Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Najavljujemo 9. VaClaF 2021. "Ethos"

09 Ruj 2021
930 times

Deveto izdanje Vareš Classic Festivala kroz temu "Ethos" predstavlja vrhunsku muzičku umjetnost i

umjetnike iz BiH i inozemstva; angažiranu, životno važnu, dostupnu svima i s važnom misijom koja nas sve spaja - nastaviti kreirati i u najtežim okolnostima te zajedničkim snagama dati najbolje i najiskrenije, od sebe i od Muzike.

Polazeći od izvorišta vlastitog etosa, orijentiranog na vrhunsku Muziku u najširem smislu riječi, VaClaF 2021 će predstaviti fenomenalne izvođače različitih generacija i žanrovskih opredjeljenja: od mladih nada do iskusnih profesora, od rane muzike baroka, preko vječnih klasika, tanga, perzijske muzike, sevdaha, do suvremenih djela živućih kompozitora i kompozitorica.

Suočeni s iznimnim vremenima, primorani na prilagodbu, deveto izdanje VaClaF-a ponudit će ponovo sve koncerte i sadržaje potpuno besplatno, ali ovaj put, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, nadamo se isključivo publici uživo u Varešu. 

Tako će sjajna austrijska pjevačica bh korijena Nataša Mirković, uz francuskog serpetnistu Michela Godarda u četvrtak 23.09. svečano otvoriti festival raznolikim programom rane i etnom inspirirane muzike, a oboje će već sljedeći dan, petak 24.09., nastupiti i uz Oberton String Octet, jedan od najperspektivnijih mladih austrijskih ansambala u programu “Tangabile”.

Subota, 25.09. rezervirana je za sjajnog kanadskog muzičara perzijskih korijena Amira Amirija, koji će na santuru predstaviti jedinstven autorski program, a u nedjelju 26.09. će također udružiti snage s Oberton oktetom u centralnom programu festivala, Miholjskom koncertu pod ovogodišnjom temom “Ethos”. Kao solistice pridružit će se i Ivana Nikolić na oboi te Andrea Nikolić na violini i violi, a poseban gost na kontrabasu bit će Fahrudin Strojil iz orkestra Sarajevske Filharmonije.

U već tradicionalnom programu “VaClaF Rising Stars” predstavit će se mlada bh violinistica Alma Dizdar, uz Mirona Konjevića na čembalu i Belmu Alić na violončelu, u četvrtak 30.09. 

Mlade nade vareške muzičke scene predstavit će najbolji mladi pijanisti Muzičke škole u Varešu u petak, 01.10. 

Svečano zatvaranje ovogodišnjeg VaClaF-a u subotu 02.10. obilježit će sjajni međunarodno nagrađivani bh umjetnik, “Singer of Tales'', Damir Imamović u posebnom programu s prijateljima za Vareš Classic Festival.

Svi koncerti od 23. do 30.09. održat će se u 19 sati u jedinstvenim ambijentima Stare (23., 25., 30.09.) i Župne crkve sv. Mihovila (24.&26.09.), a mladi pijanisti nastupit će u 18h u dvorani Radničkog doma. Svečano zatvaranje u subotu 02.10. predviđeno je u 19h u velikoj dvorani Centra za kulturu i edukaciju - Radnički dom Vareš.

Naposljetku, molimo Vas za razumijevanje i podršku u ovim neizvjesnim vremenima, pogotovo ukoliko dođe do nepredviđenih izmjena u posljednji trenutak. Radujemo se svakoj sekundi podijeljene Umjetnosti s Vama! 

Ovogodišnji VaClaF, u organizaciji UPG Emil Milo Cipra Vareš i partnerstvu s Kammermusikverein WISE, Župom Vareš, Centrom za kulturu i edukaciju Vareš i suradnji sa sjajnim Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo, značajno su podržali i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Institut Francaise i Francuska ambasada Sarajevo te prijateljske kompanije i organizacije iz Vareša kao i pojedinci u Varešu i dijaspori.

Vašu podršku festivalu u “pay as you wish” formatu možete donirati tokom čitavog festivala putem www.vaclaf.com/donate te dobiti pristup i našim koncertima online. 

Dobrodošli, od srca, u Vaš i naš Vareš!

Radujemo se još jednom jedinstvenom festivalskom muzičkom doživljaju!

Vaš VaClaF

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2409

Jučer 10419

Ovaj Tjedan 47133

Ovaj Mjesec 137542

Ukupno 13921986

Currently are 582 guests and no members online