Print this page

Uklanjanje snijega i leda – obaveze JKP doo Vareš i građana

11 Tra 2016
1354 times

Služba za prostorno uređenje i obnovu općine

Vareš upozorila je građane Vareša na odredbe Odluke o komunalnom redu općine Vareš koje se odnose na uklanjanje snijega i leda.
Snijeg i led sa lokalnih putova, gradskih ulica, trotoara i javnih stepeništa uklanja Javno komunalno poduzeće doo Vareš u skladu sa Programom financiranja komunalnih djelatnosti.
Dalje, članom 96. navedene Odluke određeno je da su za uklanjanje snijega i leda ispred poslovnih prostorija i sa krovova poslovnih prostorija odgovorna pravne ili fizičke osobe koja su vlasnici ili korisnici poslovnog prostora.
Za uklanjanje snijega i leda ispred stambenih zgrada i sa krovova stambenih zgrada odgovorni su vlasnici ili korisnici stanova u njima. Za uklanjanje snijega i leda sa trotoara uz kioske i pokretne uređaje odgovorni su vlasnici ili korisnici istih. Za uklanjanje snijega i leda sa taxi stajališta odgovorni su taxi prijevoznici koji obavljaju ovu djelatnost na gradskom području općine Vareš.
Članom 98. Odluke o komunalnom redu općine Vareš zabranjeno je :
iznošenje i gomilanje snijega iz dvorišta, bašta i drugih slobodnih površina na ulice i trotoare bacanje snijega i leda ispred stambenih i poslovnih prostorija na prometnicu  zatvaranje snijegom i ledom slivnika i šahtova, deponiranje snijega i leda u parkove i na zelene površine, sanjkanje i klizanje na javnim prometnim površinama i na zaleđenim vodenim površinama. Nadzor nad provođenjem Odluke o komunalnom redu vrši nadležna inspekcija i eko policija.
Za osobe koja se ne budu pridržavala navedenih mjera predviđene su i kaznene odredbe i to u iznosu od 300,00 do 1000,00 KM fizičke osobe i 1.000,00 do
5.000,00 KM za pravne osobe.
Za sve detaljnije informacije oko Odluke o komunalnom redu građani se mogu obratiti u komunalnu inspekciju na telefon 848-136 ili na info pult u Centru za pružanje usluga građanima općine Vareš.Odluka o komunalnom redu se u cijelosti može vidjeti na općinskoj web stranici. A vi pogledajte na što sve nailaze djelatnici JKP doo Vareš prilikom čišćenja lokalnih putova. Snimke su napravljene danas na Sjenokosu i Pogari, a ustupila nam ih je općinska komunalna inspektorica Snježana Kokor.

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela