Print this page

Održana Javna rasprava o Nacrtu proračuna Općine Vareš za 2021. godinu

05 Ožu 2021
1352 times

U općinskoj dvorani danas, 05.03.2021. godine održana je Javna rasprava o Nacrtu proračuna Općine Vareš i Nacrta

Odluke o izvršenju proračuna Općine Vareš za 2021. Godinu.

Na raspravu se odazvao manji broj građana ali su prijedlozi i pitanja bila konstruktivna i dobro  obrazložena. Prisutne su ispred službe za gospodarstvo, financije i trezor pozdravili Stela Terzić i Mirza Fatić.

Nakon uvodnih riječi i objašnjenja Nacrta proračuna uslijedila je rasprava sa konkretnim pitanjima. 

Dario Dodik postavio je nekoliko pitanja koja su vezana za plan rashodovne strane kada su u pitanju plaće zaposlenih,  broja uposlenih s obzirom na prikazanom povećanju. Pitanja su se odnosila i na visinu iznosa novčanih sredstava koje Zavod za zapošljavanje uplaćuje na ime zaposlenih volontera. Na koji način su predviđena povećanja prihoda od strane poreza na dohodak, s obzirom da imamo evidentan pad prihoda zbog pandemije. Uz ova pitanja, zanimalo ga je što je s prihodima iz inozemstva koja nisu planirana i koji je razlog tome. Što je sa sredstvima koja su trebala bit realizirana u prethodnim godinama, a Općina je bila obvezna ih realizirati i kada se može očekivati njihova realizacija. Također, uz ova pitanja razgovaralo se o prihodima od prodaje imovine koja nisu uvrštena u Nacrt proračuna.

Na sva pitanja odgovoreno je s konkretnim objašnjenjima uz konstataciju da se izrada Nacrta radi prema već određenoj metodologiji koja se koristi u svim institucijama. Neke stavke koje do sada nisu bile uvrštene u proračun, kao što su prihodi od Zavoda za zapošljavanje za pripravnike, ove godine su navedene i tu se pojavljuje razlika u odnosu na prethodne godine. Kada su u pitanju namjenska sredstva iz prethodnih godina ona se ne mogu uvrštavati u plan jer su u prethodnim godinama navedena, a o njima se može raspravljati prilikom izvršenja proračuna. 

Dženana Bešić je iznijela primjedbe na uplatu plaća za zaposlene u općinskom organu i uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje. Navela je kako uposlenici koji imaju prebivalište na području ZDK mogu se liječiti dok ostali koji ne žive u našem kantonu to ne mogu, te traži da se ta vrsta dogovora proširi i na ostale kantone. 

Malik Likić je u svojim prijedlozima istaknuo važnost sporta i Nogometnog kluba Vareš koji je postigao izuzetne rezultate, te da sredstva za klub trebaju bit veća od planiranih. 

Almir Ibrišimović objasnio je važnost kulturno-povijesnih spomenika na području naše općine i sredstava koja bi trebala bit predviđena u proračunu za ovu oblast.

Još jedno od pitanja koje je važno napomenuti, od strane gospodina Dodika, su sredstva koja su namijenjena za održavanje lokalnih puteva i zimsko održavanje. 

Na kraju Javne rasprave zamoljeni su svi prisutni, ali i drugi koji imaju prijedloge, da sve dostave u pisanoj formi u službu za gospodarstvo, financije i trezor Općine Vareš do 10.03.2021. godine putem pošte ili na protokol do 15.30 sati. 

Svi prijedlozi bit će razmotreni i po mogućnosti uvršteni u navedeni Nacrt proračuna Općine Vareš. 

JRproracun3
JRproracun1
JRproracun2

 

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan