Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za listopad 2021. godine

31 Lis 2021
951 times

Novosti za dan 28.10.2021. godine

GRADOVIMA I OPĆINAMA DOZNAČENA SREDSTVA ZA ISPLATU STIPENDIJA MINISTARSTVA ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK

Ministarstvo financija Zeničko-dobojskog kantona doznačilo je gradovima i općinama sredstva u iznosu od jedan milijun KM za isplatu stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Stipendije u iznosu od 485 KM dobilo svih 2.029 studenata koji su ispunili uvjete natječaja.

Resorni ministar Spahija Kozlić rekao je da je iznos stipendije niži nego prošle godine, jer je značajnom broju studenata zbog pandemije virusa korona izmjenama Zakona o visokom obrazovanju omogućen bezuvjetni prelazak u narednu godinu.

-I ove godine smo dali stipendije svim studentima koji su aplicirali i ispunjavali formalne uvjete, tako da imamo 400 studenata više nego prethodne godine, zbog čega je iznos stipendije nešto niži - rekao je ministar Kozlić.

Vlada ZDK-a je za stipendiranje studenata ove godine izdvojila ukupno 3 milijuna i 285.000 KM, a stipendije je dobilo ukupno 4.067 studenata.

Ministarstvo za boračka pitanja, koje dodjeljuje stipendije studentima iz boračke populacije, za ovu namjenu ukupno je izdvojilo 2.285.000 KM, a stipendije je po ovom osnovu dobilo 2.038 studenata.

Press služba ZDK

 

 Novosti za dan 27.10.2021. godine

KŠ ZDK: POZIV GRAĐANIMA DA SE VAKCINIŠU, KBZ NAJAVILA POVRATAK STUDENATA NA PRAKTIČNU NASTAVU

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti. Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 423, što čini kumulativnu incidencu od 118,2 na 100.000 stanovnika, a što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih - zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva (KŠ) ZDK-a.

Prema informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), do 24. oktobra ukupno je potvrđeno 16.961 slučajeva Covid-19, a broj aktivnih slučajeva je 509.

-U ovoj sedmici smo imali 20 smrtnih slučajeva, što je za 4 više nego prethodne sedmice, a što govori da nam se svi ovi parametri povećavaju i epidemiološka situacija usložnjava - rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić.

Kada je u pitanju vakcinacija, do 17. oktobra je zaprimljeno i distribuirano 186.974 doza vakcine, od čega je utrošeno 135.351 doza. Sa dvije doze je ukupno vakcinisano 60.743 građana ili oko 26 posto, a ako se tome doda i oko 10 posto građana koji su vakcinu primili u inostranstvu, kolektivni imunitet u ovom kantonu iznosi oko 36 posto.

Ministar Jupić je iznio podatak da je od 64 pacijenta smještena u bolnicama vakcinisano samo četiri, što govori da su teškim slučajevima infekcije više izložene osobe koje nisu primile vakcinu.

-Proces vakcinacije ne ide željenom dinamikom, jer moramo imati mnogo veći kolektivni imunitet. Vakcina ima dovoljno, a vakcinacija se vrši na 65 vakcinalnih mjesta tako da svaki građanin u bilo koje vrijeme može dobiti vakcinu i time sačuvati svoje zdravlje - rekao je Jupić.

Najavio je postepeno uvođenje pravila VPT (vakcinisan-prebolio-testiran) za sve javne događaje, kulturne i sportske manifestacije, a to pravilo već se primjenjuje za prisustvo utakmicama fudbalske reprezentacije BiH.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica i član KŠ prof.dr. Rasim Skomorac najavio je skori povratak studenata na praktičnu nastavu u ovoj ustanovi, čije je izvođenje nedavno prekinuto, a studenti završnih godina pozvani da se vakcinišu. Naveo je da je u međuvremenu vakcinu primilo preko 90 posto studenata završnih godina fakulteta.

-To će biti osnova za izmjenu odluke Operativnog tima prekidu izvođenja praktične nastave. Ovakav odziv studenata Medicinskog fakulteta je za svaku pohvalu i time su studenti pokazali da su društveno odgovorni, da imaju razumijevanja za sadašnju situaciju i njihov primjer treba da bude poticaj svima drugima koji se kolebaju oko vakcinacije - rekao je dr. Skomorac.

Izrazio je nadu da će se i preostali studenti vakcinisati, najavivši da će Operativni tim razmatrati mogućnost da se studentima koji nisu vakcinisani omogući prisustvo praktičnoj nastavi uz negativan test na virus korona.

Na Infektivnom odjelu KBZ-a trenutno se nalazi 44 pacijenta, od kojih je devet u intenzivnoj njezi. Skomorac je naglasio da broj hospitaliziranih svakodnevno raste te da su preko 90 posto hospitaliziranih nevakcinisani pacijenti. To je, naglašava, još jedan pokazatelj koliko je vakcinacija neophodna kao zaštita od teške bolesti, a također i kao zaštita prenosa virusa u zajednici. 

-Bez intenzivnije vakcinacije teško možemo očekivati da će situacija biti bolja i da će broj umrlih biti manje. Ovo nije teret koji može iznijeti sam zdravstveni sistem i u ovome mora učestvovati čitavo društvo. Svi moraju dati svoj doprinos i preuzeti odgovornost, stanovnici svojom savješću i vakcinacijom, a nadležni organi za nadzor i provođenje mjera - rekao je dr. Skomorac.

KŠ ZDK donio je nekoliko odluka o raspodjeli donacija u zaštitnoj opremi koje je osigurala Vlada Federacije BiH putem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

 

 Novosti za dan 26.10.2021. godine

VLASNICIMA 208 BORAČKIH FIRMI IZ ZDK SUBVENCIJA OD 1.000 KM

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovore o dodjeli subvencija sa 208 pripadnika branilačke populacije koji su proteklih godina pokrenuli biznis uz podršku ovog ministarstva. Korisnici poticaja u pojedinačnom iznosu od 1.000 KM odabrani su putem konkursa u okviru programa samozapošljavanja "Biznis plus-varijanta B".

Resorni ministar Fahrudin Čolaković rekao je da su sve ove firme pozitivno poslovale u prošloj godini, zadržale poreznu registraciju i izmirile porezne obaveze, te da su Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada ZDK-a na ovaj način željeli pomoći da lakše prebrode krizu izazvanu pandemijom virusa korona.

Naglasio je da statistika potvrđuje da su programi zapošljavanja i samozapošljavanja koje ovo ministarstvo realizuje od 2015. godine izuzetno uspješni i korisni za branilačku populaciju.

-Prije šest godina krenuli smo sa programima zapošljavanja u poljoprivredi da bismo potom proširili poticaje na sve oblasti, tako da je posao direktno ili indirektno dobilo nekoliko hiljada članova branilačke populacije. Broj nezaposlenih boraca od 20.000 za šest godina je gotovo prepolovljen, zbog čega sam ponosan - rekao je Čolaković.

Naglasio je da ovo ministarstvo redovno izmiruje sve obaveze prema branilačkoj populaciji nakon što je u mandatu prethodne vlade saniran naslijeđeni dug od 4,2 miliona KM.

Premijer Mirnes Bašić čestitao je uspješnim poduzetnicima naglasivši da će Vlada nastaviti realizovati i podržavati projekte zapošljavanja i samozapošljavanja branilačke populacije, koji se zbog dobrih iskustava ovog kantona planiraju realizovati i u drugim kantonima u FBiH.

-Kroz program "Biznis plus-varijanta B" pomažemo poduzetnicima da lakše prebrode krizu zbog pandemije da bi nastavili raditi i baviti se registrovanim djelatnostima - rekao je Bašić.

Edina Konjić, vlasnica obrta "Eko etna" Zenica, ranije je koristila poticaje Ministarstva za boračka pitanja. Kaže da je nova pomoć od 1.000 KM došla u pravo vrijeme.

-Omladina se treba više angažovati, a država će pomoći. Sve što nam priroda daje propada, a kroz ovakve projekte država pomaže da se sve to iskoristi, kao što je pomogla i nama - rekla je Konjić.

Elvir Kanjić iz Olova, vlasnik kamenoklesarskog obrta kojeg je osnovao uz pomoć Ministarstva za boračka pitanja, rekao je da je početak u poduzetničkim vodama bio težak, ali da je sada puno lakše zahvaljuući pomoći Vlade ZDK-a.

Josip Spajić iz Žepča, vlasnik poljoprivrednog obrta koji je godinama bio na birou, rekao je da bi teško opstao bez pomoći ZDK-a te da je uz pomoć Kantona riješio egzistencijalno pitanje za svoju porodicu i zaposlio jednog radnika.

Press služba ZDK

 

 Novosti za dan 22.10.2021. godine

RADNI SASTANAK PREDSJEDAVAJUĆEG SKUPŠTINE S PREDSTAVNICIMA PROJEKTA „USAID/INSPIRE“

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić danas je upriličio radni sastanak sa predstavnicima USAID-ovog projekta USAID/INSPIRE. Predstavnici projekta na sastanku su bili zamjenica direktora projekta Nejra Neimarlija-Roić i grant menadžerica Anja Didović. Sastanku je pored predsjedavajućeg Huskića prisustvovao i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić.

Ovom prilikom predstavnici projekta USAID/INSPIRE su upoznali prisutne o djelovanju kroz USAID-ov projekat podrške zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i podršku nevladinim organizacijama i pojedincima koji se bore za prava, osnaživanje i dostojanstvo marginaliziranih grupa. Projekat je podržao i rad servisnog centra dva udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona i to Udruženja Dlan iz Zenice (trenutno pruža usluge za 94 porodice) i Udruženja Mala sirena iz Zavidovića (trenutno pruža usluge za 147 porodica). Ova udruženja svojim radom i djelovanjem kroz servisne centre pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama, a kvartalno pruže preko 3000 usluga porodicama koje su korisnici usluga ovih udruženja. USAID-ov cilj podrške kroz projekat USAID/INSPIRE ovim udruženjima je u konačnici ostvarivanje održivosti ovih servisnih centara.

Predsjedavajući Huskić se zahvalio gostima na posjeti, te izrazio podršku projektu USAID/INSPIRE sa nadom da će do okončanja projekta svi relevantni akteri spoznati značaj djelovanja i postojanja ovog projekta i djelovanja ovih udruženja, te da će se sistemski i institucionalno na različitim nivoima vlasti uspostaviti sistem koji će omogućiti ispunjenje konačnog cilja projekta, odnosno održivo djelovanje ovih udruženja, ali i svih drugih udruženja i institucija koji na ovaj ili drugačiji način pomažu i pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama.

Stručna služba Skupštine ZDK

    

Novosti za dan 21.10.2021. godine

NOVOIMENOVANI AMBASADOR JAPANA U POSJETI ZDK

Premijer po ovlaštenju Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, zajedno sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirsadom Hadžićem, te sekretarom Ministarstva privrede upriličili su prijem u Uredu premijera za delegaciju Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio novi ambasador te zemlje Ito Makoto i prvi sekretar Ambasade Japana. Tijekom sastanka razgovarali su o međusobnoj suradnji i mogućnosti investicija Vlade Japana na prostoru Zeničko-dobojskog kantona.

Kozlić i Hadžić su tijekom sastanka iskazali spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona za međusobnu suradnju s Vladom Japana i naglasili da je jedan od strateških ciljeva, a posebno u vremenu pandemije izazvana korona virusom COVID-19, jačanje privrede i poljoprivrede, kao i očuvanje zdravlja stanovnika.

Novoimenovani ambasador Japana, Ito Makoto, je naglasio da je Vlada Japana dokazani prijatelj Bosni i Hercegovini te da i dalje postoji spremnost za daljnje investicije. Međutim, pojavom koronavirusa sve aktivnosti na ovom polju su trenutno usporene i očekuje se nastavak investicija nakon prestanka pandemije. Poseban interes iskazan je u polju autoindustrije koja ima potencijal s bosanskog tržišta da se širi na tržište Europske unije.

Nakon sastanka u Uredu premijera, ambasador Makoto i premijer Kozlić, koji je i resorni ministar obrazovanja tog kantona, posjetili su Osnovnu školu “Skender Kulenović“ u zeničkom gradskom naselju Radakovo, za čiju je rekonstrukciju Vlada Japana donirala 158.000 KM. Vlada ZDK je platila dodatnih 28.000 KM na ime PDV-a.

-Realizirali smo projekt zamjene stolarije, u sklopu čega smo zamijenili prozore i vrata. Radujemo se i budućoj suradnji u sklopu školskih projekata, za koje mogu aplicirati i druge škole – kazao je Makoto.

Premijer po ovlaštenju Spahija Kozlić izrazio je zahvalnost ambasadoru Makoto na vrijednoj donaciji za OŠ ‘Skender Kulenović’. Kozlić je istakao: Postoji zaista veliki prostor za međusobnu suradnju, koju u svakom segmentu treba unaprijediti. Kada je u pitanju privreda, poznato je da je ZDK lider u izvozu, lider u industrijskoj proizvodnji i u tom smislu, gotovo u svim oblastima, ZDK je spreman primiti delegaciju privrednika iz Japana, kako bismo im detaljno prezentirali mogućnosti zajedničkog ulaganja.

Tijekom posjeta japanskog ambasadora Makoto, razgovarano je i o suradnji s Univerzitetom u Zenici (UNZE), u pogledu razmjene studenata, ali i kulturne suradnje.

Press služba ZDK

 

 Novosti za dan 20.10.2021. godine

MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA PODRŽALO ZAPOŠLJAVANJE 32 PRIPADNIKA BRANILAČKE POPULACIJE

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori o podršci zapošljavanju ili samozapošljavanju ukupno 32 pripadnika branilačke populacije iz ovog kantona, za što je Ministarstvo za boračka pitanja izdvojilo 150.000 KM.

Privredni subjekti zaposlili su 13 branitelja ili članova njihovih porodica, a za svakog novouposlenog dobili su novčanu podršku u iznosu od 8.400 KM za kadrove s visokom stručnom spremnom, dok podrška za radnike s nižom spremom iznosi 7.200 KM.

Kroz program samozapošljavanja Biznis plus - varijanta A, novčanu podršku dobilo je 16 ranije formiranih firmi koje su zaposlile 19 novih radnika. Podrška za jednog novouposlenog iznosi 3.000 KM, a za dva i više radnika 5.000 KM.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković izrazio je zadovoljstvo što je Vlada u okolnosima pandemije virusa kovid uspjela osigurati sredstva za podršku projektima zapošljavanja i samozapošljavanja članova boračke populacije.

Najavio je da će iduće sedmice biti potpisani ugovori sa 208 ranije osnovanih boračkih firmi, koje su pozitivno poslovale i ispunile uslove da dobiju novčanu podršku ovog ministarstva od 1.000 KM u okviru programa Biznis plus - varijanta B.

 

KRIZNI ŠTAB TRAŽI POJAČAN NADZOR PROVOĐENJA MJERA, DATA SAGLASNOST DA SE UTAKMICA BIH-FINSKA IGRA PRED MAKSIMALNIM BROJEM GLEDALACA

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti. Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 379, što čini kumulativnu incidencu od 105,8 na 100.000 stanovnika, a što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih - zaključio je na današnjoj sjednici Krizni štab (KŠ) Ministarstva zdravstva ZDK-a.

Do 17. oktobra ukupno je potvrđeno 16.538 slučajeva virusa korona, a broj aktivnih slučajeva je 436. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 15 osoba. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 75 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a sedmodnevna stopa hospitalizacije je 17,0 na 100.000 stanovnika.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić rekao je da zasad nije planirano uvođenje restriktivnijih mjera, ali da se insistira na pojačanom nadzoru provođenja postojećih mjera od strane inspekcije i policije.

-KŠ je usvojio informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je proslijedio Vladi ZDK-a, s prijedlogom da produži primjenu dosadašnjih mjera za još 14 dana uz pojačanu kontrolu njihovog provođenja - rekao je dr. Jupić.

KŠ je dao saglasnost Nogometnom savezu BiH da se kvalifikaciona utakmica za Svjetsko prvenstvo između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Finske može odigrati uz prisustvo maksimalnog broja gledalaca na stadionu Bilino polje, uz poštivanje principa vakcinisan-prebolio-testiran (VPT).

-Saglasili smo se da se utakmica prvi put od početka pandemije odigra pred punim tribinama, ali insistiramo na poštivanju osnovnih epidemioloških mjera koje će odrediti Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica - rekao je ministar Jupić.

 

 AMBASADOR JAPANA U SLUŽBENOJ POSJETI ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

Premijer po ovlaštenju Zeničko dobojskog kantona Spahija Kozlić, u četvrtak 21.10.2021.godine u 09:00 sati u Uredu premijera, primit će delegaciju Ambasade Japana koju će činiti nj.e. g. ITO Makoto, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, te prvi sekretar Ambasade Japana.

Tokom posjete Uredu premijera razgovarat će se o ekonomskoj saradnji.

Nakon sastanka u Uredu premijera, premijer po ovlaštenju Spahija Kozlić zajedno sa saradnicima i predstavnicima Ambasade Japana  u 10:00 sati prisustvovat će ceremoniji postavljanja ploče donatora povodom završetka Projekta zamjene stolarije kojeg je finansirala Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini u OŠ „Skender Kulenović“ u Radakovu.

AMBASADOR JAPANA U SLUŽBENOJ POSJETI ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

Premijer po ovlaštenju Zeničko dobojskog kantona Spahija Kozlić, u četvrtak 21.10.2021.godine u 09:00 sati u Uredu premijera, primit će delegaciju Ambasade Japana koju će činiti nj.e. g. ITO Makoto, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, te prvi sekretar Ambasade Japana.

Tokom posjete Uredu premijera razgovarat će se o ekonomskoj saradnji.

Nakon sastanka u Uredu premijera, premijer po ovlaštenju Spahija Kozlić zajedno sa saradnicima i predstavnicima Ambasade Japana  u 10:00 sati prisustvovat će ceremoniji postavljanja ploče donatora povodom završetka Projekta zamjene stolarije kojeg je finansirala Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini u OŠ „Skender Kulenović“ u Radakovu.

 

VLADA ZDK ULAŽE 1,5 MILIONA KM U ŠKOLSKU INFRASTRUKTURU NA PODRUČJU GRADA VISOKO, ZAPOČETA REKONSTRUKCIJA TRI OSNOVNE ŠKOLE

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić, zajedno s ministrom MUP-a Dariom Pekićem boravio je u službenoj posjeti Gradu Visoko, gdje se sastao sa  gradonačelnikom Visokog Mirzom Ganićem. Tokom posjete, ministar Kozlić obišao je tri osnovne škole na kojima je započet projekt energetske efikasnosti.

Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima na području ovog kantona vrijednim 11 miliona KM, a u Visokom će ukupno četiri škole dobiti oko 1,5 miliona KM za ove projekte.

-Drago mi je da je Grad Visoko na čelu s gradonačelnikom Ganićem prepoznao važnost obrazovnih objekata i mi ćemo zajedničkim snagama krenuti u izgradnju nove škole u Goduši i nadam se da ćemo završiti i započetu izgradnju fiskulturne sale u Poriječanima. Kada saberemo sve ove projekte dođemo do preko 2 miliona KM, što su solidna ulaganja u obrazovanje – istakao je ministar Kozlić, te dodao kako je školama u kojima se izvode radovi uputio prijedlog da se nastavni proces u narednom periodu prilagodi ovim radovima, a sve zbog zdravlja samih učenika.

Gradonačelnik Ganić je naglasio da je strateško opredjeljenje ulaganje u objekte obrazovanja, te dodao da pored energetske efikasnosti Grad Visoko dobija urbane i lijepe objekte, gdje se poboljšavaju i ekološki uslovi života, a samom konverzijom grijanja značajno se štiti okolinu od velikih zagađivača.

-Moramo svi zajedno, i roditelji i učenici i nastavnici imati malo strpljenja kako bismo završili ove radove i dugoročno uživali. Ovo su generacijski projekti i uz malo strpljenja ćemo našim budućim generacijama omogućiti kvalitetne uslove za školovanje – naglasio je gradonačelnik Ganić.

Projekti su započeti u tri osnovne škole, OŠ „Kulin ban“, OŠ „Safvet-beg Bašagić“, kao i OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“.

Tokom posjete, razgovarano je i o tekućim pitanjima i problemima s kojima se susreću škole. Ministar Kozlić dao je podršku upravama škola naglašavajući da Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, na čijem je čelu, jasno i nedvojbeno daje punu podršku u zajedničkom rješavanju svih pitanja koja se pred škole postavljaju.

 

 Novosti za dan 16.10.2021. godine

VLADA ZDK DOZNAČILA SREDSTVA ZA REFUNDACIJU TROŠKOVA LIJEKA TOCILIZUMAB

 Nakon što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 284.123,06 KM na ime refundacije troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra građanima Zeničko-dobojskog kantona koji pravo na refundaciju nisu ostvarili iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, danas su ta sredstva i doznačena.

Ministarstvo financija Zeničko-dobojskog kantona doznačilo je navedena sredstva Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK, te će ista biti uplaćena na račune pacijenata koji su izvršili kupovinu navedenog lijeka. Radi se o 148 pacijenata koji su od početka pandemije u ožujku/martu 2020. do 15. travnja/aprila ove godine, kao i svim "spornim" slučajevima gdje nije bilo moguće ostvariti pravo na refundaciju prema važećim propisima Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a.

 

Novosti za dan 15.10.2021. godine

VLADA I SINDIKAT DOGOVORILI ISPLATU REGRESA ZA 8.000 ZAPOSLENIH NA BUDŽETU ZDK

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) dogovorili su da će regres za oko 8.000 zaposlenih u obrazovanju, policiji, pravosuđu i javnoj upravi ovog kantona, biti isplaćen 03. studenog/novembra u visini 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH, što prema posljednjem podatku Federalnog zavoda za statistiku iznosi oko 500 KM.

-Isplatom regresa Vlada ZDK će ispuniti i svoju posljednju obavezu koju je preuzela potpisivanjem kolektivnih ugovora i pokazati da je respektabilan socijalni partner s kojim kada bilo šta potpišete to bude do kraja implementirano - rekao je predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović.

Naglasio je da je socijalni dijalog na zavidnom nivou i primjer za sve vlade u BiH te da se vodi na principima ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i povjerenja.

-Ovo je jedna od najuspješnijih Vlada na svim razinama vlasti u BiH. Imajući u vidu budžet kojim raspolaže, ova vlada servisira sve svoje ustavne obaveze bez kašnjenja te poštuje sve što je dogovorila sa sindikatom. Važno je da Vlada nije zaboravila ni realni sektor i kroz razne poticaje pomaže očuvanje radnih mjesta - rekao je Šatorović.

On je pohvalio mjere i rad Vlade, Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba ovog kantona tijekom pademije virusa korona, bez obzira na stanje u budžetu i poteškoće s kojima se suočavaju. Istakao je da će SSS BiH nastaviti davati podršku politici ZDK-a te se založio za unapređenje materijalnog položaja svih zaposlenih na budžetu ovog kantona.

Premijer po ovlaštenju i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da će Vlada za isplatu regresa izdvojiti 4 milijuna KM. Naglasio je da su odnosi sa SSS BiH izuzetno korektni i da je to jedna od ključnih politika Vlade.

Najavio je da će uskoro započeti pregovori oko utvrđivanja parametara novih kolektivnih ugovora za policiju, pravosuđe i javnu upravu, kojima će se unaprijediti materijalni status, što je krajem prošle godine učinjeno novim kolektivnim ugovorima za zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

-Koliko znam, zaposleni su izuzetno zadovoljni ovim potezom. Iduće godine nas čeka ponovo potpisivanje kolektivnog ugovora i vjerujem da ćemo uspjeti dogovoriti klauzule međusobnih odnosa kojima ćemo unaprijediti materijalni položaj zaposlenih - rekao je Kozlić.

Sastanku u sjedištu Vlade prisustvovali su ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak.

Press služba ZDK

 

 MINISTARSTVO ZDRAVSTVA ZDK ZATRAŽILO OD ZDRAVSTVENIH USTANOVA DOPUNU DOKUMENTACIJE O NABAVCI MEDICINSKOG KISIKA

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić potvrdio je da je ovo ministarstvo zaprimilo podatke i dokumentaciju o nabavci medicinskog kisika u toku 2020. i 2021. godine od svih zdravstvenih ustanova u ovom kantonu, koji su traženi dopisom ovog ministarstva od 30. rujna/septembra.

Naveo je da je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je osam domova zdravlja medicinski kisik nabavljalo od ovlaštenog distributera "Messer Tehnoplin" d.o.o. Sarajevo, dok je pet zdravstvenih ustanova kisik nabavljalo od drugih dobavljača, među kojima je i "Istrabenz Plini" d.o.o. Breza.

Tri zdravstvene ustanove čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton - JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, JZU Zavod za bolesti ovisnosti i JZU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu, izjasnile su se da, u skladu sa propisanim djelokrugom rada, ne koriste medicinski kisik.

-U tijeku je analiza dostavljenih podataka. Tražili smo određene dopune dokumentacije i očekujemo da ćemo cjelovitu informaciju imati početkom narednog tjedna - rekao je dr. Jupić.

Naglasio je da su podaci i dokumentacija zatraženi i prije pokretanja takve inicijative u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona te da je nabavka medicinskog kisika, koji se koristi kao lijek, direktna nadležnost i isključiva odgovornost menadžmenta zdravstvenih ustanova.

-Većina zdravstvenih ustanova je nabavljala medicinski kisik od ovlaštenog dobavljača. Podržavamo rad tužilaštva koje je otvorilo istrage i tražimo da se utvrdi odgovornost svakoga ko je nabavke vršio mimo zakona. Naša ljudska i profesionalna dužnost je da zaštitimo zdravlje naših građana - rekao je dr. Jupić.

 

 Novosti za dan 14.10.2021. godine

JEDNOKRATNA STIPENDIJA ZA STUDENTE U ZDK U IZNOSU OD 485 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku da studentske stipendije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za akademsku 2020/2021. godinu isplate jednokratno u iznosu od 485 KM.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i premijer ZDK po ovlaštenju Spahija Kozlić rekao je da je u budžetu za ovu godinu predviđen iznos od 1.000.000 KM za stipendije iz ovog ministarstva. Naveo je da će stipendije dobiti svih 2.029 studenata koji su ispunili uslove konkursa, što je za oko 400 studenata više u odnosu na prethodnu godinu. I iznos stipendije niži je nego prošle godine.

-To je zbog toga što smo izmjenom Zakona o visokom obrazovanju ZDK, a zbog pandemije koronavirusa, omogućili bezuslovan prelazak studenata u narednu godinu. Onda je i broj studenata koji ispunjavaju uslove daleko veći pa je iz tog razloga stipendija 485 KM – pojasnio je ministar Kozlić.

Prošle su godine ove stipendije isplaćene u ukupnom iznosu od 615 KM. Najavio je da će, čim dođe zvaničan akt Vlade ZDK, kao resorni ministar potpisati naloge te će sredstva biti distribuirana općinama i gradovima na području ovog kantona koje će ih transferirati na žiro-račune studenata.

Vlada ZDK-a je za stipendiranje studenata ove godine izdvojila ukupno 3 miliona i 285.000 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja, koje dodjeljuje stipendije studentima iz boračke populacije, već je isplatilo ukupan iznos stipendija, a za ovu namjenu je izdvojilo 2.285.000 KM.

Stipendije je po ovom osnovu dobilo 2.038 studenata. Boračke stipendije dodjeljuju se u iznosu od 800 KM za studente prve godine, dok za studente viših godina studija, kao i prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja, stipendija iznosi 1.200 KM.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 13.10.2021. godine

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NEPOVOLJNA, KRIZNI ŠTAB ZDK POZIVA GRAĐANE DA SE VAKCINIŠU

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti. Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 342, što čini kumulativnu incidencu od 95 na 100 hiljada stanovnika, što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih - zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a razmatrajući informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Do 10. oktobra u ovom kantonu ukupno je potvrđeno 16.159 slučajeva virusa korona, a broj aktivnih slučajeva je 401. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 17 osoba. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 65 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a sedmodnevna stopa hospitalizacije je 17,5 na 100 hiljada stanovnika.

Ipak, zaključeno je da je porast broja oboljelih od sredine avgusta, koji se pripisuje četvrtom valu pandemije, prilično je blag kada uporedimo sa ostatkom FBiH.

-Kumulativan sedmodnevna incidenca u ZDK je dostigla nivo od 95. U FBiH je 100, KS 240, TK 132 i HNK 116. U ostalim kantonima je niža od prosjeka FBiH. Stoga epidemiološku situaciju u ZDK možemo ocijeniti nešto povoljnijom, ali to ne znači da ne trebamo djelovati - rekao je dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Naveo je da su svi indikatori pandemije u trećem nivou prijenosa zbog čega je KŠ zaključio da nema potrebe da se pooštravaju mjere, te da fokus treba biti na podizanju kolektivnog imuniteta kroz imunizaciju.

- U toku prošle sedmice značajno je povećan broj vakcinisanih građana koji je sada 52.000. S jednom ili obje doze vakcinisano je oko 26 posto odraslog stanovništva ovog kantona, tako da uz dodatnih 10 posto vakcinisanih u inostranstvu, imamo kolektivni imunitet od 36 posto, što nije dovoljno - rekao je Huseinagić, apelujući još jednom na građane da se vakcinišu kako bi se usporilo, odnosno potpuno zaustavilo širenje virusa, ali i izbjega rizik od teških stanja pa i smrtnih posljedica kod zaraze virusom korona.

Sjednici Kriznog štaba prisustvovali su i predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK-a. Zaključeno je da je ova  inspekcija jedna najaktivnijih u Federaciji BiH i da je izvršila više od trećine svih inspekcijskih nadzora u ovom entitetu u proteklih 15 dana, te da nastavi raditi kontrolu provedbe epidemioloških mjera, kao i Operativnog plana koji se odnosi na sve zdravstvene ustanove u ovom kantonu.

 

 VLADA ZDK PODRŽAVA VELIKU ARAPSKU INVESTICIJU U VAREŠU

U Vladi Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije koji na području općine Vareš gradi turističko-rekreacijski kompleks.

S menadžerom kompanije "Dar al Arkan" Tareqom al Nabulsijem i direktorom operacija kompanije "Realengineering Sarajevo Emirom Ferovićem razgovarali su premijer ZDK po ovlaštenju Spahija Kozlić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić i ministar privrede Zlatko Jelić.

Arapski investitor otkupio je zemljište površine 55 hektara, na kojem je planirana izgradnja kompleksa sa hotelom, popratnim objektima, rekreacijskim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima.

Investitor planira da kroz nekoliko faza idućih 10 godina investira nekoliko desetina milijuna eura, a samo u prvoj fazi u izgradnju komunalne infrastrukture uložit će 10 milijuna eura.

Na sastanku je rečeno da je u tijeku izrada prostorno-planske dokumentacije za navedeno područje. Konstatirano je da je Vlada ZDK-a izvršila sve svoje obaveze te da je za izdavanje potrebnih dozvola i početak radova potrebno da prostorno-plansku dokumentaciju usvoji Skupština ZDK, kao i da Općina Vareš provede neophodne administrativne procedure.

Predstavnici Vlade dali su punu podršku realizaciji ovog projekta, potvrđujući posvećenost institucija ovog kantona stvaranju uvjeta za privlačenje investicija u svim oblastima.

 

Novosti za dan 11.10.2021. godine

MINISTAR KOZLIĆ ČESTITAO POČETAK AKADEMSKE GODINE NA UNIVERZITETU U ZENICI

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić uputio je čestitku studentima, nastavnicima i osoblju Univerziteta u Zenici povodom početka nove akademske 2021./2022. godine.

Ističe da UNZE pruža sve što je potrebno mladom čovjeku da dođe do vještina i znanja koja će mu trebati u životu, ali i da, kao i svaki drugi univerzitet, otvara svijet mladom čovjeku kako bi putem univerziteta, putem predavanja i istraživanja, sagledao cjelinu vlastitog života i svijeta u cjelini.

-Univerzitet nije isključivo i samo prostor stjecanja vještina i znanja, nego je on znatno širi. Prostor Univerziteta u Zenici je prostor najviših mogućih sloboda, to su akademske slobode, a danas sam prenio studentima da imaju to na umu i da iskoriste svaki trenutak kako bi stekli i vještine i znanja, ali i došli do dragocjenih iskustava - navodi ministar Kozlić.

 

U ZENIČKIM ŠKOLAMA ZBOG KAŠNJENJA GRIJNE SEZONE SKRAĆENI ŠKOLSKI ČASOVI

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić naložio je osnovnim i srednjim školama u gradu Zenici da skrate školski čas sa 45 na 30 minuta, budući da u Zenici još nije počela grijna sezona, koja je najavljivana za 1. oktobar. Radi se o ukupno 18 škola, osam osnovnih i deset srednjih.

Pojasnio je da je skraćenje časova zatraženo kako bi se zaštitilo zdravlje djece, nastavnog i drugog osoblja u školama.

-Mjera će trajati sve dok se ne promijene uslovi, odnosno dok ne počne grijna sezona, a moguće je čak, ukoliko dođe do dodatnog zahlađenja, da ćemo ići i sa restriktivnijim mjerama. Zdravlje djece nam je na prvom mjestu - rekao je ministar Kozlić.

 

Noovsti za dan 07.10.2021. godine

VLADA ZDK ŽELI PRIVLAČITI INVESTICIJE IZ DRŽAVE KUVAJT

Premijer Zeničko-dobojskog kantona po ovlaštenju, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić razgovarali su u sjedištu Vlade s delegacijom Kuvajtskog poslovnog vijeća (Kuwait Business Council-KBC) u Bosni i Hercegovini. U delegaciji KBC-a bili su direktor i predsjednik Odbora Nasser Alshaiji, član Odbora Fahad Alasfar te direktorica KBC-a za BiH Dijana Džaferović.

Ministri Kozlić i Hadžić upoznali su goste iz Kuvajta sa potencijalima i resursima ovog kantona u svim oblastima, rekavši da je privlačenje investicija i zapošljavanje jedan od ključnih prioriteta Vlade ZDK-a.

Naveli su da u ZDK-u posluju neke od najvećih kompanija u BiH u svim sektorima, a posebno prehrambenoj, metalskoj, drvnoj industriji i poljoprivredi te da privreda ZDK-a predstavlja kičmu ekonomije FBiH i BiH. U tom smislu, založili su se za jačanje saradnje dvije države i privlačenje kuvajtskog kapitala.

Predstavnici KBC-a poručili su da država Kuvajt želi pospješiti ekonomsku saradnju s BiH te da je jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa, a posebice ekonomska saradnja, glavni prioritet ove organizacije. Informisali su članove Vlade o preprekama s kojima se investitori suočavaju, kao i konkretnim problemima kod izvoza određenih roba iz BiH u Kuvajt te nabavke sirovine za kuvajtske kompanije u našoj zemlji.

 

VLADA ZDK PRODUŽILA PRIMJENU MJERA ZA 14 DANA I ZATRAŽILA VEĆI ANGAŽMAN INSPEKCIJE I POLICIJE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i naredbom produžila primjenu dosadašnjih epidemioloških mjera za još 14 dana, počevši od danas.

Mjere se odnose na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu.

Prema informaciji Kriznog štaba koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a Vlada usvojila zajedno s naredbama, nakon određenog rasta broja oboljelih u zadnje tri sedmice, u ovom kantonu došlo do stabilizacije broja oboljelih.

Od 27. septembra do 3. oktobra potvrđena su 282 nova pozitivna slučaja što čini dnevni prosjek od 40,3 novih slučajeva. Sedmicu ranije broj pozitivnih je bio 238, a sedmicu prije 283. U ovom periodu umrlo je 10 osoba, a sedmicu ranije 16.

Konstatirano je da način kontrolisanja i obim kontrole mjera nije na zadovoljavajućem nivou.

-Zatražen je veći angažan inspekcijskih organa i Ministarstva unutrašnjih poslova, budući da je primjećeno da se epidemiološke mjere ne poštuju u dovoljnoj mjeri - rekao je premijer po ovlaštenju Spahija Kozlić.

Naveo je da je naglašena potreba promocije vakcinacije, jer obuhvat imunizacije stanovništva treba biti znatno veći kako bismo stekli kolektivni imunitet.

Do 3. oktobra u ZDK-u je zaprimljeno i distribuisano 184.148 doza vakcine, od čega je utrošeno 117.938. Prvu dozu dobilo je 71.014 građana, a s obje doze vakcinisano je 46.921.

Vakcinisano je oko 25 posto odraslog stanovništva, a ako se tome dodaju i građani koji su vakcinisani u inostranstvu, kojih je prema procjenama oko 10 posto, ukupno je vakcinisano 35 posto odraslog stanovništva ZDK-a.

 

 

Noovsti za dan 06.10.2021. godine

KRIZNI ŠTAB ZDK PREDLOŽIO PRODUŽENJE MJERA I TRAŽI STROŽIJU KONTROLU PRIMJENE MJERA

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona predložio je Vladi ZDK-a da zbog nepovoljne epidemiološke situacije produži primjenu važećih mjera za još 14 dana.

Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), od 27. septembra do 3. oktobra u ovom kantonu potvrđena su 282 nova pozitivna slučaja što čini dnevni prosjek od 40,3 novih slučajeva. Sedmicu ranije broj pozitivnih je bio 238, a sedmicu prije 283. U ovom periodu umrlo je 10 osoba, a sedmicu ranije 16.

Zamjenik predsjednika KŠ-a i direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić konstatirao je da je nakon određenog rasta broja oboljelih u zadnje tri sedmice, u ZDK došlo do stabilizacije broja oboljelih.

- Treba uzeti u obzir da je situacija u ZDK-u u odnosu na ostatak Federacije, odnosno veći dio FBiH neuporedivo bolja. Prema indikatoru sedmodnevne kumulativne incidence, ta vrijednost je u našem kantonu 78, u FBiH je 112, u KS 315 a u TK 115. Vrlo je malo kantona koji imaju manju kumulativnu incidencu od ZDK, ali nas to ne smije uspavati - rekao je Huseinagić.

Zbog toga je Krizni štab predložio produženje važećih mjera, bez uvođenja dodatnih restrikcija, konstatirajući da način kontrolisanja i obim kontrole mjera nije na zadovoljavajućem nivou, uvažavajući činjenicu da inspekcijski i policijski organi nemaju dovoljne kapacitete.

- Još jednom apeliramo na građane da se pridržavaju mjera, jer ćemo ako se nastavi ovakvo neprovođenje mjera i ako dođe do pogoršanja situacije, biti prinuđeni na drastičnije mjere. Najgori scenarij bi bilo uvođenje novog lockdowna koji bi ugrozio i radna mjesta, što nikome nije u interesu. Vakcinacija je efikasno sredstvo za sprečavanje širenja infekcije i besmisleno je uvoditi bilo kakve druge mjere - naglasio je Huseinagić.

Oko 25 posto građana ovog kantona do sada je primilo jednu ili obje doze vakcine, što, naglašava Huseinagić, nije dovoljno, ali je taj procenat značajno veći ako se u obzir uzme da je vakcinu u inostranstvu primilo 10 posto stanovništva, čime smo, kako kaže, sve bliže sticanju kolektivnog imuniteta koji može garantovati da će se značajno smanjiti rizik od daljeg širenja infekcije.

KŠ je razmatrao i epidemiološku situaciju u školama te preporučio Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, odnosno školama da o svim pojavama zaraze među učenicima odnosno zaposlenima svaka škola direktno izvještava Službu školske higijene INZ-a koja će zajedno sa Službom za epidemiologiju poduzimati mjere u pravcu načina odvijanja nastave.

- Stav KŠ je da se nastava u školama i dalje treba odvijati u učionicama, a u pojedinačnim slučajevima ako se utvrdi da postoji grupiranje pozitivnih slučajeva vjerovatno će se preporučiti da takva odjeljenja pređu na online ili kombinovanu nastavu. Pristup će biti individualni i zasad nema osnova za promjenu generalnog pristupa odvijanju nastave - rekao je zamjenik predsjednika KŠ-a.

KŠ je odobrio održavanje nekoliko javnih skupova uz obavezu da organizatori omoguće prisustvo publike po principu VPT (vakcinisan-prebolio-testiran), a Huseinagić naglašava da će to ubrzo postati obaveza jer se ovaj princip pokazao kao učinkovit u praksi evropskih država.

 

 MINISTAR KOZLIĆ POSJETIO ĐAČKI DOM „NEDŽAD IBRIŠIMOVIĆ“ U ZENICI

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić sa saradnicima, direktoricom Pedagoškog zavoda Zenica Aidom Salkić i pomoćnicom ministra Bernadetom Galijašević, posjetio je danas Đački dom "Nedžad Ibrišimović" u Zenici, jedini dom za smještaj učenika srednjih škola u FBiH.

Izrazio je zadovoljstvo organizacijom i radom ove ustanove u vrijeme pandemije, kao i uslovima za boravak učenika koji su svake godine sve kvalitetniji. Učenici dolaze iz svih općina u ovom kantonu i pohađaju deset srednjih škola u Zenici, a najveći broj ide u Medicinsku školu.

Najavio je skoru realizaciju projekta ugradnje solarnih kolektora za zagrijavanje sanitarne vode, koji se radi zajedno s Caritasom Švicarske, što će donijeti značajne uštede električe energije.

- Izuzetno sam zadovoljan stanjem u domu. U narednom periodu ćemo vidjeti koje su potrebe ove ustanove i uložiti dodatna sredstva kako bi djeca sa područja ZDK u ovom domu imala adekvatne uslove za boravak i učenje - rekao je ministar Kozlić.

Direktor Đačkog doma Ermin Zukić zahvalio je na posjeti, a Vladi i resornom ministarstvu na kontinuiranoj podršci i ulaganjima. Naglasio je da Dom djeci pruža odgoj, što je u ovo vrijeme jedna od najzahtjevnijih zadaća društva. U domu je trenutno smješteno 86 učenika koji su smješteni u 43 dvokrevetne sobe.

-Mi preuzimamo ulogu roditelja i pružamo im sve ono što su ostavili kod kuće, kako bi uspješno završili školu. Možemo se pohvaliti velikim uspjehom učenika, koji su prošle godine imali srednju ocjenu 4,2 i svi učenici koji su smješteni u domu uspješno su završili svoje razrede - rekao je Zukić.

Ministar Kozlić i saradnici iskoristili su priliku da zajedno sa učenicima ručaju u restoranu Đačkog doma.

 

 

Noovsti za dan 06.10.2021. godine

MINISTAR KOZLIĆ NA CENTRALNOM OBILJEŽAVANJU SVJETSKOG DANA UČITELJA ZA ZDK: RADITE NAJPLEMENITIJI I NAJODGOVORNIJI POSAO U ZAJEDNICI

OŠ "Safvet-beg Bašagić" Breza bila je domaćin centralnog obilježavanja 5. oktobra - Svjetskog dana učitelja za Zeničko-dobojski kanton.

Čestitke prosvjetnim radnicima uputio je premijer po ovlaštenju i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, odajući im priznanje za sve što su činili i čine tokom pandemije virusa korona, iznalazeći, kako je rekao, različite modele savladavanja gradiva uprkos ograničenim resursima kojima raspolažu.

- Vi radite ono što je najplemenitije i najodgovornije u zajednici, a to je voditi djecu pravim putem - rekao je ministar Kozlić.

Naglasio je da je zajednička zadaća pružiti odgovor na sve izazove u društvu i prilagoditi obrazovni sistem vremenu u kojem živimo.

- U tom smislu nadam se da će kurikularna reforma ići u pravcu da popravimo funkcionalno znanje i da olakšamo način izvođenja nastave. U narednom vremenu trebamo daleko više ulagati u odgoj, zbog prostora koji se zove internet stvarnost, a školu pretvoriti iz prostora obaveze u mjesto htijenja, volje i želje za znanjem - istakao je.

Naglasio je da je ovaj saziv Vlade ZDK-a uložio najviše sredstava u obnovu školskih objekata, kroz projekt energetske efikasnosti vrijedan 11 miliona KM putem kojeg se ove i naredne godine obnavlja 30 škola, ali i druge projekte. Sredinom ovog mjeseca počinju radovi na utopljavanju OŠ "Safvet-beg Bašagić" Breza.

-Plan Vlade je da do kraja mandata obnovi najmanje 60 škola. Na taj način ćemo popraviti infrastrukturni segment, a istovremeno vodimo računa o materijalnom položaju zapolenih u obrazovanju. Povećali smo plaće i na tome nećemo stati, nego ćemo tražiti prostora za novi iskorak u dogovoru sa prosvjetnim sindikatima - rekao je Kozlić.

Vlada i resorno ministarstvo, dodao je, radit će i na tome da se posveti više prostora djeci sa poteškoćama, kroz nove normative i standarde koji će omogućiti prisutniji angažman asistenata.

Zvanicama su se obratili direktorica OŠ "Safvet-beg Bašagić" Mersiha Šehić, predstavnik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Šaban Bubalo te načelnik Općine Breza Vedad Jusić, a učenici su priredili prigodan kuturno-zabavni program.

Izvor zdk.ba

 

Novosti za dan 04.10.2021. godine

POTPISANI UGOVORI O FINANSIRANJU PROJEKATA NEPROFITNIH ORGANIZACIJA I MEDIJA

U Vladi Zeničko-dobojskog kantona danas su potpisani ugovori o finansiranju okruglih stolova i tribina, kulturnih, naučnih i vjerskih manifestacija (LOT 1), finansiranje ili sufinansiranje sportskih manifestacija i projekata od značaja za ZDK ili BiH (LOT 2) te finansiranje medijskih projekata kojima se doprinosi kvalitetnijoj prezentaciji i informisanju građana o radu i aktivnostima Skupštine, Vlade te organa uprave i upravnih organizacija ZDK-a (LOT 3).

Sredstva u ukupnom iznosu od 233.220 KM odobrena su putem javnog poziva sa pozicije "Tekući transferi i drugi tekući rashodi" pri Uredu premijera ZDK, od čega je za LOT 1 izdvojeno 31.000 KM, LOT 2 63.300 KM, a LOT 3 138.920 KM.

Premijer po ovlaštenju i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora "koji podstiču razvoj i promociju nauke, kulture, sporta i rada medija", rekavši da je posebno sretan što se nakon više godina potpisuju ugovori o finansiranju medijskih projekata.

- Itekako cijenim ono što rade mediji, zbog težine novinarskog posla i odgovornosti koju imaju prema javnosti, tako da mislim da će ovim ugovorima medijima biti pružena značajna podrška. Strateški interes Vlade i Skupštine jeste da javnost transparentno informišemo o svom radu - rekao je Kozlić, zahvalivši se medijima što su odgovorno i profesionalno radili svoj posao, posebno u vrijeme pandemije virusa korona.

Naglasio je da je transfer za podršku medijima prvobitno bio u nešto većem iznosu, ali je Vlada dio sredstava preusmjerila za refundaciju lijeka Tocilizumab za oboljele od virusa korona. Najavio je da će sredstva za finansiranje medijskih projekata biti planirana i u budžetu ZDK-a za narednu godinu.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2173

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 34628

Ovaj Mjesec 201283

Ukupno 13768435

Currently are 110 guests and no members online