Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Otvoren 3. VaClaF koncertom "Tango & Fandango"

14 Tra 2016
866 times

Već dugo najavljivan 3. Međunarodni festival klasične glazbe VaClaF 2015 svečano je otvoren večeras 21.09.2015. godine u

staroj crkvi u Varešu koncertom pod nazivom "Tango & Fandango". Prigodnim riječima dobrodošlice prisutnim gostima obratili su se vareški župnik fra Mirko Majdandžić, predsjednik udruge „Emil Milo Cipra“ Petar Jelić i veleposlanik Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer.
„Pozdrav svima, dobro večer vama i dobrodošli prijatelji glazbe. U ovom pozdravu možemo se pronaći svi. Jedna dalmatinska pjesma kaže kako nas ljubav veže i spaja, a mi to možemo proširiti i reći kako nas glazba veže i spaja jer iz ljubavi se stvaraju glazbena djela. Glazba je povezala izvođače koji su došli ovdje, a glazba je spojila i nas koji smo došli ovdje da uživamo. Ovih dana će se mnogo govoriti u medijima o Varešu, pa bilo bi dobro da se pojave ljudi iz Austrije ili bilo koje druge države koji bi se zaljubili u Vareš i ovdje ostali...“, rekao je župnik fra Mirko Majdandžić.
„Hvala svima koji su došli u ime udruge „Emil Milo Cipra“ koja sve ovo organizira i veliko hvala onima koji nas sve ovo vrijeme podržavaju. Najveći zaslugu za umjetnički dio snosi mlada varešanka i umjetnica Andrea Nikolić koja će sa svojim kolegama iz raznih krajeva svijeta nastupati u ovim koncertima. Ja se nadam da ćete uživati sve ove dane u programu koji smo Vam pripremili, i također se nadam da ćemo i u narednim godinama imati ovakve koncerte“, rekao je predsjednik Udruge Petar Jelić.
„Poštovani organizatori i dragi posjetitelji u ime Austrijske ambasade u BiH sve Vas lijepo pozdravljam u ovom divnom prostoru i velika mi je čast što sam dobio priliku da prisustvujem otvaranju 3. VaClaf-a. Posebno zadovoljstvo mi predstavlja što mogu pozdraviti pet mladih glazbenika koji su svoje glazbeno školovanje djelomično ili u potpunosti stekli u Austriji. Mnogi od njih svoje znanje prenose mlađim glazbenicima na raznim Austrijskim univerzitetima ili su članovi uspješnih sastava, tako da je njihov dolazak u Vareš i rad s mladim zainteresiranim za klasičnu glazbu izuzetno važan, kako za sam Vareš tako i za državu. Nadamo se da ćemo i dalje imati mogućnost pratiti nova izdanja VaClaF-a i želim Vam uspješno održavanje ovog trećeg po redu. Prvi put sam u Varešu ali se nadam da će bit još puno prilika da ponovno dođem, hvala svima“, kazao je Austrijski veleposlanik u BiH Martin Pammer.
Potom se prisutnima obratila umjetnička voditeljica festivala Andrea Nikolić i naglasila da je ovo do sada najbrojnije otvorenje festivala što predstavlja podstrek da radimo još bolje i intenzivnije. „Ovaj festival je meni najdraži dio godine, i mali tim svim svojim snagama radi čitave godine da bi Vam ovo mogli priuštiti. Vjerujem da ćete propratiti sve događaje koji će se održati u sklopu ovog trećeg VaClaF-a. Pored ovih koncerata u staroj crkvi večeras i u srijedu, imat ćete mogućnost prisutvovati predavanjima u Osnovnoj školi Vareš i Maloj školi koja će se organizirati za mlade nade ovog kraja. Naravno, kulminacija svega ovog je završni Miholjski koncert koji će se održati u subotu u crkvi sv. Mihovila ovdje u Varešu. Kvartet plus naziv je ovog festivala gdje će se pored gudačkih instrumenata pronaći još poneki, a večeras su to harmonika i gitara. Hvala svima i uživajte“, rekla je u svojim uvodnim riječima Andrea.
Na svečanom otvorenju VaClaF-a nastupili su Jure Cerkovnik – gitara, Borut Zagoranski – harmonika, Andrea Nikolić – violina, Milena Virijević – violina, Krešimir Pustički- viola i Bas Jongen – violončelo.
Gotovo bez daha, publika je pratila svaku izvedbu i dugim pljeskom nagradila sve glazbene sadržaje.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3437

Jučer 10481

Ovaj Tjedan 37932

Ovaj Mjesec 123749

Ukupno 14131703

Currently are 226 guests and no members online