Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec siječanj

05 Sij 2022
2009 times

Novosti za dan 28.01.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ PRIMIO PREDSTAVNIKE SRK BOSNA I SKOSI IZ MAGLAJA: MAHIR REŠIDOVIĆ NIŽE USPJEHE U SPORTU, PRIRODNIM NAUKAMA I KNJIŽEVNOSTI

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, sa saradnicima, primio je u svom uredu predstavnike Sportsko ribolovnog društva "Bosna" (SRK "Bosna") i Streljačkog kluba osoba sa invaliditetom (SKOSI) iz Maglaja.

Sekretar SRK "Bosna" Zumra Gušo upoznala je premijera Bašića sa radom i aktivnostima ova dva kluba, koja okupljaju sve uzraste oba spola, a veliku pažnju pridaju mladim naraštajima i osobama sa invaliditetom. Klubovi ostvaruju zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Članovi SRK "Bosna" godinama nastupaju kao reprezentativci BiH u sportskom ribolovu za osobe sa invaliditetom, a Halil Hutinović ove godine je sa pomoćnicom Zumrom Gušo izborio plasman za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Gušo je seniorska prvakinja, a član ovog kluba Ajdin Suljaković katetski prvak FBiH. Klub je i ekipni prvak FBiH u kategoriji kadeta, s tim da je u kadetskoj kategoriji Jasmina Gračić osvojila prvo, dok je drugo mjesto pripalo Ajli Tabaković. Juniori SRK "Bosna" su u ekipnom poretku bili drugoplasirana ekipa, a kao pojedinac među juniorima se istakao Ajdin Suljaković koji je osvojio srebro.

SKOSI Maglaj ujedno okuplja i omladinsku selekciju, a prošle godine ostvarili su odlične rezultate na takmičenjima kantonalnog i federalnog nivoa. Posebno važan je uspjeh na KUP-u BiH za osobe sa invaliditetom, gdje je Izudin Hasanović osvojio prvo, a Zumra Gušo 3. mjesto. Na Prvenstvu FBiH, Imad Hrnjičić je osvojio 1. mjesto za seniore, a Faris Salihović 2. mjesto u kategoriji kadeta.

U delegaciji je bio i 18-godišnji Mahir Rešidović, učenik 4. razreda JU Gimnazija "Edhem Mulabdić" Maglaj, koji, osim dobrih rezultata u streljaštvu, što potvrđuje i 1. mjesto na omladinskom kantonalnom turniru u Visokom, te plasman među četiri najbolja juniorska strijelca u FBiH, treću godinu zaredom, ostvaruje sjajne uspjehe u oblasti matematike, fizike, engleskog jezika i informatike, ali i književnosti.

Rešidović je na domaćim i međunarodnim književnim konkursima dosad osvojio 30 nagrada. Posebno su mu draga druga mjesta na internacionalnim konkursima u Sloveniji i BiH te izvanredan uspjeh u Makedoniji gdje je njegovo književno djelo uvršteno u zbirku savremenih književnih formi koja će biti objavljena kao školska lektira. Pisao je i scenarije za školske dramske predstave.

-Svojim primjerom volio bih motivisati generacije koje dolaze i potaknuti unaprjeđenje obrazovne i kulturološke sfere naše domovine - rekao je Rešidović.

Premijer Bašić je čestitao gostima ostvarene rezultate i uspjehe, istakavši da sport i omladinski aktivizam imaju punu podršku Vlade ZDK-a koja za tu namjenu izdvaja značajna finansijska sredstva, prepoznajući kolektivne i pojedinačne uspjehe klubova i sportista.

Naglasio je da će Vlada i resorno ministarstvo učiniti sve kako bi olakšali ovim, ali i svim drugim kvalitetnim sportskim klubovima i pojedincima, da nastave nizati uspjehe i dostojno predstavljati ZDK na takmičenjima u BiH i svijetu.

Press služba ZDK

 

ESV ZDK PODRŽALO DONOŠENJE IZMJENA ZAKONA O PRIPADNOSTI JAVNIH PRIHODA U FBIH

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana je 30. sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ZDK. Na sjednici je, u skladu sa usvojenim dnevnim redom, potpisan Anex Sporazuma o osnivanju Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ZDK te razmatrana Informacija o stanju u oblasti zapošljavanja u ovom kantonu za 2021. godinu.

Socijalni partneri su nakon razmatranja dokument jednoglasno primili k znanju te dali punu podršku Vladi ZDK-a za iznalaženje rješenja za sistemsko rješavanje problema nezaposlenosti i gorućeg problema na tržištu rada - odlivu radne snage.

U nastavku sjednice socijalni partneri su jednoglasno podržali donošenje Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, zauzevši jednoglasan stav da je ovo put kojim će se ispraviti dugogodišnja nepravda učinjena prema kantonima koji su generatori privrednog razvoja Federacije BiH.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK/Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 27.01.2022. godine

MINISTAR KOZLIĆ OBAVIJESTIO ŠKOLE O ODGAĐANJU POČETKA DRUGOG POLUGODIŠTA

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić dostavio je osnovnim i srednjim školama instrukciju da se početak drugog polugodišta prolongira za još sedam dana, tj. do 7. februara. Odluka je donesena na prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u ovom kantonu.

-Prvu sedmicu ćemo nadoknaditi produženjem nastave u mjesecu junu, a nadoknada druge sedmice će se izvršiti tokom ovog polugodišta, jer ne želimo da s nastavom uđemo duboko u mjesec juni - rekao je Kozlić.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić rekao je da je broj zaraženih građana rapidno povećan, ali da taj broj stagnira te da se očekuje da u narednom periodu počne opadati. Dodao je da produženje raspusta daje određene rezultate i doprinosi sprječavanju širenja zaraze među učenicima i nastavnicima.

-To neće uticati na završetak školske godine, a odluka je korisna i zbog ekstremnih hladnoća, jer i na taj način čuvamo zdravlje djece i nastavnika - rekao je ministar Jupić.

Naglasio je da se mjere odnose na sve općine, pa tako i Žepče i Usoru, gdje je polugodište počelo 17. januara, prije prve odluke o odgađanju početka polugodišta, ali je izrazio nadu da odvijanje nastave u ovim mjestima neće izazvati dodatno pogoršanje epidemiološke situacije.

Press služba ZDK

Novosti za dan 26.01.2022. godine

KRIZNI ŠTAB ZDK PREDLOŽIO PROLONGIRANJE NASTAVE JOŠ SEDAM DANA, KBZ REDUCIRALA HLADNI OPERATIVNI PROGRAM

Krizni štab (KŠ) Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dao je preporuku da se početak drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama, zbog pogoršane epidemiološke situacije, prolongira za još sedam dana.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić rekao je da je prethodna odluka o odgađanju nastave dala rezultate, ali da je broj novopotvrđenih slučajeva zaraze, koji za sedam dana prelazi 1.800, još uvijek jako visok.

-Pozitivno je da je nakon vrtoglavog rasta broja oboljelih koji smo imali, ove sedmice došlo do blagog pada, što ukazuje na to da bi se u budućem periodu krivulja trebala zaravniti, a broj zaraženih potom početi opadati - rekao je Jupić.

Naglasio je da je odgađanje nastave  dobro i zbog ekstremno niskih temperatura, tako da će se i na ovaj način zaštititi zdravlje učenika i nastavnika.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić rekao je da će svim osnovnim i srednjim školama do sutra dostaviti instrukciju da se početak drugog polugodišta odgađa za još jednu sedmicu, tako da bi nastava trebala početi 7. februara.

-Istina je da postoji znatan broj nastavnog i drugog osoblja te učenika koji su pozitivni na korona virus i da iz tih razloga naprosto trebamo čuvati zdravlje naše djece i osoblja zaposlenog u osnovnim i srednjim školama. U okviru instrukcije koja će biti dostavljena školama, naći ćemo način na koji ćemo nadoknaditi izgubljene časove - rekao je Kozlić.

Krizni štab je ocijenio da je epidemiološka situacija nepovoljna, ali da oboljeli, kod kojih dominira soj virusa Omikron, uglavnom imaju blažu kliničku sliku.

Međutim, na hospitalizaciji u bolnicama u Zenici i Tešnju još uvijek se nalazi veliki broj oboljelih, a samo Kantonalna bolnica Zenica proteklih dana je na liječenje dnevno primala i do 20 oboljelih od virusa korona.

Dok raste broj hospitaliziranih, povećan je i broj zaraženog osoblja KBZ-a, zbog čega je ova ustanova bila prinuđena da privremeno reducira hladni operativni program.

-To znači da će se raditi samo hitne i neophodne operacije i akutni bolni sindromi, jer niko ne smije biti vitalno ugrožen. Za njih će naći načina da se to uradi. Također, nema redukcije u pružanju onkoloških i radioterapijskih usluga - rekao je direktor KBZ-a prof.dr. Rasim Skomorac.

KŠ je usvojio i prijedlog naredbi sa epidemiološkim mjerama koje će biti dostavljene na usvajanje Vladi ZDK-a, a novina u odnosu na dosadašnje mjere je da se površina za svakog gosta u ugostiteljskim objektima vraća sa 4 na 2 kvadratna metra, što se primjenjivalo tokom i nakon novogodišnjih praznika.

KŠ je riješio i pitanje nabavke, način davanja i tretiranja pacijenata lijekom Tocilizumab u KBZ-u i Općoj bolnici Tešanj, tako da će svi pacijenti kojima je lijek potreban, po procjeni ljekara, i dalje biti dostupan besplatno, a bolnice će troškove refundirati kod Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 25.01.2022. godine

 

VLADA ZDK I SINDIKAT MUP-a POTPISALI NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR: PLAĆE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA POVEĆANE ZA 10 POSTO

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjednik Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Almir Salkičević potpisali su kolektivni ugovor za policijske službenike ovog ministarstva.

Ugovorom su uređena određena prava i obaveze policijskih službenika iz rada i po osnovu rada, na način koji u potpunosti afirmiše posebnost policijskog službenika i policijskog posla kod poslodavca, kao i visok stepen odgovornosti i opasnosti pri vršenju policijskih poslova iz nadležnosti MUP-a.

Salkičević je zahvalio Vladi i premijeru Bašiću na razumijevanju koje su imali prema zahtjevima sindikata, posebno za poboljšanje materijalnog položaja uposlenika MUP-a, jer je dogovoreno povećanje plaća za 10 posto, odnosno povećanje platne osnovice sa 300,00 na 330,00 KM.

-Sindikat je zadovoljan potpisanim kolektivnim ugovorom. Postigli smo dogovor o povećanju plaća, a istovremeno smo zadržali ranije stečena prava policijskih službenika, odnosno uposlenika ovog ministarstva, što je bio cilj sindikata - rekao je Salkičević.

Premijer Bašić je rekao da Vlada ZDK-a vodi jedinstvenu politiku plaća, te da je ovogodišnjim budžetom već bilo predviđeno povećanje plaća policijskim službenicima i uposlenim u MUP-u, kao što je krajem 2021. godine povećanje plaća dogovoreno sa sindikatima uposlenih u pravosuđu te državnim službenicima i namještenicima u javnoj upravi.

-Izuzetno sam zadovoljan socijalnim dijalogom i pregovorima sa svim sindikatima. Ovo je četvrto povećanje plaća uposlenih u obrazovanju, policiji, pravosuđu i javnoj upravi od 2016. godine i to potvrđuje naše opredjeljenje da kontinuirano radimo na poboljšanju njihovog materijalnog položaja i prava - rekao je Bašić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 21.01.2022. godine

VLADA USVOJILA PROGRAME UTROŠKA SREDSTAVA: MINISTARSTVO OBRAZOVANJA SE PRIPREMA ZA REALIZACIJU PROGRAMA OBAVEZNOG PREDŠKOLSKOG OBRAZOVANJA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je više programa utroška sredstava Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za 2022. godinu, a što je obaveza po Zakonu o izvršenju budžeta koji je usvojen pred Novu godinu.

Resorni ministar Spahija Kozlić rekao je da je usvojeno desetak programa, a uz to je utvrđena Upisna politika na Univerzitetu u Zenici te Politika stipendiranja i smještaja studenata u studentske domove na području ZDK-a.

-Nakon usvajanja ovih programa, odmah ćemo krenuti u realizaciju - najavio je Kozlić.

Među ostalim, usvojen je i Program utroška sredstava za Program obaveznog predškolskog obrazovanja djece koja ove godine polaze u prve razrede osnovnih škola, a za što je namijenjeno 600.000 KM. Prve pandemijske, 2020. godine ovaj program je prekinut, prošle uopće nije realiziran, a ministar Kozlić je optimističan da će se spomenuti program ove godine i realizirati, zbog čega su uputili akt Kriznom štabu Ministarstva zdravstva i Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) da se neposredno prije realizacije ovog programa izvrši procjena epidemiološke situacije.

Naglasio je da su znatno povećana sredstva za kapitalna ulaganja u osnovne i srednje škole te da očekuje da će ove godine dodatno biti intenzivirani radovi u osnovnim i srednjim školama te na Univerzitetu u Zenici.

Transfer za institucije kulture povećan je za 200.000 KM, a što će biti raspoređeno za povećanja plaća zaposlenim u tim institucijama. Kozlić je naveo da će plaće uposlenim u svih 16 institucija kulture lineralno biti povećane za pet posto.

-Planirali smo da to u budžetu za ovu godinu bude malo veći iznos, međutim, dogovorom o povećanju plaća zaposlenima u policiji, pravosuđu i organima uprave, nismo u ovom momentu mogli to uraditi. Ali, ukoliko dođe do rebalansa budžeta i ukoliko se usvoje izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, nastojat ćemo dodatno povećati ovaj transfer, kako bi plaće zaposlenih u institucijama kulture bile dodatno povećane - kazao je Kozlić.

Press služba ZDK

 

ZA BRANILAČKU POPULACIJU OPREDIJELJENA NAJVEĆA SREDSTVA OD FORMIRANJA MINISTARSTVA ZA BORAČKA PITANJA ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na posljednjoj sjednici usvojila Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 14.705.000,00 KM, namijenjen za potrebe branilaca i članova njihovih porodica.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković naglašava da je ovo najveći iznos opredijeljenih sredstava od osnivanja ovog ministarstva i u odnosu na prethodnu godinu veći je za gotovo 200.000,00 KM.

Najveći iznos sredstava iz ovog programa, gotovo 7 miliona KM, predviđen je za isplatu egzistencijalne naknade za nezaposlene demobilizirane branioce mlađe od 57 godina koji su u implementaciji Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica FBiH u obavezi kantona.

Za dodjelu stipendija studentima iz reda branilačke populacije po raspisanom konkursu za studijsku 2021./2022. godinu namijenjena su sredstva u visini od 2.220.000,00 KM što će biti dovoljno da svi studenti koji ispunjavaju uslove koje je propisala uredba dobiju stipendiju.

Ove godine planirano je raspisivanje Javnog poziva za stambeno zbrinjavanje pripadnika branilačke populacije za šta je opredijeljeno gotovo jedan milion KM, kao i oglasi za dodjelu poticaja po programima samozapošljavanja i zapošljavanja pripadnika branilačke populacije sa planiranim sredstvima u iznosu od milion KM.

Za programe liječenja i nabavke lijekova za branioce i članove njihovih porodica opredijeljeno je 1,1 milion KM, a u slučaju da se sredstva na drugim transferima ne potroše u cjelosti, ovaj transfer će biti dodatno povećan, imajući u vidu činjenicu da branilačka populacija stari i sklonija je obolijevanju.

-Ministarstvo i ove godine nastavlja sa projektom banjsko-klimatske rehabilitacije u četiri banjska lječilišta u Olovu, Fojnici, Gradačcu i Ilidži, te je iz razloga povećanog interesovanja branilačke populacije za ovaj vid liječenja ovaj trasfer povećan i iznosi 370.000,00 KM – rekao je Čolaković.

U slučaju smrti dobitnika najvećeg ratnog priznanja, ratnog vojnog invalida, demobiliziranog branioca i porodice šehida i poginulog branioca, planirana su sredstva za pomoć porodicama u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM.

Za nabavku ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide sredstva su ove godine povećana i iznose 250.000,00 KM, dok je za nabavku udžbenika za djecu branilaca koji pohađaju osnovnu ili srednju školu obezbijeđeno preko 200.000,00 KM.

Preostali iznos sredstava predviđen je za pomoć pripadnicima branilačke populacije u vidu poboljšanja zdravstvenog i socijalno-ekonomskog statusa, afirmaciju invalidskog sporta, kao i za pomoć u radu branilačkih udruženja i saveza, izgradnju spomen obilježja, te obilježavanje značajnih datuma i manifestacija vezanih za odbrambeno-oslobodilački rat.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 20.01.2022. godine

 

KŠ ZDK: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NEPOVOLJNA S TRENDOM POGORŠANJA, ZA SEDAM DANA POTVRĐENO 1.873 NOVIH SLUČAJEVA KORONA VIRUSA

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna s dodatnim trendom pogoršanja, a na šta ukazuje i podatak Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) da je od 10. do 16. januara potvrđeno 1.873 novih slučajeva virusa korona te da je aktivno 3.080 slučajeva, što su višestruko veće brojke nego u prethodnom periodu.

-Ono što uliva nadu je činjenica da preovladava omikron soj virusa koji pokazuje puno blažu kliničku sliku, pa tako činjenicu da se bolnički kapaciteti više popunjavaju i da je nešto malo veći broj smrtnih slučajeva, ne prati povećan broj pozitivnih. Vjerujem da da ćemo s našim bolničkim kapacitetima i kvalitetan rad zdravstvenih radnika, u okviru kapaciteta koje imaju, izbjeći kolapse zdravstvenih ustanova i izaći iz ove teške situcije - rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠ-a dr. Adnan Jupić.

Naglasio je da nije zadovoljan stopom imunizacije stanovništva koja iznosi oko 43 posto, u šta je uključeno i 10-tak posto građana koji su vakcinisani u inostranstvu, a što nije dovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta protiv virusa korona. Zbog toga KŠ insistira na dosljednoj primjeni epidemioloških mjera i kontroli od nadležnih policijskih i inspekcijskih organa.

KŠ je u tom smislu donio i preporuku da se nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu prolongira za sedam dana, tako da će se učenici, umjesto 24. januara, u školske klupe vratiti 31. januara.

KŠ je dao zeleno svjetlo da se Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj u 2022. godini odobre sredstva za finansiranje testiranja na virus COVID-19, s obzirom na velike troškove koje po tom osnovu imaju ove zdravstvene ustanove. KBZ i OBT su samo u proteklih sedam dana izvršile 3.153 testiranja, od čega 1.853 antigenskih i 1.302 PCR metodom.

Ministar Jupić je rekao da je ovaj kanton ispunio sve obaveze u procesu izgradnje informacionog sistema za izdavanje jedinstvenog QR koda, te da centralnom bazom podataka upravlja Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

-Nadam se da će se vrlo brzo riješiti sa državnog nivoa i da će naši građani imati QR kodove, odnosno kovid pasoše koji će biti priznati u svim zemljama svijeta - rekao je Jupić.

Press služba ZDK

 

POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA U ZDK ODGOĐEN ZA SEDAM DANA

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, na preporuku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, donijelo je odluku da se početak nastave u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu prolongira za sedam dana.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da bi se učenici u školske klupe trebali vratiti 31. januara, a nastava će se nadoknaditi u mjesecu junu. Naglasio je da je evidentan porast broja oboljelih nastavnika, osoblja ali i učenika.

-Primjetan je veći broj zaraženih i u izolaciji i bojimo se da bi eventualnim ranijim ulaskom u škole moglo doći do eksplozije broja oboljelih, tako da smo se nakon razgovora sa kolegama iz Kriznog štaba opredijelili za prolongiranje početka nastave - rekao je Kozlić.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić rekao je da je mjera predložena prevashodno radi zaštite najugroženijih kategorija, posebno starih osoba, jer djeca i odrasli lakše podnose novi omikron soj virusa koji ima značajno blažu sliku.

- Pratiti ćemo epidemiološku situaciju i ako dođe do pogoršanja možda ćemo nastavu prolongirati još neko vrijeme, jer smo mišljenja da je to bolja solucija od uvođenja online nastave - rekao je Jupić.

Press služba

 

Novosti za dan 19.01.2022. godine

MINISTAR ARNEL ISAK U ZAVIDOVIĆIMA OTVORIO PRVU AUTOMATSKU PRETOVARNU STANICU ZA OTPAD U BIH

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a Arnel Isak, zajedno sa načelnikom Zavidovića Hašimom Mujanovićem i direktorom JKP "Radnik" Zavidovići Amerom Halilovićem, ove srijede svečano je otvorio prvu automatsku pretovarnu stanicu komunalnog otpada u BiH.

Riječ je o projektu kojim su u Zavidovićima riješeni problemi odvoza smeća sa cijelog područja ove općine, a značajna sredstva za realizaciju projekta obezbijedilo je i Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK. Tačnije, ukupan projekt koštao je 570.000 KM, od čega je iz ovog ministra uloženo 90.000 KM.

Na samoj svečanosti otvaranja, ministar Arnel Isak istaknuo je kako mu je čast i zadovoljstvo prisustvovati ovoj ceremoniji, te kako ovakvi projekti značajno unapređuju borbu za zaštitu okoliša.
 
"Prikupljanje, odlaganje i transport komunalnog otpada na ovaj način značajno su unaprijeđeni, a smanjen je i udio štetnosti na okolinu. Ovo je dokaz da su se ZDK i općina Zavidovići hrabro uhvatili ukoštac sa projektima pravilnog postupanja sa komunalnim otpadom.

Ovaj projekt, zapravo, jedan je od najboljih primjera kako bi se trebala pravdati sredstva od javnih poziva i fondova, te bi to trebala postati praksa, da vidimo i taj završni dio projekta, kako i gdje su uložena sredstva građana, od kojih dio dolazi i iz ministarstva kojim ja rukovodim", kazao je ministar Isak u obraćanju prisutnim.

Također, ministar Arnel Isak naveo je da će i u budućnosti ministarstvo na čijem čelu se nalazi izdvajati značajna sredstva za projekte zbrinjavanja komunalnog otpada, jer to je i lokalni i regionalni problem koji je potrebno rješavati, kako bismo kao zajednica mogli uživati u benefitima čistog okoliša i zdrave životne sredine u budućnosti.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

 

MINISTARSTVO ZA PRIVREDU ZDK ISPLATILO MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA 1,4 MILIONA KM POTICAJA ZA INVESTIRANJE U OPREMU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izvršilo je isplatu sredstava privrednim subjektima kojima su odobreni poticaji Ministarstva za privredu u okviru "Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede" kroz investiranje u opremu za 2021. godinu. Sredstva u iznosu od 1.412.878,83 KM dobilo je 76 privrednih subjekata, a sredstva su dodijeljena putem dva javna poziva.

Ministar za privredu Zlatko Jelić naglašava da će navedeni iznos subvencije inicirati realizaciju investicija ukupne vrijednosti oko 6.000.000,00 KM.

-Na ovaj način pružena je podrška malim i srednjim preduzećima u sektorima drvoprerade, metaloprerade, obrada tekstila, obuće i kože, obrade plastike, prehrambenoj industriji i sektoru informacionih tehnologija, kako bi realizirali investicije usmjerene ka poboljšanju tehnološke opremljenosti - rekao je ministar Jelić.

Podrška razvoju konkurentnosti privrede jedan je od osam programa podsticaja koje je Ministarstvo za privredu ZDK-a realiziralo u 2021. godini, a za mjere direktnih subvencija izdvojeno je 3,1 miliona KM što su dosad najveća sredstva poticaja koje su osigurali ovo ministarstvo i Vlada ZDK-a.

Press služba ZDK

VLADA ZDK ISPLATOM PREOSTALIH 1,8 MILIONA KM IZMIRILA SVE OBAVEZE PREMA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA ZA 2021. GODINU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona isplatila je poljoprivrednim proizvođačima sredstva poticaja u iznosu od 1.822.579,21 KM, a u skladu sa programima utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi te utroška sredstava verinarskih naknada za mjere zdravstvene zaštite životinja i veterinarskog javnog zdravstva Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za 2021. godinu.

Od ukupnog iznosa, za poticaje u poljoprivredi isplaćeno je 1.469.180,61 KM. Za proizvodnju maline i kupine uplaćeno je 519.489,40 KM, uzgoj brojlera 389.947,00 KM, podršku otkupljivačima/prerađivačima mlijeka 233.681,00 KM, podršku otkupljivačima jagodičastog voća 90.469,21 KM, za proizvodnja krastavca kornišona 63.808,00 KM, otkupljivačima/prerađivačima pilećeg mesa 70.000,00 KM, otkupljivačima svježeg voća i povrća 12.836,00 KM, podršku za zasnivanje zasada jagodičastog voća 22.098,00 KM, otkupljivačima bobičastog voća 10.000,00 KM, podršku za registrovanu ovčarsku i kozju proizvodnju 34.000,00 KM, svinjogojsku proizvodnju 2.000,00 KM i podrška za sajmove i nerealizovane zahtjeve 20.852,00 KM.

Za mjere zdravstvene zaštite životinja i veterinarskog javnog zdravstva uplaćeno je 153.398,60 KM, od toga za kontrola zdravlja vimena 67.620 KM, dijagnostičko ispitivanje životinja 5.066,10 KM, eutanaziju životinja 9.392,50 KM, edukacija u veterinarstvu 13.620,00 KM, kao i sve preostale mjere.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić rekao je da je ovime završena isplata svih odobrenih poticaja po programu za 2021. godinu, vrijednom 3,44 miliona KM, a koji je obuhvatio poticaje za animalnu i biljnu proizvodnju, prerađivače i otkupljivače, kapitalne investicije i ostale vrste podrški u poljoprivredi.

Naglasio je da je u toku izrada programa poticaja za 2022. godinu, koji će obuhvatiti oko 80 posto dosadašnjih mjera poticaja, dok će preostalih 20 posto mjera biti usaglašavano sa proizvođačima vodeći računa da to budu mjere koje će biti najefikasnije i najefektivnije u sektoru poljoprivrede.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 14.01.2022. godine

VLADA ZDK ISPLATILA SREDSTVA REFUNDACIJE ADMINISTRATIVNIH TROŠKOVA KOD IZGRADNJE PROIZVODNIH OBJEKATA

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona izvršilo je isplatu sredstava poticaja privrednim subjektima kojima je Vlada odobrila refundaciju administativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata po programu Ministarstva za privredu ZDK-a za 2021. godinu.

Isplaćeno je ukupno 340.000 KM, a sredstva je putem javnog poziva dobilo 11 privrednih subjekata koji su izgradili proizvodne objekte ukupne površine 18.314,64 m2.

Refundacija administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata jedan je od programa podsticaja koje je Ministarstvo za privredu ZDK-a realiziralo u 2021. godini, a za mjere direktnih subvencija izdvojeno je 3,1 miliona KM što su dosad najveća sredstva poticaja koje su osigurali Ministarstvo za privredu i Vlada ZDK-a.

Pored toga, omogućena je linija za finansiranje privrede sa BBI bankom od 8,8 miliona KM, a Ministarstvo za privredu je osiguralo 300.000 KM za regresiranje kamate, kao i kreditna linija Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK, tako da je za podršku privredi u prošloj godini osigurano ukupno 13,4 miliona KM.

Ministar za privredu Zlatko Jelić najavio je da će ubrzo biti isplaćena i sredstva subvencija za jačanje konkurentnosti u iznosu od 1,4 miliona KM, čime će biti izmirene obaveze po osnovu svih osam programa poticaja iz 2021. godine.

Naglasio je da je u toku izrada programa subvencija za 2022. koji će obuhvatiti većinu programa poticaja po kojima je ova vlada prepoznatljiva u FBiH, a čiji su ključni ciljevi jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta, zapošljavanje te izgradnja poslovnih zona.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 13.01.2022. godine

VLADA ZDK USVOJILA NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE SA ROKOM VAŽENJA OD 14 DANA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva usvojila je nove epidemiološke mjere s rokom važenja od 14 dana, počevši od sutra, 14. januara.

Mjere se odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sudove, ugostiteljske objekte i obdaništa u ovom kantonu.

Mjerama su obuhvaćene nove mjere Vlade FBiH, po kojima je dopušteno okupljanje maksimalno 30 osoba u zatvorenom i 100 osoba na otvorenom, odnosno 60 u zatvorenom i 200 osoba na otvorenom uz poštivanje pravila VPT (vakcinisan, prebolio, testiran), uz obavezu da se osigura obavezan fizički razmak od najanje 2 metra između osoba, izuzev članova istog domaćinstva. Organizatori su odgovorni za provođenje mjera i postupanje u skladu s propisima o javnim okupljanjima.

Krizni štab Ministarstva zdravstva je predložio nešto restriktivnije mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije i naglog porasta broja oboljelih, koji je u prethodnoj sedmici udvostručen. Potvrđeno je 1.263 novih slučajeva zaraze, aktivnih je 1.785, a umrlo je 12 osoba. Do 09. januara u ovom kantonu ukupno je potvrđeno 23.070 slučajeva infekcije virusom korona.

Premijer Mirnes Bašić pozvao je građane da poštuju epidemiološke mjere te da se vakcinišu kako bi se postizanjem kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije te izbjeglo donošenje restriktivnih epidemioloških mjera.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), do sada je u ovom kantonu sa dvije doze vakcinisano 81.719 građana ili 31,4 posto odraslog stanovništva, odnosno 41,4 posto ako se u obzir uzmu građani koji su vakcinisani u inostranstvu, što nije dovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta.


PRIPADNICIMA BRANILAČKE POPULACIJE U ZDK ISPLAĆENO 1.6 MILIONA KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala sredstva i pripadnicima branilačkih kategorija izvršila isplatu 1.664.222,99 KM odobrenih po javnim pozivima za programe Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a.

Od toga je za stambeno zbrinjavanje pripadnika branilačke populacije isplaćeno 642.536,99 KM. Po raspisanom javnom pozivu koji je implementiran preko gradskih/općinskih službi boračko-invalidske zaštite u potpunosti je završena procedura za odobravanje sredstava za slučaj kupovine stambenog objekta, izgradnje stambenog objekta, ako isti nema minimalne uslove, prilagođavanje objekta posebnim potrebama ratnih vojnih invalida, kao i za pribavljanje potrebnih urbanističkih i građevinskih saglasnosti te iznimno za sanaciju postojećeg stambenog objekta. Isplaćena su i sredstva po zahtjevima za sufinansiranje priključaka na infrastrukturne mreže - vodu i kanalizaciju, električnu energiju i gas.

Također, izvršena je i isplata egzistencijalne naknade za 3.757 nezaposlenih demobiliziranih branilaca mlađih od 57 godina, za što je izdvojeno 585.836,00 KM.

Pored toga, izvršena je isplata osme, posljednje rate studentnih stipendija za 2.038 redovnih i samofinansirajućih studenata prvog i drugog studijskog ciklusa za studijsku 2020./2021. godinu u iznosu od 285.850,00 KM.

Danas su isplaćena i sredstva po ranije provedenim programima poticaja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije i to u iznosu od 150.000,00 KM.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković rekao je da pravovremeno izmirivanje obaveza govori da je položaj boračke populacije jedan od najvažnijih prioriteta ovog ministarstva i Vlade ZDK-a.

-Činjenica je da su tokom cijelog trajanja pandemije sve obaveze ovog ministarstva prioritetno izvršavane, na čemu se zahvaljujem premijeru Mirnesu Bašiću i ministru finansija Josipu Lovriću. Naše opredjeljenje i u narednom periodu ostaje osiguranje statusa dostojnog branioca i člana porodice branioca, te će sve aktivnosti ovog ministarstva biti usmjerene u tom pravcu - rekao je ministar Čolaković.

Premijer Bašić je rekao da će Vlada ostati na dosadašnjem kursu i nastaviti realizaciju programa podrške branilačkim kategorijama, po kojima je ovaj kanton prepoznatljiv u FBiH.

-Izdvajamo sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, finansiramo liječenje i nabavku ortopedskih pomagala, stipendiramo studente, vodimo brigu o spomen-obilježjima i značajnim datumima, pomažemo braniteljskim udruženjima i savezima, a u jeku pandemije uveli smo i egzistencijalnu naknadu za borce mlađe od 57 godina. To je naša obaveza prema branilačkoj populaciji koja je podnijela najveći teret odbrane domovine BiH - rekao je premijer Bašić.

Novosti za dan 12.01.2022. godine

BROJ NOVOZARAŽENIH UDVOSTRUČEN, KRIZNI ŠTAB ZDK POZIVA GRAĐANE DA SE VAKCINIŠU I POŠTUJU EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu sa aspekta COVID-19 infekcije nepovoljna s daljim trendom pogoršanja.

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u posljednjoj sedmici su u porastu, a broj oboljelih je udvostručen. Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju je razmatrao Krizni štab, broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 1263, što čini kumulativnu incidencu od 352 na 100.000 stanovnika, a očekuje se dalji rast broja zaraženih, prvenstveno zbog brzog širenja omicron varijante virusa. Do 09. januara ukupno je potvrđeno 23.070 slučajeva infekcije, a broj aktivnih slučajeva je 1.785.

U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 12 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 3,31/ 100.000 stanovnika i ova vrijednost je nešto viša u odnosu na prethodnu sedmicu (2,79).

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić rekao je da je neohodno pridržavati se novih mjera i poštovati naredbe kriznih štabova, a s obzirom da se radi o ubrzanom širenju jedne nešto blaže varijante virusa, najbitnije je zaštititi najugroženije kategorije, prvenstveno starije i osobe sa komorbiditetima.

-Apelujem na stanovništvo da sarađuju s nama i siguran sam da ćemo ovaj talas zajedno prevazići te izbjeći kolaps zdravstvenih ustanova, što nam je od početka bio cilj - rekao je dr. Jupić.

Opterećenje bolničkih kapaciteta u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj je 61 ukupno hospitaliziranih krajem ovog perioda i stopa hospitalizacije iznosi 15,92 na 100.000 stanovnika.

Direktor Opće bolnice dr. Omer Bedak rekao je da je u općinama Tešanj, Doboj Jug, Maglaj i Usora, koje gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi, značajno povećan broj novooboljelih, ali da se radi o pacijentima koji nemaju tešku kliničku sliku i uglavnom se nalaze na kućnom liječenju, tako da je situacija ipak pod kontrolom.

Do sada je u ovom kantonu sa dvije doze vakcinisano 81.719 građana ili 31,4 posto odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je nemali broj građana vakcinisan u inostranstvu, procjenjuje se da je vakcinisano preko 41,4% odraslog stanovništva ovog kantona.

Prema riječima dr. Fatime Bašić, epidemiologinje INZ-a, procenat provakcinisanosti nije zadovoljavajući, a zabrinjava što u posljednje vrijeme opada zainteresiranost građana za vakcinaciju.

-Apelujem na sve one koji mogu primiti vakcinu da pristupe vakcinaciju, jer je ovo jedina mjera koja je za sada efikasna u smislu da se kod vakcinisanih osoba ipak u najvećem procentu ne razvijaju teže forme infekcije a time i nepovoljan ishod - rekla je dr. Bašić.

Krizni štab usvojio je prijedlog novih epidemioloških mjera, uvažavajući nove mjere Kriznog štaba FBiH, sa nešto restriktivnijim mjerama za ugostiteljske objekte, koje je uputio na usvajanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Novosti za dan 10.01.2022. godine

ISPLAĆENO MILION MARAKA POTICAJA MINISTARSTVA ZA PRIVREDU ZDK

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona uplatilo je sredstva u iznosu od 1.010.416,00 KM korisnicima poticaja na osnovu odluka kantonalne Vlade koje su donesene po javnim pozivima Ministarstva za privredu ZDK-a za 2021. godinu.

Uplaćena su sredstva poticaja za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u 2020. i 2021. godini po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona, subvencioniranje dijela troškova organizacije sajmova i manifestacija, subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture te subvencioniranje investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata.

Ministar za privredu Zlatko Jelić napominje da je ovo ministarstvo u 2021. godini realiziralo osam programa podrške razvoju konkurentnosti privrede, a za mjere direktnih subvencija izdvojeno je 3,1 miliona KM.

Pored toga, omogućena je linija za finansiranje privrede sa BBI bankom od 8,8 miliona KM, a Ministarstvo za privredu je osiguralo 300.000 KM za regresiranje kamate, kao i kreditna linija Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK, tako da je za podršku privredi u 2021. godini osigurano ukupno 13,4 miliona KM.

Najavio je da će uskoro biti isplaćena i sredstva subvencija za jačanje konkurentnosti u iznosu od 1,4 miliona te subvencija za izgradnju proizvodnih objekata u iznosu od 340.000 KM, čime će biti izmirene obaveze po svih osam programa poticaja za 2021. godinu.

 

ZDK PRODUŽIO NA DVIJE GODINE PRIMJENU KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA SLUŽBENIKE ORGANA UPRAVE I SUDSKE VLASTI

Ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Nebojša Nikolić potpisao je u Sarajevu sporazum o produženju primjene Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH u ovom kantonu na period od dvije godine.

Pored Zeničko-dobojskog kantona, kolektivnim ugovorom potpisanim sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, obuhvaćeni su Kanton Sarajevo, Srednjobosanski, Bosansko-podrinjski Goražde, Posavski, Unsko-sanski, Hercegovačko-neretvanski, Tuzlanski kanton i Federacija BiH.

Ugovorom je obezbijeđeno učešće sindikata u pripremi i izradi propisa koji reguliraju oblast radno-pravnih odnosa službenika organa državne službe. Također je reguliran status uposlenika u javnoj upravi koji se odnosi na radne odnose, odmore i odsustva, zaštitu zdravlja  sigurnost na radu, plaće i naknade.

Propisano je i učešće reprezentativnog sindikata kod utvrđivanja platne osnovice i boda prije donošenja budžeta, kao i visina toplog obroka i regresa. Najniža plata u organima državne službe utvrđena je u visini do 70 posto prosječne plate u FBiH.

Ministar Nikolić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora kojim je propisan niz prava za zaposlene u organima državne službe, a koji se godinama primjenju u ovom kantonu.

Također je izrazio zadovoljstvo kvalitetom socijalnog dijaloga sa sindikatima, koji se vodi u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća, ali i generalnim odnosima sindikata i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

 

Noovsti na dan 06.01.2022. godine 

MINISTAR ISAK: SPREMNI SMO GRADITI KRUŽNI TOK I REKONSTRUIRATI SAOBRAĆAJNICU U LUKOVOM POLJU

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a Arnel Isak, zajedno sa svojim saradnicima, danas je u svom kabinetu održao radni sastanak sa predstavnicima Gradske uprave Zenica. Sastanku su, u ime Gradske uprave Zenica prisustvovali Sabira Helvida, pomoćnica gradonačelnika za urbanizam i Armin Kurtagić, a tema sastanka bila je izgradnja kružnog toka i rekonstrukcija glavne saobraćajnice u naselju Lukovo Polje.

Kako je još ranije tokom prošle godine ministar Isak najavio, ovo naselje bi trebalo uskoro dobiti moderniziranu saobraćajnicu i novi kružni tok, čime bi građanima ovog dijela Zenice bili riješeni dugogodišnji problemi. Cjelokupni radovi u ovom naselju vrijedit će 1,4 miliona KM, a danas je razgovarano o prve dvije faze projekta koje vrijede 610.000 KM. Kroz te dvije faze bio bi izgrađen kružni tok u Lukovom Polju, te uređena postojeća saobraćajnica, uz izgradnju potpune popratne putne infrastrukture u vidu pješačke staze, rasvjete i autobuskih stajališta. Nakon toga, plan ministarstva je da u potpunosti preuzme održavanje ove saobraćajnice, kroz prekategorizaciju ceste.

-Ovo je ozbiljan zahvat za koji smo opredijelili sredstva još i ranije i sada su operativna i spremna za ulaganje čim obavimo sve zakonske procedure. Nakon što uspijemo postići dogovore sa Gradskom upravom Zenica, te potpišemo protokol o saradnji, ministarstvo će raspisati tender i krenut ćemo u izgradnju. Želja nam je da svim projektima rasteretimo gradske ceste u Zenici i da olakšamo kretanje u saobraćaju, a ovaj projekt će itekako pomoći u tom pravcu. I to je samo početak radova koje planiramo u ovom dijelu Zenice, kako bismo maksimalno olakšali i privrednim subjektima i građanima i gostima Zenice - rekao je ministar Isak.

Također, bila je ovo prilika da se razgovara i o drugim projektima na području grada Zenica, prilikom čega je ministar Isak istaknuo opredijeljenost ministarstva da nastavi raditi na velikim projektima, kojim se teži olakšati život građana Zenice. Tako je istaknuta opredijeljenost da se radi na izgradnji potrebnih mostova, saniranju i rješavanju problema na saobraćajnicama u nadležnosti ministarstva, ali i na nastavku izgradnje GGM-a. Zbog takvog odnosa, ali i dosadašnjeg rada, ministar Isak je dobio i pohvale predstavnika Gradske uprave Zenica, koji su mu čestitali na uspješnom radu, poželivši dobru saradnju i u budućnosti.

 

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI PRAVOSLAVNI BOŽIĆ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku pravoslavnim vjernicima za Božić sa željom da najradosniji hrišćanski praznik proslave sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.

-Neka svima radost Božića donese mnogo zdravlja, mira, radosti i razumijevanja, neka da dodatnu snagu da što prije prevladamo sve izazove i neka bude podstrek da zajedno gradimo pravednije društvo u kojem ćemo živjeti u slozi i blagostanju – navodi se u čestitki.

Pozvali su vjernike da vode računa o protivepidemijskim mjerama kako bi sačuvali svoje i zdravlje najbližih.

 

Novosti na dan 05.01.2022. godine

ODGOVOR MINISTARSTVA ZA PRIVREDU/GOSPODARSTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA NA SAOPĆENJE NAŠE STRANKE

Dana 03.01.2022. godine na web-stranici „Naše stranke“ objavljen je članak pod nazivom „Sanja Renić: Bosanski Rio Tinto-Eastern Miningu koncesiona naknada sa 10.000,00 KM po hektaru spuštena na 150,00 KM“.

Shodno navodima u članku ovim putem Vlada Zeničko-dobojskog kantona gospođi Sanji Renić, kao i javnosti saopćava sljedeće:  

Prateći dešavanja o investicijama Vlada Kantona je tražila Informaciju o koncesionim naknadama na području Kantona. 

Ministarstrvo za privredu je izradilo predmetnu Informaciju koju je Vlada Zeničko-dobojskog kantona Zaključkom, broj: 02-18-15931/19 od 25.10.2019. godine, primila na znanje. 

Ova informacija je sadržavala, između ostalog, i primjere iznosa jednokratne i kontinuirane koncesione naknade u Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i drugim kantonima, kao i u zemljama okruženja (Republika Hrvatska, Republika Srbija).

Slijedom navedenog Vlada je donijela Zaključak, broj: 02-18-15930/19 od 25.10.2019. godine, na osnovu čega je imenovana Interresorna radna grupa, čiji je zadatak bio da detaljnije razmotri visinu koncesionih naknada (jednokratne i kontinuirane) koje su propisane Odlukom o utvrđivanju minimalne naknade za koncesije („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 6/13, 16/18), te da nakon razmatranja i analiziranja iste, predloži odgovarajuće izmjene predmetne Odluke.

Obzirom na visinu koncesionih naknada u ostalim kantonima, kao i zemljama okruženja Inrerresorna radna grupa je razmatrala izmjenu predmetne Odluke na način da se smanji visina jednokratne koncesione naknade koju koncesionar plati jednokratno po površini koncesionog polja prilikom potpisivanja koncesionog ugovora, ali istovremeno poveća visinu kontinuirane koncesione naknade koju koncesionar plaća shodno potpisanom koncesionom ugovoru.

Bitno je napomenuti da se predmetna izmjena odluke primjenjuje na sve zahtjeve za dodjelu koncesije nakon njenog stupanja na snagu. 

Obzirom da potpisivanje koncesionog ugovora prvo zahtjeva geološko istraživanje tla, na ovaj način koncesionar se lakše opredjeli za investiranje,  jer uz manju koncesionu naknadu izvrši geološka  istraživanja što daje jasnu sliku o mogućnostima eksploatacije, odnosno, ekonomskoj isplativosti projekta. Međutim, i javnost, odnosno, lokalna  zajednica dobija geološke podatke o tlu koje može upotrijebiti u slučaju novih projekata (izgradnje puteva, zgrada, mostova) i na taj način se ogleda njihov ogroman značaj kako za kanton, tako i za Federaciju. 

Svi ovi podaci se pohranjuju u Federalnom zavodu za geologiju.

Takođe, izmjenama Odluke došlo bi i do znatnog povećanja iznosa kontinuirane koncesione naknade, jer se na taj način povećava cijena korištenja javnog dobra, imajući u vidu da se koncesioni ugovor potpisuje na duži vremenski period. 

Pošto je napravljen prijedlog teksta Odluke, a prije slanja materijala na usvajanje Vladi Kantona, Ministarstvo za privredu je, poštujući propisanu proceduru, uputilo Zahtjeve za Mišljenja o predloženom tekstu Odluke Savezu gradova i općina u FBiH, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije te Konkurencijskom vijeću BiH. 

Ministarstvo je zaprimilo pozitivna mišljenja  od svih nabrojanih, odnosno njihov stav da se slažu sa predloženim izmjenama, odnosno, smanjenje visine jednokratne, a povećanju kontinuirane koncesione naknade, te je Vlada Kantona i usvojila Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju minimalnih naknada za koncesije.

O ovome najbolje govori činjenica da je u  toku posljednje dvije godine povećan broj zahtjeva za dodjelu koncesija za istraživanje i eksplotaciju mineralnih sirovina.

U periodu od 2013. godine do donošenja odluke bilo je samo dva zahtjeva za dodjelu koncesije, a samo u 2021. godini podnešeno je čak 6 samoinicijativnih zahtjeva za dodjelu koncesije na području Zeničko-dobojskog kantona. 

Koncesiona naknada se dijeli u korist budžeta Zeničko-dobojskog kantona i jedinica lokalne samouprave u odnosu 30% : 70%.

Ministarstvo za privredu  sredstva naplate koncesionih naknada (30%) usmjerava jedinicama lokalne samouprave za osnivanje, izgradnju i unaprjeđenje poslovnih zona na području Zeničko-dobojskog kantona.

Ministarstvo za privredu/gospodarstvo Zeničko-dobojskog kantona

VLADA ISPLATILA 1,46 MILIONA MARKA POTICAJA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA U ZDK

Ministarstvo finansija izvršilo je uplatu preostalih sredstava za sve poljoprivredne proizvođače kojima je Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila sredstva poticaja Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za 2021. godinu.

Isplaćena su sredstva u ukupnom iznosu od 1.467.298,00 KM, i to za nabavku plastenika i poljoprivredne mehanizacije 121.845,00 KM, preostali dio sredstava za farme muznih grla 560.400,00 KM, plasteničku proizvodnju 644.917,00 KM, uzgoj koka nesilica 66.320,00 KM, kao i za sve preostale poljoprivredne proizvodnje koje su odobrene u prošloj godini.

Prema riječima resornog ministra Mirsada Hadžića, poljoprivrednicima je do sada isplaćeno ukupno 1.974.000,00 KM, a ubrzo će biti isplaćeno i preostalih oko 1,5 miliona maraka poticaja za 2021. godinu.

 

Last modified on Petak, 28 Siječanj 2022 12:26
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4125

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 36580

Ovaj Mjesec 203235

Ukupno 13770387

Currently are 100 guests and no members online