Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
danijela

danijela

Služba za odnose sa javnošću i informiranje kupaca  Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 13.07.2024.(subota) zbog planskih radova

Iz Građevinsko trgovačko prometnog društva Porobić do.o.

Od 3.7. do 30.9.2024. pod zajedničkom temom „Dreams to Come True“, održava se prvo izdanje umjetničke rezidencije Zvjezdane staze te 12. edicija VaClaF: Vareš Classic Festivala.

Iz JKP d.o.o. Vareš stiže nam sljedeća obavijest, koju prenosimo u cijelosti.

Dvodnevna radionica, koja će se u općini Vareš održavati danas i sutra (10. i 11. srpnja 2024. godine) pod nazivom ,,Zajedničko iznalaženje rješenja za humanu zajednicu

Ugostili smo skladateljicu i pijanisticu Belmu Bešlić – Gal, osnivačicu i umjetničku direktoricu UR Zvjezdane staze i skladateljicu Martu Kowalczuk iz Poljske, te najavili prvo izdanje umjetničke rezidencije Zvjezdane staze te 12. ediciju VaClaF: Vareš Classic Festivala pod motom Dreams to Come True, te predstavljanje umjetničke rezidencije i odabranih umjetnika

Služba za odnose sa javnošću i informiranje kupaca  Podružnice Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će danas 09.07.2024.(utorak) zbog planskih radova

U Biltenu dnevnih događanja Policijske stanice Vareš za dane 05., 06. i 07.07. 2024. godine doznajemo sjedeće informacije:

DOGAĐAJI IZ OBLASTI JAVNOG REDA I MIRA:

Dana 06.07.2024. godine u 00,40 sati prijavljeno je PS Vareš da je u ulici Čaršija ispred UO City došlo do narušavanja javnog reda mira, Na lice mjesta izašli su policijski službenici PS Vareš koji će po kompletiranju predmeta poduzeti zakonske mjere.

DOGAĐAJI IZ OBLASTI SIGURNOSTI PROMETA:

Dana 05.07. 2024. godine u 15,23 sati patrola policije telefonom su príjavili prometnu nezgodu ulici Čaršija, u kojoj je vozač upravljajući svojim motornim vozilom Audi ostvario kontakt parkiranim motornim vozilo, VW Golf Ill pri čemu je nastala materijalna šteta. Patrola je izvršila pregled lica mjesta, oštećenje fotografirano, sačinjena službena zabilješka a vozaču uručen prekršajni nalog.
Dana 05.07.2024. godine u 18,00 sati prijavljeno je PS Vareš da se dogodila prometna nezgoda u ulici Put Mira tako što je vozač upravljajući motornim vozilo Mazda ostvario kontakt sa ogradom Jojića Mosta na ulazu u ulicu Put Mira, te nastavio kretanje. Osoba je alkotestirana, pozitivna (1,93 g/kg), lišena slobode i zadržana u prostorijama PS Vareš do istrježnjenja. Uručen je prekršajni nalog.
Kontrolirano je 65 vozila i vozača. Legitimirane su  2 osobe i uručeno je 7 prekršajnih naloga.

OSTALI DOGAĐAJI

Dana 06.07.2024. godine u 02,30 sati patrola policije je putem sredstava veze obavijestila da je u ulici Rudarska lišen slobode vozač koji je upravljao pod djelovanjem alkohola (1,69) promila alkohola. Istom je uručen prekršajni nalog i zadržan je u prostorijama za zadržavanje do otrježnjenja.

Dana 06.07.2024. godine u 12,30 sati prijavljeno je putem telefona PS Vareš da se na jezeru Nula Vareš utopila jedna osoba. Policijski službenici PS Vareš su izašli na lice mjesta, gdje je osoba izvučena iz vode te uposlenici Stanice Hitne pomoći DZoma zdravlja Vareš su izvršili reanimaciju utopljenika. Od strane dežurnog doktora konstatirana je smrt osobe utapanjem. Osiguranje lica mjesta kao i očevid na licu mjesta izvršen je od strane djelatnika KP Vareš i patrole policije.

Obavještavamo korisnike novčanih naknada kod JU Centra za socijalni rad Vareš da su danas, 05.07.2024.godine izvršene uplate na njihove račune za ostvarena prava

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Adnana Šabani potpisao je ugovore o prenosu sredstava gradovima Zenica i Visoko te općinama Breza, Vareš

i Olovo za realizaciji kapitalnih projekata iz oblasti cestovne infrastrukture.

Na prijedlog resornog ministarstva i Kantonalne direkcije za ceste ZDK, Vlada Zeničko – dobojskog kantona donijela je Odluku o izdvajanju ukupno 2.869.314,13 KM za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture. Radi se o tri LOT-a: „Rekonstrukcija i sancija cestovne infrastrukture do značajnih turističkih mjesta na području ZDK“; „Povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju“ i „Otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica“.

-Iz razgovora sa predstavnicima svih gradova i općina, saznao sam da je ovo prvi put da je na ovako kvalitetan način izvršena raspodjela sredstava jer nam je cilj bio da kapitalna sredstva zaista budu utrošena u najpotrebnije svrhe. Najveće interesovanje bilo je za unaprjeđenje cestovne infrastrukture prema turističkim potencijalima i to je ono što nas posebno raduje. Obećavam da ćemo naredne godine još više sredstava opredijeliti za ove namjene jer od ovih sredstava možemo imati direktnu korist i razvojem naših turističkih destinacija možemo uticati na zapošljavanje i povećanje prihoda lokalnih zajednica i Kantona. Opredjeljenje je i da povećamo broj kilometara trotoara uz saobraćajnice, posebno tamo gdje su škole i obdaništa, a sve s ciljem da povećamo sigurnost pješaka, posebno djece i omladine. Sa Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko – dobojskog kantona dogovorili smo da riješimo što veći broj arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica, što je takođe obuhvaćeno ovim projektima - izjavio je ministar Šabani.

Direktor Kantonalne direkcije za ceste ZDK Rasim Kovač, rekao je kako se radi o značajnim projektima za lokalnu cestovnu infrastrukturu, te da su javno i transparentno ispoštovane sve procedure.

Za rekonstrukciju i sanaciju cestovne infrastrukture do značajnih turističkih potencijala u ZDK namijenjeno je 1.620.000 KM i to za 10 projekata, od čega ministar Adnan Šabani izdvaja 403.975,82 KM opredijeljenih za rekonstrukciju ceste koja vodi do popularnog izletišta Smetovi.

- Smetovi su pluća Zenice gdje se okuplja i sve veći broj ljubitelja prirode iz svih krajeva ZDK i BiH. Ponosni smo što ćemo konačno sa obećanja o sanacijama i asfaltiranjima konačno preći na djela - dodao je Šabani.

Sanacija puta prema izletištu Smetovi najveći je od tri projekta koji su odobreni Gradu Zenica ukupne vrijednosti 493.975 KM.

- Sanacija ovog puta je vrlo značajna i vjerovatno će biti potrebna dodatna ulaganja za što je Vlada ZDK-a iskazala spremnost da izdvoji sredstva u narednom periodu. Drugi odobreni projekat je izgradnja trotoara od kapije Kantonalne bolnice, a treći otklanjanje arhitektonskih barijera u Gradu Zenica - rekao je sekretar Grada Zenica Selver Keleštura.

Za povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju bit će izdvojeno tačno milion KM i to za 11 projekata u isto toliko gradova, odnosno općina. U sedam projekata za otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica bit će utrošeno 249.314,13 KM.

Načelnik Općine Breza Vedad Jusić rekao je da su odobrena sredstva u iznosu oko 280.000 KM izuzetno značajna za razvoj cestovne infrastrukture na području ove lokalne zajednice.

- Nominirali smo dva projekta, prvi je sanacija trotoara u užem gradskom jezgru a drugi rekonstrukcija lokalne ceste Breza - Mahmutović Rijeka, što će svakako poboljšati i razvoj ruralnog turizma na tom području - rekao je Jusić.

Zadovoljni su i u Općini Vareš koja je za tri projekta dobila sredstva u iznosu od 210.000 KM. Radi se o projektima rekonstrukcije ceste prema izletištu na Budoželju, izgradnji trotoara u Dabravinama te prilagođavanju prilaza stambenim zgradama potrebama invalidnih osoba.

- Ovo su vrlo važni projekti koji će unaprijediti kvalitet življenja građana i ovom prilikom zahvaljujem za razumijevanje resornom ministru i Vladi ZDK-a, što nas ravnopravno tretiraju sa drugim općinama - rekao je općinski načelnik Zdravko Marošević.  (izvor: Press služba ZDK)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2353

Jučer 7045

Ovaj Tjedan 43660

Ovaj Mjesec 99839

Ukupno 14601738

Currently are one guest and no members online