktivama Evropske unije i najboljom međunarodnom praksom i razvoju novog softvera za poboljšanje efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti institucija koje pružaju usluge građanima i poslovnim subjektima. Da bi se podstakla odgovornost i transparentnost, Projekat E-uprave radi na podršci nadležnim institucijama u uspostavi integrisanih elektronskih registara na različitim nivoima vlasti u BiH, a koje uključuju i module za unapređenje sistema javnih nabavki u BiH.

Prema memorandumu kojeg je potpisao premijer Mirnes Bašić, a prije toga direktorica USAID-misije u BiH Courtney Chubb, zajednički strateški ciljevi USAID-a i Vlade ZDK-a su unapređenje efikasnosti i transparentnosti javnih nabavki, veća odgovornost i integritet ugovornih organa i ponuđača u postupku javnih nabavki, kreiranje bolje i kvalitetnije uprave i prbližavanje javnih usluga građanima, podizanje kapaciteta i vještina službenika za primjenu centralizovanih javnih nabavkii, unapređenje pravnog okvira za javne nabavke, stvaranje preduslova za efikasnije trošenje budžetskih sredstava, te unapređene procedura i postupaka javne uprave u ZDK-u kroz digitalizaciju.

Navodi se da će USAID i Vlada ZDK zajedno raditi na procjenama potreba za digitalizacijom određenih postupaka i procedura organa uprave ovog kantona, kao i potrebnog pravnog okvira za formiranje centralnog nabavnog tijela i primjenu informacionog sistema za centralizovane javne nabavke, za što će osigurati tehničke i operativne kapacitete, procijeniti kapacitete i potrebu za obukama službenika u oblasti javnih nabavki, izraditi plan i organizovati obuke službenika, sagledati potrebe za nabavkom hardvera i softvera za rad centralnog nabavnog tijela te izraditi korisnički vodič za upotrebu informacionog sistema za centralizovane javne nabavke.

-Vlada ZDK-a je posvećena stvaranju kvalitetnog pravnog okvira, digitalizaciji javne uprave te jačanju sistema javnih nabavki, koristeći najbolja međunarodna iskustva. Želimo da procedure i postupci javnih nabavki i pružanja građanskih usluga budu maksimalno efikasni i transparentni, a sve ciljem racionalnog i domaćinskog trošenja javnih sredstava te pružanja kvalitetnih usluga našim građanima - rekao je premijer Bašić, nakon potpisivanja memoranduma kojim je predviđeno da planirane aktivnosti budu okončane do 31. marta 2025. godine.

USAID se obavezao da će izvršiti analizu potreba za uvođenje digitalnih rješenja u postupcima izdavanja građanskih dozvola, kao i mogućnosti digitalizacije drugih postupaka i procedura u skladu s ciljevima projekta E-uprave, analizirati potrebe i provesti edukaciju službenika, sagledati potrebe i izvršiti nabavku softvera te izraditi korisnički vodič za upotrebu informacionog sistema.

Vlada ZDK-a se obavezala da će imenovati radni tim za saradnju s projektom E-uprave, pružiti sve relevantne informacije, izraditi pravni okvir za formiranje centralnog nabavnog tijela, sudjelovati u obukama te imenovati tim za testiranje i sudjelovati u testiranju funkcionalnosti sistema za centralizovane javne nabavke, a po potrebi i drugih informacionih sistema koji se implementiraju kroz ovaj projekat.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 29.12.2021. godine

PREMIJER BAŠIĆ: ODGOVORIT ĆEMO NA IZAZOVE PANDEMIJE I DOPRINIJETI POBOLJŠANJU STANDARDA GRAĐANA

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Prijedlog budžeta Zeničko-dobojskog kantona u visini od 438 miliona KM, što predstavlja povećanje budžetskog plana za 18 miliona maraka u odnosu na rebalansirani budžet za 2021. godinu.

Premijer Mirnes Bašić zahvalio je svim zastupnicima koji su glasali za budžet, naglasivši da će i u trećoj pandemijskoj godini u fokusu budžeta biti strateški sektori zdravstva, privrede i poljoprivrede. Naveo je da je budžet za privredu povećan za 4 miliona i iznosi 10 miliona KM, povećana su izdvajanja za poljoprivredu, a budžet MUP-a veći je za 6 miliona KM.

Novina u budžetu je finansijsko i operativno razdvajanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije od 1. januara, shodno izmjenama Zakona o unutrašnji poslovima ZDK, a predviđeno je i formiranje Ureda za borbu protiv korupcije koji će se baviti prevencijom i borbom protiv korupcije. Povećanjem osnovice sa 300 na 330 KM, predviđeno je povećanje plata za 10 posto zaposlenima u policiji te državnim službenicima i namještenicima u pravosušu i javnoj upravi.

-Vjerujem da ćemo kroz budžet i Program rada Vlade adekvatno odgovoriti na sve izazove u ZDK-u, kao što smo to radili prethodne tri godine mandata te da ćemo doprinijeti poboljšanju standarda života građana - rekao je premijer Bašić.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da su porezni prihodi planirani u visini od 307 miliona KM i veći su 4 posto od poreznih prihoda ostvarenih u 2021. godini, dok su neporezni prihodi zadržani na nivou 70 miliona KM.

Naveo je da u budžetu nije planirano povećanje prihoda po osnovu Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, ali da očekuje da će tokom 2022. godine Parlament FBiH donijeti izmjene navedenog zakona u smislu pravednije raspodjele javnih prihoda koja se trenutno vrši na štetu industrijskih kantona kao što je ovaj kanton.

Press služba ZDK

VLADA ZDK I BBI BANKA: DEVET MILIONA ZA PRIVREDNIKE PO STOPI OD NULA POSTO

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić i član Uprave za korporativno bankarstvo Bosna Bank International (BBI) Nedžad Gušić potpisali su danas ugovor o plasmanu subvencionirane linije za privredne subjekte s područja ovog kantona vrijedne 8,8 miliona KM.

Kreditnom linijom privrednicima je omogućeno da u BBI banci dobiju finansiranje po subvencioniranoj stopi od nula posto, jer je Vlada ZDK za subvenciju profitne marže (kamate) osigurala 300.000 KM.

Ministar Jelić je rekao da je "BBI banka" ponudila najbolje uslove za plasman kreditne linije na javnom pozivu Ministarstva za privredu, te da je potpisivanjem navedenog ugovora ovo ministarstvo okončalo realizaciju ovogodišnjeg programa podrške privredi. Maksimalan iznos kredita je 500.000 KM, a rok otplate pet godina s grejs periodom od 12 mjeseci.

-Mislim da su ovo značajna sredstva jer dolaze u teškom vremenu pandemije koja je zadesila čitav svijet, pa tako i BiH i ZDK. Podrška Vlade ZDK malim i srednjim preduzećima te obrtima u 2021. godini, računajući ovu kreditnu liniju te kreditnu liniju koju plasiramo putem Kreditno-garancijskog fonda, iznosi 13,4 miliona KM - rekao je ministar Jelić.

Gušić je rekao da BBI banka na ovaj način nastavlja pružati neophodnu podršku privredi kroz ekonomsku stabilizaciju, održavanje likvidnosti, nabavku osnovnih sredstava, povećanje obima proizvodnje i usluga te očuvanje postojećih i obezbjeđenje novih radnih mjesta.

-Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH i razvoju malih i srednjih preduzeća, koji su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije i stoga su ovakvi klijenti u našem fokusu. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije po prvi put na području cijelog ZDK-a pružiti mogućnost ovakvog uvida podrške privrednim subjektima, a što će rezultirati kreiranjem novih radnih mjesta - rekao je Gušić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 28.12.2021. godine

VLADA ZDK UTVRDILA NACRT ZAKONA O TURIZMU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je danas Nacrt zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona i uputila u skupštinsku proceduru.

Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH je prestao da važi 2015. godine, tako da predmetna oblast turizma koja reguliše rad turističke zajednice i promociju turizma trenutno nije uređena drugim propisima.

Iz navedenih razloga, kao i tendencije donošenja novih propisa u pojedinim kantonima za oblast turističke djelatnosti kojim se drugačije ili detaljnije uređuju i pitanja pružanja usluga u turizmu općenito, kao i potrebe definisanja i uređenja novih pitanja koja postojećim Zakonom o turističkoj djelatnosti nisu obuhvaćena, Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona je pripremila tekst Nacrta zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona.

Nacrt Zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona objedinjuje i uređuje oblast obavljanja turističke djelatnosti i oblast uspostavljanja, finansiranja i djelovanja turističkih zajednica, odnosno istim se jedinstveno za područje Zeničko-dobojskog kantona uređuje planiranje i razvoj turizma, uslovi i način obavljanja turističke djelatnosti i turistički subjekti, turističke agencije, turistički vodič, turistički pratilac, turistički animator, usluge u turizmu, promocija i unapređenje turizma, turističke zajednice za promociju turizma, boravišna taksa, turistička signalizacija, inspekcijski nadzor i druga pitanja od značaja za razvoj i unapređenje turizma.

Nacrtom predviđa osnivanje Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, te je omogućeno i osnivanje općinskih/gradskih turističkih zajednica, a što ranije zakonsko rješenje nije dozvoljavalo. U cilju koordinacije aktivnosti između Turističke zajednice Kantona i turističkih zajednica općina/gradova, propisano je i formiranje Turističkog vijeća kojeg će činiti direktor Turističke zajednice Kantona, direktori ili ovlašteni predstavnici općinskih/gradskih turističkih zajednica odnosno općina/gradova, te jedan predstavnik Ministarstva.

Definisano je i finansiranje Turističke zajednice Kantona, na način da su prihodi Turističke zajednice prihodi iz budžeta osnivača, prihodi ostvareni preraspodjelom boravišne takse, prihodi od obavljanja djelatnosti, prihodi po osnovu učešća u posebnim domaćim i međunarodnim programima saradnje, prihodi od donacija, kreditna zaduženja uz prethodnu saglasnost osnivača, prihodi iz drugih izvora.

Ministar za privredu Zlatko Jelić naglašava da usvojeni nacrt Zakona o turizmu ne propisuje obavezu privrednih subjekata za plaćanja članarine turističkim zajednicama, a što je predstavljalo jedan od niza parafiskalnih nameta koji dodatno opterećuju privrednike - pravna i fizička lica.

-Predloženo zakonsko rješenje značajno će doprinijeti unapređenju i bržem razvoju turizma, kroz podizanje ukupne turističke ponude Kantona, te aktivnijem sudjelovanju Kantona u razvoju turističke djelatnosti, kvalitetnijem finansijskom nadzoru, povećanju učinkovitosti sistema, boljoj koordinaciji, svrsihodnijem trošenju sredstava, zakonitosti rada turističkih subjekata, promociji turističkog proizvoda i povećanju stručnosti zaposlenih u oblasti turizma, a u konačnici kvalitetnijem turističkom proizvodu – rekao je ministar Jelić.

 

MINISTRU AKARU URUČENA PLAKETA POČASNI GRAĐANIN ZDK

U sklopu posjete Bosni i Hercegovini danas je u Zenici boravio ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar.  Nakon posjete sjedištu Turske misije EUFOR-a u Zenici, ministru Akaru je uručena Plaketa Počasni građanin Zeničko-dobojskog kantona, koju je shodno Zakonu o javnim priznanjima dobio odlukom Skupštine Kantona 29. avgusta 2018. godine.

Svečanu povelju ministru Akaru uručili su premijer ZDK Mirnes Bašić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, bivši predsjedavajući Skupštine Jasmin Duvnjak i predstavnik udruženja "Mostovi prijateljstva" iz Zenice Jasmin Imamović.

Akar je zaslužan za podršku izgradnji mira i povjerenja, te za izuzetan doprinos razvijanju međunarodne i međunacionalne saradnje u BiH na principima humanosti, tolerancije i solidarnosti - stoji u obrazloženju odluke koju je Skupština ZDK donijela 2018. godine.

 

 

Novosti za dan 27.12.2021. godine

NR KINA DONIRALA KANTONALNOJ BOLNICI VRIJEDNU DONACIJU U MEDICINSKOJ I ZAŠTITNOJ OPREMI

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini donirala je 50.000 KM vrijednu donaciju medicinske i zaštitne opreme Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), koja sadrži ultrazvučni aparat te 5.000 zaštitnih maski i 1.000 zaštitnih odjela za borbu protiv pandemije virusa Covid-19.

Savjetnik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake naveo je da su Vlada, nevladine organizacije te kineski državljani koji žive u BiH, od početka pandemije koronavirusa donirali 50.000 doza vakcina, ali i druge vrste medicinskih materijala za BiH, te da je opredjeljenje ove zemlje da jača zdravstvenu saradnju na globalnom nivou, kako bi se što prije i okončala borba te pobijedila pandemija korona virusa.

-Odabrali smo Zenicu kako bismo doprinijeli boljoj zaštiti medicinskog osoblja KBZ-a koji dugo vremena radi na frontu protiv epidemije. Skidam kapu za vašu profesionalnost. Prijatelji, velika udaljenost između Kine i BiH ne može spriječiti prijateljstvo izmeđa naša dva naroda – kazao je Diake.

Premijer Mirnes Bašić zahvalio je narodu NR Kine na donaciji, koja je, napomenuo je, stigla zahvaljujući angažmanu ljekara zeničke bolnice Maliku Ejuboviću. Naglasio je da je KBZ bila prioritet i za Vladu ZDK, koja je sve svoje resurse, posredstvom Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, usmjerila u jačanje kapaciteta te ustanove.

-Ono što je bitno spomenuti je da smo započeli i jedan historijski projekat u KBZ-u, a to je projekat “Energetska efikasnost”. Direktor KBZ-a me jutros obavijestio da je u petak raspisan i javni poziv. Ponovo ćemo putem politike, Federalnog parlamenta, dobiti Zakon o finansijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova na području Federacije BiH, a planirano je i da naša KBZ dobije jedan ozbiljan iznos sredstava za svoju konsolidaciju - najavio je premijer Bašić.

Ministar zdravstva ZDK i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK Adnan Jupić podsjetio je da su upravo hirurzi zeničke bolnice prvi u regionu operisali kovid-zaraženog pacijenta, a ginekolozi "carskim rezom" izvršili prvi porod zaražene trudnice. ZDK je na početku pandemije, podsjetio je Jupić, prvih četiri-pet mjeseci bio "ostrvo" na širem području Balkana bez umrlih pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac rekao je da će savremeni UZV aparat biti instaliran na Odjelu interne medicine, te da će donirana zaštitna oprema dobro doći za zaštitu zaposlenika koji svakodnevno rade sa kovid pozitivnim pacijentima.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 24.12.2021. godine

VLADA ZDK SA 200.000 KM FINANSIRA REKONSTRUKCIJU TRI ŠKOLE U OPĆINI KAKANJ

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević potpisali su danas, u prisustvu premijera Mirnesa Bašića, ugovor o sufinansiranju rekonstrukcije OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" PŠ "Tršće", OŠ "15. april" PŠ "Slapna Gora" i Gimnazije „Muhsin Rizvić“ Kakanj. Ugovor je vrijedan 200.000,00 KM, a sredstva je osigurala Vlada ZDK-a kroz rebalans budžeta za 2021. godinu.

Premijer Bašić je rekao da je ulaganje u obrazovnu infrastrukturu strateško opredjeljenje Vlade ZDK-a te da će samo u mandatu ove vlade u škole na području ovog kantna biti uloženo oko 20 miliona KM.

-To će biti opredjeljenje Vlade i za narednu budžetsku godinu. U toku su radovi na više školskih objekata, gradimo nove školu u Medakovu, Goduši i Varešu, fiskulturne sale u Željeznom Polju, Visokom i Usori, te bazen u školi u Olovu. To su projekti koji su započeti u ovom mandatu i trudit ćemo se da do kraja mandata budu završeni - rekao je premijer Bašić.

Ministar Kozlić je naglasio da novi ugovor potvrđuje dobru saradnju Vlade ZDK i Općine Kakanj, gdje se u okviru projekta energetske efikasnosti trenutno izvode radovi na još dvije škole vrijedni 700.000,00 KM, tako da ukupna ulaganja kantonalne Vlade u školsku infrastrukturu u Kaknju ove godine iznose oko jedan milion maraka.

Najavio je da će još jedna škola u Kaknju biti obuhvaćena projektom totalne rekonstrukcije koji Vlada i resorno ministarstvo planiraju realizirati u toku 2022. godine sa njemačkim KfW-om.

Načelnik Bajtarević zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu što su osigurali sredstva za rekonstrukciju tri škole, potvrdivši opredjeljenje Općine Kakanj da učestvuje u rekonstrukciji seoskih, područnih škola, jer su gradske u dobrom stanju, čime se doprinosi i razvoju sela te čini iskorak za djecu koja dobivaju bolje uslove za boravak i odvijanje nastave.

Naglasio je da općinske vlasti žele biti partneri Vladi ZDK-a u svim oblastima i zajedničkim ulaganjima realizirati projekte važne za sve građane.

Press služba ZDK

 

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI BOŽIĆ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku katoličkim vjernicima za Božić, u kojoj ističu da je Božić blagdan koji slavi ljubav, zajedništvo i razumijevanje među ljudima.

-Neka i ovaj Božić bude podsticaj da činite dobro drugima i da zajedno gradimo društvo slobode, jednakopravnosti i napretka. Sretan Badnji dan i Božić, uz želju da ga proslavite sa obitelji, susjedima i prijateljima, vodeći računa o zdravlju i sigurnosti vaših najbližih zbog globalne pandemije virusa korona koja prijeti svima nama - navodi se u čestitki.

Press služba ZDK

 

KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE NAJAVILA POJAČAN NADZOR POŠTIVANJA NAREDBI KRIZNIH ŠTABOVA FBIH I ZDK

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove obavještava javnost i sva pravna i fizička lica na području Zeničko-dobojskog kantona koja obavljaju ugostiteljsku djelatnost, kao i pravna i fizička lica gdje se okuplja veći broj ljudi (shoping centri, supermarket i veletrgovine) da će u narednom periodu, s ciljem sprječavanja širenja zaraznog oboljenja COVID-19, provoditi pojačan inspekcijski nadzor poštivanja naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Inspekcijske kontrole provoditi će se u redovno radno vrijeme, u popodnevnim satima i u danima vikenda u svim općinama Kantona. Ovim putem ukazujemo još jednom na obavezu striktnog i dosljednog poštivanja propisanih preporuka za rad Zavoda za javno zdravstvo F BiH i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Napominjemo sve ugostiteljske objekte koji planiraju okupljanje više od 50 lica u objektu povodom dočeka Nove godine da su dužni pribaviti saglasnost Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko dobojskog kantona.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK


ESV PODRŽALO PRIJEDLOG BUDŽETA ZA 2022. GODINU I MJERE VLADE ZA PODRŠKU PRIVREDI

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Zeničko-dobojskog kantona na 29. sjednici podržalo je prijedlog Budžeta za 2022. godinu, dajući posebnu podršku opredjeljenju Vlade da budžet bude razvojni u smislu većeg izdvajanja za privredu.

Poseban naglasak stavljen je na kvalitetan i dobar socijalni dijalog kroz ESV te je izražena spremnost poslodavaca i sindikata, kao socijalnih partnera, da učestvuju u izradi Vladinih programa i projekata podrške jačanja privrede, a sve s ciljem stvaranja preduslova za bolji život građana ovog kantona.

Socijalni partneri detaljno su analizirali sve komponente budžeta, koji je planiran u iznosu od 438,3 miliona KM, što je za 37 miliona više u odnosu na budžetski plan, odnosno 18 miliona KM u odnosu na izvršenje budžeta u 2021. godini, sa naglaskom na povećanje izdvajanja sredstava za razvojni i socijalni segment.

-ESV je podržalo da se predloženi budžet uputi u skupštinsku proceduru i nakon usvajanja prati izvršenje budžeta kroz programe poticaja u oblasti privrede i poljoprivrede, a da sindikat sa svoje strane prati realizaciju zaključaka sa prethodnih sastanaka na kojima smo se usaglasili da se u 2022. poveća plata zaposlenima u policiji, pravosuđu i javnoj upravi, što je predviđeno planom budžeta - rekao je premijer i predsjednik ESV-a Mirnes Bašić.

Premijer Bašić je također informisao socijalne partnere o realizaciji programskih aktivnosti Vlade u toku 2021. godine. Predstavnici udruženja privrednika pohvalili su realizirane programe poticajnih mjera u oblasti privrede, dok su predstavnici sindikata pozdravili dosljednu primjenu novog kolektivnog ugovora kojim je povećana plata zaposlenima u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

ESV je dalo podršku privrednim subjektima u njihovim zahtjevima prema JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo vezano za povećanje cijene električne energije za privredu, uz zaključak da ESV uputi ovom javnom preduzeću dopis u kojem će tražiti da sagleda mogućnost da ne dođe do enormnog povećanja cijene el. energije koje bi ugušilo privredu te blokiralo nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 23.12.2021. godine

SUBVENCIJU ZA JAČANJE KONKURENTNOSTI DOBILO JOŠ 18 PRIVREDNIH SUBJEKATA U ZDK

Odobravanjem sredstava privrednim subjektima putem ponovljenog javnog poziva za jačanje konkurentnosti kroz investiranje u opremu, Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona okončalo je realizaciju svih osam poticajnih mjera iz Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede za 2021. godinu.

Na ponovljeni javni poziv prijavilo se 28 poslovnih subjekata, od kojih je uslove ispunilo 18, a odobrena su sredstva u iznosu od 339.910,00 KM.

Ministar za privredu Zlatko Jelić izrazio je zadovoljstvo što su sredstva za jačanje konkurentnosti dobile kompanije iz svih općina ovog kantona, što je, kako je rekao, "pokazatelj da imamo razvijene gospodarske sredine u cijelom kantonu". 

Naglasio je da je u 2021. godini za mjere subvencija izdvojeno 3,1 miliona KM te da su to dosad najveća sredstva poticaja koje su osigurali Ministarstvo za gospodarstvo i Vlada ZDK-a.

-Od toga se na program jačanja konkurentnosti odnosi 1.412.000,00 KM, a najveći dio sredstava dodijeljen je malim i srednjim preduzećima - rekao je Jelić.

Premijer Mirnes Bašić istakao je da je jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća jedna od ključnih politika ove vlade, te da su programi poticaja planirani i u 2022. godini.

-Sve ovo govori o posvećenosti Vlade stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i jačanju realnog sektora, kako bi privreda ZDK ostala kičma ekonomije i među najvećim izvoznicima u Bosni i Hercegovini", rekao je premijer Bašić.

 

ODOBRAVANJEM SREDSTAVA OTKUPLJIVAČIMA JAGODIČASTOG VOĆA, OKONČANA REALIZACIJA PROGRAMA POTICAJA U POLJOPRIVREDI ZA 2021. GODINU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je odluku za isplatu sredstava poticaja otkupljivačima jagodičastog voća iz ovog kantona za 2021. godinu u iznosu od 90.469,24 KM. Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva, a pravo na poticaje ostvarilo je 11 otkupljivača jagodičastog voća.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić rekao je da je ovom odlukom okončana realizacija ovogodišnjeg Programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi u rekordnom iznosu od 3.444.035,00 KM, a odnosi se na animalnu i biljnu proizvodnju, prerađivače i otkupljivače, kapitalne investicije i ostale vrste podrški u poljoprivredi.

-Pozivam poljoprivrednike na strpljenje, jer sve ono što je odobreno na Vladi je u proceduri isplate, koja će krenuti vrlo brzo i biti završena do sredine januara - rekao je Hadžić.

Naglasio je da će u januaru, a nakon usvajanja Budžeta za 2022. godinu, biti donesen novi program poticaja u poljoprivredi, koji će obuhvatiti oko 80 posto postojećih mjera poticaja, dok će preostalih 20 posto mjera biti usaglašavano sa poljoprivrednim proizvođačima vodeći računa da to budu mjere koje će biti najefikasnije i najefektivnije u 2022. godini.

Press služba ZDK

 

KŠ ZDK PREDLAŽE PRODUŽENJE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA I NAKON NOVE GODINE

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ ZDK), analizirajući informaciju o epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu koju je sačinio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna, ali sa osjetnom tendencijom poboljšanja epidemioloških parametara.

-Na to ukazuju podaci da smo u prethodnih sedam dana imali 280 novootkrivenih slučajeva, što je znatno manje nego sedmicu ranije kada je potvrđeno 390 ili 560 slučajeva koji su potvrđeni prije dvije sedmice, da su bolnički kapaciteti nešto manje popunjeni, a i sam podatak da smo prethodne sedmice imali 32 umrlih, a ove sedmice imamo 15 smrtnih ishoda - rekao je nakon sjednice ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić.

Naglasio je da je KŠ zbog toga odlučio da za novogodišnje praznike ublaži epidemiološke mjere i omogući organizirani doček Nove godine. Prema mjerama KŠ FBiH, organizatori proslava mogu okupiti do 50 ljudi, dok je prema mjerama KŠ ZDK moguće okupiti do 150 ljudi u zatvorenom, odnosno 300 na otvorenom prostoru, ali uz poštivanje epidemijskog protokola VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) i drugih epidemioloških mjera.

Najavio je da će KŠ ZDK predložiti Vladi ZDK-a da trenutne epidemiološke mjere, koje važe do 31. decembra, ostanu na snazi i prve dvije sedmice januara 2022. godine.

Prema infomaciji INZ-a, do sada je zaprimljeno i distribuirano 232.471 doza vakcine, a sa dvije doze je ukupno vakcinisano 78.762 građana. Sa jednom ili dvije doze vakcinisano je skoro 31% odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je oko 10 posto građana ZDK-a vakcinisano izvan BiH, stopa provakcinisanosti odraslog stanovništva u ovom kantonu iznosi 41%.

Jupić je pozvao građane da se vakcinišu i na taj način zaštite svoje zdravlje, navodeći kao dobar primjer zdravstvene radnike u ovom kantonu, kao i Krizni štab ZDK čiji su svi članovi potpuno vakcinisani.

Press služba ZDK 

 

 Novosti za dan 21.12.2021. godine

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI DAN RUDARA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 21. decembra - Dana rudara.

Ističu da Zeničko-dobojski kanton ima posebno mjesto u elektroenergetskom sektoru Federacije BiH i Koncernu Elektroprivrede BiH, zahvaljujući Termoelektrani Kakanj i rudnicima u Kaknju, Brezi i Zenici. Stoga, dodaju, rudari imaju posebno mjesto u našem društvu, jer rade izuzetno težak i častan posao, zbog čega sve nas čine ponosnim.

-Rudnici u posljednje vrijeme prolaze restrukturiranje kako bi postali održivi, a rudari dobili humanije uslove rada i dobre plate. Jačanje rudnika i poboljšanje položaja rudara, kao i jačanje cjelokupnog energetskog sektora, koji je izuzetno važan za ekonomiju naše države, naš je zajednički imperativ i stoga ima punu podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona - navodi se u čestitki.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 17.12.2021. godine

VLADA DONIJELA MJERE ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE I NALOŽILA POJAČAN INSPEKCIJSKI NADZOR

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva i naredbom donijela nove epidemiološke mjere koje se primjenjuju od danas, 17. decembra i ostaju na snazi 14 dana.

Naredbe se odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sudove, ugostiteljske objekte i obdaništa u ovom kantonu.

Naredbama je dopušteno okupljanje ne više od 50 osoba u zatvorenom i maksimalno 100 osoba na otvorenom prostoru, s tim da organizator mora osigurati fizički razmak od najmanje 2 metra između osoba, osim članova istog domaćinstva.

Izuzetno je dopušteno organiziranje i većih okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru i to maksimalno 150 osoba u zatvorenom, odnosno 300 osoba na otvorenom, pod uvjetom da veličina prostora omogućuje provođenje higijensko-epidemioloških mjera. U ovom slučaju uvjet je da učesnici skupa imaju negativan test na virus korona ne stariji od 48 sati, potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

Za provođenje higijensko-epidemioloških mjera i organizaciju skupova odgovoran je organizator, koji je za veća okupljanja dužan pribaviti saglasnost Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, koja se izdaje na osnovu mišljenja sa procjenom rizika koje izdaje Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Organizator skupa zahtjev Kriznom štabu mora podnijeti najmanje sedam dana prije održavanja skupa.

Usvojen je poseban set mjera za ugostiteljske objekte, koji su dužni da stolove u objektu rasporede na način da se broj raspoloživih stolica za goste odredi tako da za svaku stolicu pripada minimalno 2m/2 prostora namijenjenog za prijem gostiju objekta.

Ugostiteljski objekti koji budu organizirali proslavu Nove godine 31. decembra, 01. i 02. januara dužni su da stolove rasporede tako da za svaku stolicu pripada minimalno 4m2 površine prostora namijenjenog za prijem gostiju objekta. Ukoliko broj gostiju prelazi 50 sve osobe u ugostiteljskom objektu moraju imati negativan test na virus korona ne stariji od 48 sati, potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

Za provođenje navedenih mjera odgovorno je pravno lice, kao i odgovorna osoba u pravnom licu, te fizičko lice registrirano za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Nadležne inspekcije su zadužene da vrše pojačan inspekcijski nador provođenja naloženih mjera u ugostiteljskim objektima, te da protiv lica koja ne poduzimaju mjere u skladu sa ovom naredbom, kao posebnim propisom u uvjetima proglašene epidemije u FBiH, privremeno zabrane rad ugostiteljskog objekta.

Vlada je prihvatila informaciju o epidemiološkoj situaciji u ZDK zaključno s 12. decembrom, koja je sastavni dio donesenih naredbi, a prema kojoj je od od 06. do 12. decembra potvrđeno 390 novih slučajeva, što je manje nego sedmicu ranije kada je potvrđeno novih 553 slučajeva zaraze, ali je u isto vrijeme zabilježen veći broj smrtnih ishoda - ukupno 32, tako da je stopa mortaliteta povećana sa 5,85 na 8,91 na 100.000 stanovnika.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK USVOJILA ODLUKE ZA ISPLATU POTICAJA U POLJOPRIVREDI U IZNOSU OD 481.927,60 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je odluke za isplatu poticajnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od 481.927,60 KM, a u skladu s Programom utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a za 2021. godinu.

Sredstva će biti isplaćena u voćarskoj proizvodnji na ime podrške za zasnivanje novih zasada jagodičastog voća u iznosu od 22.098,00 KM.

U stočarstvu će biti isplaćeno 339.681,00 KM, i to za registrovanu ovčarsku ili kozarsku proizvodnju 34.000,00 KM, na ime podrške otkupljivačima/prerađivačima mlijeka 233.681,00 KM, podrške otkupljivačima/prerađivačima pilećeg mesa 70.000,00 KM, te podrške za registrovanu svinjogojsku proizvodnju u iznosu od 2.000,00 KM.

Takođe će biti isplaćena sredstva iz oblasti veterinarstva u ukupnom iznosu od 97.508,60 KM, i to za mjeru sufinansiranja dijagnostičkih ispitivanja i kontrole zdravlja vimena 67.620,00 KM, provođenje mjere preventivne vakcinacije svinja protiv bolesti svinjska kuga u ovom kantonu 8.930,00 KM, finansiranje troškova dijagnostičkog ispitivanja životinja i službenih uzoraka po nalogu veterinarske inspekcije 5.066,10 KM, finansiranje troškova eutanazije i neškodljivog uklanjanja oboljelih životinja 9.392,00 KM, te nadoknade nastale štete vlasnicima životinja zbog provođenja naređenih mjera eutanazije 6.500,00 KM.

Sredstva će biti isplaćena i za nerealizirane zahtjeve iz prethodnog perioda i pomoći u posebnim okolnostima na području ovog kantona za 2021. godinu u iznosu od 22.640,00 KM.

Press služba ZDK

 

KLUBOVIMA SJEDEĆE ODBOJKE U ZDK DODATNA PODRŠKA VLADE OD 16.000 KM

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona osiguralo je dodatnu finansijsku podršku u iznosu od po 2.000 KM za svih osam klubova sjedeće odbojke u ovom kantonu - KSO "Zenica ’92" Zenica, IOK "Bosna" Zenica, SD RVI "Kakanj ’92" Kakanj, IOK "Zavidovići" Zavidovići, IOK "Auto servis Huso" Maglaj, OKI "Breza" Breza, OKI "Breza 304" Breza i KSO "Čelik 07" Zenica.

Ugovori sa ovim klubovima potpisani su tokom prijema predstavnika Saveza sjedeće odbojke ZDK i navedenih klubova kod premijera Mirnesa Bašića i ministra za boračka pitanja Fahrudina Čolakovića.

Premijer Bašić je naglasio da su dodatna sredstva osigurana kroz rebalans budžeta, a zahvaljujući dobroj finansijskoj slici i potpunom ostvarenju budžetskog plana za 2021. godinu.

-Ispunili smo sve finansijske obaveze i višak sredstava usmjerili prema resorima i kategorijama koje imaju posebne zasluge u društvu, a boračka kategorija kojoj vi pripadate je jedna od najzaslužnijih - rekao je premijer Bašić.

Ministar Čolaković je naveo da je budžet ovog ministarstva rebalansom uvećan za 100.000 KM i u konačnici iznosi 15,3 miliona te da je za narednu godinu planirano dodatno povećanje budžeta za boračku zaštitu.

Predsjednik Saveza sjedeće odbojke Hajrudin Zekić zahvalio je premijeru i resornom ministru na brizi za branilačku populaciju i invalidni sport, rekavši da je zahvaljujući toj podršci ovaj kantonalni savez jedini ispunio finansijske obaveze prema Savezu sjedeće odbojke Federacije BiH te da je "neprikosnoveni vladar"  Sportskih igara ratnih vojnih invalida FBiH.

Press služba ZDK

VLADA UTVRDILA PRIJEDLOG BUDŽETA ZDK ZA 2022. GODINU I UPUTILA U SKUPŠTINSKU PROCEDURU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je prijedlog Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu i po skraćenom postupku uputila u proceduru u Skupštini ZDK-a.

Premijer Mirnes Bašić naglasio je da je budžetom predviđena puna primjena Zakona o unutrašnjim poslovima, što znači da će od 1. januara 2022. godine doći do finansijskog razdvajanja Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije. Novina je i da je budžetom predviđeno formiranje Ureda za borbu protiv korupcije, kao samostalnog i i finansijski nezavisnog organa za prevenciju i borbu protiv korupcije u ovom kantonu.

-Zadržali smo fokus na prioritetima kao što su zdravstvo, jer još uvijek traje pandemija virusa korona, povećali smo budžete u sektorima privrede, poljoprivrede i socijalne politike, a za 10 posto su povećane plate policijskih službenika, radnika uprave i sudske vlasti. Na nivou rebalansiranog budžeta za 2021. godinu planirali smo izdvajanja za putnu infrastrukturu, vodoprivrednu i školsku infrastrukturu - rekao je premijer Bašić.

Prihodi su planirani u iznosu od 438 miliona i 320.000 KM, od čega su prihodi od poreza 307 miliona i 754.000 KM i 4 posto su veći od ostvarenja u 2021. godini. Neporezni prihodi i tekući transferi, odnosno donacije sa viših nivoa vlasti planirani su na nivou iz 2021. godine.

Ministar finansija Josip Lovrić naveo je da su budžetski rashodi planirani u iznosu od 401 milion KM, što je za 7 posto više u odnosu na plan za 2021. godinu.

Lovrić je istakao da je budžet upućen u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku kako bi se mogao usvojiti do kraja ove godine, te da skupštinske procedure omogućuju i predlaganje amandana na prijedlog budžeta.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 16.12.2021. godine

VLADA ZDK SUFINANSIRA IZGRADNJU ŠKOLE U MEDAKOVU I SEDAM VODNIH OBJEKATA U OPĆINI TEŠANJ

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić potpisali su s načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem ugovore o realizaciji više kapitalnih projekata na području ove općine.

Ministar Kozlić i načelnik Huskić potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje nove zgrade OŠ "9. septembar" u Medakovu za što je ovo ministarstvo, pored ranije izdvojenih 300.000 KM, rebalansom ovogodišnjeg budžeta osiguralo dodatnih 200.000 KM, tako da je za izgradnju školske zgrade do sada ukupno izdvojilo 500.000,00 KM.

Osim toga, obišli su radove na tri osnovne škole u Tešnju na kojima se izvode radovi na utopljavanju, zamjeni azbestnih krovova, zamjena kotlovnica i prelazak sa uglja na pelet, djelimična zamjena rasvjetnih tijela i ugradnja led rasvjete. Ukupna investicija u ove tri škole je skoro 1.200.000,00 KM.

Ministar Hadžić i načelnik Huskić potpisali su sporazum o zajedničkom učešću Zeničko-dobojskog kantona i Općine Tešanj u realizaciji projekata izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata (zaštitni vodni objekti, vodni objekti za snabdijevanje i vodni objekti za zaštitu voda od zagađenja).

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ovim sporazumom se obavezalo da će za izgradnju sedam vodnih objekata ukupne vrijednosti 550.000,00 KM, iz sredstava vodnih naknada za 2021. godinu izdvojiti 298.045,00 KM.

 

Novosti za dan 15.12.2021. godine 

OPĆINAMA, UDRUŽENJIMA I PREDUZEĆIMA 435.780,67 KM ZA PROJEKTE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE I SUPRASTRUKTURE

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori sa devet općina, sedam udruženja građana i devet privrednih subjekata sa područja ovog kantona o dodjeli sredstava namijenjenih subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture.

Za navedenu namjenu putem javnog poziva Ministarstva za privredu izdvojeno je ukupno 435.780,67 KM, čime će biti podržana realizacija projekata ukupne vrijednosti 842.252,98 KM.

Ministar Jelić je potvrdio opredjeljenje Vlade da nastavi s realizacijom programa unapređenja turističke infrastrukture i suprastrukture, odnosno turističke ponude Zeničko-dobojskog kantona.

-Općine i udruženja korisnici sredstava su izrazili veliko zadovoljstvo i zahvalnost Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvu za privredu što su prepoznali značaj kandidovanih projekata kako za obogaćivanje ukupne turističke ponude jedinica lokalne samouprave, tako i udruženjima u njihovim aktivnostima na zaštiti prirodnog bogatstva, kreiranja imidža ZDK-a kao poželjnog mjesta za odmor i kreiranje turističke ponude naročito ruralnih područja - rekao je Jelić.

Subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture jedan je od segmenata programa subvencija Ministarstva za privredu za 2021. godinu ukupne vrijednosti 3,1 miliona KM.

KRIZNI ŠTAB ZDK PREDLOŽIO VLADI POSEBNE MJERE ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ) predložio je kantonalnoj Vladi da donese set novih epidemioloških mjera koje bi se primjenjivale uoči i tokom predstojećih vjerskih blagdana i novogodišnjih praznika.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić rekao je da su predložene mjere nešto "labavije" u odnosu na susjedne kantone, jer je do novogodišnje noći omogućeno okupljanje 50 osoba u zatvorenom i 100 na otvorenom prostoru, kako je propisano naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

KŠ je predložio da se organizatorima dočeka Nove godine omogući da 31. decembra te 01. i 02. januara okupe veći broj ljudi, nego što je propisano federalnom naredbom, i to do 150 u zatvorenom te 300 ljudi na otvorenom prostoru, poštujući pravilo VPT (vakcinisan, prebolovao, testiran).

-Mislim da će se ova mjera pozitivno odraziti na normalizaciju života te da će Vlada ZDK predložene mjere prihvatiti i donijeti odgovarajuću naredbu koja će biti na snazi 15 dana - rekao je ministar Jupić.

Naglasio je da statistički podaci ukazuju na to da se epidemiološka situacija popravlja, jer je broj oboljelih manji nego prethodnih sedam dana, 390 u odnosu na 553, ali da je broj smrtnih ishoda i dalje visok.

U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 32 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 8,91 na 100.000 stanovnika i ova vrijednost je viša u odnosu na prethodnu sedmicu (5,85).

Press služba ZDK

PREMIJER BAŠIĆ POTPISAO POVELJU O GRAĐANSKOJ ZELENOJ ENERGIJI

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić potpisao je u Sarajevu "Povelju o građanskoj zelenoj energiji", zajedno sa premijerima svih kantona te predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH.

Povelja je potpisana tokom konferencije "Zelena energija građanima" koju je organizirala Misija USAID-a u Bosni i Hercegovini, a u čijem su fokusu reforme koje su potrebne u nizu oblasti, korištenju obnovljivih izvora energije i implementaciji mjera energetske efikasnosti u većem obimu, pristupa prirodnom gasu, a sve s ciljem zaštite okoliša i stvaranjem uslova građanima da preuzmu aktivnu ulogu u tranziciji energetskog sektora.

Potpisnici povelje potvrdili su opredjeljenje korištenju obnovljivih izvora energije i implementaciji mjera energetske efikasnosti u većem obimu.

-Prepoznajemo i razumijemo važnost potrebe za zelenom energijom u povećanju kvaliteta življenja i boljem stanju okoliša, te prednosti održivog korištenja energije koja doprinosi borbi protiv klimatskih promjena, ekonomskom razvoju i očuvanju životne sredine. Svjesni smo da su investicije u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i obezbjeđenju pristupa prirodnom gasu kao tranzicijskom gorivu pokretač ekonomskog razvoja i stoga ostajemo posvećeni otvaranju novih radnih mjesta i povećanju sigurnosti snabdijevanja energijom i zaštiti okoliša - navodi se u povelji.

Potpisnici su se obavezali da će raditi na pojednostavljenju i transparentnosti procedura ishođenja dozvola kako bi svi građani imali jednostavniji pristup modernim i čistim izvorima energije, te sva nastojanja usmjeriti kao boljoj i održivoj energetskoj budućnosti za dobrobit svih građana.

Predstavnici USAID Projekta asistencije energetskom sektoru na koferenciji su predstavili aktivnosti na izradi seta energetskih zakona na federalnom nivou koje su u završnoj fazi, aktivnosti u oblasti prirodnog gasa s akcentom na alternativni pravac snabdijevanja, kao i aktivnosti na pripremi izmjena i dopuna kantonalnih zakona o građenju i koncesijama. Očekuje se da ove promjene pomognu Federaciji BiH da dobije moderan zakonski okvir, usklađen sa zahtjevima EU, pojednostavi postupke ishođenja dozvola za male solarne elektrane, uvede mehanizam podrške za mikro proizvođače kao i mjere energetske efikasnosti za domaćinstva.

Poseban akcent bit će na građanima koji neće biti samo pasivni potrošači energije već će preuzeti aktivnu ulogu u energetskom sektoru, pa im je zbog toga potreban moderan i fleksibilan zakonski okvir.

Premijer Bašić je nakon potpisivanja navedene povelje rekao da je energetska efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije jedna od ključnih politika Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a što ova vlada pokazuje konkretnim mjerama i projektima, među kojima je i projekat enegetske efikasnosti u školskim objektima.

Radi se o investiciji od 11 miliona KM, a utopljavanje zgrada, uključujući i izbacivanje iz upotrebe kotlova na fosilna goriva, ove i naredne godine bit će realizirano u 30 škola u ovom kantonu.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 14.12.2021. godine

 

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU NOVE ZGRADE PODRUČNE ŠKOLE GODUŠA

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić položili su kamen-temeljac za izgradnju nove zgrade Područne škole "Goduša" - OŠ "Alija Nametak" Buci Visoko, koja se gradi u dvorištu postojeće škole izgrađene daleke 1965. godine.

Prvu fazu projekta zajedno finansiraju Grad Visoko sa 110.000,00 KM i Vlada Zeničko-dobojskog kantona sa 26.000,00 KM, s tim da je resorno kantonalno ministarstvo rebalansom ovogodišnjeg budžeta za drugu fazu projekta osiguralo dodatnih 200.000,00 KM.

Ministar Kozlić je izrazio zadovoljstvo što izgradnju školske zgrade zajedno finansiraju ovo ministarstvo i Grad Visoko te je zahvalio gradonačelniku Ganiću što Grad Visoko ima sluha za brojne projekte u oblasti obrazovanja koji se realiziraju u ovoj lokalnoj zajednici.

Naglasio je da je resorno ministarstvo u mandatu ove Vlade završilo dvije nove škole u Zenici i Visokom, značajno pomoglo izgradnju četiri nove fiskulturne sale u općini Tešanj, a trenutno se, pored nove zgrade PŠ "Goduša", grade dvije nove škole u Tešnju i Varešu.

Gradonačelnik Ganić je izrazio zadovoljstvo što će oko 55 učenika dobiti novu školsku zgradu, čiju je izgradnju najavio prošle jeseni, naglašavajući da je obrazovanje jedan od ključnih prioriteta Gradske uprave Visokog i da je u tom smislu posebno važna saradnja lokalne zajednice sa višim nivoima vlasti.

Press služba ZDK

 

MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA U ZDK MILION KM ZA JAČANJE KONKURNTNOSTI

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori sa 58 malih i srednjih preduzeća kojima su putem javnog poziva Ministarstva za privredu dodijeljeni poticaji za jačanje konkurentnosti u iznosu do 20.000,00 KM za što je ukupno izdvojeno 1.072.000,00 KM.

Resorni ministar Zlatko Jelić rekao je da Vlada i ovo ministarstvo dugi niz godina rade na stvaranju povoljnog ambijenta za privlačenje novih investicija i zapošljavanje kroz program jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća sa potencijalom za rast i izvoz.

Naveo je da je ova vlada proteklih godina pokrenula neke od pionirskih programa poticaja kao što je subvencioniranje administrativnih troškova za izgradnju proizvodnih objekata, refundacija početnih investicija za obrtnike i stare zanate, izgradnja infrastrukture i suprastrukture, podrška programima razvojnih agencija te uspostavljanje povoljnih kreditnih linija putem Kreditno-garancijskog fonda Vlade i komercijalnih banaka.

-U 2021. godini podržali smo gospodarstvo sa 3,1 miliona KM, a ako tome dodamo povoljnu kreditnu liniju preko BBI banke od 8,8 miliona i kreditnu liniju KGF-a od 1,5 miliona KM, koju smo plasirali preko ASA banke, ukupna sredstva za podršku gospodarstvu ove godine iznosi 13,4 miliona KM. Podrška je utoliko značajnija jer dolazi u vrijeme pandemije virusa korona, tako da će malim i srednjim preduzećima olakšati investicije i redovno poslovanje, rekao je Jelić.

Ministarstvo za privredu nedavno je objavilo dodatni javni poziv za dodjelu sredstava za jačanje konkurentosti na koji se mogu prijaviti kompanije koje su ranije dostavile nepotpune prijave, tako da će u konačnici iznos podrške za jačanje konkurentnosti dostići 1,4 miliona KM.

Jelić je istakao da je ovo najveći iznos podrške privredi od 2018. godine te da program ima odlične efekte jer će se sa 1.072.000,00 KM, koliko je dodijeljeno današnjim ugovorima, podržati ukupna investicija od 4,7 miliona KM.

Premijer Mirnes Bašić rekao je da mala i srednja preduzeća čine okosnicu privrede ovog kantona, te da Vlada kroz ovakve projekte želi vratiti priverdi dio sredstava koja uplaćuju u državne fondove. Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada u mogućnosti da svake godine povećava sredstva poticaja, a posebno ove godine koju je obilježila dobra finansijska slika Zeničko-dobojskog kantona.

-Poticaji ne samo sa nivoa kantona, nego i sa nivoa Federacije BiH doprinijeli su da finansijska slika ZDK-a bude daleko bolja u odnosu na 2020. godinu i to se osjetilo od sredine godine, tako da vjerujem da ćemo 2021. godinu završiti sa dobrim finansijskim rezultatom i ispunjenim svim cijeljevima koje smo zacrtali u ovoj godini, rekao je premijer Bašić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 13.12.2021. godine

MINISTAR NIKOLIĆ POSJETIO GRADILIŠTA ZGRADA SUDOVA U ZENICI I ŽEPČU

Ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Nebojša Nikolić zajedno sa predstavnicima izvođača i nadzora, posjetio je danas gradilišta aneksa zgrade Općinskog suda u Zenici i nove zgrade Općinskog suda u Žepču.

Izgradnja dvaju objekata započeta je ove jeseni, a planirano je da radovi budu završeni za 12 mjeseci. Projekte u cjelosti finansira Evropska unija, a Vlada ZDK-a se obavezala da će pribaviti sve potrebne dozvole, nabaviti opremu i završiti vanjsko uređenje.

Ministar Nikolić je rekao da će se dogradnjom zgrade suda u Zenici i izgradnjom nove zgrade suda u Žepču značajno unaprijediti uslovi za rad sudija i osoblja te unaprijediti efikasnost i kvalitet rada sudova, što je u interesu građana kojima će se pružiti bolja pravna zaštita.

Naglasio je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom te da se nada da će biti završeni u roku.

Još jednom je zahvalio Evropskoj uniji što je izdvojila sredstva za ova dva velika projekta, ali i ranije za izgradnju zgrada Općinskog suda Olovo, Kantonalnog tužilaštva Zenica te novog paviljona Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

 

KOMPANIJAMA IZ ZDK 340.000 KM ZA REFUNDACIJU ADMINISTRATIVNIH TROŠKOVA PROIZVODNIH INVESTICIJA

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić potpisao je ugovore o dodjeli sredstava za refundaciju administrativnih troškova proizvodnih investicija sa 11 privatnih kompanija iz Visokog, Tešnja, Zenice i Usore.

Za navedenu namjenu putem javnog poziva izdvojeno je ukupno 340.000,00 KM, a ove kompanije izgradile su objekte za obavljanje proizvodnih djelatnosti ukupne površine 18.314,64 m2.

Ministar Jelić potvrdio je opredjeljenje Vlade ZDK-a da nastavi s realizacijom programa poticaja za jačanje privrede sa fokusom na mala i srednja preduzeća, koja čine okosnicu privrede ovog kantona.

-Gospodarstvenici su zadovoljni sredstvima poticaja jer znaju da nisu sami i da kanton vodi računa o njima, posebno u vremenu pandemije. Izrazili su želju da se nastavi s ovim programima, što i jeste naše primarno opredjeljenje - kazao je Jelić.

Refundacija administrativnih troškova proizvodnih investicija jedan je od osam segmenata programa subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima ukupne vrijednosti 3,1 miliona KM. Za sutra je planirano potpisivanje ugovora s korisnicima poticaja za jačanje konkurentnosti te općinama i gradovima za finansiranje projekata izgradnje turističke infrastrukture.

 

Novosti za dan 10.12.2021. godine

VLASNICIMA 206 BORAČKIH FIRMI U ZDK UPLAĆEN POTICAJ OD 1.000 KM

Ministarstvo finansija doznačilo je sredstva u iznosu po 1.000 KM za 206 pripadnika branilačke populacije koji su ostvarili pravo na poticaje po programu samozapošljavanja "Biznis plus – varijanta B" i po tom osnovu zaključili ugovore s Ministarstvom za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona.

-Ovaj dio programa odnosi se na korisnike poticaja samozapošljavanja resornog ministarstva iz prethodnih godina, koji su zadržali poreznu registraciju i izmirili sve porezne obaveze, a poticaji se dodjeljuju u cilju pomoći u razdoblju krize izazvane pandemijom Covid-19 - rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Naglasio je da je u okviru transfera za poticaj zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica za 2021. godinu ovo ministarstvo dosad izdvojilo sredstva u ukupnom iznosu 951.000,00 KM, od čega je 100.000,00 KM namijenjeno za realizaciju Projekta sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida/poginulih branitelja, a u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Za dodjelu poticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije te samozapošljavanja po programima „Prvi biznis“ i „Biznis plus“ dosad je izdvojeno 851.000,00 KM.

Press služba ZDK

 

KŠCZ: NASTAVLJENO OPREMANJE I KADROVSKO JAČANJE STRUKTURA CIVILNE ZAŠTITE U ZDK

Strukture civilne zaštite u Zeničko-dobojskom kantonu su opremljene i osposobljene za izvršavanje svih zadataka na odbrani i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u ovom kantonu, rekao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić obrazlažući Informaciju o stanju priprema za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća sa mjerama za organizovanje, razvoj i jačanje civilne zaštite u ovom kantonu za 2021. godinu.

Navedenu informaciju je usvojio i Vladi ZDK uputio Kantonalni štab civilne zaštite, kojim je predsjedavao komandant i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak.

Navedeno je da je u ovoj godini nastavljeno opremanje civilne zaštite iz sredstava budžeta i posebne naknade za zaštitu i spašavanje, pa je tako nabavljena oprema za Službu za spašavanje na vodi i pod vodom (13.500 KM), Službu za spašavanje iz ruševina (35.133 KM), Službu za spašavanje sa visina (38.727 KM), Hemijsko-biološku službu (35.000 KM), Kantonalni štab civilne zaštite (12.400 KM) te Operativni centar (7.550 KM).

Prema riječima Aličića, općine i gradovi nastavile su kadrovsko jačanje struktura civilne zaštite, pa je tako broj vatrogasaca povećan sa 153 na 167, a broj vozila profesionalnih vatrogasnih društava povećan je sa 62 na 66.

-Komparirajući podatke iz 2020. godine može se vidjeti da je došlo do povećanja broja dobrovoljnih vatrogasaca u odnosu na prošlu godinu sa 208 na 213, a nabavljeno je i jedno novo vozilo tako da ova društva trenutno raspolažu sa 19 vozila. U 2021. godini planirana su sredstva za nabavku navalnog vatrogasnog vozila za potrebe DVD Jelah u iznosu od 40.000 KM - rekao je Aličić.

Kantonalna uprava civilne zaštite od 2011. godine nabavila je sedam novih vatrogasnih vozila za tehničke intervencije kod saobraćajnih udesa na cestama, koja su u oporativnoj upotrebi profesionalnih vatrogasnih jedinica Kaknja, Maglaja, Zenice, Žepča, Olova, Tešnja i Zavidovića. U protekle četiri godine nabavljeno je 10 rabljenih navalnih vozila, a cilj je da se svakom DVD-u nabavi po jedno vatrogasno vozilo.

-Stagniranje u ovoj oblasti znači nazadovanje, tako da se modernizacija vatrogasnih jedinica nameće kao nužnost i prioritet u narednom periodu. Posebno treba izdvojiti da je u 2021. godini 27 nova kandidata položilo ispit za dobrovoljnog vatrogasca, 16 novih kandidata za profesionalnog vatrogasca i 26 kandidata iz protivpožarne zaštite - rekao je Aličić.

Naglasio je da će i narednoj godini fokus biti na opremanju i osposobljavanju kantonalnih službi zaštite i spašavanja te pružanje pomoći općinama u opremanju njihovih profesionalnih vatrogasnih jedinica.

Prema riječima Aličića, radit će se i na jačanju koordinacije nosilaca mjera zaštite i spašavanja sa organima civilne zaštite, shodno Programu razvoja zaštite i spašavanja za period 2017. do 2021. godine, kao i animiranju lokalnih zajednica na organizovanju i ustrojstvu civilne zaštite na lokalnom nivou te putem medija vršiti obuka građanstva kako se ponašati i šta poduzimati u uslovima prirodne i druge nesreće.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 09.12.2021. godine

PREMIJER BAŠIĆ PRIMIO TRENERA I ČLANOVE KONJIČKOG KLUBA VILENJAK IZ VISOKOG

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić upriličio je prijem za članove Konjičkog kluba "Vilenjak" iz Visokog - Džana Imamovića i Emina Delibašića, koji su ostvarili izvanredne rezultate na ovogodišnjim takmičenjima iz kalendara Saveza konjičkih organizacija Federacije BiH (SKOFBiH) zbog čega su dobili priznanje za najuspješnije sportiste konjičkog sporta u 2021. godini.

Trener KK "Vilenjak" i predsjednik Saveza konjičkih klubova FBiH Abdulah Imamović zahvalio je Vladi i Skupštini Zeničko-dobojskog kantona na svesrdnoj podršci koja je dobrim dijelom omogućila ovom klubu i takmičarima da ostvare odlične rezultate u svim kategorijama - dresurnom, daljinskom i preponskom jahanju, a najveća nagrada je osvojeno 2. mjesto u ukupnom poretku SKOFBiH u takmičarskoj sezoni 2021.

Naglasio je da je posebno ponosan na saradnju s udruženjima koja okupljaju djecu s posebnim potrebama iz Ilijaša, Travnika i Zenice, a s kojima radi program terapijskog jahanja.

Premijer Bašić, kao i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić te ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, koji su također prisustvovali prijemu, čestitali su treneru i članovima KK "Vilenjak" na ostvarenim rezultatima najavivši dalju podršku radu ovog kluba koji iduće godine planira nastupiti na Balkanskom prvenstvu.

 

PROGRAM VLADE ZDK ZA JAČANJE KONKURENTNOSTI: MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA ODOBRENE SUBVENCIJE U IZNOSU OD 2,4 MILIONA KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prijedlog Ministarstva za privredu donijela je set odluka o odobravanju sredstava subvencija malim i srednjim preduzećima u ovom kantonu u ukupnom iznosu od 2.435.605,46 KM.

Odobreno je 1.072.968,01 KM za jačanje konkurentnosti kroz investiranje u opremu, a sredstva je dobilo 58 privrednih subjekata.

Ukupno 541.662,78 KM dobilo je 75 obrta na ime subvencioniranja investicije iz područja prerađivačkih djelatnosti i starih zanata, dok je za 11 privrednih subjekata odobreno 340.000,00 KM za subvencioniranje administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnjih objekata.

Za projekte turističke infrastrukture i suprastrukture odobreno je 435.780,67 KM, a korisnici sredstava su 25 udruženja, privrednih subjekata i općine u ovom kantonu.

Lokalnim razvojnim agencijama iz Tešnja i Žepča dodijeljeno je po 10.000 KM za subvencioniranje projekata, a četiri subjekta dobila su 25.194,00 KM na ime subvencije dijela troškova organizacije sajmova i manifestacija.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da su sredstva dodijeljena putem javnog poziva u okviru Programa subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima ukupne vrijednosti 3,1 miliona KM, te da će s korisnicima ubrzo biti potpisani ugovori o dodjeli sredstava te isplati subvencija.

-Cilj ovog programa je jačanje konkurentnosti domaće privrede i oporavak malih i srednjih preduzeća od posljedica krize izazvane pandemijom virusa korona - rekao je ministar Jelić.

Najavio je da će malim i srednjim preduzećima u ovom kantonu ubrzo biti dostupna i kreditna linija plasirana putem "Bosna Bank International" d.d. Sarajevo vrijedna 8,8 miliona maraka, a korisnici kredita moći će ostvariti pravo na subvenciju kamate za što je Ministarstvo za privredu osiguralo sredstva u iznosu od 300.000,00 KM.

 

VLADA ZDK ODOBRILA 1,3 MILIONA KM ZA PROJEKTE IZGRADNJE ŠKOLSKE INFASTRUKTURE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport donijela je set odluka o odobravanju sredstava općinama za izgradnju školske infrastrukture u iznosu od 1,300.000,00 KM.

Po 200.000,00 KM odobreno je Općini Tešanj u svrhu finansiranja projekta izgradnje novog školskog objekta OŠ "9. septebar" Medakovo, Općini Olovo za izgradnju objekta vanjskih bazena na termalnu vodu u sklopu OŠ "Hasan Kikić" Solun, Općini Žepče za izgradnju nove školske sale u OŠ "Abdulvehab Ilhamija" u Željeznom Polju, Općini Usora za izgradnju nove školske sale u OŠ "Fra Ivana Frane Jukića", Gradu Visoko za izgradnju novog školskog objekta PŠ "Goduša" OŠ "Alija Nametak" te Općini Kakanj za rekonstrukciju nekoliko školskih objekata.

Općini Doboj-Jug odobreno je 30.000,00 KM u svrhu sufinansiranja izgradnje objekta JU "Opća biblioteka" Matuzići, dok je Općini Breza odobreno 80.000,00 KM za izgradnju dvije školske kotlovnice.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da je izgradnja i rekonstrukcija školske infrastrukture jedno od ključnih opredjeljenja Vlade ZDK-a.

Naglasio je da su u toku radovi na 20 školskih objekata koji su obuhvaćeni projektom energetske efikasnosti vrijednom 9 miliona KM.

Planirano je da radovi na ovim školama budu završeni do februara, a nakon toga otpočet će radovi na dodatnih 10 škola koje su obuhvaćene ovim projektom.

-Radovi teku dobrom dinamikom. Očekujemo da ćemo već do kraja decembra završiti nekoliko objekata i na taj način stvoriti bolje uslove za realizaciju nastave - rekao je ministar Kozlić.

 

Novosti za dan 08.12.2021. godine

 KŠ ZDK: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NEPOVOLJNA, RESTRIKTIVNIJE MJERE PRED NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ) zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna imajući u vidu visoke vrijednosti indikatora i procjene rizika daljeg širenja virusa COVID-19.

Prema informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), koju je razmatrao KŠ, u prethodnoj sedmici potvrđeno je 553 novih slučajeva zaraze ili prosječno 83 dnevno, što je manje nego sedmicu ranije, ali je zabilježen rast broja pacijenata hospitaliziranih u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj.

Direktor INZ-a i zamjenik predsjednika KŠ dr. Senad Huseinagić rekao je da se ovaj kanton, prema epidemiološkim parametrima i metodologiji Federalnog zavoda za javno zdravstvo, nalazi u četvrtom, najvišem nivou prijenosa virusa. Naglasio je da je pad broja oboljelih usporen, a u nekim kantonima se bilježi porast, tako da ne možemo govoriti o završetku ovog vala i vjerovatno možemo očekivati novi porast oboljelih.

-To je posebno važno posmatrati s aspekta predstojećih blagdana i novogodišnjih praznika te zimskog raspusta, a prošle godine je upravo to bio okidač koji je značajno povećao broj oboljelih i doveo do trećeg vala pandemije - rekao je dr. Huseinagić.

Pozvao je građane da maksimalno provode higijenske mjere kako bi se smanjila cirkulacija virusa u životnoj sredini, najavivši da će se KŠ u narednom periodu, kada se očekuje i dolazak većeg broja ljudi iz inostranstva, znatno restriktivnije odnositi prema svim zahtjevima za organiziranje bilo kakvih skupova koji bi mogli predstavljati veći epidemiološki rizik.

-Bolnički kapaciteti su popunjeni i svaki značajniji porast broja oboljelih bi otežao uslove za liječenje, a time i ugrozio života ljudi. Moramo biti socijalno odgovorni i odgovorni prema svom okruženju. Svako ima pravo da se ne boji posljedica bolesti, ali niko nema pravo biti neodgovoran i ugroziti drugog, jer svako od nas potencijalno može biti izvor infekcije - rekao je dr. Huseinagić.

Naveo je da je niska stopa provakcinisanosti stanovništva jedan od najvećih problema, jer u okolnostima kada je vakcinisano tek oko 30 posto odraslog stanovništva u ovom kantonu nije moguće očekivati popuštanje epidemioloških mjera.

-Samo povećanim obuhvatom vakcinacije možemo ići ka ukidanju ili ublažavanju mjera te normalizaciji života. Sa niskom stopom vakcinacije to nije moguće i najvjerovatnije ćemo zbog toga za novogodišnje praznike morati primjeniti restriktivniji pristup - rekao je dr. Huseinagić.

EPBIH PREZENTIRALA VLADI ZDK PROJEKT USPOSTAVE EKSPERIMENTALNIH ZASADA BRZORASTUĆE BIOMASE U RUDNICIMA

Predstavnici JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo (EPBiH) upriličili su prezentaciju pilot projekta uspostave eksperimentalnih zasada brzorastuće biomase na degradiranim površinama rudnika u sastavu Koncerna EPBiH za premijera Mirnesa Bašića i ministre u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

U delegaciji EPBiH bili su pomoćnik generalnog direktora za razvoj Mustafa Musić, izvršni direktor za proizvodnju Samir Selimović, vodeći stručni saradnik za razvoj rudnika u Sektoru za strateški razvoj Nevad Ikanović i direktor RMU Breza Muamer Omerhodžić.

EPBiH projekt realizira u saradnji s američkom kompanijom "E3 International", a u maju ove godine eksperimentalni zasadi brzorastuće biomase-vrbe na površinama od jednog hektara podignuti su na lokacijama rudnika Kreka i Breza. Za narednu godinu planirano je da se zasadi prošire na dodatnih 15 hektara, po pet hektara u rudnicima Kreka, Đurđevik i Breza.

EPBiH je prošle godine izvršila mapiranje rudničkih površina s namjerom istraživanja da se zemljište rudnika u sastavu koncerna stavi u funkciju energetske tranzicije, kako bi se obezbijedila nova privredna aktivnost proizvodnje zelene energije, kroz instaliranje fotonaponskih elektrana te uzgoj brzorastuće biomase koja bi se koristila u termoelektranama radi smanjenja emisija CO2. Istaknuto je da bi se upotrebom određene količine ove biomase smanjila potrošnja uglja, a time održao pogon termoelektrana u nadolazećem periodu naknada za emisije karbon dioksida.

Izdanci ovog drveta tokom prve dvije do tri godine mogu dostići visinu od 6-7 metara, uz godišnji prirast od 30-40 tona po hektaru, odnosno 60 t/ha u slučaju primjene agrotehničkih mjera. Analizama je utvrđeno da je brzorastuća vrba pogodna za sadnju na degradiranim površinama, a njena kalorijska vrijednost iznosi 19 do 20 MJ/kg.

Premijer Bašić je dao punu podršku realizaciji ovog projekta u rudnicima Koncerna EPBiH, od koji su tri na području Zeničko-dobojskog kantona (Breza, Kakanj i Zenica), istakavši da je smanjenje štetnih emisija te jačanje energetske efikasnosti i energetskog bilansa ovog kantona, jedna od ključnih politika Vlade ZDK.

Pozdravio je nastojanja EPBiH da kroz nove razvojne projekte stvara alternativna radna mjesta za uposlene u vremenu reorganizacije rudnika Koncerna EPBiH.

Novosti za dan 06.12.2021. godine

DELEGACIJA VLADE I PRIVREDNE KOMORE BORAVILA U RADNOJ POSJETI SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Zahvaljujući finansijskoj i tehničkoj podršci Fondacije "Helvetas Moja Budućnost" te finansijskoj pomoći Vlade ZDK, putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, i Federalnog zavoda za zapošljavanje, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, implementira projekte "Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu" i "Tri komore…" u oblasti srednjeg stručnog  obrazovanja i aktivnih mjera zapošljavanja.

Na poziv Helvetas Projekta "Education for Employment in North Macedonija" sa sjedištem u Skoplju, a u cilju razmjene iskustava u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i aktivnih mjera zapošljavanja, u radnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, u periodu od 01. do 03. decembra, boravila je delegacija ovog kantona koju su činili ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku kulturu i sport Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministrice za rad socijalnu politiku i izbjeglice Vildana Kondić, predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić te menadžer projekta "Helvetas Moja Budućnost u BiH" Sven Dominković.

Intezivni radni sastanci su održani sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja i Ministarstva za rad Sjeverne Makedonije, predstavnicima Privredne komore Sjeverne Makedonije, a upriličene su i radne posjete kompaniji "EVN Austria", filijala Skoplje i školi "Mihajlo Pupin" Skoplje, kao primjerima pozitivne prakse saradnje dva mjesta učenja.

Tokom boravka u Sjevernoj Makedoniji, upriličena je i posjeta ambasadoru Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Makedoniji Draganu Jačimoviću, a tom prilikom je ministar Kozlić s ambasadorom Jačimovićem razgovarao o mogućnostima uključenja ambasade u procese saradnje Sjeverne Makedonije i Zeničko-dobojskog kantona u oblasti stručnog obrazovanja.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 03.12.2021. godine

VLADA ZDK PRODUŽILA EPIDEMIOLOŠKE MJERE ZA 14 DANA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila primjenu epidemioloških mjera za još 14 dana, počevši od danas, 03. decembra.

Naredbe se odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sudove, ugostiteljske objekte i obdaništa u ovom kantonu.

Prema informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ), od 21. do 28. novembra potvrđen je 581 novi slučaj, a do sada je u ovom kantonu potvrđeno ukupno 19.948 slučajeva korona virusa. U istom periodu umrlo je 27 osoba, a opterećenje bolničkih kapaciteta je 102 hospitaliziranih krajem ovog perioda. Broj aktivnih slučajeva je 614.

Uzimajući u obzir da su vrijednosti indikatora prešle granicu između drugog i trećeg nivoa prenosa u zajednici, neophodno je insistirati na vakcinaciji kao jedinoj specifičnoj epidemiološkoj mjeri, kako bi se povećao obuhvat imunizacije stanovništva - navodi se u informaciji INZ-a.

Kada je u pitanju imunizacija, sa jednom ili dvije doze vakcinisano je 29,3% odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je oko 10 posto građana vakcinisano izvan BiH, vakcinu je dobilo oko 39% odraslog stanovništva ovog kantona.

Premijer Mirnes Bašić pozvao je građane da poštuju epidemiološke mjere te da se vakcinišu kako bi se postizanjem kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije tokom četvrtog talasa pandemije te izbjeglo donošenje restriktivnih epidemioloških mjera.

Press služba ZDK


VLADA ZDK U 2021. ZA PODRŠKU PRIVREDI OSIGURALA 12 MILIONA KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o izboru banke za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamate od strane Ministarstva za privredu za mala i srednja preduzeća (MSP) koja posluju na području ovog kantona za 2021. godinu.

Kreditna linija u iznosu od 8,8 miliona KM će biti plasirana preko "Bosna Bank International" (BBI), koja je odabrana putem javnog poziva, a Ministarstvo za privredu je za subvencioniranje kamate osiguralo sredstva u iznosu od 300.000 KM. Ugovor o plasmanu kreditne linije s "BBI bankom" bit će potpisan naredne sedmice, nakon čega će banka raspisati javni poziv za dodjelu kredita.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da se radi o izuzetno povoljnoj kreditnoj liniji jer će MSP kredite u maksimalnom iznosu od 500.000 KM i grejs period od 12 mjeseci moći dobiti po kamatoj stopi od 2,3 posto, a kamatu će u cjelosti subvencionirati Ministarstvo za privredu, tako da će u konačnici dobiti beskamatne kredite.

Dodao je da pravo na povlačenje kredita imaju subjekti koji posluju po Zakonu o poticaju razvoja malog gospodarstva, što znači da je gornja granica broja uposlenih 250 i da godišnji promet ne prelazi 96 miliona KM.

-Želimo da podržimo prerađivačku industriju, ugostiteljstvo, IT sektor, turističke agencije, frizere i stare zanatlije, a sredstva za subvenciju kamate bit će raspoloživa do njihovog utroška. Na ovaj način želimo da pomognemo naša mala i srednja preduzeća, koja čine okosnicu gospodarstva Zeničko-dobojskog kantona, da kroz ovaj vid podrške lakše prebrode krizu zbog pandemije virusa korona koja je zadesila čitav svijet, pa i naš kanton - rekao je Jelić.

Naglasio je da Vlada i Ministarstvo za privredu čine sve da pomognu privredu, kao što su prošle godine u jeku pandemije djelovali interventno kroz subvenciju plaća, a ove godine je za subvencije osigurano ukupno 3,15 miliona KM, od čega je 600.000 KM obezbijeđeno nedavnim rebalansom budžeta.

Najavio je da će na idućoj sjednici Vlade biti donesene odluke o odobravanju poticaja za jačanje konkurentnosti, a ubrzo i dopunski poziv aplikantima sa nepotpunom dokumentacijom da dostave nedostajuće dokumente. Također je najavio javni poziv za dodjelu neutrošenih sredstava po jednom od poticaja za jačanje konkurentnosti.

-Pred kraj godine mogu sa zadovoljstvom reći da je Ministarstvo za gospodarstva uz podršku Vlade u 2021. podržalo gospodarstvenike kroz poticaje, grant sredstva, refundaciju i kredite sredstvima u iznosu od 12 miliona KM. Mislim da su značajna sredstva pogotovo što dolaze u teškom vremenu za sve nas koji živimo i privređujemo u ZDK - rekao je Jelić.

Najavio je da će u ponedjeljak biti raspisan i javni poziv za dodjelu sredstava osiguranih rebalansom budžeta u iznosu od 1,6 miliona KM za otkup zemljišta za izgradnju poslovnih zona u općinama i gradovima ovog kantona.

Press služba ZDK

 

VLADA ODOBRILA 483.000 KM POTICAJA PROIZVOĐAČIMA BROJLERA, POVRĆA I VOĆA U ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, donijela je odluku o odobravanju subvencije na ime poticaja za uzgoj brojlera u iznosu od 389.947,00 KM za 50 farmera u ovom kantonu. Također, donesena je odluka o odobravanju poticaja za proizvodnju krastavca-kornišona u iznosu od 63.808,00 KM za 157 proizvođača te odluku o podršci otkupljivačima svježeg povrća i voća u iznosu od 12.836,00 KM.

Vlada je donijela i odluku o odobravanju sredstava na ime podrške otkupljivačima bobičastog voća i nekultivisanih gljiva u iznosu od 10.000,00 KM te zaključak o odobravanju sredstava organizatorima sajmova za promociju i razvoj i unapređenje domaće poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 6.500,00 KM.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić napomenuo je da je program poticaja za 2021. godinu obuhvatio 20 mjera, od kojih je implementirano 19, a do kraja godine planirano je odobravanje i isplata sredstava za posljednju mjeru – poticaj otkupljivačima i prerađivačima pilećeg mesa.

Navodi da će time u potpunosti biti implementiran ovogodišnji program podsticaja za razvoj poljoprivrede u iznosu od 3.445.000,00 KM, u šta su uključena i dodatna sredstva u iznosu od 445.000,00 KM koja su osigurana kroz rebalans budžeta.

-Poslušali smo glas poljoprivrednih proizvođača s kojima smo u stalnom kontaktu. Pratimo rast broja obrta u poljoprivredi, koji je svake godine sve veći, a zadovoljstvo naših proizvođača govori da smo na pravom putu i da podsticajne mjere koje provodimo daju odlične rezultate - rekao je Hadžić.

Press služba ZDK

 

TIM VLADE ZA PREVENCIJU I BORBU PROTIV KORUPCIJE POKRENUO PROCES IZRADE NOVE STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE ZDK

Nakon što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela odluku o izradi Strategije za borbu protiv korupcije ovog kantona za period 2022 -2026.godina, Tim Vlade za prevenciju i borbu protiv korupcije otpočeo je aktivnosti na izradi navedene strategija koja potvrđuje spremnost za sistemsko rješavanje ovog pitanja u našem kantonu.

Tima Vlade za prevenciju i borbu protiv korupcije ZDK uz podršku Misije OSCEa u Bosni i Hercegovini, Terenski ured Travnik, održao je prvi radno-konsultativni sastanak sa kontakt tačkama/koordinatorima u institucijama ovog kantona po pitanju izrade nove Strategije za borbu protiv korupcije.
Punu podršku za izradu nacrta Strategije dala je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine (APIK), a dodatna pojašnjenja koordinatorima dao je pomoćnik direktora APIK-a Mevludina Džinde.

Nova Strategija, između ostalog, uključuje jedinice lokalne samouprave u sistem koordinacije i borbe protiv korupcije, a što je zakonska obaveza prema Zakonu o APIK-u. Ovim će, pored 35 institucija sa javnim ovlaštenjem ZDK, Tim proširiti sistem koordinacije sa još 12 koordinatora iz općina i gradova u ovom kantonu čime će se sistem koordinacije zaokružiti od najnižeg do najvišeg nivoa vlasti.
Tim će u narednom periodu navedeni nacrt uputiti svim akterima na konsultacije te objaviti na web stranici Zeničko-dobojskog kantona (www.zdk.ba) kako bi šira javnost imala uvida i priliku da dostavi svoje komentare.
Ovakav vid transparentnosti predstavlja suštinsko opredjeljenje Tima Vlade za prevenciju i borbu protiv korupcije, a iz Strategije će proizaći i Akcioni plan, kao ključni dokument za preveniranje i detektovanje rizika na korupciju, što bi u konačnici trebalo polučiti kvalitetnim rezultatom.
Na sastanku je data puna podrška u radu koordinatora, a Tim se kao i do sada u punom kapacitetu stavio na raspolaganje svim koordinatorima u sistemskoj prevenciji i borbi protiv korupcije.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 01.12.2021. godine

KRIZNI ŠTAB ZDK PREDLOŽIO PRODUŽENJE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu i dalje nepovoljna sa trendom pogoršanja, jer svi epidemiološki parametri u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti.

- Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 581, što čini kumulativnu incidencu od 161,4 na 100.000 stanovnika, a što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih. Do 28. novembra ukupno je potvrđeno 19.948 slučajeva Covid-19, a broj aktivnih slučajeva je 614 - navodi se u informaciji o epidemiološkoj situaciji koju je sačinio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ).

Dodaje se da je u zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo 27 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 7,52 na 100.000 stanovnika i ova vrijednost je niža u odnosu na prethodnu sedmicu (10,03). Opterećenje bolničkih kapaciteta je 102 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a stopa hospitalizacije je 21,5 na 100.000 stanovnika.

Uzimajući u obzir da su vrijednosti indikatora prešle granicu između drugog i trećeg nivoa prenosa u zajednici, zaključeno je da je potrebno blagovremeno razmotriti opcije pooštravanja mjera, ali da je prije svega neophodno insistirati na vakcinaciji kao jedinoj spicifičnoj epidemiološkoj mjeri, kako bi se povećao obuhvat imunizacije stanovništva.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji su naveli da se inspekcijski nadzori vrše kontinuirano, te da će nakon uvođenja principa VTP kroz naredbe Vlade Federacije BiH biti potrebno da se organizuje zajednički sastanak svih nadležnih subjekata kako bi se definisao način postupanja službenih lica koja će kontrolisati provođenje naredbi.

Krizni štab je jednoglasno usvojio navedeni epidemiološki izvještaj i predložio Vladi Zeničko-dobojskog kantona da produži trajanje već postojećih epidemioloških mjera.

 

PREMIJER BAŠIĆ NA OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE TREĆEG KORPUSA: DALI STE VAŠE NAJBOLJE GODINE U RATU, MI ZA VAS RADIMO U MIRU

- Jedinice Trećeg korpusa bile su velika prepreka ciljevima agresora, a svoju hrabrost i privrženost domovini pokazivale su na linijama odbrane širom Bosne i Hercegovine. Zbog toga im dugujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje. Posebnu počast odajemo našim herojima koji su u časnoj borbi za najveće civilizacijske vrijednosti, nezavisnost i slobodu, dali svoje živote - rekao je premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić obraćajući se učesnicima centralne svečanosti povodom 29. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine održane u Visokom.

Naglasio je da je 1. decembar 1992. godine je jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije, a da o zaslugama i žrtvi koju je podnio Treći korpus u odbrambeno-oslobodilačkm ratu 1992-1995. najbolje govori podatak da su jedinice dale 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjenih, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 41 "Zlatnom policijskom značkom". Dvije brigade - 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje "Zlatni ljiljan".

-Dali ste vaše najbolje godine u ratu, a mi činimo sve što je u našoj mogućnosti da radimo za vas u miru. Položaj branilačke populacije jedan je od najvažnijih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona. To pokazujemo bezrezervnom podrškom, konkretnim mjerama i programima za sve branilačke kategorije, od ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih branilaca do demobilisanih branilaca - rekao je premijer Bašić.

Istakao je da izdvajanja nisu dovoljna za normalan i spokojan život, ali da Vlada svake godine nastoji povećati sredstva koja se po raznim osnovama izdvajaju za branitelje.

-Izdvajamo sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, finansiramo liječenje i nabavku ortopedskih pomagala, stipendiramo studente, vodimo brigu o spomen-obilježjima i značajnim datumima, pomažemo braniteljskim udruženjima i savezima. U jeku pandemije virusa korona uveli smo i egzistencijalnu naknadu za borce mlađe od 57 godina. Vi ste to zaslužili jer ste podnijeli najveći teret odbrane, a siguran sam da biste i danas stali u odbranu domovine, jer su nasrtaji dušmana na teritorijalni intergritet i suverenitet Bosne i Hercegovine sve izraženiji - rekao je.

Naglasio je da su neprijatelji ideje o ovakvoj državi BiH, u kojoj ima mjesta za sve, gotovo paralisali rad institucija na državnom i federalnom nivou, a ono što trenutno funkcioniše su vlasti na kantonalnom i općinskim nivoima.

-S ovom mjesta poručujemo da će svako u okviru svojih nadležnosti dati sve od sebe da sačuvamo Bosnu i Hercegovinu i da ćemo se nastaviti boriti za bolju i prosperitetniju domovinu. Moramo zajedno čuvati i paziti našu zemlju za koju smo prolili krv, baštiniti tekovine odbrane i o toj borbi poučavati mlade generacije - istakao je premijer Bašić.

U delegaciji Vlade bili su i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković, ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić. Delegacija je položila cvijeće i odala počast na centralnom šehidskom obilježju i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Press služba ZDK

 

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI DAN TREĆEG KORPUSA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 29. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Naglašavaju da je Treći korpus odigrao presudnu ulogu u odbrani srednje Bosne te da je zbog toga 1. decembar 1992. godine izuzetno važan datum u historiji Bosne i Hercegovine.

-Jedinice Trećeg korpusa bile su ogromna prepreka ciljevima agresora, a svoju hrabrost i privrženost domovini pokazivale su na linijama odbrane širom naše domovine. Zbog toga im dugujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje, a posebnu počast odajemo našim herojima koji su u časnoj borbi za najveće civilizacijske vrijednosti, nezavisnost i slobodu, dali svoje živote – navodi se u čestitki.

Treći korpus dao je 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjenih, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", 41 "Zlatnom policijskom značkom", a dvije brigade - 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje "Zlatni ljiljan".

Ističu da je položaj braniteljske populacije jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona, što ova vlada pokazuje bezrezervnom podrškom, konkretnim mjerama i programima za sve braniteljske kategorije, od ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih branitelja do demobilisanih branitelja.

-Izdvajamo sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, finansiramo liječenje i nabavku ortopedskih pomagala, stipendiramo studente, vodimo brigu o spomen-obilježjima i značajnim datumima, pomažemo braniteljskim udruženjima i savezima, a u jeku pandemije smo uveli i egzistencijalnu naknadu za borce mlađe od 57 godina. To je naša obaveza i jedna od temeljnih politika Vlade - navode u čestitki.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 30.11.2021. godine

U KRALJEVOJ SUTJESCI PUŠTEN U PROMET NOVI MOST KOJI JE FINANSIRALA VLADA ZDK

U Kraljevoj Sutjesci u općini Kakanj svečano je pušten u promet novi most preko rijeke Trstionice na regionalnom putu R446, čiju je izgradnju sa 450.000 KM finansirala Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Svečanu vrpcu presjekli su premijer Mirnes Bašić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Premijer Bašić je rekao da su sredstva za izgradnju mosta osigurana prošle godine, ali je izgradnja bila usporena zbog tenderskih procedura. Naglasio je da je ponosan što je u njegovom rodnom Kaknju izgrađen most koji ne povezuje samo dvije obale rijeke Trstionice, nego je i važna putna komunikacija između općina Kakanj i Vareš.

Istakao je da je opredjeljenje Vlade ravnomjeran razvoj svih općina i gradova, što pokazuje konkretnim razvojnim i infrastrukturnim projektima.

-Danas smo u Kaknju, sutra možda u Zavidovićima, Visokom, Zenici, tako da se i u vrijeme pandemije radi u svim općinama i gradovima. Bez obzira na pandemiju nismo zapostavili ni projekte iz vodoprivrede, školske infrastrukture, izvršavamo sve druge zakonske i ustavne obaveze, tako da sam zadovoljan što se tiče projekata, izvršenja budžeta i svih planskih ciljeva Vlade - rekao je premijer Bašić.

Ministar Isak je rekao da je izgradnja mosta bila prioritet mještana Kraljeve Sutjeske, a da je razlog više za donošenje odluke o odobravanju sredstava bila činjenica da se most nalazi na putu prema Kraljevskom gradu Bobovcu.

-Morali smo da izgradimo novi most, jer je stari bio oronuo i nesiguran za saobraćaj. Ponosan sam što smo uspjeli da uspješno okončamo ovaj projekat - rekao je ministar Isak.

Načelnik Bajtarević je zahvalio Vladi i resornom ministarstvu što su osigurali sredstva, naglasivši da će novi most olakšati život mještana Kraljeve Sutjeske i sela u tom kraju, a regionalni put R446 je i alternativni putni pravac prema planini Ponijeri.

-Jako je bitno da ljudi koji posjećuju Bobovac koriste ovaj most. Neka ovo bude most prijateljstva svih ljudi koji će obići Kraljevu Sutjesku i koji će nastaviti dalje prema drugim mjestima u općini Kakanj - rekao je Bajtarević.

Svečanosti u Kraljevoj Sutjesci prisustvovali su Nermin Mandra, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministri u Vladi ZDK-a Dario Pekić, Zlatko Jelić i Josip Lovrić, operni velikan Ivica Šarić, vjerodostojnici te brojni građani.

Prije svečanosti, delegacija Vlade posjetila je sjedište Općine Kakanj gdje je s općinskim načelnikom Mirnesom Bajtarevićem i saradnicima razgovarala o zajedničkoj saradnji na novim razvojnim projektima važnim za ovu općinu.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 29.11.2021. godine

PREMIJER MIRNES BAŠIĆ: IMAMO 100-POSTOTNO IZVRŠENJE BUDŽETA, VLADA ISPUNILA SVE ŠTO JE ZACRTALA

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je većinom glasova prijedloge Izmjena i dopuna Budžeta i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu.

Usvojenim izmjenama budžet je na prihodovnoj strani uvećan za 19.310.000,00 KM, a na rashodovnoj strani za 13.210.000,00 KM, tako da u konačnici budžet ovog kantona za 2021. godinu iznosi 420.577.000,00 KM.

Kako je obrazložio ministar finansija Josip Lovrić, prihodi od poreza povećani su sa 237 na 294 miliona KM, neporezni prihodi sa 61.590.000,00 KM na 70.293.000,00 KM. Istovremeno, tekući transferi, odnosno donacije su sa predloženih 68 miliona smanjeni na 36.742.000,00, jer makrofinansijska pomoć Evropske unije nije realizirana niti je izvjesno da će biti doznačena do kraja godine.

-Kada je u pitanju zaduženje, imali smo plan od 34 miliona, a do kraja godine bi s komercijalnim bankama trebali biti zaključeni ugovori u visini od 19 miliona. Rashodovna strana je povećana sa 365 miliona na 376 miliona, od čega nabavka stalnih sredstava sa 14,3 na 16,9 miliona, izdaci za otplatu dugova sa 21 na 21,15 KM, a predviđeno je i uvećanje sredstava za pokriće ostvarenog deficita u iznosu od 6,3 miliona KM - rekao je ministar Lovrić.

Rebalansom budžeta za privredu je opredijeljeno dodatnih 2,1 miliona KM, od čega se 500.000 KM odnosi na subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima, dok je kapitalni transfer drugim nivoima vlasti, odnosno subvencije općinama za poslovne zone utvrđen u iznosu od 1,6 miliona KM.

Kantonalnoj direkciji za ceste za rekonstrukciju i investiciono održavanje puteva opredijeljeno je dodatnih 1,4 miliona, dok su kapitalni transferi drugim nivoima vlasti povećani za 1,6 miliona. Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport povećani su za 1,31 milion KM, a za nabavku opreme za dodatnih 80.500 KM. Za rekonstrukciju i investiciono održavanje osnovnih i srednjih škola opredijeljeno je dodatnih 343.000 KM.

Subvencije za podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje povećane su za 445.000 KM, dok su sredstva posebnih vodnih naknada uvećana za 2,63 miliona KM.

Premijer Mirnes Bašić rekao je da je na početku 2021. godine ispunjenje budžetskog bilo potpuno neizvjesno, ali da je domaćinskim odnosom svih ministara spram javnih sredstava i korektnu saradnju kantonalnih zastupnika Vlada uspjela ispuniti sve što je zacrtala.

-Sa 1.10 imamo izvršenje budžeta 100 posto, a likvidnost sa 11. mjesecom. Isplaćene su stipendije, vodne naknade, transferi iz oblasti socijalne politike i boračke zaštite. Vlada je donijela odluku da ide sa isplatom 12,3 miliona KM za izmirenje pravosnažnih presuda - rekao je premijer Bašić.

Naveo je da je u toku izrada nacrta budžeta za 2022. godinu, koji bi trebao biti usvojen do kraja kalendarske godine, a koji će biti planiran u većem iznosu od ostvarenja u 2021. godini.

-U BiH i Federaciji BiH desilo se dosta toga dobrog i da nije tako mi ne bismo imali prihode kakve imamo od sredine godine do danas. Hrabre prati sreća, a i Bog nas je pogledao u ovoj situaciji pandemije, krize i turbulencija u državi da imamo jednu stabilnu finansijsku situaciju i jedno dobro i možda najbolje plansko izvršenje Vlade ZDK-a - rekao je premijer Bašić.

Press služba ZDK

 

ZAVRŠENA UGRADNJA NOVIH KOTLOVNICA U DVIJE ŠKOLE U ZAVIDOVIĆIMA

Završena je ugradnja novih kotlovnica u Prvoj osnovnoj i Srednjoj tehničkoj školi u Zavidovićima za što je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona izdvojilo sredstva u iznosu od 190.000 KM.

Resorni ministar Spahija Kozlić rekao je da je utopljavanje škola i zamjena starih kotlovskih postrojenja na ugalj kotlovima na eco friendly goriva, kao što je pelet, jedna od ključnih politika ove vlade.

-Naša strategija je da gdje je god moguće izbacimo iz upotrebe fosilna goriva. To činimo postepeno vlastitim sredstvima ili zajedničkim ulaganjima sa našim partnerima. Na taj način smanjujemo zagađenje okoliša, ostvarujemo uštede i stvaramo bolje uslove za boravak i učenje - rekao je ministar Kozlić.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 24.11.2021. godine

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI DAN DRŽAVNOSTI BIH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U čestitki navode da je 25. novembar dan kada se s ponosom prisjećamo svih Bosanaca i Hercegovaca koji su 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu na zasjedanju ZAVNOBIH-a, potvrdili identitet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine u njenim historijskim granicama, kao multireligijske, multietničke i multikulturalne države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana.

Također, navode da su nove generacije veliki dužnih naših predaka koji su herojskom borbom protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu sačuvali integritet bosanske države. Ističu da posebna zahvalnost pripada svim bh. patriotama koji su stali u odbranu međunarodno priznate države BiH od agresije 1992. godine, a posebno onih koji su u toj časnoj borbi dali i svoje živote.

-Građanima ZDK-a čestitamo Dan državnosti uz poziv da svi zajedno svojim radom i zalaganjem stvorimo uslove za bolje sutra te da jačamo državnost svoje domovine po mjeri svih njenih građana - navodi se u čestitki.

Press služba ZDK

 

PROIZVOĐAČIMA MALINE I KUPINE U ZDK ODOBREN POTICAJ U IZNOSU OD 519.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, donijela je zaključak o odobravanju sredstava na ime podrške za proizvodnju maline i kupine u iznosu od 519.489,90 KM. Pravo na poticaj ostvarilo je 1.374 proizvođača iz ovog kantona koji su otkupljivačima, odnosno prerađivačima predali ukupno 1.721.090,15 kilograma ovog voća.

Resorni ministar Mirsad Hadžić navodi da su sredstva poticaja dodijeljena putem javnog poziva te da proizvođačima pripada poticaj od 0,40 KM po kilogramu za obrte i pravne subjekte a za fizička lica 0,30 KM.

-Broj zahtjeva govori da smo ostali lideri u proizvodnji maline u Federaciji BiH, a sigurno u državi BiH - rekao je Hadžić.

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila podršku projektima iz pčelarstva u ukupnom iznosu od 41.000,00 KM, podršku za držanje koka nosilja u ukupnom iznosu od 66.320,00 KM i opredjelila je sredstva za provođenje Zakona o dobrobiti životinja u iznosu od 40.000,00 KM.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 23.11.2021. godine

ISPLAĆENA ŠESTA RATA BORAČKIH STIPENDIJA I OBJAVLJEN KONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA ZA STUDIJSKU 2021./2022. GODINU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila je gradovima i općinama sredstva za isplatu šeste rate stipendija Ministarstva za boračka pitanja za 2.038 studenata prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja za studijsku 2020./2021. godinu. Za isplatu šeste od ukupno osam rata izdvojeno je 285.850,00 KM.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, dok za drugu i ostale godine studija, te prvu i drugu godinu drugog studijskog ciklusa, stipendija iznosi 1.200,00 KM.

Po lokalnim zajednicama, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici - 441 (61.100,00 KM), Zavidovićima 237 (33.600 KM), Visokom 225 (31.600 KM), Tešnju 218 (30.700 KM), Žepču 201 (28.150 KM), Kaknju 170 (24.100 KM), Maglaju 160 (22.750 KM), Brezi 114 (15.800 KM), Olovu 113 (16.100 KM), Varešu 79 (10.800 KM), Doboj Jugu 46 (6.300 KM) te Usori 34 (4.850 KM).

Ministarstvo za boračka pitanja obavještava studente branioce i članove njihovih porodica da je danas, 23. novembra na internet stranici Vlade (www.zdk.ba), kao i u sredstvima javnog informisanja, objavljen Konkurs za dodjelu stipendija studentima braniocima i članovima njihovih porodica za studijsku 2021./2022. godinu.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 22.11.2021. godine

ČLANOVI ESV-a POZDRAVILI PRIJEDLOG REBALANSA BUDŽETA ZA 2021. GODINU

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas je održana 28. sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za područje ZDK, kojoj su prisustvovali članovi imenovani od strane Vlade, Udruženja poslodavaca FBiH - Grupacija poslodavaca ZDK i Saveza samostalnih sindikata BiH - Kantonalnog odbora ZDK.

Na prijedlog premijera Mirnesa Bašića, predsjedavajućeg ovog tijela, članovi ESV-a razmatrali su Prijedloga rebalansa Budžeta ZDK za 2021. godinu, koji će biti na dnevnom redu kantonalne Skupštine zakazane za 29. novembar.

Socijalni partneri su pozdravili donošenje rebalansa te iskazali zadovoljstvo načinom raspodjele planiranih budžetskih sredstava, pogotovo što je najveći dio opredijeljen u korist poticaja u privredi, odnosno što su značajna finansijska sredstva opredijeljena Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu te dio finansijskih sredstava Ministarstvu privrede.

Određena finansijska sredstva su oprijedijeljena Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u svrhu rekontrukcije školskih objekata, a dio sredstava Kantonalnoj direkciji za ceste ZDK za rekonstrukciju cesta.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 19.11.2021. godine

VLADA ZDK PRODUŽILA EPIDEMIOLOŠKE MJERE ZA 14 DANA, NAREDBAMA OBUHVAĆENO ODRŽAVANJE SUDSKIH PRETRESA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na vanrednoj sjednici usvojila je prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila primjenu epidemioloških mjera za još 14 dana, počevši od danas, 19. novembra.

Naredbe se odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu.

Vlada je prihvatila i prijedlog Kriznog štaba da se postojeće naredbe prošire sa novom naredbom koja se odnosi na održavanje pretresa u sudovima ZDK-a. Naredbom se dozvoljava održavanje ročišta na sudovima uz prisustvo maksimalno 50 osoba, tako da svakoj osobi pripada najmanje dva (2) kvadrata prostora, uz obavezno poštivanje preporuka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Prema informaciji INZ-a, od 8. do 14. novembra potvrđeno je 611 novih slučajeva, što čini kumulativnu incidencu od 169,7 na 100.000 stanovnika. U istom periodu umrlo je 30 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 8,36 na 100.000 stanovnika i ova vrijednost je viša u odnosu na prethodnu sedmicu (5,29). Opterećenje bolničkih kapaciteta je 104 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a stopa hospitalizacije je 28,2 na 100.000 stanovnika.

Do sada je testirano ukupno 89.042 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 18.800 osoba. Zaključno sa 14. novembrom u ovom kantonu je bilo aktivno 780 slučajeva pozitivnih na virus korona.

KŠ je zaključio da se epidemiološka situacija na području ovog kantona može ocijeniti nepovoljnom sa trendom pogoršanja.

Kada je u pitanju imunizacija, sa jednom ili dvije doze vakcinisano je 28,1% odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je oko 10 posto građana vakcinisano izvan BiH, vakcinu je dobilo oko 38% odraslog stanovništva.

Premijer Mirnes Bašić pozvao je građane da poštuju epidemiološke mjere te da se vakcinišu kako bi se postizanjem kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije tokom četvrtog talasa pandemije te izbjeglo donošenje restriktivnih epidemioloških mjera.

 

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE I CARITAS ŠVICARSKE ZAVRŠILI UTOPLJAVANJE PET ŠKOLA, PŠ ČOBE-KOPICE I PŠ KOSOVA DOBILE GRIJANJE NA TOPLOTNU PUMPU

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i projekt menadžer za projekte energetske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije Caritasa Švicarske Fuad Imamović ozvaničili su završetak projekta energetske efikasnosti u Područnoj školi "Čobe-Kopice" OŠ "Novi Šeher" u općini Maglaj. Škola je dobila novu fasadu i stolariju te toplotnu pumpu koja je zamijenila stari kotao za grijanje na čvrsto gorivo.

PŠ "Čobe-Kopice" jedna je od pet škola u ovom kantonu koje su uključene u projekt energetske efikasnosti koji sa po 100.000 KM finansiraju ovo ministarstvo i Caritas Švicarske.

-Švicarski Caritas ima strateški cilj da radi projekte koji će smanjiti emisije ugljen dioksida i ostalih stakleničkih gasova uvođenjem čistih tehnologija i primjenjujući ih po mogućnosti u sredinama gdje se mogu dalje širiti. Naša je procjena da su najbolji objekti obrazovne namjene jer će se dalje prenositi znanja o energetskoj efikasnosti - rekao je Imamović.

Naglasio je da se ovakvim projektima potreba za energijom smanjuje za 50 posto, a novim sistemima zagrijavanja, kao što su toplotne pumpe, za još 20 do 30 posto. Imamović je najavio skoro potpisivanje ugovora na bazi ESCO modela finansiranja, kojim će se ovaj kanton obavezati da narednih osam godina plaća dosadašnju cijenu grijanja, a da Caritas razliku sredstava od ušteda ulaže u druge projekte energetske efikasnosti u ovom kantonu.

Imamović je pohvalio saradnju s ovim ministarstvom ne samo kroz projekte energetske efiksnosti, nego i projekte u obrazovanju koje zajedno implementiraju zadnjih deset godina.

Pored PŠ "Čobe-Kopice", ovim projektom obuhvaćene su PŠ "Kosova", koja je također dobila toplotnu pumpu, te PŠ Moševac, PŠ Seoci Zenica i OŠ "Kovači" Zavidovići.

-Strategija ministarstva je da gdje je god moguće izbacimo iz upotrebe fosilna goriva, što smo učinili u ove dvije škole. Jako mi je drago da smo završili ovaj posao i da će djeca imati bolje uslove za boravak i učenje - rekao je ministar Kozlić.

 

Novosti za dan 18.11.2021. godine

EPIDEMIOLOŠKA SITUCIJA NEPOVOLJNA, KRIZNI ŠTAB POZIVA GRAĐANE DA SE VAKCINIŠU I POŠTUJU MJERE

Krizni štab Ministarstva zdravstva (KŠMZ) Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna s trendom pogoršanja, iako je u zadnjoj sedmici u odnosu na sedmicu ranije potvrđen nešto manji broj slučajeva infekcije virusom korona.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), u zadnjih sedam dana potvrđeno je 611 novih slučajeva, što čini kumulativnu incidencu od 169,7 na 100.000 stanovnika. U istom periodu umrlo je 30 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 8,36 na 100.000 stanovnika i ova vrijednost je viša u odnosu na prethodnu sedmicu (5,29). Opterećenje bolničkih kapaciteta je 104 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a stopa hospitalizacije je 28,2 na 100.000 stanovnika.

-Imamo povećan broj smrtnih slučajeva i vrlo blizu popunjenim bolničkim kapacitetima što predstavlja dodatni teret ljekarima i medicinskom osoblju i sve nas treba da upozori na potrebu vakcinacije, po čemu smo na dnu, pa čak ako se pridodaju ljudi vakcinisani u inostranstvu, te provođenja postojećih mjera na čemu insistiramo duže vrijeme - rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠMZ dr. Adnan Jupić.

Naglasio je da je neophodno pooštriti provođenje mjera kako bi se širenje virusa usporilo i izbjeglo donošenje restriktivnijih mjera, uz najavljeno skoro uvođenje pravila VPT (vakcinisan-prebolio-testiran) za prisustvo svim javnim događajima na području Federacije BiH.

Dodao je da je odluka o uvođenju mjere VPT za prisustvo kvalifikacionim utakmicama A nogometne reprezentacije BiH i drugim javnim skupovima za čije održavanje saglasnost daje Krizni štab, rezultiralo blagim povećanjem broja vakcinisanih građana.

Ministar Jupić je još jednom pozvao građane da se vakcinišu i sarađuju sa zdravstvenim sektorom.

-Vakcina ima dovoljno, imamo kapacitete za provođenje imunizacije, a apelujem na građane da poštuju postojeće epidemiološke mjere da ne bismo morali posezati za drastičnijim mjerama, što nije u interesu ni privredi ni zdravstvu niti bilo kome drugom - rekao je Jupić.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK ODOBRILA 644.917,00 KM POTICAJA ZA POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU U PLASTENICIMA I STAKLENICIMA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, donijela je odluku da se na ime podrške za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima isplati poticaj u ukupnom iznosu od 644.917,00. Ukupno 150 obrta i dva pravna subjekta dobit će poticaj u iznosu od 4,5 KM po kvadratu plastenika ili staklenika.

Resorni ministar Mirsad Hadžić naglašava da su sredstva poticaja u odnosu na prvobitni plan povećana za 146.000 KM, tako da će proizvođači koji su ispunili uslove iz javnog poziva umjesto 3,5 dobiti 4,5 KM poticaja po kvadratnom metru.

-Vlad je na taj način ispunila obećanje dato poljoprivrednim proizvođačima da će učiniti sve da zaštiti i sačuva poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima te doprinese stabilizaciji poljoprivredne proizvodnje - kaže Hadžić.

Naglašava da je jačanje plasteničke i stakleničke proizvodnje jedna od kljjučnih politika u oblasti poljoprivrede te da se broj registrovani obrta povećava iz godine u godinu. Prošle je bilo registrovano 120, a ove godine 150, od čega je najveći broj na području Visokog i Tešnja.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 17.11.2021. godine

U VLADI ZDK POTPISANI UGOVORI O FINANSIRANJU TROŠKOVA FORMIRANJA NOVIH ŠEST POSLOVNIH ZONA

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori s načelnicima šest općina o finansiranju troškova uspostavljanja novih poslovnih zona ukupne vrijednosti 115.746,50 KM.

Vlada je na prijedlog Ministarstva za privredu donijela odluku da se za ovu namjenu izdvoji po 20.000 KM općinama Olovo (PZ "Golubište-Pilana), Doboj-Jug (PZ "Mravići"), Usora (PZ "Ularice") i Maglaj (PZ "Novi Šeher"), Općini Breza 16.906,50 KM (PZ "Šaš") i Općini Tešanj 18.840,00 KM (PZ "Ciglana-Glinište").

Ministar za privredu Zlatko Jelić podsjeća da je program podrške za izgradnju poslovnih zona pokrenut 2009. godine i da je do sada Vlada za ovu namjenu izdvojila više od 5 miliona KM. Program se finansira iz namjenskih sredstava od koncesija, od čega općinama pripada 70 posto, a 30 posto Zeničko-dobojskom kantonu. Na ovaj način, kaže ministar Jelić, sredstva se vraćaju u općine i stvara nova vrijednost.

-Potpisivanjem ugovora stekli su se uvjeti za izradu projektne dokumentacije za osnivanje novih šest poslovnih zona, a samim tim i preduvjet da općine mogu da apliciraju iduće godine na natječaje za dodjelu sredstava za uređenje poslovnih zona, odnosno infrastrukture u tim poslovnim zonama - kaže Jelić.

Naglašava da je Ministarstvo za privredu uputilo budžetski zahtjev da se za izgradnju infrastrukture u poslovnim zonama iduće godine izdvoji 1,7 miliona KM, čime će općinama i gradovima biti olakšano unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Da su poslovne zone izuzetno važne za privlačenje investicija govori i primjer općine Usora, gdje je broj uposlenih za pet godina povećan sa 760 na 2.012. Ova općina sada želi formirati novu poslovnu zonu u neposrednoj blizini petlje na budućem autoputu A1.

-Većina novih radnih mjesta je otvorena u poduzetničkim zonama i zbog toga je važan poticaj kantonalne Vlade. Izradom projektne dokumentacije stvaramo uslov da uređujemo novu poduzetničku zonu koja će biti privlačna za nove domaće i strane investitore - kazao je načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić.

Novu poslovnu zonu formira i Općina Breza. U PZ "Šaš" planirano je da se na površini od 250 dunuma otvore pogoni sa oko 1.000 novih radnih mjesta. Općinski načelnik Vedad Jusić kaže da lokalna uprava čini sve da kreira alternativna radna mjesta Rudniku mrkog uglja "Breza". Plan je da se nakon izrade projektne dokumentacije pristupi izradi komunalne infrastrukture, a potom i izgradnja prvih proizvodnih pogona.

-Ovo je važna aktivnost za sve lokalne zajednice i mislim da ovim aktivnostima i Ministarstvo za privredu i Vlada ZDK-a najbolje pomažu lokalne zajednice i život u lokalnim zajednicama, omogućavajući da lakše i brže dolazimo do investicija i kreiranja novih radnih mjesta - rekao je Jusić.

 

ZDK PREMIJER BAŠIĆ RAZGOVARAO S DELEGACIJOM USAID-a O UNAPREĐENJU USLOVA ZA PRIVLAČENJE INVESTICIJA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić sa saradnicima, ministrom za privredu Zlatkom Jelićem i ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom, razgovarao je s delegacijom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH  i predstavnicima USAID-ovog projekta Asistencija energetskom sektoru (USAID EPA) o izmjenama zakonskih procedura radi stvaranja boljih uslova za privlačenje investicija. 

Delegaciju je predvodila Ankica Gavrilović, specijalista za upravljanje projektima USAID BiH a sastanku su prisustvovali i Mak Kamenica, direktor USAID EPA  i Elma Haverić ekspert za legislativu i regulativu USAID EPA.

Gavrilović je naglasila da USAID u BiH finansira više projekata. S ciljem jačanja efikasnosti i transparentnosti javne uprave je USAID-ov Projekat E-uprave koji uključuje centraliziranje javnih nabavki u Zeničko-dobojskom kantonu kao i novi sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola u Općini Tešanj. Istaknuto je da je Zeničko-dobojski jedan od četiri kantona s kojima će USAID aktivno sarađivati u narednom periodu.

Poseban fokus sastanka bio je razgovor o pojednostavljenju postupka ishođenja dozvola za mala solarna postrojenja i drugu energetsku infrastrukturu, modelu obligacione šeme za energetsku efikasnost, promociji korištenja obnovljivih izvora energije kao i prirodni gas. Na sastanku je istaknuto da je ovaj kanton primjer dobre prakse u Federaciji BiH kada se radi o olakšavanju postupaka ishođenja dozvola za mala solarna postrojenja.

Premijer Bašić je izrazio spremnost Zeničko-dobojskog kantona da nastavi provoditi reforme i stvarati bolje uslove za privlačenje investicija, povećanje energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energija, te da će ovaj kanton u tom smislu podržati svaku kvalitetnu inicijativu i izmjenu propisa.

Naglasio je da je povećanje efikasnosti i transparentnosti rada javne uprave jedan od prioriteta ove vlade te da će kantonalna javna uprava nastaviti primjenjivati pozitivnu praksu i nakon završetka projekata.

 

NEVLADINOM SEKTORU 185.000 KM ZA PROJEKTE ZAŠTITE OKOLIŠA

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitiu okoline Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovore o finansiranju projekata iz oblasti zaštite okoliša ukupne vrijednosti 185.000 KM s predstavnicima 82 nevladine organizacije, udruženja građana, javne ustanove, obrazovne institucije i obdaništa u ovom kantonu.

Resorni ministar Arnel Isak rekao je da je na javni poziv u okviru LOT-3 pristiglo 130 prijava, od kojih je prihvaćeno 82, dok je 48 odbačeno zbog neispunjavanja uslova ili nedostavljanja izvještaja o utrošku sredstava za prethodnu godinu. Naglasio je da se iznos sredstava za ovu namjenu svake godine povećava, a raste i interes nevladinog sektora.

-Ovo ministarstvo i Vlada ZDK-a daju punu podršku nevladinim organizacijama da se uključe u segment zaštite okoliša. Spremni smo pružiti svaku vrstu pomoći kako u postupku podnošenja aplikacija tako i same realizacije projekata - rekao je ministar Isak.

Podsjetio je da je jučer u okviru LOT-1 i LOT-2 navedenog javnog poziva potpisano 24 ugovora s lokalnim zajednicama i javnim komunalnim preduzećima, kojima je za projekte zbrinjavanja komunalnog otpada i uklanjanja divljih deponija smeća izdvojeno 1.558.000 KM.

Tako je navedenim javnim pozivom u okviru tri LOT-a odobreno ukupno 106 projekata u iznosu od 1.671.500,00 KM

 

Novosti za dan 16.11.2021. godine

OPĆINAMA I JAVNIM KOMUNALNIM PREDUZEĆIMA U ZDK 1,5 MILIONA KM ZA ZBRINJAVANJE KOMUNALNOG OTPADA I UKLANJANJE DIVLJIH DEPONIJA

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas s predstavnicima lokalnih zajednica i javnih komunalnih preduzeća ugovore o finansiranju projekata pomoći zbrinjavanja komunalnog otpada, održavanja i sanacije postojećih općinskih odlagališta, finansiranja troškova transporta otpada na regionalnu deponiju, čišćenje obala rijeka, te čišćenja i sanacije divljih deponija. U okviru dva LOT-a potpisana su 24 ugovora ukupne vrijednosti jedan milion i 558.000 KM.

JKP "Vis" Doboj Jug odobreno je 85.000 KM,  JP "Bioštica" Olovo 90.000 KM, JKP "Radnik" Zavidovići 98.500 KM, KP "Maglaj" 50.000 KM, KP "Žepče" 95.000 KM, Općina Doboj Jug 50.000 KM, Općina Vareš 50.000 KM, JP "Vodokom" Kakanj 99.000 KM, Općina Tešanj 90.000 KM, KP "Visoko" 100.000 KM, ALBA Zenica 99.000 KM, Općina Breza 60.000 KM i JKP "Usora" 70.000 KM.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak rekao je da su svim općinama i javim komunalnim preduzećima odobreni traženi iznosi sredstava te da je kompletnu proceduru provela komisija ovog ministarstva, vodeći računa o ravnopravnoj raspodjeli sredstava.

-Komisija ovog ministarstva pratit će realizaciju projekata i ispunjavanje obaveza iz ugovora - rekao je ministar Isak.

Premijer Mirnes Bašić naglasio je da je ovo jedna u nizu aktivnosti Vlade ZDK-a, navodeći da su tokom godine ovakvi projekti realizovani u drugim resorima, kao što su poljoprivreda, privreda i boračka zaštita. Ističe da je Vlada osigurala finansijska sredstva za ovakve razvojne projekte te da u 2021. godini nije bilo kašnjenja u izmirivanju zakonskih i ustavnih obaveza.

-Budžet je likvidan i stabilan i mi se nadamo da ćemo do kraja godine ispuniti sve što smo zacrtali u našem programu rada - rekao je premijer Bašić.

Predstavnici općina i javnih komunalnih preduzeća pozdravili su opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da pomogne rješavanje problema u oblasti ekologije i zbrinjavanja komunalnog otpada.

-Odobrena sredstva ćemo utrošiti u dodatne sadržaje za funkcionalnije prikupljanje i odlaganje komunalnog otpada, izgradnju dodatnih zelenih otoka i nabavku kontejnera, a dio sredstava ćemo usmjeriti u uklanjanje divljih deponija i intertnog otpada. To je put kojim moramo ići - rekao je načelnik Općine Breza Vedad Jusić.

Općina Usora aplicirala je s projektom uklanjanja zaostalih divljih deponija pored.

-Već smo uklonili značajan broj deponija, a ova sredstva će nam pomoći da ubrzamo ovaj proces. Sve divlje deponije su pored rijeke Usore gdje su i izvorišta pitke vode, tako da je naša želja da očistimo što veći broj deponija da ne dođe do zagađenja vode - rekao je načelnik ove općine Zvonimir Anđelić.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK sutra će potpisati ugovore s predstavnicima nevladinih organizacija, udruženja građana, javnih ustanova, obrazovnih institucija i obdaništa kojima su odobreni projekti u okviru LOT-3 ukupne vrijednosti 160.000 KM.

 

 

Novosti za dan 12.11.2021. godine

KRIZNI ŠTAB ZDK DOZVOLIO KORIŠTENJE NAVIJAČKIH REKVIZITA NA UTAKMICAMA PROTIV FINSKE I UKRAJINE

Krizni štab (KŠ) Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona usvojio je izmjene odluke od 20. oktobra i dopustio korištenje navijačkih rekvizita na kvalifikacionim utakmicama A selekcije BiH za Svjetsko prvenstvo Katar 2022, koje se igraju na stadionu Bilino polje 13. novembra protiv Finske i 16. novembra protiv Ukrajine.

-Svi prisutni gledaoci na tribinama moraju pravilno nositi maske preko usta i nosa. Dozvoljava se gledaocima korištenje navijačkih rekvizita poput šalova, kapa, zastava, transparenata i sličnih rekvizita - stoji u izmijenjenoj saglasnosti KŠ-a.

KŠ je odlukom od 20. oktobra dao saglasnost da se ove utakmice odigraju uz prisustvo maksimalnog broja gledalaca koristeći samo sjedeća mjesta i poštivanje higijensko-epidemioloških mjera u skladu sa mišljenjem Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Na stadion mogu ući samo navijači koji imaju negativan antigenski ili PCR test, ne stariji od 48 sati, potvrdu o prebolovanom COVID-19, ne stariju od šest mjeseci ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

Zabrana korištenja rekvizita, koja je bila na snazi na ranije odigranim utakmicama A selekcije BiH, bila je utemeljena na mjerama donesenim na novu Federacije BiH.

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK

 

VLADA ZDK ODOBRILA SREDSTVA ZA USPOSTAVLJANJE NOVIH POSLOVNIH ZONA U ŠEST OPĆINA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prijedlog Ministarstva za privredu donijela je odluku o odobravanju sredstava poticaja u iznosu od 115.746,50 KM na ime troškova uspostavljanja novih poslovnih zona u šest općina ovog kantona.

Po 20.000 KM odobreno je općinama Olovo - PZ "Golubište-Pilana, Doboj-Jug - PZ "Mravići", Usora - PZ "Ularice" i Maglaj - PZ "Novi Šeher", Općini Breza 16.906,50 KM za PZ "Šaš" i Općini Tešanj 18.840,00 KM za PZ "Ciglana-Glinište".

Ministar za privredu Zlatko Jelić podsjeća da je program podrške za izgradnju poslovnih zona pokrenut 2009. godine i da je do sada Vlada za ovu namjenu izdvojila više od 5 miliona KM. Program se finansira iz namjenskih sredstava od koncesija, od čega općinama pripada 70 posto, a 30 posto Zeničko-dobojskom kantonu.

-U pojedinim poslovnim zonama u našem kantonu rade desetine kompanija i zapošljavaju veliki broj ljudi. Uspostavljanjem novih poslovnih zona želimo pomoći lokalnim zajednicama da poboljšaju poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknemo zapošljavanje, što je jedna od ključnih politika ove vlade - kaže Jelić.

 

VLADA ZDK ODOBRILA DOMOVIMA ZDRAVLJA I OPĆOJ BOLNICI TEŠANJ 600.000 KM ZA NABAVKU MEDICINSKE OPREME

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prijedlog Ministarstva zdravstva donijela je odluku o odobravanju sredstava u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM svim domovima zdravlja u ovom kantonu za nabavku medicinske opreme.

Najveći pojedinačni iznos odobren je JU Dom zdravlja Zenica i to 120.700,00 KM za nabavku transcranialnog doplera (TCD) sa dvije sonde i ultrazvučnog kardiološkog aparata.

JU Dom zdravlja Tešanj odobreno je 55.740,00 KM (sufinansiranje nabavke sanitetskog vozila), JU Dom zdravlja Visoko 50.950,00 KM (sufinansiranje nabavke ultrazvučnog aparata sa konveksnom i ginekološkom sondom), JU Dom zdravlja Kakanj 48.890,00 KM (nabavka sedam EKG aparata, aparata za krioterapiju, kardiološke sonde, tri defibrilatora te dvije šprice za ispiranje uha), JU Dom zdravlja Zavidovići 46.880,00 KM (nabavka aparata za snimanje zuba, autoklava, sterilizatora i inhalatora), JU Dom zdravlja Žepče 41.670,00 KM (nabavka medicinske opreme, inventara, termotehničkih instalacija i sanitarne opreme za novu područnu amulantu u Begovom Hanu), JU Dom zdravlja Maglaj 34.550,00 KM (nabavka biohemijskog analizatora, aparata za fizkalnu terapiju BTL 4000 smart i četiri inhalatora), JU Dom zdravlja Breza 25.350,00 KM (nabavka aparata Pulmotor Oxilog V 300, CTG Fetal monitora (EDAN), inhalatora za djecu i EKG aparata), JU Dom zdravlja Olovo 21.170,00 KM (sufinansiranje nabavke ultrazvučnog aparata za projekat skrining karcinoma dojke kod žena ispod 50 godina), JU Dom zdravlja Vareš 19.700,00 (nabavka stomatološke stolice sa kompresorom za zrak, turbine i kolenjaka za stomatološku stolicu, tri medicinska ležaja za pregled pacijenata u COVID ambulanti, četiri medicinske torbe za intervencije, UPS za frižider za vakcine i klima uređaja u COVID ambulanti), JU Dom zdravlja Usora 18.320,00 (sufinansiranje nabavke ultrazvučnog aparata) i JU Dom zdravlja Doboj-Jug 16.080,00 (sufinansiranje nabavke operacionog mikroskopa).

JU Opća bolnica Tešanj posebnom odlukom odobreno je 101.900,00 KM za nabavku anesteziološkog aparata, termokautera za hirurgiju, plazmaterm-aparta za otapanje plazme s najmanje dva mjesta i aparata za laboratoriju Sysmex XN 550.

Ministar zdravstva dr. Adnan Jupić objašnjava da je raspodjela sredstava izvršena na način da je svim domovima zdravlja linearno odobreno po 12.000 KM, a preostali iznos dodijeljen je srazmjerno broju stanovnika. Naglašava da Vlada ovim odlukama nastavlja brigu i pomaže jačanje kapaciteta ustanova primarne zdravstvene zaštite u borbi i pripremanju odbrane protiv pandemije virusa COVID.

-Ustanove primarne zdravstvene zaštite nad kojima nemamo osnivačka prava, nego su osnivači općine, u protekle dvije godine dobile su desetine pa i stotine hiljada maraka, što je puno veći iznos nego u prethodnom periodu. Kao ministar zdravstva, uz razumijevanje i podršku Vlade, nastojat ću da održimo taj trend i nastavimo jačati taj sektor zdravstva, jer briga za zdravlje naših građana nema nikakve alternative i mora biti prioritet - rekao je Jupić.

 

POTPISIVANJE UGOVORA SA KORISNICIMA SREDSTAVA, ČIJI PROJEKTI SU ODABRANI U POSTUPKU PROVOĐENJA JAVNOG POZIVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROGRAMA, PROJEKATA I SRODNIH AKTIVNOSTI IZ OBLASTI ZAŠTITE OKOLIŠA ZA 2021.GODINU.

Obavještavamo medije da će se dana 16.11.20201. godine (Utorak) i 17.11.20201. godine (Srijeda) u zgradi Vlade Kantona, sala 301, Kučukovići 2, Zenica upriličiti potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava čiji projekti su odabrani u proceduri provođenja Javnog poziva za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša za 2021.godinu, a prema sljedećem rasporedu:

1. Dana 16.11.20201.godine (Utorak) sa početkom u 10,00 sati potpisivanje Ugovora sa odabranim korisnicima:

- Projekti pomoći općinama/gradovima/komunalnim preduzećima Zeničko-dobojskog kantona u postupku zbrinjavanja komunalnog otpada (izgradnja novih sadržaja, rekonstrukcija postojeće infrastrukture, nabavka opreme i sl.) - LOT 1, i

- Projekti pomoći općinama/gradovima / komunalnim preduzećima Zeničko-dobojskog kantona u postupcima održavanja i sanacije postojećih općinskih odlagališta, finansiranju transportnih troškova za najudaljenije općine u odnosu na regionalnu deponiju, čišćenja obala rijeka, čišćenja i sanacije divljih deponija i sl. - LOT 2

2. Dana 17.11.20201. godine (Srijeda ) sa početkom u 10,00 sati potpisivanje Ugovora sa odabranim korisnicima:

- Projekti iz oblasti zaštite okoliša na području Zeničko-Dobojskog kantona – LOT 3

Ovim Javnim pozivom odobreno je ukupno 106 projekata u ukupnom iznosu od 1.671.500,00 KM, a korisnici odobrenih sredstava su jedinice lokalne uprave (gradovi i općine), javna komunalna preduzeća, nevladine organizacije, udruženja građana, javne ustanove, obrazovne institucije, obdaništ

 

Novosti za dan 11.11.2021. godine

POTICAJ VLADE DOBILO REKORDNIH 179 FARMI GOVEDA U ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je sredstva u iznosu od 560.400,00 KM na ime podrške za registrovane farme goveda u ovom kantonu.

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, poticaj u visini od 400,00 KM po govedu a maksimalno 10.000,00 KM po farmi, dobilo je 123 farmi.

Resorni ministar Mirsad Hadžić podsjetio je da je krajem augusta ove godine odobren i isplaćen iznos od 356.000,00 KM za 56 farmi, tako da je sve ukupno za ovu vrstu podrške u 2021. godini isplaćeno 916.400,00 KM za ukupno 179 registrovanih farmi.

-To je rekordan iznos podrške za ovu vrstu proizvodnje, a rezultat je trenda povećanja broja novootvorenih obrtničkih djelatnosti u poljoprivredi koji je primjetan iz godine u godinu - kaže Hadžić, navodeći da je 2009. godine u ovom kantonu bilo registrovano samo 12 farmi, a danas ih je 179.

Naglašava da su predstavnici Vlade i resornog ministarstva prošlog mjeseca posjetili veliki broj poljoprivrednih proizvođača, koji su nezavidnoj situaciji imajući u vidu da su ovu godinu obilježile suše, vremenske neprilike i poskupljenje repromaterijala, tako da se čini sve da se uzbrza isplata poticaja koji su ove godine predviđeni u ukupnom iznosu od 3 miliona KM.

Do sada je, navodi, isplaćeno 50 posto planiranog iznosa, 20 posto je u fazi obrade i plaćanja, a plan je da se preostalih 30 posto isplati do kraja godine.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 08.11.2021. godine

U VLADI ZDK UPRILIČEN PRIJEM ZA REPREZENTATIVCE U SJEDEĆOJ ODBOJCI

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić upriličio je prijem za članove Reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci iz ovog kantona - odbojkaše Nizama Čančara, Edina Džinu i Armina Šehića te vršioca dužnosti predsjednika Saveza sjedeće odbojke BiH Hajrudina Zekića.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci na nedavno održanom Evropskom prvenstvu osvojila zlato - desetu jubilarnu titulu prvaka Evrope.

-Ova reprezentacija na najbolji način predstavlja BiH, a vi ste najbolji ambasadori ovog kantona. Vi najbolje branite grb i zastavu BiH. Vlada kontinuirano podržava reprezentaciju, a imat će našu podršku i u buduće - rekao je premijer Bašić.

Najavio je da će Vlada ZDK izdvojiti pojedinačne novčane nagrade za tri reprezentativca iz ovog kantona.

Prijemu su prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Kozlić je istakao opredjeljenje da se izmjenama kantonalnog Zakona o sportu uvedu tzv. sportske penzije, doživotne naknade za vrhunske sportiste koji su ostvarili svjetski važne rezulatte a prestaju se aktivno baviti sportom.

Čolaković je najavio da će ovo ministarstvo finansijski pomoći odlazak naše selekcije na Svjetsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Kini.

Reprezentativci i v.d. predsjednika Saveza sjedeće odbojke BiH zahvalili su kantonalnoj Vladi na kontinuiranoj podršci od formiranja reprezentacije, apelujući na sve nivoe vlasti da pruže snažniju selekciji koja je do sada osvojila deset evropskih, dvije paraolimpijske i tri svjetske zlatne medalje, ali i uopće invalidskom sportu.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 05.11.2021. godine

PADAVINE NISU IZAZVALE VEĆE PROBLEME NA PODRUČJU ZDK

Obilne kišne padavine nisu izazvale veće probleme na području Zeničko-dobojskog kantona, izuzev manjih izljevanja otpadnih voda i nanosa sitnog zemljanog i kamenog materijala po putevima koje nije ugrozilo privatne i poslovne objekte - rekao je Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Naglasio je da vodostaj rijeke Bosne od podne stagnira, nakon što je prijepodne rastao desetak centimetara na sat. Kazao je da se na terenu ne očekuju veći problemi, s obzirom da prognostičari najavljuju prestanak padavina.

-Snage civilne zaštite su u pripravnosti i prate stanje. Ako bude bilo potrebe KUZIP će djelovati i angažirati potrebna materijalno-tehnička sredstva kako bi se zaštitili ljudi i materijalna dobra - rekao je Aličić.

 

VLADA ZDK PRODUŽILA EPIDEMIOLOŠKE MJERE ZA JOŠ 14 DANA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na vanrednoj sjednici usvojila je prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila epidemiološke mjere za još 14 dana, počevši od danas, 05. novembra.

Naredbe se odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu.

Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, od 18. do 24. oktobra potvrđeno je 555 novih pozitivnih slučajeva, što čini dnevni prosjek od 79,3 novih slučajeva. Sedmicu dana prije ukupan broj pozitivnih je bio 463, a sedmicu prije toga 379. U posmatranoj sedmici umrlo je 29 osoba.

Do sada je testirano ukupno 86.083 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 17.516 osoba. Zaključno sa 31. oktobrom u ovom kantonu je bilo aktivno 650 slučajeva pozitivnih na virus korona.

Stoga je KŠ zaključio da se epidemiološka situacija na području ovog kantona može ocijeniti nepovoljnom sa trendom pogoršanja, da se ovaj kanton nalazi u fazi trećeg nivoa prenosa u zajednici, obzirom na vrijednosti indikatora, te da je neophodno maksimalno pojačati kontrolu provođenja svih do sada donesenih mjera.

Kada je u pitanju imunizacija, do sada je zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu isporučeno 189.912 doza vakcine, od čega je utrošeno 140.892 doza. Sa dvije doze ukupno je vakcinisano 64.722 građana.

Ukupno je sa jednom ili dvije doze vakcinisano skoro od 27,1% odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je oko 10 posto građana vakcinisan izvan BiH, procjenuje se da je u ovom kantonu vakcinisano blizu 37% odraslog stanovništva.

Premijer Mirnes Bašić pozvao je građane da se vakcinišu kako bi se postizanjem kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije tokom četvrtog talasa pandemije te izbjeglo donošenje restriktivnih epidemioloških mjera.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 04.11.2021. godine

VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA USVOJILA ODLUKU O IZRADI STRATEGIJE ZA PREVENCIJU I BORBU PROTIV KORUPCIJE ZDK ZA PERIOD 2022-2026.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je Odluku o izradi Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona za period 2022-2026 godina, što predstavlja strateški sektorski dokument zeničko-dobojskog kantona. Ovom Odlukom Vlada je ovlastila Tim Vlade za prevenciju i borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona koji će u narednom periodu, u roku od šest mjeseci, biti nosilac izrade Strategije, te je data obaveza za provedbu kompletnog proces izrade Strategije.

Učesnici u procesu izrade Strategije, su kantonalna ministarstva i druga tijela kantonalne uprave, institucije i ustanove kojima je osnivač Zeničko-dobojski kanton ili se u cijelosti ili djelomično finansiraju iz Budžeta ZDK. Ovdje je važno naglasiti, da transparentan odnos Tima spram izrade nove Strategije uveliko olakšava izuzetno složenost i kompleksnost Strategije kao jednog od najvažnijih akata, kojom se daju smjernice, prijedlozi i preporuke na prevenciju i samu borbu protiv korupcije – kazao je predsjednik Tima Dževad Fejzić.

Iako je Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH u svojim odredbama predvidio borbu protiv korupcije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, do sada nije ovo zakonsko načelo zaživjelo, te će novom Strategijom Zeničko-dobojskog kantona biti predviđeno da se jedinice lokalne samouprave direktno uključe u borbu protiv korupcije, uz koordinaciju putem Tima Vlade za prevenciju i borbu protiv korupcije ZDK, što je ujedno i zakonska obaveza jedinicama lokalne samouprave. U tom kontekstu, Tim će u narednom periodu Nacrt Strategije uputiti kantonalnim organima uprave, kao i jedinicama lokalne samouprave da daju svoje komentare, te će ista biti, zbog šire javnosti, postavljena na zvaničnu web stranicu kantona www.zdk.ba, gdje očekujemo i aktivno učešće građana u davanju komentara na Nacrt nove Strategije.

U procesu izrade Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona za period 2022-2026.godina primjenjivat će se principi izrade strateških dokumenata, prvenstveno otvoreni metod koordinacije, partnerstva, ravnopravnosti spolova i jednakih mogućnosti za sve građane, javnost i transparentnost. Tim će uskoro pokrenuti i aktivnosti oko imenovanja kontakt tačaka u jedinicama lokalne samouprave, koje će kasnije imati obavezu da uz koordinaciju sa lokalnim vlastima formiraju lokalne timove za prevenciju i borbu protiv korupcije što je jedinstven primjer u Bosni i Hercegovini u smislu koordinacije. Današnja Odluka Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kojom se pokreće proces izrade nove Strategije potvrđuje transparentnost i javnost rada ove Vlade – kazao je premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić.

Rok za izradu Strategije je šest mjeseci, što podrazumijeva sagledavanje svih komentara na Strategiju i njihovo implementiranje u istu. U izradi Strategije aktivno učešće je dala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini čije iskustvo i znanje uveliko olakšava sam proces izrade, te APIK, državna Agencija za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Bosna i Hercegovina je jedna od članica GRECO-a i potpisnica je niza međunarodnih konvencija koje su od značaja za borbu protiv korupcije.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 01.11.2021. godine

DELEGACIJA VLADE ZDK PREDVOĐENA PREMIJEROM BAŠIĆEM POSJETILA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE U VISOKOM

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona predvođena premijerom Mirnesom Bašićem posjetila je poljoprivredne proizvođače na području grada Visoko. U posjeti farmerima zajedno s premijerom Bašićem bili su ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

Premijer Bašić je naglasio da je jačanje poljoprivredne proizvodnje jedna od ključnih politika ove vlade, a posebno sada u vrijeme pandemije virusa korona kada se farmeri suočavaju s brojnim problemima. Naveo je da je za poticaje prošle godine kroz 20 mjera izdvojeno 3,5 miliona KM, dok su ove godine poticaji planirani na nivou 3 miliona KM, a skorim rebalansom budžeta bit će povećani na 3,5 miliona.

-Lideri smo u peradarstvu i malinarstvu, a posljednjih godina u eskpanziji je i plastenička proizvodnja koja je najrazvijenija u Visokom. Sredstva poticaja nastojimo da usmjerimo što racionalnije i uvažimo primjedbe poljoprivrednih proizvođača s kojima imamo partnerski odnos - rekao je premijer Bašić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić rekao je da se delegacija uvjerila da poticaji idu u prave ruke te da će učiniti sve da se dogodine iznađu dodatna sredstva za ovu namjenu. Najavio je da će članovi Vlade nastaviti posjetu poljoprivrednicima u u drugim općinama ovog kantona.

-Ova godina je zbog suše bila jako teška. Grad je oštetio usjeve i plastenike, a došlo je do povećanja cijene stočne hrane i repromaterijala. Proći ćemo kroz sve općine kako bismo uvidjeli probleme i potrebe poljoprivrednika te na osnovu iskazanih potreba osmisliti programe poticaja koji će dati najbolje efekte - rekao je Hadžić.

Gradonačelnik Ganić naglasio je da tamošnji poljoprivredni proizvođači iz kantonalnog budžeta godišnje povuku oko milion maraka poticaja, a i Grad Visoko će za poticaje u 2021. godini izdvojiti 430.000 KM, što je značajno veći iznos nego ranijih godina.

-Našim poljoprivrednicima ne treba pomoć nego podrška. Uvidjeli smo da rade, opstaju i bore se, međutim rast troškova proizvodnje ugrožava biznis. Želimo da pomognemo da održe proizvodnju i sačuvaju radna mjesta - rekao je Ganić.

Ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić rekao je da je pozitivno iznenađen stanjem poljoprivrede u gradu u kojem živi te da će zajedno s ostalim ministrima učiniti sve da poljoprivredni proizvođači osjete da imaju sigurnost i da mogu računati na pomoć Vlade ZDK-a.

 

Novosti za dan 28.10.2021. godine

GRADOVIMA I OPĆINAMA DOZNAČENA SREDSTVA ZA ISPLATU STIPENDIJA MINISTARSTVA ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK

Ministarstvo financija Zeničko-dobojskog kantona doznačilo je gradovima i općinama sredstva u iznosu od jedan milijun KM za isplatu stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Stipendije u iznosu od 485 KM dobilo svih 2.029 studenata koji su ispunili uvjete natječaja.

Resorni ministar Spahija Kozlić rekao je da je iznos stipendije niži nego prošle godine, jer je značajnom broju studenata zbog pandemije virusa korona izmjenama Zakona o visokom obrazovanju omogućen bezuvjetni prelazak u narednu godinu.

-I ove godine smo dali stipendije svim studentima koji su aplicirali i ispunjavali formalne uvjete, tako da imamo 400 studenata više nego prethodne godine, zbog čega je iznos stipendije nešto niži - rekao je ministar Kozlić.

Vlada ZDK-a je za stipendiranje studenata ove godine izdvojila ukupno 3 milijuna i 285.000 KM, a stipendije je dobilo ukupno 4.067 studenata.

Ministarstvo za boračka pitanja, koje dodjeljuje stipendije studentima iz boračke populacije, za ovu namjenu ukupno je izdvojilo 2.285.000 KM, a stipendije je po ovom osnovu dobilo 2.038 studenata.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 27.10.2021. godine

KŠ ZDK: POZIV GRAĐANIMA DA SE VAKCINIŠU, KBZ NAJAVILA POVRATAK STUDENATA NA PRAKTIČNU NASTAVU

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti. Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 423, što čini kumulativnu incidencu od 118,2 na 100.000 stanovnika, a što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih - zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva (KŠ) ZDK-a.

Prema informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), do 24. oktobra ukupno je potvrđeno 16.961 slučajeva Covid-19, a broj aktivnih slučajeva je 509.

-U ovoj sedmici smo imali 20 smrtnih slučajeva, što je za 4 više nego prethodne sedmice, a što govori da nam se svi ovi parametri povećavaju i epidemiološka situacija usložnjava - rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić.

Kada je u pitanju vakcinacija, do 17. oktobra je zaprimljeno i distribuirano 186.974 doza vakcine, od čega je utrošeno 135.351 doza. Sa dvije doze je ukupno vakcinisano 60.743 građana ili oko 26 posto, a ako se tome doda i oko 10 posto građana koji su vakcinu primili u inostranstvu, kolektivni imunitet u ovom kantonu iznosi oko 36 posto.

Ministar Jupić je iznio podatak da je od 64 pacijenta smještena u bolnicama vakcinisano samo četiri, što govori da su teškim slučajevima infekcije više izložene osobe koje nisu primile vakcinu.

-Proces vakcinacije ne ide željenom dinamikom, jer moramo imati mnogo veći kolektivni imunitet. Vakcina ima dovoljno, a vakcinacija se vrši na 65 vakcinalnih mjesta tako da svaki građanin u bilo koje vrijeme može dobiti vakcinu i time sačuvati svoje zdravlje - rekao je Jupić.

Najavio je postepeno uvođenje pravila VPT (vakcinisan-prebolio-testiran) za sve javne događaje, kulturne i sportske manifestacije, a to pravilo već se primjenjuje za prisustvo utakmicama fudbalske reprezentacije BiH.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica i član KŠ prof.dr. Rasim Skomorac najavio je skori povratak studenata na praktičnu nastavu u ovoj ustanovi, čije je izvođenje nedavno prekinuto, a studenti završnih godina pozvani da se vakcinišu. Naveo je da je u međuvremenu vakcinu primilo preko 90 posto studenata završnih godina fakulteta.

-To će biti osnova za izmjenu odluke Operativnog tima prekidu izvođenja praktične nastave. Ovakav odziv studenata Medicinskog fakulteta je za svaku pohvalu i time su studenti pokazali da su društveno odgovorni, da imaju razumijevanja za sadašnju situaciju i njihov primjer treba da bude poticaj svima drugima koji se kolebaju oko vakcinacije - rekao je dr. Skomorac.

Izrazio je nadu da će se i preostali studenti vakcinisati, najavivši da će Operativni tim razmatrati mogućnost da se studentima koji nisu vakcinisani omogući prisustvo praktičnoj nastavi uz negativan test na virus korona.

Na Infektivnom odjelu KBZ-a trenutno se nalazi 44 pacijenta, od kojih je devet u intenzivnoj njezi. Skomorac je naglasio da broj hospitaliziranih svakodnevno raste te da su preko 90 posto hospitaliziranih nevakcinisani pacijenti. To je, naglašava, još jedan pokazatelj koliko je vakcinacija neophodna kao zaštita od teške bolesti, a također i kao zaštita prenosa virusa u zajednici. 

-Bez intenzivnije vakcinacije teško možemo očekivati da će situacija biti bolja i da će broj umrlih biti manje. Ovo nije teret koji može iznijeti sam zdravstveni sistem i u ovome mora učestvovati čitavo društvo. Svi moraju dati svoj doprinos i preuzeti odgovornost, stanovnici svojom savješću i vakcinacijom, a nadležni organi za nadzor i provođenje mjera - rekao je dr. Skomorac.

KŠ ZDK donio je nekoliko odluka o raspodjeli donacija u zaštitnoj opremi koje je osigurala Vlada Federacije BiH putem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

 

 

Novosti za dan 26.10.2021. godine

VLASNICIMA 208 BORAČKIH FIRMI IZ ZDK SUBVENCIJA OD 1.000 KM

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovore o dodjeli subvencija sa 208 pripadnika branilačke populacije koji su proteklih godina pokrenuli biznis uz podršku ovog ministarstva. Korisnici poticaja u pojedinačnom iznosu od 1.000 KM odabrani su putem konkursa u okviru programa samozapošljavanja "Biznis plus-varijanta B".

Resorni ministar Fahrudin Čolaković rekao je da su sve ove firme pozitivno poslovale u prošloj godini, zadržale poreznu registraciju i izmirile porezne obaveze, te da su Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada ZDK-a na ovaj način željeli pomoći da lakše prebrode krizu izazvanu pandemijom virusa korona.

Naglasio je da statistika potvrđuje da su programi zapošljavanja i samozapošljavanja koje ovo ministarstvo realizuje od 2015. godine izuzetno uspješni i korisni za branilačku populaciju.

-Prije šest godina krenuli smo sa programima zapošljavanja u poljoprivredi da bismo potom proširili poticaje na sve oblasti, tako da je posao direktno ili indirektno dobilo nekoliko hiljada članova branilačke populacije. Broj nezaposlenih boraca od 20.000 za šest godina je gotovo prepolovljen, zbog čega sam ponosan - rekao je Čolaković.

Naglasio je da ovo ministarstvo redovno izmiruje sve obaveze prema branilačkoj populaciji nakon što je u mandatu prethodne vlade saniran naslijeđeni dug od 4,2 miliona KM.

Premijer Mirnes Bašić čestitao je uspješnim poduzetnicima naglasivši da će Vlada nastaviti realizovati i podržavati projekte zapošljavanja i samozapošljavanja branilačke populacije, koji se zbog dobrih iskustava ovog kantona planiraju realizovati i u drugim kantonima u FBiH.

-Kroz program "Biznis plus-varijanta B" pomažemo poduzetnicima da lakše prebrode krizu zbog pandemije da bi nastavili raditi i baviti se registrovanim djelatnostima - rekao je Bašić.

Edina Konjić, vlasnica obrta "Eko etna" Zenica, ranije je koristila poticaje Ministarstva za boračka pitanja. Kaže da je nova pomoć od 1.000 KM došla u pravo vrijeme.

-Omladina se treba više angažovati, a država će pomoći. Sve što nam priroda daje propada, a kroz ovakve projekte država pomaže da se sve to iskoristi, kao što je pomogla i nama - rekla je Konjić.

Elvir Kanjić iz Olova, vlasnik kamenoklesarskog obrta kojeg je osnovao uz pomoć Ministarstva za boračka pitanja, rekao je da je početak u poduzetničkim vodama bio težak, ali da je sada puno lakše zahvaljuući pomoći Vlade ZDK-a.

Josip Spajić iz Žepča, vlasnik poljoprivrednog obrta koji je godinama bio na birou, rekao je da bi teško opstao bez pomoći ZDK-a te da je uz pomoć Kantona riješio egzistencijalno pitanje za svoju porodicu i zaposlio jednog radnika.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 22.10.2021. godine

RADNI SASTANAK PREDSJEDAVAJUĆEG SKUPŠTINE S PREDSTAVNICIMA PROJEKTA „USAID/INSPIRE“

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić danas je upriličio radni sastanak sa predstavnicima USAID-ovog projekta USAID/INSPIRE. Predstavnici projekta na sastanku su bili zamjenica direktora projekta Nejra Neimarlija-Roić i grant menadžerica Anja Didović. Sastanku je pored predsjedavajućeg Huskića prisustvovao i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić.

Ovom prilikom predstavnici projekta USAID/INSPIRE su upoznali prisutne o djelovanju kroz USAID-ov projekat podrške zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i podršku nevladinim organizacijama i pojedincima koji se bore za prava, osnaživanje i dostojanstvo marginaliziranih grupa. Projekat je podržao i rad servisnog centra dva udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona i to Udruženja Dlan iz Zenice (trenutno pruža usluge za 94 porodice) i Udruženja Mala sirena iz Zavidovića (trenutno pruža usluge za 147 porodica). Ova udruženja svojim radom i djelovanjem kroz servisne centre pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama, a kvartalno pruže preko 3000 usluga porodicama koje su korisnici usluga ovih udruženja. USAID-ov cilj podrške kroz projekat USAID/INSPIRE ovim udruženjima je u konačnici ostvarivanje održivosti ovih servisnih centara.

Predsjedavajući Huskić se zahvalio gostima na posjeti, te izrazio podršku projektu USAID/INSPIRE sa nadom da će do okončanja projekta svi relevantni akteri spoznati značaj djelovanja i postojanja ovog projekta i djelovanja ovih udruženja, te da će se sistemski i institucionalno na različitim nivoima vlasti uspostaviti sistem koji će omogućiti ispunjenje konačnog cilja projekta, odnosno održivo djelovanje ovih udruženja, ali i svih drugih udruženja i institucija koji na ovaj ili drugačiji način pomažu i pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama.

Stručna služba Skupštine ZDK
    

Novosti za dan 21.10.2021. godine

NOVOIMENOVANI AMBASADOR JAPANA U POSJETI ZDK

Premijer po ovlaštenju Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, zajedno sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirsadom Hadžićem, te sekretarom Ministarstva privrede upriličili su prijem u Uredu premijera za delegaciju Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio novi ambasador te zemlje Ito Makoto i prvi sekretar Ambasade Japana. Tijekom sastanka razgovarali su o međusobnoj suradnji i mogućnosti investicija Vlade Japana na prostoru Zeničko-dobojskog kantona.

Kozlić i Hadžić su tijekom sastanka iskazali spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona za međusobnu suradnju s Vladom Japana i naglasili da je jedan od strateških ciljeva, a posebno u vremenu pandemije izazvana korona virusom COVID-19, jačanje privrede i poljoprivrede, kao i očuvanje zdravlja stanovnika.

Novoimenovani ambasador Japana, Ito Makoto, je naglasio da je Vlada Japana dokazani prijatelj Bosni i Hercegovini te da i dalje postoji spremnost za daljnje investicije. Međutim, pojavom koronavirusa sve aktivnosti na ovom polju su trenutno usporene i očekuje se nastavak investicija nakon prestanka pandemije. Poseban interes iskazan je u polju autoindustrije koja ima potencijal s bosanskog tržišta da se širi na tržište Europske unije.

Nakon sastanka u Uredu premijera, ambasador Makoto i premijer Kozlić, koji je i resorni ministar obrazovanja tog kantona, posjetili su Osnovnu školu “Skender Kulenović“ u zeničkom gradskom naselju Radakovo, za čiju je rekonstrukciju Vlada Japana donirala 158.000 KM. Vlada ZDK je platila dodatnih 28.000 KM na ime PDV-a.
-Realizirali smo projekt zamjene stolarije, u sklopu čega smo zamijenili prozore i vrata. Radujemo se i budućoj suradnji u sklopu školskih projekata, za koje mogu aplicirati i druge škole – kazao je Makoto.

Premijer po ovlaštenju Spahija Kozlić izrazio je zahvalnost ambasadoru Makoto na vrijednoj donaciji za OŠ ‘Skender Kulenović’. Kozlić je istakao: Postoji zaista veliki prostor za međusobnu suradnju, koju u svakom segmentu treba unaprijediti. Kada je u pitanju privreda, poznato je da je ZDK lider u izvozu, lider u industrijskoj proizvodnji i u tom smislu, gotovo u svim oblastima, ZDK je spreman primiti delegaciju privrednika iz Japana, kako bismo im detaljno prezentirali mogućnosti zajedničkog ulaganja.

Tijekom posjeta japanskog ambasadora Makoto, razgovarano je i o suradnji s Univerzitetom u Zenici (UNZE), u pogledu razmjene studenata, ali i kulturne suradnje.
Press služba ZDK

 

Novosti za dan 20.10.2021. godine

MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA PODRŽALO ZAPOŠLJAVANJE 32 PRIPADNIKA BRANILAČKE POPULACIJE

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori o podršci zapošljavanju ili samozapošljavanju ukupno 32 pripadnika branilačke populacije iz ovog kantona, za što je Ministarstvo za boračka pitanja izdvojilo 150.000 KM.

Privredni subjekti zaposlili su 13 branitelja ili članova njihovih porodica, a za svakog novouposlenog dobili su novčanu podršku u iznosu od 8.400 KM za kadrove s visokom stručnom spremnom, dok podrška za radnike s nižom spremom iznosi 7.200 KM.

Kroz program samozapošljavanja Biznis plus - varijanta A, novčanu podršku dobilo je 16 ranije formiranih firmi koje su zaposlile 19 novih radnika. Podrška za jednog novouposlenog iznosi 3.000 KM, a za dva i više radnika 5.000 KM.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković izrazio je zadovoljstvo što je Vlada u okolnosima pandemije virusa kovid uspjela osigurati sredstva za podršku projektima zapošljavanja i samozapošljavanja članova boračke populacije.

Najavio je da će iduće sedmice biti potpisani ugovori sa 208 ranije osnovanih boračkih firmi, koje su pozitivno poslovale i ispunile uslove da dobiju novčanu podršku ovog ministarstva od 1.000 KM u okviru programa Biznis plus - varijanta B.

 

KRIZNI ŠTAB TRAŽI POJAČAN NADZOR PROVOĐENJA MJERA, DATA SAGLASNOST DA SE UTAKMICA BIH-FINSKA IGRA PRED MAKSIMALNIM BROJEM GLEDALACA

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti. Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 379, što čini kumulativnu incidencu od 105,8 na 100.000 stanovnika, a što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih - zaključio je na današnjoj sjednici Krizni štab (KŠ) Ministarstva zdravstva ZDK-a.

Do 17. oktobra ukupno je potvrđeno 16.538 slučajeva virusa korona, a broj aktivnih slučajeva je 436. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 15 osoba. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 75 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a sedmodnevna stopa hospitalizacije je 17,0 na 100.000 stanovnika.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić rekao je da zasad nije planirano uvođenje restriktivnijih mjera, ali da se insistira na pojačanom nadzoru provođenja postojećih mjera od strane inspekcije i policije.

-KŠ je usvojio informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je proslijedio Vladi ZDK-a, s prijedlogom da produži primjenu dosadašnjih mjera za još 14 dana uz pojačanu kontrolu njihovog provođenja - rekao je dr. Jupić.

KŠ je dao saglasnost Nogometnom savezu BiH da se kvalifikaciona utakmica za Svjetsko prvenstvo između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Finske može odigrati uz prisustvo maksimalnog broja gledalaca na stadionu Bilino polje, uz poštivanje principa vakcinisan-prebolio-testiran (VPT).

-Saglasili smo se da se utakmica prvi put od početka pandemije odigra pred punim tribinama, ali insistiramo na poštivanju osnovnih epidemioloških mjera koje će odrediti Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica - rekao je ministar Jupić.

 

 

AMBASADOR JAPANA U SLUŽBENOJ POSJETI ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

Premijer po ovlaštenju Zeničko dobojskog kantona Spahija Kozlić, u četvrtak 21.10.2021.godine u 09:00 sati u Uredu premijera, primit će delegaciju Ambasade Japana koju će činiti nj.e. g. ITO Makoto, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, te prvi sekretar Ambasade Japana.

Tokom posjete Uredu premijera razgovarat će se o ekonomskoj saradnji.

Nakon sastanka u Uredu premijera, premijer po ovlaštenju Spahija Kozlić zajedno sa saradnicima i predstavnicima Ambasade Japana  u 10:00 sati prisustvovat će ceremoniji postavljanja ploče donatora povodom završetka Projekta zamjene stolarije kojeg je finansirala Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini u OŠ „Skender Kulenović“ u Radakovu.
AMBASADOR JAPANA U SLUŽBENOJ POSJETI ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU


Premijer po ovlaštenju Zeničko dobojskog kantona Spahija Kozlić, u četvrtak 21.10.2021.godine u 09:00 sati u Uredu premijera, primit će delegaciju Ambasade Japana koju će činiti nj.e. g. ITO Makoto, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, te prvi sekretar Ambasade Japana.

Tokom posjete Uredu premijera razgovarat će se o ekonomskoj saradnji.

Nakon sastanka u Uredu premijera, premijer po ovlaštenju Spahija Kozlić zajedno sa saradnicima i predstavnicima Ambasade Japana  u 10:00 sati prisustvovat će ceremoniji postavljanja ploče donatora povodom završetka Projekta zamjene stolarije kojeg je finansirala Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini u OŠ „Skender Kulenović“ u Radakovu.

VLADA ZDK ULAŽE 1,5 MILIONA KM U ŠKOLSKU INFRASTRUKTURU NA PODRUČJU GRADA VISOKO, ZAPOČETA REKONSTRUKCIJA TRI OSNOVNE ŠKOLE

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić, zajedno s ministrom MUP-a Dariom Pekićem boravio je u službenoj posjeti Gradu Visoko, gdje se sastao sa  gradonačelnikom Visokog Mirzom Ganićem. Tokom posjete, ministar Kozlić obišao je tri osnovne škole na kojima je započet projekt energetske efikasnosti.

Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima na području ovog kantona vrijednim 11 miliona KM, a u Visokom će ukupno četiri škole dobiti oko 1,5 miliona KM za ove projekte.

-Drago mi je da je Grad Visoko na čelu s gradonačelnikom Ganićem prepoznao važnost obrazovnih objekata i mi ćemo zajedničkim snagama krenuti u izgradnju nove škole u Goduši i nadam se da ćemo završiti i započetu izgradnju fiskulturne sale u Poriječanima. Kada saberemo sve ove projekte dođemo do preko 2 miliona KM, što su solidna ulaganja u obrazovanje – istakao je ministar Kozlić, te dodao kako je školama u kojima se izvode radovi uputio prijedlog da se nastavni proces u narednom periodu prilagodi ovim radovima, a sve zbog zdravlja samih učenika.

Gradonačelnik Ganić je naglasio da je strateško opredjeljenje ulaganje u objekte obrazovanja, te dodao da pored energetske efikasnosti Grad Visoko dobija urbane i lijepe objekte, gdje se poboljšavaju i ekološki uslovi života, a samom konverzijom grijanja značajno se štiti okolinu od velikih zagađivača.

-Moramo svi zajedno, i roditelji i učenici i nastavnici imati malo strpljenja kako bismo završili ove radove i dugoročno uživali. Ovo su generacijski projekti i uz malo strpljenja ćemo našim budućim generacijama omogućiti kvalitetne uslove za školovanje – naglasio je gradonačelnik Ganić.

Projekti su započeti u tri osnovne škole, OŠ „Kulin ban“, OŠ „Safvet-beg Bašagić“, kao i OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“.

Tokom posjete, razgovarano je i o tekućim pitanjima i problemima s kojima se susreću škole. Ministar Kozlić dao je podršku upravama škola naglašavajući da Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, na čijem je čelu, jasno i nedvojbeno daje punu podršku u zajedničkom rješavanju svih pitanja koja se pred škole postavljaju.

 

Novosti za dan 16.10.2021. godine

VLADA ZDK DOZNAČILA SREDSTVA ZA REFUNDACIJU TROŠKOVA LIJEKA TOCILIZUMAB

 Nakon što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 284.123,06 KM na ime refundacije troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra građanima Zeničko-dobojskog kantona koji pravo na refundaciju nisu ostvarili iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, danas su ta sredstva i doznačena.

Ministarstvo financija Zeničko-dobojskog kantona doznačilo je navedena sredstva Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK, te će ista biti uplaćena na račune pacijenata koji su izvršili kupovinu navedenog lijeka. Radi se o 148 pacijenata koji su od početka pandemije u ožujku/martu 2020. do 15. travnja/aprila ove godine, kao i svim "spornim" slučajevima gdje nije bilo moguće ostvariti pravo na refundaciju prema važećim propisima Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a.

 

Novosti za dan 15.10.2021. godine

VLADA I SINDIKAT DOGOVORILI ISPLATU REGRESA ZA 8.000 ZAPOSLENIH NA BUDŽETU ZDK

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) dogovorili su da će regres za oko 8.000 zaposlenih u obrazovanju, policiji, pravosuđu i javnoj upravi ovog kantona, biti isplaćen 03. studenog/novembra u visini 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH, što prema posljednjem podatku Federalnog zavoda za statistiku iznosi oko 500 KM.

-Isplatom regresa Vlada ZDK će ispuniti i svoju posljednju obavezu koju je preuzela potpisivanjem kolektivnih ugovora i pokazati da je respektabilan socijalni partner s kojim kada bilo šta potpišete to bude do kraja implementirano - rekao je predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović.

Naglasio je da je socijalni dijalog na zavidnom nivou i primjer za sve vlade u BiH te da se vodi na principima ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i povjerenja.

-Ovo je jedna od najuspješnijih Vlada na svim razinama vlasti u BiH. Imajući u vidu budžet kojim raspolaže, ova vlada servisira sve svoje ustavne obaveze bez kašnjenja te poštuje sve što je dogovorila sa sindikatom. Važno je da Vlada nije zaboravila ni realni sektor i kroz razne poticaje pomaže očuvanje radnih mjesta - rekao je Šatorović.

On je pohvalio mjere i rad Vlade, Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba ovog kantona tijekom pademije virusa korona, bez obzira na stanje u budžetu i poteškoće s kojima se suočavaju. Istakao je da će SSS BiH nastaviti davati podršku politici ZDK-a te se založio za unapređenje materijalnog položaja svih zaposlenih na budžetu ovog kantona.

Premijer po ovlaštenju i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da će Vlada za isplatu regresa izdvojiti 4 milijuna KM. Naglasio je da su odnosi sa SSS BiH izuzetno korektni i da je to jedna od ključnih politika Vlade.

Najavio je da će uskoro započeti pregovori oko utvrđivanja parametara novih kolektivnih ugovora za policiju, pravosuđe i javnu upravu, kojima će se unaprijediti materijalni status, što je krajem prošle godine učinjeno novim kolektivnim ugovorima za zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

-Koliko znam, zaposleni su izuzetno zadovoljni ovim potezom. Iduće godine nas čeka ponovo potpisivanje kolektivnog ugovora i vjerujem da ćemo uspjeti dogovoriti klauzule međusobnih odnosa kojima ćemo unaprijediti materijalni položaj zaposlenih - rekao je Kozlić.

Sastanku u sjedištu Vlade prisustvovali su ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak.

Press služba ZDK

 

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA ZDK ZATRAŽILO OD ZDRAVSTVENIH USTANOVA DOPUNU DOKUMENTACIJE O NABAVCI MEDICINSKOG KISIKA

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić potvrdio je da je ovo ministarstvo zaprimilo podatke i dokumentaciju o nabavci medicinskog kisika u toku 2020. i 2021. godine od svih zdravstvenih ustanova u ovom kantonu, koji su traženi dopisom ovog ministarstva od 30. rujna/septembra.

Naveo je da je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je osam domova zdravlja medicinski kisik nabavljalo od ovlaštenog distributera "Messer Tehnoplin" d.o.o. Sarajevo, dok je pet zdravstvenih ustanova kisik nabavljalo od drugih dobavljača, među kojima je i "Istrabenz Plini" d.o.o. Breza.

Tri zdravstvene ustanove čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton - JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, JZU Zavod za bolesti ovisnosti i JZU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu, izjasnile su se da, u skladu sa propisanim djelokrugom rada, ne koriste medicinski kisik.

-U tijeku je analiza dostavljenih podataka. Tražili smo određene dopune dokumentacije i očekujemo da ćemo cjelovitu informaciju imati početkom narednog tjedna - rekao je dr. Jupić.

Naglasio je da su podaci i dokumentacija zatraženi i prije pokretanja takve inicijative u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona te da je nabavka medicinskog kisika, koji se koristi kao lijek, direktna nadležnost i isključiva odgovornost menadžmenta zdravstvenih ustanova.

-Većina zdravstvenih ustanova je nabavljala medicinski kisik od ovlaštenog dobavljača. Podržavamo rad tužilaštva koje je otvorilo istrage i tražimo da se utvrdi odgovornost svakoga ko je nabavke vršio mimo zakona. Naša ljudska i profesionalna dužnost je da zaštitimo zdravlje naših građana - rekao je dr. Jupić.

 

Novosti za dan 14.10.2021. godine

JEDNOKRATNA STIPENDIJA ZA STUDENTE U ZDK U IZNOSU OD 485 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku da studentske stipendije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za akademsku 2020/2021. godinu isplate jednokratno u iznosu od 485 KM.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i premijer ZDK po ovlaštenju Spahija Kozlić rekao je da je u budžetu za ovu godinu predviđen iznos od 1.000.000 KM za stipendije iz ovog ministarstva. Naveo je da će stipendije dobiti svih 2.029 studenata koji su ispunili uslove konkursa, što je za oko 400 studenata više u odnosu na prethodnu godinu. I iznos stipendije niži je nego prošle godine.

-To je zbog toga što smo izmjenom Zakona o visokom obrazovanju ZDK, a zbog pandemije koronavirusa, omogućili bezuslovan prelazak studenata u narednu godinu. Onda je i broj studenata koji ispunjavaju uslove daleko veći pa je iz tog razloga stipendija 485 KM – pojasnio je ministar Kozlić.

Prošle su godine ove stipendije isplaćene u ukupnom iznosu od 615 KM. Najavio je da će, čim dođe zvaničan akt Vlade ZDK, kao resorni ministar potpisati naloge te će sredstva biti distribuirana općinama i gradovima na području ovog kantona koje će ih transferirati na žiro-račune studenata.

Vlada ZDK-a je za stipendiranje studenata ove godine izdvojila ukupno 3 miliona i 285.000 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja, koje dodjeljuje stipendije studentima iz boračke populacije, već je isplatilo ukupan iznos stipendija, a za ovu namjenu je izdvojilo 2.285.000 KM.

Stipendije je po ovom osnovu dobilo 2.038 studenata. Boračke stipendije dodjeljuju se u iznosu od 800 KM za studente prve godine, dok za studente viših godina studija, kao i prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja, stipendija iznosi 1.200 KM.

Press služba ZDK

Novosti za dan 13.10.2021. godine

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NEPOVOLJNA, KRIZNI ŠTAB ZDK POZIVA GRAĐANE DA SE VAKCINIŠU

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti. Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 342, što čini kumulativnu incidencu od 95 na 100 hiljada stanovnika, što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih - zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a razmatrajući informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Do 10. oktobra u ovom kantonu ukupno je potvrđeno 16.159 slučajeva virusa korona, a broj aktivnih slučajeva je 401. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 17 osoba. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 65 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a sedmodnevna stopa hospitalizacije je 17,5 na 100 hiljada stanovnika.

Ipak, zaključeno je da je porast broja oboljelih od sredine avgusta, koji se pripisuje četvrtom valu pandemije, prilično je blag kada uporedimo sa ostatkom FBiH.

-Kumulativan sedmodnevna incidenca u ZDK je dostigla nivo od 95. U FBiH je 100, KS 240, TK 132 i HNK 116. U ostalim kantonima je niža od prosjeka FBiH. Stoga epidemiološku situaciju u ZDK možemo ocijeniti nešto povoljnijom, ali to ne znači da ne trebamo djelovati - rekao je dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Naveo je da su svi indikatori pandemije u trećem nivou prijenosa zbog čega je KŠ zaključio da nema potrebe da se pooštravaju mjere, te da fokus treba biti na podizanju kolektivnog imuniteta kroz imunizaciju.

- U toku prošle sedmice značajno je povećan broj vakcinisanih građana koji je sada 52.000. S jednom ili obje doze vakcinisano je oko 26 posto odraslog stanovništva ovog kantona, tako da uz dodatnih 10 posto vakcinisanih u inostranstvu, imamo kolektivni imunitet od 36 posto, što nije dovoljno - rekao je Huseinagić, apelujući još jednom na građane da se vakcinišu kako bi se usporilo, odnosno potpuno zaustavilo širenje virusa, ali i izbjega rizik od teških stanja pa i smrtnih posljedica kod zaraze virusom korona.

Sjednici Kriznog štaba prisustvovali su i predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK-a. Zaključeno je da je ova  inspekcija jedna najaktivnijih u Federaciji BiH i da je izvršila više od trećine svih inspekcijskih nadzora u ovom entitetu u proteklih 15 dana, te da nastavi raditi kontrolu provedbe epidemioloških mjera, kao i Operativnog plana koji se odnosi na sve zdravstvene ustanove u ovom kantonu.

 

 

VLADA ZDK PODRŽAVA VELIKU ARAPSKU INVESTICIJU U VAREŠU

U Vladi Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije koji na području općine Vareš gradi turističko-rekreacijski kompleks.

S menadžerom kompanije "Dar al Arkan" Tareqom al Nabulsijem i direktorom operacija kompanije "Realengineering Sarajevo Emirom Ferovićem razgovarali su premijer ZDK po ovlaštenju Spahija Kozlić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić i ministar privrede Zlatko Jelić.

Arapski investitor otkupio je zemljište površine 55 hektara, na kojem je planirana izgradnja kompleksa sa hotelom, popratnim objektima, rekreacijskim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima.

Investitor planira da kroz nekoliko faza idućih 10 godina investira nekoliko desetina milijuna eura, a samo u prvoj fazi u izgradnju komunalne infrastrukture uložit će 10 milijuna eura.

Na sastanku je rečeno da je u tijeku izrada prostorno-planske dokumentacije za navedeno područje. Konstatirano je da je Vlada ZDK-a izvršila sve svoje obaveze te da je za izdavanje potrebnih dozvola i početak radova potrebno da prostorno-plansku dokumentaciju usvoji Skupština ZDK, kao i da Općina Vareš provede neophodne administrativne procedure.

Predstavnici Vlade dali su punu podršku realizaciji ovog projekta, potvrđujući posvećenost institucija ovog kantona stvaranju uvjeta za privlačenje investicija u svim oblastima.


Novosti za dan 11.10.2021. godine

MINISTAR KOZLIĆ ČESTITAO POČETAK AKADEMSKE GODINE NA UNIVERZITETU U ZENICI

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić uputio je čestitku studentima, nastavnicima i osoblju Univerziteta u Zenici povodom početka nove akademske 2021./2022. godine.

Ističe da UNZE pruža sve što je potrebno mladom čovjeku da dođe do vještina i znanja koja će mu trebati u životu, ali i da, kao i svaki drugi univerzitet, otvara svijet mladom čovjeku kako bi putem univerziteta, putem predavanja i istraživanja, sagledao cjelinu vlastitog života i svijeta u cjelini.

-Univerzitet nije isključivo i samo prostor stjecanja vještina i znanja, nego je on znatno širi. Prostor Univerziteta u Zenici je prostor najviših mogućih sloboda, to su akademske slobode, a danas sam prenio studentima da imaju to na umu i da iskoriste svaki trenutak kako bi stekli i vještine i znanja, ali i došli do dragocjenih iskustava - navodi ministar Kozlić.



U ZENIČKIM ŠKOLAMA ZBOG KAŠNJENJA GRIJNE SEZONE SKRAĆENI ŠKOLSKI ČASOVI

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić naložio je osnovnim i srednjim školama u gradu Zenici da skrate školski čas sa 45 na 30 minuta, budući da u Zenici još nije počela grijna sezona, koja je najavljivana za 1. oktobar. Radi se o ukupno 18 škola, osam osnovnih i deset srednjih.

Pojasnio je da je skraćenje časova zatraženo kako bi se zaštitilo zdravlje djece, nastavnog i drugog osoblja u školama.

-Mjera će trajati sve dok se ne promijene uslovi, odnosno dok ne počne grijna sezona, a moguće je čak, ukoliko dođe do dodatnog zahlađenja, da ćemo ići i sa restriktivnijim mjerama. Zdravlje djece nam je na prvom mjestu - rekao je ministar Kozlić.

Noovsti za dan 07.10.2021. godine

VLADA ZDK ŽELI PRIVLAČITI INVESTICIJE IZ DRŽAVE KUVAJT

Premijer Zeničko-dobojskog kantona po ovlaštenju, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić razgovarali su u sjedištu Vlade s delegacijom Kuvajtskog poslovnog vijeća (Kuwait Business Council-KBC) u Bosni i Hercegovini. U delegaciji KBC-a bili su direktor i predsjednik Odbora Nasser Alshaiji, član Odbora Fahad Alasfar te direktorica KBC-a za BiH Dijana Džaferović.

Ministri Kozlić i Hadžić upoznali su goste iz Kuvajta sa potencijalima i resursima ovog kantona u svim oblastima, rekavši da je privlačenje investicija i zapošljavanje jedan od ključnih prioriteta Vlade ZDK-a.

Naveli su da u ZDK-u posluju neke od najvećih kompanija u BiH u svim sektorima, a posebno prehrambenoj, metalskoj, drvnoj industriji i poljoprivredi te da privreda ZDK-a predstavlja kičmu ekonomije FBiH i BiH. U tom smislu, založili su se za jačanje saradnje dvije države i privlačenje kuvajtskog kapitala.

Predstavnici KBC-a poručili su da država Kuvajt želi pospješiti ekonomsku saradnju s BiH te da je jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa, a posebice ekonomska saradnja, glavni prioritet ove organizacije. Informisali su članove Vlade o preprekama s kojima se investitori suočavaju, kao i konkretnim problemima kod izvoza određenih roba iz BiH u Kuvajt te nabavke sirovine za kuvajtske kompanije u našoj zemlji.




VLADA ZDK PRODUŽILA PRIMJENU MJERA ZA 14 DANA I ZATRAŽILA VEĆI ANGAŽMAN INSPEKCIJE I POLICIJE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i naredbom produžila primjenu dosadašnjih epidemioloških mjera za još 14 dana, počevši od danas.

Mjere se odnose na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu.

Prema informaciji Kriznog štaba koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a Vlada usvojila zajedno s naredbama, nakon određenog rasta broja oboljelih u zadnje tri sedmice, u ovom kantonu došlo do stabilizacije broja oboljelih.

Od 27. septembra do 3. oktobra potvrđena su 282 nova pozitivna slučaja što čini dnevni prosjek od 40,3 novih slučajeva. Sedmicu ranije broj pozitivnih je bio 238, a sedmicu prije 283. U ovom periodu umrlo je 10 osoba, a sedmicu ranije 16.

Konstatirano je da način kontrolisanja i obim kontrole mjera nije na zadovoljavajućem nivou.

-Zatražen je veći angažan inspekcijskih organa i Ministarstva unutrašnjih poslova, budući da je primjećeno da se epidemiološke mjere ne poštuju u dovoljnoj mjeri - rekao je premijer po ovlaštenju Spahija Kozlić.

Naveo je da je naglašena potreba promocije vakcinacije, jer obuhvat imunizacije stanovništva treba biti znatno veći kako bismo stekli kolektivni imunitet.

Do 3. oktobra u ZDK-u je zaprimljeno i distribuisano 184.148 doza vakcine, od čega je utrošeno 117.938. Prvu dozu dobilo je 71.014 građana, a s obje doze vakcinisano je 46.921.

Vakcinisano je oko 25 posto odraslog stanovništva, a ako se tome dodaju i građani koji su vakcinisani u inostranstvu, kojih je prema procjenama oko 10 posto, ukupno je vakcinisano 35 posto odraslog stanovništva ZDK-a.


 

Noovsti za dan 06.10.2021. godine

KRIZNI ŠTAB ZDK PREDLOŽIO PRODUŽENJE MJERA I TRAŽI STROŽIJU KONTROLU PRIMJENE MJERA

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona predložio je Vladi ZDK-a da zbog nepovoljne epidemiološke situacije produži primjenu važećih mjera za još 14 dana.

Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), od 27. septembra do 3. oktobra u ovom kantonu potvrđena su 282 nova pozitivna slučaja što čini dnevni prosjek od 40,3 novih slučajeva. Sedmicu ranije broj pozitivnih je bio 238, a sedmicu prije 283. U ovom periodu umrlo je 10 osoba, a sedmicu ranije 16.

Zamjenik predsjednika KŠ-a i direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić konstatirao je da je nakon određenog rasta broja oboljelih u zadnje tri sedmice, u ZDK došlo do stabilizacije broja oboljelih.

- Treba uzeti u obzir da je situacija u ZDK-u u odnosu na ostatak Federacije, odnosno veći dio FBiH neuporedivo bolja. Prema indikatoru sedmodnevne kumulativne incidence, ta vrijednost je u našem kantonu 78, u FBiH je 112, u KS 315 a u TK 115. Vrlo je malo kantona koji imaju manju kumulativnu incidencu od ZDK, ali nas to ne smije uspavati - rekao je Huseinagić.

Zbog toga je Krizni štab predložio produženje važećih mjera, bez uvođenja dodatnih restrikcija, konstatirajući da način kontrolisanja i obim kontrole mjera nije na zadovoljavajućem nivou, uvažavajući činjenicu da inspekcijski i policijski organi nemaju dovoljne kapacitete.

- Još jednom apeliramo na građane da se pridržavaju mjera, jer ćemo ako se nastavi ovakvo neprovođenje mjera i ako dođe do pogoršanja situacije, biti prinuđeni na drastičnije mjere. Najgori scenarij bi bilo uvođenje novog lockdowna koji bi ugrozio i radna mjesta, što nikome nije u interesu. Vakcinacija je efikasno sredstvo za sprečavanje širenja infekcije i besmisleno je uvoditi bilo kakve druge mjere - naglasio je Huseinagić.

Oko 25 posto građana ovog kantona do sada je primilo jednu ili obje doze vakcine, što, naglašava Huseinagić, nije dovoljno, ali je taj procenat značajno veći ako se u obzir uzme da je vakcinu u inostranstvu primilo 10 posto stanovništva, čime smo, kako kaže, sve bliže sticanju kolektivnog imuniteta koji može garantovati da će se značajno smanjiti rizik od daljeg širenja infekcije.

KŠ je razmatrao i epidemiološku situaciju u školama te preporučio Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, odnosno školama da o svim pojavama zaraze među učenicima odnosno zaposlenima svaka škola direktno izvještava Službu školske higijene INZ-a koja će zajedno sa Službom za epidemiologiju poduzimati mjere u pravcu načina odvijanja nastave.

- Stav KŠ je da se nastava u školama i dalje treba odvijati u učionicama, a u pojedinačnim slučajevima ako se utvrdi da postoji grupiranje pozitivnih slučajeva vjerovatno će se preporučiti da takva odjeljenja pređu na online ili kombinovanu nastavu. Pristup će biti individualni i zasad nema osnova za promjenu generalnog pristupa odvijanju nastave - rekao je zamjenik predsjednika KŠ-a.

KŠ je odobrio održavanje nekoliko javnih skupova uz obavezu da organizatori omoguće prisustvo publike po principu VPT (vakcinisan-prebolio-testiran), a Huseinagić naglašava da će to ubrzo postati obaveza jer se ovaj princip pokazao kao učinkovit u praksi evropskih država.

 

 

MINISTAR KOZLIĆ POSJETIO ĐAČKI DOM „NEDŽAD IBRIŠIMOVIĆ“ U ZENICI

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić sa saradnicima, direktoricom Pedagoškog zavoda Zenica Aidom Salkić i pomoćnicom ministra Bernadetom Galijašević, posjetio je danas Đački dom "Nedžad Ibrišimović" u Zenici, jedini dom za smještaj učenika srednjih škola u FBiH.

Izrazio je zadovoljstvo organizacijom i radom ove ustanove u vrijeme pandemije, kao i uslovima za boravak učenika koji su svake godine sve kvalitetniji. Učenici dolaze iz svih općina u ovom kantonu i pohađaju deset srednjih škola u Zenici, a najveći broj ide u Medicinsku školu.

Najavio je skoru realizaciju projekta ugradnje solarnih kolektora za zagrijavanje sanitarne vode, koji se radi zajedno s Caritasom Švicarske, što će donijeti značajne uštede električe energije.

- Izuzetno sam zadovoljan stanjem u domu. U narednom periodu ćemo vidjeti koje su potrebe ove ustanove i uložiti dodatna sredstva kako bi djeca sa područja ZDK u ovom domu imala adekvatne uslove za boravak i učenje - rekao je ministar Kozlić.

Direktor Đačkog doma Ermin Zukić zahvalio je na posjeti, a Vladi i resornom ministarstvu na kontinuiranoj podršci i ulaganjima. Naglasio je da Dom djeci pruža odgoj, što je u ovo vrijeme jedna od najzahtjevnijih zadaća društva. U domu je trenutno smješteno 86 učenika koji su smješteni u 43 dvokrevetne sobe.

-Mi preuzimamo ulogu roditelja i pružamo im sve ono što su ostavili kod kuće, kako bi uspješno završili školu. Možemo se pohvaliti velikim uspjehom učenika, koji su prošle godine imali srednju ocjenu 4,2 i svi učenici koji su smješteni u domu uspješno su završili svoje razrede - rekao je Zukić.

Ministar Kozlić i saradnici iskoristili su priliku da zajedno sa učenicima ručaju u restoranu Đačkog doma.

 

 

Noovsti za dan 06.10.2021. godine

MINISTAR KOZLIĆ NA CENTRALNOM OBILJEŽAVANJU SVJETSKOG DANA UČITELJA ZA ZDK: RADITE NAJPLEMENITIJI I NAJODGOVORNIJI POSAO U ZAJEDNICI

OŠ "Safvet-beg Bašagić" Breza bila je domaćin centralnog obilježavanja 5. oktobra - Svjetskog dana učitelja za Zeničko-dobojski kanton.

Čestitke prosvjetnim radnicima uputio je premijer po ovlaštenju i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, odajući im priznanje za sve što su činili i čine tokom pandemije virusa korona, iznalazeći, kako je rekao, različite modele savladavanja gradiva uprkos ograničenim resursima kojima raspolažu.

- Vi radite ono što je najplemenitije i najodgovornije u zajednici, a to je voditi djecu pravim putem - rekao je ministar Kozlić.

Naglasio je da je zajednička zadaća pružiti odgovor na sve izazove u društvu i prilagoditi obrazovni sistem vremenu u kojem živimo.

- U tom smislu nadam se da će kurikularna reforma ići u pravcu da popravimo funkcionalno znanje i da olakšamo način izvođenja nastave. U narednom vremenu trebamo daleko više ulagati u odgoj, zbog prostora koji se zove internet stvarnost, a školu pretvoriti iz prostora obaveze u mjesto htijenja, volje i želje za znanjem - istakao je.

Naglasio je da je ovaj saziv Vlade ZDK-a uložio najviše sredstava u obnovu školskih objekata, kroz projekt energetske efikasnosti vrijedan 11 miliona KM putem kojeg se ove i naredne godine obnavlja 30 škola, ali i druge projekte. Sredinom ovog mjeseca počinju radovi na utopljavanju OŠ "Safvet-beg Bašagić" Breza.

-Plan Vlade je da do kraja mandata obnovi najmanje 60 škola. Na taj način ćemo popraviti infrastrukturni segment, a istovremeno vodimo računa o materijalnom položaju zapolenih u obrazovanju. Povećali smo plaće i na tome nećemo stati, nego ćemo tražiti prostora za novi iskorak u dogovoru sa prosvjetnim sindikatima - rekao je Kozlić.

Vlada i resorno ministarstvo, dodao je, radit će i na tome da se posveti više prostora djeci sa poteškoćama, kroz nove normative i standarde koji će omogućiti prisutniji angažman asistenata.

Zvanicama su se obratili direktorica OŠ "Safvet-beg Bašagić" Mersiha Šehić, predstavnik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Šaban Bubalo te načelnik Općine Breza Vedad Jusić, a učenici su priredili prigodan kuturno-zabavni program.

Izvor zdk.ba

 

Novosti za dan 04.10.2021. godine

POTPISANI UGOVORI O FINANSIRANJU PROJEKATA NEPROFITNIH ORGANIZACIJA I MEDIJA

U Vladi Zeničko-dobojskog kantona danas su potpisani ugovori o finansiranju okruglih stolova i tribina, kulturnih, naučnih i vjerskih manifestacija (LOT 1), finansiranje ili sufinansiranje sportskih manifestacija i projekata od značaja za ZDK ili BiH (LOT 2) te finansiranje medijskih projekata kojima se doprinosi kvalitetnijoj prezentaciji i informisanju građana o radu i aktivnostima Skupštine, Vlade te organa uprave i upravnih organizacija ZDK-a (LOT 3).

Sredstva u ukupnom iznosu od 233.220 KM odobrena su putem javnog poziva sa pozicije "Tekući transferi i drugi tekući rashodi" pri Uredu premijera ZDK, od čega je za LOT 1 izdvojeno 31.000 KM, LOT 2 63.300 KM, a LOT 3 138.920 KM.

Premijer po ovlaštenju i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora "koji podstiču razvoj i promociju nauke, kulture, sporta i rada medija", rekavši da je posebno sretan što se nakon više godina potpisuju ugovori o finansiranju medijskih projekata.

- Itekako cijenim ono što rade mediji, zbog težine novinarskog posla i odgovornosti koju imaju prema javnosti, tako da mislim da će ovim ugovorima medijima biti pružena značajna podrška. Strateški interes Vlade i Skupštine jeste da javnost transparentno informišemo o svom radu - rekao je Kozlić, zahvalivši se medijima što su odgovorno i profesionalno radili svoj posao, posebno u vrijeme pandemije virusa korona.

Naglasio je da je transfer za podršku medijima prvobitno bio u nešto većem iznosu, ali je Vlada dio sredstava preusmjerila za refundaciju lijeka Tocilizumab za oboljele od virusa korona. Najavio je da će sredstva za finansiranje medijskih projekata biti planirana i u budžetu ZDK-a za narednu godinu.

 

Last modified on Petak, 31 Prosinac 2021 11:11
Rate this item
(1 Vote)
Ivan

Latest from Ivan