Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Items filtered by date: Studeni 2018
Petak, 16 Studeni 2018 13:44

Vareš noću

Vareške noći su prekrasne što pokazuje ovih nekoliko fotografija  Vareša i Vareš Majdana u noćnim satima.

Published in Ostale Vijesti
Petak, 16 Studeni 2018 12:50

Mi imamo razlog ostati!

U povodu Dana srednjoškolaca danas, 16.11.2018. godine učenici i profesori MSŠ Nordbat 2 Vareš organizirali su „Nijemu šetnju“

Published in Društvo
Četvrtak, 15 Studeni 2018 12:58

Najavljen nestanak el. energije 16. studenog

Služba za odnose sa javnošću i informiranje kupaca  Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će

Published in Nove Vijesti
Četvrtak, 15 Studeni 2018 12:18

Obavijest o nestanku vode u noćnim satima

Obavještavamo Vas da je usljed višemjesečnog sušnog razdoblja došlo do smanjenja izdašnosti svih izvorišta

Published in Ostale Vijesti

Bosna i Hercegovina je sa IFAD-om (međunarodni fond za poljoprivredni razvoj) potpisala Sporazuma o zajmu, za financiranje podobnih troškova

Published in Nove Vijesti

U organizaciji Instituta za kvalitet i sigurnost hrane Zenica i Saveza udruženja dijabetičara Zeničko dobojskog kantona danas, 14. studenog 2018. godine prigodnim sadržajima obilježen je Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa.

Središnja manifestacija održana je u Radničkom domu u Varešu, gdje su Varešani mogli besplatno kontrolirati razinu šećera u krvi, te vitaminski status svog organizma. Osim toga organizirano je i niz promotivnih aktivnosti u jedanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona.
 
Besplatno mjerenje šećera u krvi organizirano je pored Vareša, i u Maglaju, Visokom, Brezi, Kaknju, Žepču, Usori, Zavidovićima, Olovu, Doboj Jugu i Zenici.
 
Početku akcije u Varešu prisustvovali su predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Saveza dijabetičara u ZDK, te predstavnici udruženja dijabetičara Općine Vareš. Pregledi i mjerenja u općinama ZDK su obavljeni uz suradnju sa kompanijom Salvus BH, čije osoblje je na više lokacija dodatno vršilo mjerenja mineralno-vitaminskog statusa građana, uz sugestije šta je potrebno poduzeti na tom planu.
 
Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u svijetu za ovu, 2018., godinu je "Obitelj i dijabetes". Kampanja ukazuje na važnost obrazovanja i sudjelovanja cijele obitelji u organizaciji normalnog života dijabetičara, ali i prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji.

Šećerna bolest ili dijabetes mellitus je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može djelotvorno upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a koji omogućuje stanicama preuzimanje šećera iz krvi i njegovu preradu u energiju.
 
Više od 425 milijuna ljudi u svijetu trenutno živi sa dijabetesom. Većina ovih slučajeva je dijabetes tipa 2, koji se u velikoj mjeri spriječava kroz redovnu fizičku aktivnost, zdravu i uravnoteženu ishranu, te promociju zdravog životnog okruženja.

"Sve obitelji  su potencijalno pogođene dijabetesom, tako da je svijest o znacima, simptomima i faktorima rizika za sve vrste dijabetesa od vitalnog značaja za rano otkrivanje.Dokazano je da porodična podrška u brizi o dijabetesu ima značajan efekt u poboljšanju zdravstvenih rezultata za ljude sa dijabetesom. Stoga je važno da se edukacijom i podrškom pristupi svim osobama sa dijabetesom i njihovim porodicama kako bi se smanjio emocionalni uticaj bolesti koja može rezultirati negativnim kvalitetom života", u izjavi za radio Bobovac rekla je dr. Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja u Institutu.

Gotovo  70 posto slučajeva dijabetesa tipa 2 može se spriječiti ili odložiti usvajanjem zdravijeg načina života, što je ekvivalentno broju do 160 milijuna slučajeva do 2040. godine.

mjerenjesecera-1
mjerenjesecera-2
mjerenjesecera-3
mjerenjesecera-4
mjerenjesecera-5
mjerenjesecera-6
mjerenjesecera-7
mjerenjesecera-8
mjerenjesecera-9
mjerenjesecera-10
mjerenjesecera-11
mjerenjesecera-12
mjerenjesecera-13
mjerenjesecera-14
mjerenjesecera-15
mjerenjesecera-16
mjerenjesecera-17
mjerenjesecera-18
mjerenjesecera-19
mjerenjesecera-20
mjerenjesecera-21
mjerenjesecera-22
mjerenjesecera-23
mjerenjesecera-25
mjerenjesecera-26
mjerenjesecera-27
mjerenjesecera-28
mjerenjesecera-29

 

Published in Društvo
Srijeda, 14 Studeni 2018 07:51

Razgovor o dijabetesu

U povodu dana borbe protiv dijabetesa (14.11) ugostili smo predsjednika Udruženja dijabetičara Vareš Zlatka Prkića i doktora Antu Jelića i razgovarali o ovoj bolesti. Poslušajte...

Published in Podcast

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca  Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 15.11.2018.(četvrtak)

Published in Nove Vijesti

Koordinacijski odbor temeljnih boračkih udruženja općine Vareš organizirao je obilježavanje 25. godišnjice osnivanja

Published in Nove Vijesti
Petak, 09 Studeni 2018 14:32

Zabavna večer u Radničkom domu

U subotu, 10.11.2018. godine od 20 sati dođite u Radnički dom i uživajte u glazbenim hitovima. Ulaz je slobodan.

Published in Nove Vijesti
Stranica 1 od 2

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Aktualno

Visitors counter

Danas 8

Jučer 118

Ovaj Tjedan 941

Ovaj Mjesec 2793

Ukupno 6528098

Currently are 82 guests and no members online