Print this page

Vareškim studentima 70 stipendija Ministarstva za boračka pitanja

13 Ožu 2018
2457 times

U velikoj dvorani općine Vareš danas, 13. ožujka 2018. godine

upriličena je ceremonija podjele ugovora o stipendiranju vareškim studentima, koji su to pravo ostvarili odlukom Vlade Ze-do kantona, odnosno Ministarstva za boračka pitanja. uručenje ugovora vršio je ministar za boračka pitanja Ze- do kantona Fahrudin Čolaković.

Ove godine je ukupno 70 studenata iz Vareša dobilo stipendiju, što je najveći broj dodijeljenih stipendija otkako Ministarstvo vrši stipendiranje po općinama Kantona. isplata stipendija za studente I. godine je 800 KM, a za više godine 1.200 KM i isplaćivat će se u osam jednakih obroka - po 100 KM za studente prve godine te 150 KM za ostale studente.

Na početku ceremonije obratio se općinski načelnik Zdravko Marošević je nakon izžene dobrodošlice ministru Čolakoviću, studentima i njihovim roditeljima istaknuo: " Još jednom se pokazalo da Vlada Ze-do kantona zajedno s općinama prati studente u onoj mjeri u kojoj je to moguće i u novčanom iznosu koji je realan. Pohvalna je činjenica da su svi vareški studenti koji su aplicirali za stipendiju istu i dobili i zahvaljujem ministru, našem susjedu iz Olova koji ima poseban osjećaj prema Varešu i svom Olovu. Vjerujem da ćete vi studenti i vaši roditelji naći mogućnost i snagu na jedan način zahvaliti Vladi Ze-do kantona na ovoj potpori".

Načelnik je nakon obraćanja upoznao ministra o odluci da mu u ime Općine Vareš i vareških studenata u znak zahvalnosti uruče umjetničku sliku s vareškim motivima, a sliku je ministru Čolakovišću uručila predstavnica studenata.

Kantonalni ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković je u svom obraćanju rekao: "Poštovani načelniče Maroševiću, poštovani roditelji i studenti pozdravljam vas u ime vlade Ze-do kantona, Ministarstva za boračka pitanja i svoje osobno ime. Meni je posebno zadovoljstvo što sam danas ovdje s vama u Varešu, jer sam svojevremeno ovdje i radio. Mi smo naslonjeni jedni na druge, Vareš i Olovo - isti život živimo, dijelimo istu sudbinu, na neki način se borimo i prolazimo kroz ovo sve što je zadesilo BiH. Meni je drago da je Vareš jedna sredina koja polako sazrijeva, pokazali ste to kroz ovaj postratni period i drago mi je zbog toga".

Ministar Čolaković je napravio i jednu retrospektivu onoga što je Ministarstvo radilo prethodnih godina. Istaknuo je da je prije sadašnje Vlade najveći broj dodijeljenih stipendija bio 2014. godine - 1.332 stipendije. " Ove godine za potrebe stipendiranja branitelja i članova njihovih obitelji u studijskoj 2017./2018. godini planirano ukupno 2.050.000 KM što je dovoljno za 1.841 stipendiju studentima Ze-do kantona, među kojima je 70 Varešana. To je najveći broj dodijeljenih stipendija od osnivanja Ministarstva za boračka pitanja", s ponosom je rekao ministar Čolaković.

Dodajmo da je ovogodišnja brojka za 355 stipendija viša nego za prošlu studijsku godinu kada je Vlada Ze- do kantona odobrila 1.486 stipendija.

stipendije-1
stipendije-2
stipendije-3
stipendije-4
stipendije-5
stipendije-7
stipendije-8
stipendije-9
stipendije-10
stipendije-11

Rate this item
(1 Vote)
danijela

Latest from danijela