Print this page

VaClaF 2015, završni koncert - recenzija

15 Tra 2016
7384 times

Piše: Željko Sertić, prof.


Veličanstvenim Miholjskim koncertom, koji je sinoć održan

u prepunoj župnoj crkvi sv. Mihovila u Varešu završen je treći VaClaF – Vareš Classic Festival, internacionalni festival komorne muzike. Sinoćnji koncert je bio grandiozno i trijumfalno finale  tijekom kojeg su nastupali vrhunski mladi glazbenici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Nizozemske. Na koncertu, tematski naslovljenom "Glazba za početak i kraj vremena" nastupili su ženski vokalni ansambl "Corona" iz Sarajeva, te Andrea Nikolić, violina (Varešanka koja trenutno živi u Beču, umjetnička direktorica festivala), Sylvester Perschler, klarinet (Beč), Bas Jongen, violončelo (Nizozemska) i Domagoj Gušćić, klavir (Zagreb). Na programu su bile tradicionalne pjesme Balkana u izvedbi ansambla "Corona" i "Kvartet za kraj vremena" Oliviera Messiaena, jednog od najvećih kompozitora francuske avangarde, kao središnji dio cijelog festivala. Djelo je nastalo za vrijeme skladateljeva zatočeništva u njemačkom logoru ratnih zarobljenika Görlitz tijekom Drugog svjetskog rata, u ćeliji Stalag VIII A u kojoj su se našla još tri francuska glazbenika; klarinetist, violinist i violončelist. Kvartet je praizveden na istom mjestu u kojem je i nastao (Messiaen je svirao klavir). Autor je dao opis djela kroz citat iz Otkrivenja Ivanova (Novi zavjet, glava 10, stihovi 1-7). Ovo djelo nije rezultat autorova komentara Apokalipse ili boravka u zarobljeništvu, nego čini svojevrstan glazbeni nastavak biblijskih pripovijesti i pojma kraja vremena kao kraja prošlosti i budućnosti, te početka vječnosti, kraja materijalne stvarnosti ovozemaljskih životnih pojava i ratova, koji kroz cijelu ljudsku povijest cinično svijetu buše lubanje, i dolazak, tj. početak novog vremena u vječnosti raja gdje nas neće satirati nikakvi kiklopi i sardanapali.


Messiaenov muzički stil karakterizira potpuna integracija emocionalne ekspresivnosti i duboke religiozne prosvjećenosti uz vrhunski organiziranu sposobnost intelektualne kontrole. Njegova djela usprkos svojoj kompleksnosti svuda su nailazila na dobar prijem i neizbježno proizvodila duboko emotivnu reakciju slušatelja.
Koncert je bio koncipiran na zaista inventivan način – nastupom ženskog vokalnog ansambla "Corona" iz Sarajeva koji je pjevao između stavaka Kvarteta – kao da se htjelo ljudskim glasom, kao najsavršenijim instrumentom kojim se može slaviti Stvoritelja, i zvukom kvarteta dočarati sublimirano doživljavanje transcendentne materije, a za to je potrebno naročito nadahnuće i takva vrsta inspiracije se ne javlja ni uvijek, ni često, ni svakome. A sinoć su izvođači bili zaista na poetski sretnoj visini artističke inspiracije, što je ovaj koncert učinilo nezaboravnim. Članice "Corone" su se u svom osobnom maštanju savršeno nadovezale na imaginaciju članova kvarteta, pjevajući duboko emotivno, što je slušatelje ganulo do potresenosti, s pianissima koja su milovala sluh sasvim nježno kao dodir jastučcem prsta, a taj se dodir osjećao svileno kao pelud na krilu leptira.


Kvartet je zvučao fenomenalno, dišući jednim dahom. Muzička fraza profinjena i maksimalno izražajna, dinamika velikog dijapazona, a linija građenja i razvijanja muzičkog oblika prirodna i s velikim i snažnim gradacijama i dramskom snagom koja je neodoljiva. Tako duboko poniranje u sadržaj, tako iscelizirani detalji i takva dramatska snaga su ovaj koncert učinili dostojnim bilo koje muzičke metropole u svijetu. Članovi kvarteta ništa nisu prepustili slučaju, osjećala se uigranost i uvježbanost, i koncertu su pristupili s maksimalnom angažiranošću, bez obzira na to što je održan u jednoj, kulturno marginaliziranoj sredini kao što je Vareš. Nadahnut, sugestivan, emocionalno i kreativno razigran, kvartet se stopio u jedinstven zvuk, dah i ideju. Bila je to ona vrsta kreativnosti kada se zamisao izvođača neodoljivo prelijeva na auditorij da bi se doživljaj odatle vraćao izvođačima, motivirajući ih na najveće stvaralačke uspone i izuzetno homogen zvuk s preciznošću dovedenom do savršenstva. Dodao bih još da je i narator Doris Nikolić koja je recitirala stihove Ivanova Otkrivenja dala značajan doprinos, sugestivnim glasom tamne boje i plemenite topline. U dosadašnjoj tradiciji miholjskih koncerata, ovaj sinoćnji je bio nesumnjivo najuspješniji.

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan