Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

U Varešu promoviranja knjiga Borovica – stradanje i obnova

14 Tra 2016
1201 times

U večernjim satima u petak 06. studenog 2015. godine u velikoj dvorani općine Vareš pred nažalost malobrojnim posjetiteljima

upriličena je promocija knjige Borovica – stradanje i obnova. Knjiga je svjetlo dana ugledala u mjesecu kolovozu ove godine u izdanju HKD Napredak, podružnica Vareš, a predstavlja svojevrsni zbornik tekstova koji svjedoče o događanjima i stradanju u Borovici od 1993. godine do zadnjih projekata obnove u 2015. godini.
Na početku promocije pozdravne riječi je u ime organizatora uputio Mario Mirčič, predsjednik vareške podružnice Napretka, a potom i Nikola Šimić ispred UG Naš dom Borovica naglasivši da je riječ o trećoj promociji knjige. Naime, prva promocija održana je u Borovici 05. kolovoza, a druga na susretu Borovičana u Zagrebu 10. listopada, dok je već u planu i promocija knjige na susretu Borovičana u Beču u proljeće iduće godine.
U sklopu promocije prikazan je i kraći 10-minutni film Povijest Borovice koji su uradili članovi Zavičajne zajednice Borovičama, a donosi snimke tradicionalnih borovičkih svatova iz 1993. godine, slike strahota i ruševina tijekom stradanja, te početke obnove i vraćanje života u Borovicu s posebnim snimkama mladih misa borovičkih sinova 1999., 2000. i 2006. godine, kada je posvećeno i zvono za novu borovičku crkvu Preobraženja Gospodinovog koja danas ponosno stoji na brdu Požeblju.
O knjizi su govorili vareški pjesnik Tvrtko Gavran, dijak bosanski, novi borovički župnik vlč. Ivan Butum i Mladenko Marijanović u ime izdavača.
Tvrtko Gavran je naglasio u svom nadahnutom pjesnički obojenom govoru aludirajući na ratne strahote i apokalipsu Borovice na kraju 90-ih godina prošlog stoljeća da „ništa rušiti nije normalno, umjetnost je graditi, to je vrlina“. Zapitao se i o porijeklu imena Borovica – „da li je ono nastalo po borovima u krajoliku ili pak po borama na licu“.
Vlč. Ivan Butum je citirao svog zemljaka (rođen je u Novom Travniku, op.a) jedinog bh. nobelovca Ivu Andrića i njegovu izreku „Ljudi će ti sve oprostiti osim uspjeha“. Primijenio ju je na stanje u Borovici danas i na činjenicu da unatoč svemu Borovica živi.
Mladenko Marijanović istaknuo je da se Borovica izdavanjem ove knjige svrstala u red sela s područja vareške općine koja su ukoričena u knjige. Naime, do sad se u knjigama pisala o selu Miru, Vijaka, Oćevija, Slavin i Planinica. Izrazio je zahvalnost svim dobročiniteljima i ljudima bez kojih ne bi bilo ni knjige ni Borovice danas, a to su bivši borovički župnik don Mato Majić, gđa Teresia Pfander i mnogi drugi, te prvi povratnik u Borovicu Grga Vukančić i njegova obitelj.
U glazbenom dijelu promocije nastupile su Tereza Šimić i Martina Dužnović s glazbenim brojevima „Još i danas zamiriši trešnja“ i „Šumi, šumi javore“.
I zaista, u 20 godina poraća za Borovicu je vezano puno događaja koji su trebali biti zapisani za povijest i za neke buduće generacije kako bi se znalo da je Borovica živa priča o Fenixu, koji se rodio iz pepela.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3207

Jučer 7251

Ovaj Tjedan 10458

Ovaj Mjesec 96275

Ukupno 14104229

Currently are 255 guests and no members online