Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predavanje pod nazivom "Zadržimo u sjećanju bosančicu"

19 Pro 2022
620 times

Danas, 19.12.2022. godine je u prostorijama čitaonice Opće biblioteke Vareš, realiziran projekt pod nazivom „Zadržimo u sjećanju bosančicu“.

Gost, predavač bila je prof.dr. Mirela Muftić-Omerović, vanredni profesor Pedagoškog fakulteta u Sarajevu. Realizaciji projekta prisustvovali su učenici osnovnih i Srednje škole u Varešu te njihovi predmetni nastavnici i profesori. 

Prof. dr. Muftić-Omerović je govorila o pojmu bosančice: bosančica, bosanska ćirilica, bosanica, hrvatska ćirilica, bosansko-hrvatska ćirilica, begovica i, sve češće, zapadna ćirilica. Smatra se da je postavke o bosančici i njenom nastanku dao Ćiro Truhelka, koji je razlikovao bosančicu i ćirilicu. 

Naziv bosančica u stručnoj literaturi obuhvata različite tipove pisma, a uzrok tome jesu različita tumačenja o porijeklu bosančice, koja predstavlja poseban tip ćiriličnog pisma. Postupni oblik bosančice može se pratiti na natpisima i rukopisima iz Bosne i Dalmacije od XI. do XV. stoljeća: od Humačke ploče (XI. st.) i Povelje Kulina bana (1189.) u Bosni te Povaljskoga praga (oko 1180.), Natpisa kneza Miroslava (prva pol. XII. st.), Povaljske listine (1250.) i Lista kneza Đure Kačića općini dubrovačkoj (1276.) u Dalmaciji. Također, bitno je napomenuti da su skoro svi srednjovjekovni stećci pisani bosančicom. 

Od najstarijeg doba postojala su dva oblika bosančice: ustav, kojim su pisane povelje, listine i isprave vladara bosanskih visokih plemstava (npr. Povelja Kulina bana) – od X. do XV. stoljeća – do pada Bosanskog kraljevstva pod Osmansku vlast; i drugi: kurziv, kojom su pisani rukopisi od XIII. stoljeća pa dalje do XIX. i XX. stoljeća. 

Ukratko, bosančica kao pismo se koristila od početka XI. do kraja XIX. stoljeća, najprije kao ustavni oblik ćirilice, potom kao kurzivni oblik. Kao domaće pismo najčešće u obiteljskom krugu se očuvala sve do kraja XIX. stoljeća; u nekim obiteljima čak i do sredine XX. stoljeća. Profesor Muftić-Omerović se posebno zadržala na svakoj izdvojenoj fazi razvoja bosančice i prisutnim učenicima približila važnost poznavanja povijesti jezika kojim govore. 

Projekt je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, dajući podršku važnosti ove teme za buduće generacije, koje kroz redovne, školske programe, na različite načine prate ovu oblast općeg obrazovanja. Prisutni učenici su s velikom pažnjom pratili izlaganje naše uvažene gošće i zahvalili joj na prilici da se dodatno educiraju o jeziku kojim govore.

bob9
bob8
bob7
bob6
bob5
bob4
bob3
bob2
bob1
bob

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 623

Jučer 6808

Ovaj Tjedan 12564

Ovaj Mjesec 172627

Ukupno 13957071

Currently are 264 guests and no members online