Print this page

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom boravio u Varešu

01 Srp 2018
2663 times

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom

posjetio je danas, 01. srpnja 2018. godine hram Pokrova presvete Bogorodice u Varešu. Domaćin ovom značajnom vjerskom događaju bio je jerej Božidar Tanović, paroh ilijaški. Nakon svečanog dočeka Mitropolita Hrizostoma u ranim jutarnjim satima, uslijedila je liturgija.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje protojereja Ilije Čupića i Čede Đelme,  jereja Darka Danilovićai Nemanje Lakića i đakona Budimira Gardovića.

Dobrodošlicu su danas Mitropolitu poželjeli i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, te vareški župnik fra Mirko Majdandžić, što je mitropolit Hrizostomu podrctao kao lijep znak suživota i zajedništva u našem gradu.

U razgovoru s vareškim načelnikom Maroševićem, Mitropolit Hrizostom je istaknuo da će na jesen zvanično posjetiti Općinu i načelnika, kako bi razgovarali o mogućnostima povratka i obnove domova raseljenih vjernika pravoslavne vjeroispovijesti.

Načelnik Marošević upoznao je Mitropolita o brojnom stanju Srba u Varešu, kojih je danas oko 160 na području cijele općine. Bilo je riječi i o dosadašnjim aktivnostima po pitanju povratka i obnove, koja je naintenzivnija na području MZ Brgule. U ovoj MZ 05. kolovoza ove godine će biti otvorena i novoizgrađena crkva.

U razgovoru za Hrvatski radio Bobovac Vareš Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je rekao: "Ovo je meni prvi puta da dolazim u sam grad Vareš i u našu parohiju i mogu reći da sam jako zadovoljan prije svega organizacijom naše Mitropolije koja je sačuvana do dana današnjeg. Ovdje u varešu je ostala mala grupa pravoslavnih vjernika, i smo došli da ih posjetimo i s njima podijelimo naše molitveno i liturgijsko sabranje, ali i da upoznamo načelnika Vareša i fra Mirka i sve prijatelje koji su uvijek bili od pomoći našoj parohiji i našim vjernicima ovdje u Varešu. Drago mi je da je danas bilo lijepo ovdje na liturgiji, nije to bio veliki broj vjernika, ali je bilo jako lijepo. Stanje je takvo kakvo je, mi tu ne možemo sad promijeniti istoriju nikako, ona je takva - tragična i gorka, ali mi se borimo za neku bolju i sretniju budućnost na ovim prostorima, sigurno i našeg srpskog pravoslavnog naroda, ali i svih drugih naroda koji s nama žive na ovim prostorima. Posljednji rat koji je bio ovdje bio je tragičan za sve, možda za sprski narod najtragičniji, ali neovisno od toga mi želimo da nastojimo da zajedno živimo na ovim prostorima zajedno s braćom rimokatolicima i braćom muslimanima i da dijelimo ove prostore kao nekada kad smo bili u boljimi drugačijim odnosima, nego tijekom rata".

Mitropolit Hrizostom je tijekom služenja liturgije istaknuo da je jako važno da se vjernici vrate na ove prostore. O tome kaže: "To je zaista moja velika misija, moja poruka i moja želja da se svi vrate na svoja ognjišta i da ih obnove, da se vraćaju kad mogu, da žive tamo gdje mogu, da rade tamo gdje imaju i mogućnosti i priliku da rade, ali naša borba mora biti da se ispuni pravda, jer svi oni koji su nailno i nezakonito protjerani sa svojih ognjišta treba da se vrate na svoja ognjišta, da ih prije svega sačuvaju zbog njihovi predaka - očeva, đedova i svih onih koji su se vijekovima borili za ove prostore da budu njihovi, da budu domaćini na tim prostorima. Ja sam veoma vezan za moju rodnu grudu, pa tako smatram da svaki čovjek treba imati svoje ognjište i rodnu grudu i da se na tom ognjištu uvijek grije vjerom, ljubavlju i nadom da može biti bolje. Moja je poruka uvijek da se svi vrate na svoja ogjišta, da sve ono što se desilo prevladamo kroz razumijevanje, kroz ljubav i dobrotu prema drugima. Mi ne možemo promijeniti istoriju, ali moćmo napraviti  jednu novu i bolju budućnost ako budemo imali više ljubavi među sobom. Mislim da je sad naša misija da upravo stvaramo jedno srećnije i ljepše sutra za naš narod i sve druge narode na ovim prostorima", zaključio je Mitropolit Hrizostom.

Inače, srpska pravoslavna crkva u Varešu posvećena Pokrovu presvete Bogorodice izgrađena je 1891. godine. Proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2005. godine.

mitropolit-1
mitropolit-3
mitropolit-4
mitropolit-5
mitropolit-7
mitropolit-6
mitropolit-8
mitropolit-9
mitropolit-10
mitropolit-11
mitropolit-12
mitropolit-13
mitropolit-14
mitropolit-15
mitropolit-16
mitropolit-19
mitropolit-20
mitropolit-21
mitropolit-22
mitropolit-23
mitropolit-24
mitropolit-25
mitropolit-26
mitropolit-27
mitropolit-29
mitropolit-30
mitropolit-32
mitropolit-33
mitropolit-34
mitropolit-35
mitropolit-36
mitropolit-37
mitropolit-38
mitropolit-39
mitropolit-40
mitropolit-41
mitropolit-43
mitropolit-44
mitropolit-45
mitropolit-46
mitropolit-47
mitropolit-48
mitropolit-49
mitropolit-51
mitropolit-52
mitropolit-53
mitropolit-54
mitropolit-56

Last modified on Ponedjeljak, 02 Srpanj 2018 11:30
Rate this item
(2 votes)
danijela

Latest from danijela