Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vareški izviđači osvojili Nemilsku alku

14 Tra 2016
1082 times

Orijentacioni kros "Nemilska alka 2015" u subotu ujutro, 13. juna 2015. godine, dvije vareške ekipe iz OI "Zvijezda" zaputile su se

u Nemilu, na tradicionalnu Nemilsku alku. U ekipi "Iskra" bili su sljedeći članovi: Sonja Ružić (kao vođa ekipe), Andrea Djaković, Una Berberović, Reo Čurtić i Edin Pezo), a u drugoj ekipi: Matea Terzić (vođa ekipe), Goran Prajo, Bilal Mesić, Lamija Pijadžer i Narcis Operta.
Tamo smo stigli oko 9 sati, smjestili se u Omladinskom naselju i s nestrpljenjem čekali otvaranje takmičenja. Orijentacioni kros je počeo u subotu u 10:30h, a na stazu smo izašli u 11:30h. Predviđena je staza bila dužine trinaest kilometara i zadaci - dnevnik puta, signalizacija - semafor i morze, šatorologija, streljaštvo, test općeg znanja, prva pomoć i još - topografski radovi (skica, kroki, profil terena). A za nedjelju je ostao još jedan zadatak - nemilska alka.
Kad smo krenuli na stazu, dan se činio prelijep, a nebo vedro. Nismo ni slutili da će nas u popodnevnim satima, dok hodamo šumom, uhvatiti jaka kiša i nevrijeme. Uspjeli smo se skriti ispod šadrvana s ostalim ekipama. Takmičenje nismo nastavili (kao što je trebalo biti) nego smo se vratili u Omladinsko naselje, a domaćini su odlučili da se ostatak zadataka obavi ujutro. Ono što nam je ostalo za uraditi, bilo je: šatorologija,  čvorologija i semafor.
Poslije večere, naši zadaci su otišli na pregledavanje. A izviđači, planinke, brđani i brđanke su se okupili napolju i sjedili, pjevali, plesali i družili se uz vatru. To je za mene bio najljepši dio takmičenja, i uvijek i jeste, a vjerujem da i drugi tako misle. Jer večer je dio dana kad se prestanete brinuti za rezultate i samo uživate u tom trenutku i u druženju.
Buđenje ujutro je bilo u 7:30, pa smo išli na doručak i za 10 sati je bilo predviđeno proglašenje pobjednika. Dvije vareške ekipe bile su vrlo, vrlo nestrpljive i uzbuđene. Naša ekipa "Iskra" je osvojila sjajno prvo mjesto i donijela pehar u Vareš, a ekipa "Električni udar" četvrto mjesto, s tim da su bili najbolji u šatorologiji i kao nagradu osvojili šator. A naš alkar, Edin Pezo, osvojio je drugo mjesto. Iskreno se zahvaljujemo OI "Safet Ribić" Nemila na gostoprimstvu i nagradama, sve čestitke na organiziranju Nemilske alke 2015. godine.
Evo i kompletnih rezultatta postignutih na Nemilskoj alki 2015. godine:
Alkari - Prvo mjesto: Elmin Mustafić, O.I. "Vrba" Doboj Istok - nagrada: bicik;  Drugo mjesto: Edin Pezo, O.I. "Zvijezda"; Treće mjesto: Tarik Bašić, O.I. "Visoko" Visoko. Orijentacioni kros -  Prvo mjesto: patrola "Iskra" , O.I. "Zvijezda" Vareš; Drugo mjesto: patrola "Šejkeri" , O.I. "Zmajevac" Zenica i Treće mjesto: patrola "Ostavi prazno" , O.I. "Visoko" Visoko. (tekst Andrea Djaković, foto OI ZVijezda Vareš)

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5739

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 21334

Ovaj Mjesec 107151

Ukupno 14115105

Currently are 208 guests and no members online