Print this page

Varešanin Nikica Franjić na najvišem vhu Njemačke

14 Tra 2016
1123 times

Početkom mjeseca srpnja 2015. godine naš bivši sugrađanin Nikica Franjić, koji danas živi i radi u Njemačkoj, uputio se na zahtjevnu

planinarsku ekspediciju i pohod na Zugspitze - najviši vrh Njemačke. Svoj pohod Nikica je posvetio K.E.S. Perun Va čiji je dugogodišnji član, te tako postao još jedan alpinista član kluba koji je logo kluba i ime Vareša donio na najveće vrhove planina Njemačke. Zanimljivo je to, da je ime kluba i Vareša nakon Afrike, Nepala i Kilimandžara, te Tenerifa i Mount Merua ponovo na neobičnim mjestima svijeta. Pohod preko planinskih vrhova Njemačke Nikica je radio punih deset dana. Zahtjevne vrhove je odrađivao dnevnim turama, od kojih je svaka u prosjeku trajala 9 sati, a sve ture bile su u kategoriji CRNA! Inače, oznaka „Crna“ označava najzahtjevniji alpinistički smjer koji zahtijeva top kondiciju tj. dobru psiho-fizičku sposobnost i znanje iz oblasti alpinizma.
Alpinističkom tehnikom penjanja uz stijene u svoju planinarsku knjižicu Nikica je upisao 5 vrhova i to - Tegelberg 1.730 m, Branderschrofen 1.880 m, Ahornspitze 1.780m, Säuling 2.047 m i Zugspitze 2.964 metara nad morem. Pohod na prva četiri vrha Nikica je startao s kote koja je 830 metara nad morem, dok je pohod na najviši vrh Njemačke Zugspitze počeo na visini od 1.200 metara nad morem i to s austrijske strane iz mjesta Erwald. Nakon 2 i pol sata hodanja, počeo je najbolji dio od 2 i pol sata penjanja uz stijenu uz čeličnu sajlu i vezivanje do cilja Zugspitze na 2.964 metara nad morem, kaže Nikica.
Na naše pitanje koji je motiv imao da se odluči na ovako zahtjevan planinarski pohod, Nikica ističe: „Na pohode sam se odlučio radi priprema za moje buduće planove, a to su u skoroj budućnosti osvajanje par vrhova u Austriji preko 3.000 metara nad morem. Zatim slijedi pohod na vrhovi preko 4000 metara nad morem u Švicarskoj, a glavni cilj u doglednoj budućnosti je Francuska i Mon Blan, najviši vrh Evrope“, optimistično će Nikica.
„Moje ekspedicije poklanjam svojoj obitelji, te u svrhu promocije našeg kluba i našeg grada Vareša“, zaključio je na kraju Nikica Franjić.

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan