Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Obilježena 22.godišnjica stradanja stanovnika Stupnog Dola i Vareša

14 Tra 2016
1114 times

23.listopada obilježava se godišnjica stradanja stanovnika sela Stupni Do i Vareša, a ove godine obilježeno je na sljedeći način

. U nedjelju 18.10.2015. godine organiziran je turnir u malom nogometu na stadionu ispred Osnovne škole Vareš. U četvrtak 22.10.2015. godine  bilo je okupljanje logoraša „23.oktobar '93“  u dvorani  MSŠ Nordbat , a potom su obišli mezarja u Varešu, Dabravinama i Budoželju. Komemorativna akademija „Da se ne zaboravi“ upriličena je u večernjim satima u općinskoj dvorani gdje su se obratili sljedeći gosti: Jasmin Mešković predsjednik udruženja logoraša BiH, Halid Likić predsjednik MZ Stupni Do, Likić Huso  svjedok stradanja u Stupnom Dolu i Avdija Kovačević načelnik općine Vareš.
Na sam dan sjećanja, 23.10.2015. godine organiziran je marš mira “Trasa spasa Stupni Do“, a sudionici ovog marša prolaze putem kojim su se kretali mještani sela Stupni Do. U 11 sati i 30 minuta ispred spomen česme u Stupnom Dolu intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a potom su se prisutnim mještanima i gostima obratili: Halid Likić kao organizator i predsjednik MZ Stupni DO, glavni imam Medžlisa IZ Vareš Sadžid ef. Ramić, Almin Džalilović ispred saveza logoraša BiH, Avdija Kovačević načelnik općine Vareš i Dževad Mahmutović savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
U svom obraćanju načelnik općine Vareš Avdija Kovačević je između ostalog rekao: „Naše ubijene sestre, majke, kćeri, djedovi, braća i očevi, nevino ubijena djeca, danas su u našim mislima i molitvama, a naše najdublje suosjećanje je s njihovim najbližima, s njihovim porodicama, komšijama i prijateljima. Želimo jasno i otvoreno kazati, bez obzira što je naša tuga zbog ratnog zločina neprebolna, naša nada u bolji život, dobre komšijske odnose i posebno pravdu i pravičnost je vječna i živjet će do Sudnjeg dana! Naša istina je ispisana nevinom krvlju ubijenih. Ona je trajna i neuništiva, kao što je ova naša stoljetna Bosna i Hercegovina trajna i neuništiva, ma koliko njeni dušmani nastojali da je unište. Možda neki, koji ovu zemlju ne vole, priželjkuju da se umorimo, da počnemo sve prepuštati zaboravu, da upadnemo u njihovu zamku i kažemo: "Dobro, to su općepoznate stvari. U ime budućnosti i pomirenja među ljudima, nećemo ih više ponavljati."
Ali, i ovdje - u Stupnom Dolu, i na svim drugim mjestima našeg stradanja, ponavljamo ne smijemo sebi to dozvoliti!
Nećemo mrziti, zato što je mržnja najbolja hrana za klicu novih zločina i zato što je to nama, Bošnjacima, imanentno. To nije naš tradicionalni kod, time bi potrali našu percepciju prema komšijama koja od praiskona za Bošnjake ima nadnaravni značaj. Nećemo tražiti osvetu, jer bi tada bili isti kao zločinci, ali ćemo tražiti pravdu, posebno pravdu za žrtvu, za sve žrtve Stupnog Dola i Vareša. Ponavljam, pravdu za žrtvu i to za sve građane općine Vareš koji imaju zakoniti tretman žrtve, bez ikakvog izuzetka“.
Nakon obraćanja gostiju pročitana su imena svih 45 stradalih stanovnika Stupnog Dola i Vareša, a potom su izaslanstva položila cvijeće na spomen česmu i uputili se na groblje da još jednom odaju počast stradalima. U 13 sati za sve ubijena služen je Džuma-namaz i tevhid u mjesnoj džamiji.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2326

Jučer 7940

Ovaj Tjedan 44370

Ovaj Mjesec 31075

Ukupno 14039029

Currently are 282 guests and no members online