Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Nagrada za Najljepša sela BiH - Mijakovići

15 Pro 2022
1195 times

Koncept Najljepša sela pokrenulo je francusko udruženje Les Plus Beaux Villages de France 1981. godine.

Njegova misija je očuvanje, unapređenje i promocija prirodnog te kulturnog naslijeđa ruralnih područja s ciljem doprinosa njihovom ekonomskom razvoju, a sam koncept je proširen stvaranjem Federacije najljepših sela na svijetu u gradu Gordesu u Francuskoj. 

Nakon provedenog javnog poziva i procedure odabira, u svibnju 2022. godine USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) odabrao je Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH - Alterural kao nositelja koncepta Najljepša sela Bosne i Hercegovine.

Uz tehničku podršku projekta USAID Turizam, Alterural je definirao kriterije za odabir, povelju kvaliteta i metodologiju za inicijativu Najljepša sela Bosne i Hercegovine te formirao Komisiju za kvalitet koju sačinjavaju stručnjaci iz oblasti arhitekture, kulturnog i prirodnog naslijeđa, geologije i ruralnog razvoja kako bi se odmah pristupilo evaluaciji pristiglih prijava.

Glavni ciljevi projekta Najljepša sela Bosne i Hercegovine su:

• Očuvati bosanskohercegovačka sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama

• Promovirati bosanskohercegovačka sela podizanjem svijesti o njihovim prirodnim ljepotama i jedinstvenom kulturnom naslijeđu

• Razvijati bosanskohercegovačka sela jačanjem njihove prisutnosti na lokalnoj i evropskoj turističkoj karti i doprinijeti socioekonomskom razvoju ruralnih područja

• Ponuditi nove ekonomske prilike i alternativu odlasku mladih iz ruralnih područja

Nakon kompletiranja procesa evaluacije, odabrano je prvih 14 sela koja će biti uvrštena u listu Najljepša sela Bosne i Hercegovine, a sama dodjela ove oznake predstavlja početak trajne suradnje između Udruženja Alterural i odabranih sela.

Među 14 sela uvrštenih u listu najljepših sela Bosne i Hercegovine spadaju i Mijakovići sa kraljevskim gradom Bobovcem, a u obrazloženju priznanja stoji sljedeće: „Nekadašnja kraljevska rezidencija smještena je u srcu vareških planina! Bobovac je kolijevka srednjovjekovnoj vladavini Bosanske banovine i Bosanskog kraljevstva, te posljednji dom kraljice Katarine Kotromanić. Ono što u ovom kraju danas možda najviše očarava jeste inspirativno prirodno naslijeđe. Bobovac je smješten na vrhu grebena, okruženog planinskim šumama i kristalno čistim bujicama vode.“

Općina Vareš je u natječajnoj proceduri aplicirala za sela Oćeviju, Mijakoviće i Dragoviće, a u prvom krugu odabrana je cjelina koju čine Mijakovići i kraljevski grad Bobovac, te također vrijedi spomenuti da je među nagrađenima i susjedna Kraljeva Sutjeska (Općina Kakanj), koja se teritorijalno i povijesno naslanja na ovo područje.

Na prijemu ovog vrijednog certifikata u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kojeg je uručila federalna ministrica okoliša i turizma dr. sc. Edita Đapo, ispred Općine Vareš su bili nazočni općinski načelnik Zdravko Marošević te općinski vijećnik i predsjednik MZ Dragovići Šaban Ibrišimović.

NajljepsaSela-1
NajljepsaSela-2
NajljepsaSela-3
NajljepsaSela-7
NajljepsaSela-8
NajljepsaSela-9
NajljepsaSela-12

Rate this item
(2 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7113

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 41418

Ovaj Mjesec 131827

Ukupno 13916271

Currently are 246 guests and no members online