Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zatvorena Prva međunarodna likovna kolonija Borovica 2015.

14 Tra 2016
1727 times

Svečanim uručenjem certifikata o sudjelovanju na Prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji Borovica 2015. Kasno

sinoć (31.05.2015. godine) završen je jedan lijepi kulturni događaj čiji je epicentar bila Borovica i brdo Požeblje. Umjetnici iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sudjelovali su na koloniji, njih ukupno 13 i to: Tonči Alač (Podace-Zaostrog), Ante Brkić (Čapljina), Franjo Primorac (Čitluk), Josip Škerlj (Dubrovnik), Vesna Davidovič i Jerca Šantej (Slovenija), Tamara Grbavac (Ljubuški), Mišel Stojanović (Čapljina), Trpimir i Jelena Grgić (Čapljina), te domaći umjetnici Dubravko Tokmačić (Vareš), Mario Parić (Knin) i Stjepan Šimić Pepi (Stolac).
Sve je počelo u petak 29. svibnja okupljanjem umjetnika u Kraljevoj Sutjesci i posjetom samostanskom muzeju kroz koji je umjetnike proveo kustos fra Stjepan Duvnjak. Zajedno s umjetnicima u obilasku samostanskog blaga koje muzej čuva bila je i njegova ekscelencija Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH. Nakon obilaska samostana i muzeja, umjetnici su se uputili i na obilazak starog kraljevskog grada Bobovca. Istog dana, u večernjim satima upriličeno je i otvorenje Likovne koloniji Borovica 2015. – umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva.
Subota, 30. svibnja bio je dan D, odnosno dan za inspiraciju i stvaranje. U 9 sati ujutro otvorena je radionica na brdu Požeblje i svu svoju kreativnost, maštu i prizore koje su vidjeli prethodnog dana umjetnici su kistom i bojom dočarali na slikarskom platnu. Bilo je zabavno, veselo, ispunjeno smijehom, druženjem i pozitivnim emocijama, istaknuli su sudionici kolonije. U večernjim satima na lokalitetu lovačkog doma Igrište održana je i poetska večer Mladenka Marjanovića pod nazivom “Sub Nostra Castro Bobovaz”. Sve su uveličali i članovi Odreda izviđača Zvijezda Vareš paljenjem logorskih vatri, što je u šumi zaboravljenog kraljevstva dalo posebno emotivan prizor. Za glazbenu kulisu pobrinuli su se Bojan i Denis, dečki iz vareške grupe Lazy River.
Jutarnji sati posljednjeg dana trajanja kolonije u nedjelja 31. svibnja bili su rezervirani za završne poteze kistom i bojom i postavljanjem izložbe umjetničkih djela nastalih na koloniji. S početkom u 11 sati i 30 minuta u župnoj crkvi Preobraženja Gospodinovog borovički župnik vlč. Milan Blaha služio je misno slavlje koje su uveličali članovi Ansambl "Art Vivo" iz Sarajeva. Inače, ansambl "Art Vivo" osnovan je 2011. godine u Sarajevu s ciljem promoviranja stilizirane tradicijske glazbe.  Kako nam je rekao Danijel Žontar, dirigent i voditelj zbora opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Ansambl čini trinaest akademski obrazovanih glazbenika, a izvodi repertoar iz klasične glazbe, ali i repertoar na kojem se nađu evergrini, filmska glazba, te popularne pjesme.
U večernjim satima u caffe baru Jazz in the house u Varešu upriličena je završna svečanost u sklopu kolonije Borovica 2015. U dobro ispunjenom prostoru vladala je vesela atmosfera, posjetitelji su imali prigodu razgledati izložbu umjetničkih slika s  kolonije koja će ostati postavljena i u narednim danima. Na početku svečanosti pozdravne riječi uputio je vareški i borovički sin Stjepan Šimić Pepi, kao jedan od organizatora Kolonije. Izrazio je zahvalnost svim umjetnicima na odzivu. Potom je riječ uzeo Nikola Šimić, ispred Zavičajne zajednice Borovičana i UG Naš dom Borovica i posebnu zahvalnost izrazio svim sponzorima i prijateljima Kolonije. Mladi povjesničar umjetnosti iz Dubrovnika Marin Ivanović dao je svoje stručno mišljenje o koloniji i djelima koja su nastala.
U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su violinistica Andrea Nikolić, umjetnička direktorica Vienna Internetional Soloists Ansambla i Vaclafa- vareškog festivala klasične glazbe i njen prijatelj gitarist Behnam Zarandi iz Irana, koji je rođen 1990. godine u gradu Mashad, a trenutačno studira klasičnu gitaru u klasi prof. Gabriela Guillena na Glazbenoj akademiji u Beču. Publika je uživala u različitim verzijama argentinskog tanga, djelima Astora Piazzola Četiri godišnja doba, Povijest tanga (Border 1900, Cafe 1930 i Nightclub 1960), te Oblivion i Libertango  koje su Andrea i Behnam izveli na klasičnoj gitari i violini. Glazbeni gost iz Irana počastio je varešku publiku i solo izvedbama skladbi Torre Bermeja Issaca Albeniza i Guajiras Paca De Lucie. A nakon klasike, u Jazzu se čuo rock, Lazy River je žario i palio do kasno u noć na oduševljenje svih okupljenih.
Bio je ovo događaj za pamćenje i događaj koji iz Vareša šalje jednu pozitivnu priču i pozitivnu energiju. Na jedan vikend oživljena su mjesta zaboravljenog kraljevstva, a prekrasnim koloritom boja, srcem i emocijama i nepresušnim talentom umjetnici su Borovici darovali vrijedna umjetnička djela u povodu 90. rođendana župe. Osim trinaest navedenih umjetnika koji su sudjelovali na koloniji i svoja djela ostavili Borovici, slike su darovali i vareški akademski slikar Željko Lekić koji živi i radi u Livnu, Ivica Vlašić iz Livna, te Ernesto Markota iz Čapljine i Goran Milinković iz Mostara.  Hvala im na tomu i vidimo se 2016.godine! Više fotografija pogledajte u galeriji.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2975

Jučer 6135

Ovaj Tjedan 9111

Ovaj Mjesec 46092

Ukupno 14054046

Currently are 164 guests and no members online