Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana Usmena rasprava radi izdavanja Odobrenja za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja

25 Svi 2021
1600 times

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je na osnovu zahtjeva privrednog društva Eastern Mining u Varešu danas, 25.05.2021. godine

održalo Usmenu raspravu. Rasprava je održana radi izdavanja Odobrenje za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja kompleksne rude olova cinka i barita i pratećih komponenti na proširenom istražnom području. Radi se o tri istražna prostora i to: prvi prostor je Borovica i Semizova Ponikva (11,27 km2), drugi prostor je Droškovac i Brezik (2,88 km2), te treći prostor područje Orti, Selište, Mekuše, Barice, Smajlova šuma i Mačak (19,45 km2). 

U uvodnom dijelu prisutne je pozdravila Begajeta Habota, diplomirani inženjer geologije ispred Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije iz Mostara i objasnila razloge današnje rasprave. Na današnju usmenu raspravu pozvani su predstavnici kantonalnog ministarstva gospodarstva iz Zenice (Selma Bačić), Općine Vareš, MZ Ravne, MZ Brgule (Ratko Kapetanović), MZ Daštansko (Damir Ahmedović), MZ Vareš, MZ Pržići, MZ Borovica (Grga VUkančić), MZ Drgovići (Šaban Ibrišimović), predstavnici poduzeća BBM i predstavnici kompanije Eastern Mining. 

„Na ovom području prema prostornom planu Federacije BiH za razdoblje 2008. – 2028. godine predviđeno je istraživanje i eksploatacija ovih metala. Cilj geoloških istraživanja je utvrđivanje rezervi, kvaliteta i ekonomske ocjene ležišta kompleksne rude olova, cinka i barita i pratećih komponenti pri čemu će se posebno vršiti detaljno sagledavanje geologije i dobijanje podataka za bolje razumijevanje litološke i strukturne kontrole ležišta što je od velikog značaja za buduće istraživanje i eksploataciju. Pored toga vršit će se geohemijska i geofizička ispitivanja, te istražnim bušotinama i drugim istražnim radnjama utvrditi postojanje ekonomski interesantnih područja na proširenom koncesionom području. Na kraju će se izvršiti proračun rezervi i kvalitet mineralnih sirovina, što je osnov za buduću eksploataciju. 

Ovo istraživanje vršit će se u dvije faze, u prvoj fazi izvest će se detaljno geološko kartiranje cijelog istražnog prostora. Kompletiranje prve faze omogućit će nastavak druge faze istraživanja sa pozicijama istražnih bušotina i izradom rudarskih radova. U drugoj fazi izvršit će se detaljno istražno bušenje, jamski istražni radovi i ispitivanje kvaliteta rude. Rezultati prve i druge faze prikazat će se u elaboratu“, istaknula je u uvodnom dijelu gospođa Habota. 

Izvršni direktor kompanije Eastern MIning Adnan Teletović pozdravio je prisutne i ukratko objasnio važnost projekta. „Drago nam je da je ovaj postupak pokrenut koji traje duže zbog potrebnih saglasnosti koje je bilo potrebno pribaviti. Zadnje četiri godine intenzivno se radi na detaljnim geološkim istraživanjima, a u sklopu tih istraživanja potvrđene su rezerve na lokalitetu Veovača i lokalitetu Rupice u mjesnoj zajednici Borovica. Imamo već dva elaborata koja su odobrena od ministarstva na osnovu ovih rezultata bušenja. Dozvolu za eksploataciju na lokalitetu Vevoača smo dobili, u procesu smo ishodovanja dozvole za lokalitet Rupice, plan nam je sa ovim proširenim poljem je da se istraže dodatni prostori koji su interesantni geološki. Cilj nam je, a što ste upoznati kroz ove četiri godine, da ozbiljno pristupamo ovim geološkim istraživanjima jer koristimo najnovije i najmodernije svjetske metodologije i tehnike. Plan nam je da nastavimo tako i u ovom proširenom polju. Većina polja je na državnom zemljištu, a na lokalitetu gdje je privatna svojina pristupit će se sklapanju ugovora s vlasnicima parcela, što je bila praksa i do sada. Želja nam je da nađemo još rude kako bi produžili životni vijek rudnika“, rekao je izvršni direktor Teletović.

Nakon ovih uvodnih riječi pristupilo se raspravi gdje su iznesene pohvale, primjedbe i sugestije za budući rad na ovom području.

Selma Bačić iz kantonalnog ministarstva gospodarstva koje je dodijelilo koncesiju privrednom društvu Eastern Mining. „Podržavamo ovaj projekat, koncesioni ugovor precizirao je sve ono što slijedi u istraživanju i eksploataciji i vjerujemo da će sve bit u okviru zakonske regulative“.

Predstavnik MZ Brgule Ratko Kapetanović naglasio je važnost rada na terenu i razgovora s mještanima. „ Dobro bi bilo da se izađe na teren, da se upoznamo na terenu i da u mjesnoj zajednici znamo šta je sve ovim projektom obuhvaćeno kako bi vlasnike parcela što bolje upoznali. Drago mi je da se radi i da ćemo imati dobru suradnju“.

Damir Ahmedović, predsjednik MZ Daštansko podržao je projekt i ukazao na neke nejasnoće koje su se pojavile prilikom izdavanja građevinskih dozvola. „ Podržavamo ovaj projekt i zanima na s stanje s izvorištem koje je u ovoj zoni istražnih radnji i problem prilikom dobijanja građevinskih dozvola za gradnju privatnih objekata gdje se u određenim slučajevima tražila dozvola od kompanije jer se objekat nalazio u prostoru predviđenom za istraživanje“. Na ovo pitanje je odmah odgovoreno i date su smjernice za njihovo rješavanje, a zaštita izvorišta i okoliša je prioritet te se po tom pitanju ne moraju brinuti. 

Grga Vukančić, predsjednik MZ Borovica daje podršku projektu i zahvaljuje na dobroj suradnji do sada. „Mjesna zajednica daje podršku projektu jer težište svih tih istraga je na području mjesne zajednice Borovica. Dosadašnja istraživanja bila su korektna i svi vlasnici na čiju zemlju se ulazilo uredno su isplaćeni. Na zadnjoj usmenoj raspravi u Borovici  održanoj prošle godine, dali smo svojih osam zahtjeva koje smo uputili na sve relevantne adrese i od kojih ne odustajemo. Vjerujemo da će i ubuduće bit ovako kao do sada uz maksimalnu zaštitu životne sredine na koju su iz kompanije posebno obratili pozornost u dosadašnjem radu“.

Predsjednik MZ Drgovići Šaban Ibrišimović zahvalio se na pozivu i također dao podršku projektu. „Podržavamo projekt iako je naša mjesna zajednica rubnim dijelom naslonjena na ovo područje istražnih radnji. S naše strane neće bit problema i poteškoća, a kroz dosadašnji rad pokazali su ozbiljnost u svim radovima. Ovo je nešto što treba da se dogodi u Varešu i s naše strane puna podrška“. 

Izudin Sjerotanović direktor poduzeća BBM upoznao je prisutne sa poteškoćama u njihovom radu. „Zahvaljujem voditelju projekta na transparentnom vođenju projekta. Uvijek napominjem da kompanija Eastern Mining ima sreću što je došla u lokalnu zajednicu gdje su ljudi susretljivi i prepoznaju ovakve projekte. Mi imamo na drugim lokalitetima velike probleme s lokalnom zajednicom i to govorim iz iskustva. Stav društva BBM Vareš je da podržavamo ovakve projekte i nemamo nikakvih zamjerki na rad društva i odobrenih istražnih polja. Kada je u pitanju naše istražno polje imamo određene stavove o kojima smo već razgovarali i dogovorili te potpisali izjave koje vam prilažem. Konačan stav dostavit ćemo pismenim putem u zakonski predviđenom roku“.

Vildana Mahmutović , menadžer za zaštitu okoliša i socijalno upravljanje u Eastern Mininigu kratko je objasnila zakonske procedure u zaštiti okoliša i što se do sada uradilo. „Maksimalno se radi na zaštiti okoliša što se moglo vidjeti kroz monitoring koji smo odradili u prethodnoj godini. Izvršena su razna mjerenja kvalitete zraka, vode, zemljišta i buke, te će svi ti podaci bit dostupni javnosti prije početka eksploatacije, a svakako su bitni kako bi imali podatke o svim ovim parametrima. Redovno se prate svi ovi podaci jer smo, poštujući sve zakonske propise, dužni sve ove procedure ispoštovati“.

Aida Ahmedović, koordinatorica za odnose s lokalnom zajednicom  u kompaniji Eastern Mining upoznala je prisutne s dosadašnjim radom. „Kroz dosadašnji rad nastojali smo doći do svakog stanovnika u našem koncesionom području i upoznati ga sa aktivnostima u kompaniji. Osnovali smo Odbor za odnose s lokalnom zajednicom gdje je uključeno 28 osoba iz raznih institucija i mjesnih zajednica kako bi obuhvatili što veći broj građana. Kroz naše komunikacijske kanale, putem društvenih mreža, biltenima i oglašavanjem putem radio Bobovca nastojimo upoznati kompletno stanovništvo Vareša o projektu. U info centru možete sve te informacije dobiti i upoznati se sa svim jer smo društveno odgovorna kompanija“.

Na kraju je naglašeno kako je ovaj projekt najveći na prostoru Balkana i kako ima podršku svih institucija iz Bosne i Hercegovine. Svi pozvani na ovu raspravu dobili su zapisnik koji su pročitali i potpisali kako bi Federalno ministarstvo moglo izdati dozvolu za daljnje radove. 

IMG6472-EMUsmenarasprava
IMG6473-EMUsmenarasprava
IMG6474-EMUsmenarasprava
IMG6475-EMUsmenarasprava
IMG6476-EMUsmenarasprava
IMG6477-EMUsmenarasprava
IMG6478-EMUsmenarasprava
IMG6479-EMUsmenarasprava
IMG6480-EMUsmenarasprava
IMG6481-EMUsmenarasprava
IMG6482-EMUsmenarasprava
IMG6483-EMUsmenarasprava

 

 

 

 

Last modified on Utorak, 25 Svi 2021 22:22
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4775

Jučer 8185

Ovaj Tjedan 31847

Ovaj Mjesec 191910

Ukupno 13976354

Currently are 120 guests and no members online