Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana 3. sjednica Odbora za odnose s lokalnom zajednicom kompanije Eastern Mining

01 Lis 2020
1685 times

U društvenom domu na Pržićima danas, 01.10.2020. godine održana je 3. sjednica Odbora za odnose s lokalnom zajednicom

kompanije Eastern Mining. Glavni cilj Odbora je upoznavanje stanovnika općine Vareš sa aktivnostima kompanije Eastern Mining. Prije same sjednice članovi Odbora prošli su kroz Upravnu zgradu na Tisovcima gdje su se upoznali sa tehnologijom vađenja uzoraka kao i analize istih. Istaknuto je kako analizu uzoraka vrše kompanije u Engleskoj koje imaju dugogodišnje iskustvo u rudarenju.

Na dnevnom redu sjednice bile su četiri točke o kojima su članovi Odbora raspravljali. Na početku sjednice prisutne je pozdravio predsjednik Odbora gospodin Igor Šimić, i nakon prozivke utvrdio kako odbor ima kvorum za daljnji rad. Usvojen je zapisnik sa prethodne sjednice uz nekoliko izmjena, a nakon toga, u kratkom obraćanju, izvršni direktor Eastern Mininga Adnan Teletović objasnio je što je kompanija uradila od posljednjeg sastanka. „U protekla tri mjeseca desile su se promjene u našoj kompaniji, ali to je sasvim uobičajeno u ovako velikim kompanijama i one će se dešavati i u budućnosti. Održali smo javnu raspravu u Borovici i upoznali stanovnike o daljnjim koracima. Ponovno smo počeli istražne radnje na području Veovače kako bi utvrdili ima li rude na većim dubinama. Intenzivno se radi na dobijanju urbanističke suglasnosti za eksploataciju. Bitno je naglasiti kako će rudnik bit podzemnog tipa i da će se ruda dovoziti posebnim putem koji će se izgraditi iz rejona Rupice u Borovici do lokaliteta na Veovači. Planirano je vađenje 800 000 tona godišnje, a sva jalovina koja bi se odvajala ponovno bi se vraćala i posebnim postupkom ispnjavala  prostor odakle je izvađena“, istakao je direktor Teletović. 

U prezentaciji koju su održali djelatnici kompanije, prikazani su važni detalji pojedinih segmenata rada kompanije. Geolog Aldin Džinić objasnio je postupke vađenja uzoraka kao i njihovu obradu. Trenutno su na terenu tri bušilice i do sada je ukupno izbušeno oko 12 kilometara bušotina. Vildana Mahmutovič  stručni suradnik za okoliš i socijalno upravljanje u svom obraćanju prikazala je što se do sada radilo na monitoringu praćenja kvalitete vode, zraka i tla. Aida Ahmedović koordinator za odnose s lokalnom zajednicom prisutne članove odbora upoznala je s načinom komunikacije s lokalnim stanovništvom kroz Informativni centar, društvene mreže, biltene i putem radija.

Rukovodstvu kompanije, kroz rad Odbora, upućeno je nekoliko pitanja na koje je direktor Teletović odmah odgovorio. Pitanja su se odnosila na naziv kompanije, odnosno korištenje imena Adriatic Metals, gdje je rečeno kako je Adriatic Metas 100% vlasnik Eastern Mininga i da se koristi u marketiške svrhe. Objašnjen je način zapošljavanja i rad stranaca u kompaniji. Upućeno je pitanje oko osnivanje Fondacije i njene uloge u lokalnoj zajednici. Razgovarano je o do sada doniranim sredstvima i mogućnostima nastavka u budućnosti. 

Na samom sastanku postavljena su pitanja oko izgradnje pruge Vareš-Banovići i njenog utjecaja na otvaranje rudika kao i eksploataciji rude kroma u Duboštici gdje je naglašeno kako izgradnja pruge nema veći utjecaj na otvaranje rudnika. Eksploataciju i istražne radnje na području Duboštice kompanija Eastern Mining ne izvodi.

Pored ovih pitanja razgovarano je o utjecaju jezera ispod Tisovaca i njegovog korištenja gdje je istaknuto kako jezero neće bit upotrijebljeno za potrebe rudnika. 

Sugerirano je menadžmentu kompanije da stupi u kontakt s javnim komunalnim poduzećem u Kaknju i dogovore detalje oko izrade vodne suglasnosti i vodozaštitnim zonama. 

Na sastanku je još razmatrana mogućnost komunikacije s lokalnim stanovništvom na proširenom području istražnih radnji, odnosno lokalitetu Semizove Ponikve i Pološca kao i osobama koje su zadužene za pojedine mjesne zajednice.

Sve primjedbe, sugestije ali i pohvale kojih je također bilo, menadžment je prihvatio i vrlo brzo će krenuti u realizaciju istih, jer Odbor je upravo iz tih razloga osnovan kako bi kompanija Eastern Mining što bolje komunicirala s lokalnim stanovništvom. Na kraju sastanka upriličeno je kratko druženje uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

IMG4647-Odbor3sjednica
IMG4648-Odbor3sjednica
IMG4649-Odbor3sjednica
IMG4650-Odbor3sjednica
IMG4651-Odbor3sjednica
IMG4652-Odbor3sjednica
IMG4655-Odbor3sjednica
IMG4657-Odbor3sjednica
IMG4658-Odbor3sjednica
IMG4659-Odbor3sjednica
IMG4660-Odbor3sjednica
IMG4661-Odbor3sjednica
IMG4664-Odbor3sjednica
IMG4665-Odbor3sjednica
IMG4666-Odbor3sjednica
IMG4667-Odbor3sjednica
IMG4668-Odbor3sjednica
IMG4670-Odbor3sjednica
IMG4669-Odbor3sjednica
IMG4671-Odbor3sjednica
IMG4672-Odbor3sjednica
IMG4673-Odbor3sjednica
IMG4674-Odbor3sjednica
IMG4676-Odbor3sjednica
IMG4675-Odbor3sjednica

 

Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 8413

Jučer 10419

Ovaj Tjedan 53137

Ovaj Mjesec 143546

Ukupno 13927990

Currently are 709 guests and no members online