Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Varešanin Nikica Franjić na najvišem vhu Njemačke

14 Tra 2016
1122 times

Početkom mjeseca srpnja 2015. godine naš bivši sugrađanin Nikica Franjić, koji danas živi i radi u Njemačkoj, uputio se na zahtjevnu

planinarsku ekspediciju i pohod na Zugspitze - najviši vrh Njemačke. Svoj pohod Nikica je posvetio K.E.S. Perun Va čiji je dugogodišnji član, te tako postao još jedan alpinista član kluba koji je logo kluba i ime Vareša donio na najveće vrhove planina Njemačke. Zanimljivo je to, da je ime kluba i Vareša nakon Afrike, Nepala i Kilimandžara, te Tenerifa i Mount Merua ponovo na neobičnim mjestima svijeta. Pohod preko planinskih vrhova Njemačke Nikica je radio punih deset dana. Zahtjevne vrhove je odrađivao dnevnim turama, od kojih je svaka u prosjeku trajala 9 sati, a sve ture bile su u kategoriji CRNA! Inače, oznaka „Crna“ označava najzahtjevniji alpinistički smjer koji zahtijeva top kondiciju tj. dobru psiho-fizičku sposobnost i znanje iz oblasti alpinizma.
Alpinističkom tehnikom penjanja uz stijene u svoju planinarsku knjižicu Nikica je upisao 5 vrhova i to - Tegelberg 1.730 m, Branderschrofen 1.880 m, Ahornspitze 1.780m, Säuling 2.047 m i Zugspitze 2.964 metara nad morem. Pohod na prva četiri vrha Nikica je startao s kote koja je 830 metara nad morem, dok je pohod na najviši vrh Njemačke Zugspitze počeo na visini od 1.200 metara nad morem i to s austrijske strane iz mjesta Erwald. Nakon 2 i pol sata hodanja, počeo je najbolji dio od 2 i pol sata penjanja uz stijenu uz čeličnu sajlu i vezivanje do cilja Zugspitze na 2.964 metara nad morem, kaže Nikica.
Na naše pitanje koji je motiv imao da se odluči na ovako zahtjevan planinarski pohod, Nikica ističe: „Na pohode sam se odlučio radi priprema za moje buduće planove, a to su u skoroj budućnosti osvajanje par vrhova u Austriji preko 3.000 metara nad morem. Zatim slijedi pohod na vrhovi preko 4000 metara nad morem u Švicarskoj, a glavni cilj u doglednoj budućnosti je Francuska i Mon Blan, najviši vrh Evrope“, optimistično će Nikica.
„Moje ekspedicije poklanjam svojoj obitelji, te u svrhu promocije našeg kluba i našeg grada Vareša“, zaključio je na kraju Nikica Franjić.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1033

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 1033

Ovaj Mjesec 211248

Ukupno 13995692

Currently are 142 guests and no members online