Print this page

Obavijest političkim subjektima

30 Kol 2022
2962 times

Obavještavaju se politički subjekti registrirani za Opće izbore 2022. godine, kao i fizičke osobe koje

u ime i po nalogu političkih stranaka vrše lijepljenje predizbornih plakata, da je odredbama člana 13. Odluke o komunalnom redu općine Vareš br.01-100/10 od 05.05.2010. godine, propisano da se plakati, oglasi i slične objave mogu postavljati bez prethodne urbanističke suglasnosti Službe za prostorno uređenje samo na oglasnim tablama i u oglasnim ormarićima.

Odredbama Odluke o komunalnom redu općine Vareš zabranjeno je postavljanje plakata i sličnih objava izvan dozvoljenih mjesta, a naročito na fasadama zgrada, drveću, rasvjetnim stupovima, stupovima prometne signalizacije i drugim sličnim objektima bez urbanističke suglasnosti.

Dalje, članom 13. stav 4. navedene Odluke je propisano da se, izuzetno, predizborni plakati mogu postavljani i na druga mjesta koja odredi Općinski načelnik, a političke stranke su dužne nakon provedenih izbora iste ukloniti o svom trošku ili će to, po nalogu komunalno-građevinskog inspektora, učiniti nadležno javno komunalno poduzeće o trošku fizičke ili pravne osobe koje ih je postavilo.

Zauzimanje javne površine u svrhu promocije predizborne kampanje političkih subjekata (postavljanje promotivnih info stolova i slično) vrši se na osnovu izdanog rješenja Službe za urbanizam  kojim se daje suglasnost za zauzimanje javne površine.

Postupak izdavanja navedenog rješenja pokreće se na osnovu zahtjeva ovlaštene osobe Službi za prostorno uređenje, sa naznakom lokacije i razdobljem zauzimanja javne površine.

Odredbama Odluke o privremenom korištenju državnog zemljišta – javnih površina na području općine Vareš, br.01-99/14 od 31.03.2014. godine reguliran je način dodjele lokacija, odnosno korištenja javnih objekata, stupova javne rasvjete, te objekata u vlasništvu općine, kao i visina naknade za korištenje. Dodjela lokacije vrši se po zahtjevu zainteresiranih osoba.

Nadzor nad primjenama odredbi Odluke o komunalnom redu općine Vareš vrše komunalno-građevinska inspekcija i eko policija, a za postupanje protivno naprijed navedenim odredbama propisane su i novčane kazne, i to za pravne osobe u iznosu od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM, za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 200,00 KM do 1.000,00 KM, te za fizičke osobe od 100,00 KM do 1.000,00 KM.

Općinski načelnik
Zdravko Marošević

Last modified on Utorak, 30 Kolovoz 2022 12:21
Rate this item
(2 votes)
Ivan

Latest from Ivan