Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Obilježen Dan civilnih žrtava rata ZDK u Varešu

29 Lis 2020
2349 times

U povodu Dana civilnih žrtava rata ZDK koji se obilježava 29.10. upriličena je skromna manifestacija u Varešu.

U ime domaćina obratili su se predsjednica civilnih žrtava rata Vareša Adisa Likič, načelnik općine Vareš Zdravko Marošević i predsjednica Saveza civilnih žrtava rata ZDK Zijada Solo.

Predsjednica civilnih žrtava rata Vareš Adisa Likić pozdravila je prisutne u ime domaćina i zahvalila se svima na dolasku. „Časti mi je što vas mogu pozdraviti i što je naša općina ove godine odabrana za obilježavanje ove manifestacije. I u ovom segmentu smo prepoznati kao lokalna zajednica koja u jednom kontinuitetu pokazuje otvorenost, bliskost s ljudima, solidarnost bez obzira sa kojim pitanjima se bavimo jer svako ima svoju vrijednost i značaj za svakog od nas. Oktobarski dani za svakog od nas u Varešu posebno su teški, ratni period  koji je iza nas ,ali još uvijek s nama, ostavio je nesagledive posljedice na cjelokupno društvo. Iako bol i danas traje, mi smo dočekali da živimo u miru i imamo priliku da se borimo za bolji život“, rekla je u svom obraćanju predsjednica Likić.

U svom obraćanju predsjednica Saveza civilnih žrtava rata ZDK Zijada Solo je istakla: „Odlukom kantonalne skupštine ZDK 29.oktobar proglašen je danom civilnih žrtava rata na čijem prostoru je evidentirano skoro 10 000 civilnih žrtava rata. Na hiljade spomenika izgrađeno je u Bosni i Hercegovini nakon rata koji svjedoče o strahotama rata i dešavanjima. Među žrtvama rata nema razlike, i važno je imati aktivan odnos prema nasilju bez obzira ko ga je počinio jer se jedino tako distanciramo od povrede ljudskih prava. Nemojmo odustajati od naših ciljeva bez obzira koliko naš put bio trnovit, ali imajmo na umu da ima i dobrih ljudi koji će nam pronaći , pomoći stajati čvrsto uz nas kako bi naša vizija bila sprovedena u djelo“, naglasila je predsjednica Saveza.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević, kao domaćin naglasio je sljedeće: „Raduje me da ste vi danas iz Tešnja, Maglaja, Žepča, Visokog i Zavidovića ovdje i pod ovom okolnostima pokazali da stojimo na putu koji smo zacrtali. U ove dane kada Vareš pamti veliku tragediju i svako na svoj način je doživio patnje, a posebno kad se radi o civilima. Uvijek se pitamo zašto, za koga i kome? Mnogima će to bit povijest, ali sigurno onima koji su žrtve, njima trajna sjećanja i trajna bol. Ovih dana sam rekao na više mjesta, svi se zapitajmo, za deset dvadeset godina tko će biti ovdje. Tko će bit u Stupnom Dolu, tko će bit u Borovici i na svim stratištima ako ovoj djeci i ovim mladim djevojkama ne osiguramo budućnost. Mi ćemo nestati, a oni će otići u obećane zemlje koji su isti put prošli kroz patnje i stradanja, a danas žive u ekonomskom blagostanju. Ostavimo ono što jesmo, baštinimo prošlost kakva je, a smognimo snage da to prihvatimo i realnost jednog vremena, a ovom novom naraštaju kažemo idite u bolju i sretniju budućnost i da se više nikada i nikome ne ponovi.“, rekao je načelnik Marošević.

Nakon prigodnih obraćanja položeno je cvijeće na spomenik svim žrtvama koji se nalazi ispred zgrade Općine Vareš.

Kantonalni savez je izabrao baš 29.10. kao dan sjećanja na civilne žrtve rata zbog jednog nemilog događaja u Maglaju. Na današnji dan 1993. godine granata je prekinula živote i u smrt je otišlo 15 osoba iz Maglaja od kojih je četvoro bilo djeca.

IMG4995-CZRVares
IMG4994-CZRVares
IMG4993-CZRVares
IMG4992-CZRVares
IMG4991-CZRVares
IMG4988-CZRVares
IMG4989-CZRVares
IMG4986-CZRVares
IMG4985-CZRVares
IMG4984-CZRVares
IMG4983-CZRVares
IMG4982-CZRVares
IMG4981-CZRVares
IMG4980-CZRVares
IMG4979-CZRVares
IMG4978-CZRVares
IMG4977-CZRVares
IMG4976-CZRVares
IMG4975-CZRVares
IMG4974-CZRVares
IMG4973-CZRVares
IMG4972-CZRVares
IMG4971-CZRVares

Rate this item
(2 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5968

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 27261

Ovaj Mjesec 193916

Ukupno 13761068

Currently are one guest and no members online