Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec veljaču 2022.

03 Velj 2022
1779 times

 Novosti za dan 28.02.2022. godine

MINISTAR ISAK PRUŽIO PODRŠKU BORBI ZA ZAŠTIĆENA PODRUČJA PRIRODE U ZDK-U, USKORO FORMIRANJE RADNOG TIMA

Na osnovu sastanka koji je u uredu premijera ZDK-a Mirnesa Bašića održan 24. februara, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a Arnel Isak održao je ovog ponedjeljka sastanak sa predstavnicima Koalicije za zaštitu prirode ZDK-a.

U skladu sa težnjom Koalicije, na novom sastanku dogovoreno je formiranje radnog tima čiji će glavni zadatak biti priprema plana aktivnosti za uspostavljanje novih zaštićenih područja prirode u ZDK-u tokom 2022. godine, čime se nastavlja aktivna borba za zaštitu najvrijednijih resursa u cijelom kantonu.

Ministar Isak pružio je punu podršku osnivanju ovakvog tijela, te istaknuo kako će ministarstvo na čijem je čelu tim ojačati sa nekoliko članova iz redova ministarstva, kako bi najdirektnije učestvovali u borbi za zaštićena područja prirode.

-Imate moju punu podršku u borbi za zaštićena područja prirode u našem kantonu, jer to je velika šansa za razvoj naših najvećih potencijala. Mi u ZDK-u, trenutno, nemamo mnogo izletišta na kojim građani mogu uživati, a s radom ove grupe sve ćemo gradove i općine u kantonu primorati da krenu ulagati u zaštićena područja prirode. To je odlična prilika za razvoj turizma, ali i brojnih drugih potencijala našeg kantona. Volio bih kada bismo u ovoj godini pripremili glavne materijale, koje bismo uputili pred Vladu i Skupštinu ZDK-a, čime bi borba da zaštićena područja zažive počela i u institucijama kantona - kazao je ministar Isak na sastanku.

Članovi Koalicije, koju čine Sportsko i naučno istraživački klub Atom Zavidovići, Planinarsko društvo Vis Žepče, UG Eko forum Zenica, Udruženje Eko Tvrtkovac Zenica, UG Fojničani Maglaj i Udruga Eko turist Vareš istaknuli su zadovoljstvo ovakvim razvojem situacije.
Dodali su kako je to bitka za opće dobro, u kojoj svi moraju dati svoj doprinos, te pozdravili činjenicu da je ministar Isak prvi koji je prepoznao važnost ove borbe i postao prvi ministar, od mnogih u ranijem periodu, koji je podržao razvoj ovog projekta.

Uz dogovor o formiranju radne grupe, date su i neke smjernice na osnovu kojih bi grupa trebala funkcionirati, među kojima su rad na saradnji sa lokalnim zajednicama u pogledu definiranja njihovih interesa za zaštićena područja, te priprema dokumenata potrebnih za proglašavanje zaštićenih područja prirode. Inicijalni prijedlog Koalicije jeste da se u ZDK-u formira pet novih zaštićenih područja, i to:  Područje prirode Babina-Trvtkovac u Zenici, Matinski vis u općini Žepče, Mokra Megara u općini Maglaj, Zvijezda u općini Vareš i Orlja u općini Olovo.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica WWF-a (Svjetskog fonda za prirodu), koji je također pružio podršku ovom projektu, a učesnici su istaknuli i zainteresiranost stranih abasada u BiH za ovaj projekt, što dovoljno govori o važnosti projekta za najširu zajednicu.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

 

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI DAN NEZAVISNOSTI: PODIGNIMO VISOKO ZASTAVE I BUDIMO PONOSNI NA DOMOVINU BOSNU I HERCEGOVINU

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić u čestitki povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, navode da ovaj datum spaja sve građanke i građane Bosne i Hercegovine koji su se 29. februara i 1. marta 1992. godine jasno opredijelili za suverenu i nezavisnu zemlju, državu ravnopravnih građana i svih naroda koji u njoj žive.

-Nezavisnost naše domovine plaćena je životima i zdravljem mnogih patriota koji su ustali u odbranu od brutalne agresije. Stoga, na praznik nezavisnosti odajemo posebnu počast najvećim sinovima naše domovine, koja je opstala u inat njenim neprijateljima. Obaveza svih nas je da domovinu čuvamo i dajemo doprinos njenoj izgradnji - navode u čestitki.

Poručuju da je budućnost Bosne i Hercegovine integracija u savremenu Evropu, a ulazak u Evropsku uniju i NATO bit će najbolja potvrda da smo u tome uspjeli. Euroatlantske integracije će, poručuju, građanima donijeti bolji život i perspektivu, a našoj domovini veću bezbjednost i stabilniju budućnost.

Naglašavaju da je Bosna i Hercegovina kontinuirano na udaru destruktivnih snaga koje teže novim podjelama i njenoj razgradnji, ali da moramo sačuvati mir i stabilnost, koristeći sva pravna i diplomatska sredstva.

-Moramo nastaviti raditi na jačanju države i njenih institucija, jačati ekonomiju, otvarati nova radna mjesta i osvajati nova tržišta, a prije tri decenije smo pokazali da su patriote Bosne i Hercegovine spremne stati u odbranu domovine i civilizacijskih vrijednosti. Zato, podignimo visoko zastave i budimo ponosni što imamo domovinu Bosnu i Hercegovinu. Sretan Dan nezavisnosti - kaže se u čestitki.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 24.02.2022. godine

VLADA ZDK USVOJILA PROGRAM UTROŠKA SREDSTAVA VODNIH NAKNADA U IZNOSU OD 10.670.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava vodnih naknada Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 10.670.000,00 KM.

Od toga, 4.779.009,80 KM je namijenjeno za nezavršene ugovorene projekte iz prošle godine, a 5.890.990,20 KM za vodne projekte koji će se realizirati u 2022. godini.

- Nakon usvajanja ovog programa raspisat ćemo javni poziv na koji će jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine, moći dostaviti prijedloge projekata, nakon čega ćemo raspodijeliti sredstva predviđena za ovu godinu - rekao je Mirsad Hadžić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Hadžić je naglasio da su programom utvrđeni jasni kriteriji za raspodjelu sredstava opredijeljenih za razvoj lokalne vodne infrastrukture, bazirani na broju stanovnika i visini sredstava u budžetima jedinica lokalne samouprave.

Tako je za grad Zenica opredijeljeno 1.237.145,00KM, grad Visoko 479.176,00, Tešanj 514.025,00, Zavidoviće 431.258,00 KM, Kakanj 405.121,00KM, Žepče 383.341,70 KM, Maglaj 300.574,00 KM, Brezu 191.670,00 KM, Olovo 165.533,00KM, Vareš 148.109,00 KM, Usoru 121.972,00 KM i Doboj Jug 91.479,00 KM.

Ministar Hadžić je pozvao lokalne zajednice da pripreme vodne projekte s kojima će aplicirati za odobravanje sredstava vodnih naknada.

-Ovim potvrđujemo da smo usmjereni na ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica, bez obzira na njihovu veličinu. Implementacija projekata vodnih naknada će podstaći razvoj privrede, budući da radove izvode domaće

građevinske firme. U smislu cirkulacije novca, veoma je bitno da zadržimo investicioni ciklus koji je bitan i za punjenje budžeta i razvoj lokalnih zajednica - rekao je Hadžić.

Press služba ZDK

 

PREDSTAVNICI MZ LOKVINE I STRANJANI NA SASTANKU KOD MINISTRA ISAKA: ZA KRUŽNI TOK U ČAJDRAŠU OPREDIJELJENO 300.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK-a Arnel Isak ugostio je u svom kabinetu predstavnike Mjesnih zajednica Lokvine i Stranjani, sa kojima je razgovarao o projektima koji su planirani u ovim mjesnim zajednicama tokom 2022. godine.

Ovom prigodom ministar Isak prezentovao je predstavnicima građana nekoliko projekata, među kojima su izgradnja kružnog toka u Čajdrašu, na regionalnoj cesti R413a u vrijednosti od 300.000 KM, te rekonstrukcija dionice ceste u Stranjanima u vrijednosti od 150.000 KM.

-Uz ove projekte koje planiramo provesti ove godine, obuhvatili smo sve što se tiče regionalne ceste na ovom putnom pravcu. Već smo opredijelili sredstva i za nove projekte koje tu planiramo, te se nadamo vrlo skoro raspisivanju tendera i radovima na terenu. To će biti još jedan uspješan projekt kojim ćemo građanimo olakšati sva ona opterećenja koja su imali u saobraćaju i zaista je zadovoljstvo kada možemo da ispunimo tu svoju veliku zadaću - kazao je ministar Isak na ovom sastanku.

Predstavnici mjesnih zajednica istaknuli su i neke svoje prijedloge, koji se odnose na stanje na terenu, te su dobili čvrsta uvjerenja ministra Isaka da će svi ti prijedlozi biti ispunjeni, u skladu sa svim zakonskim normama.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

 

Novosti za dan 23.02.2022. godine

USKORO POČINJE IZGRADNJA PJEŠAČKE STAZE U PILJUŽIĆIMA, MINISTAR ISAK POTPISAO UGOVOR VRIJEDAN 130.393,20 KM

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u ZDK-u Arnel Isak, sa predstavnikom preduzeća „Hajdić“ d.o.o. Maglaj, potpisao je danas ugovor o izgradnju pješačke staze u naselju Piljužići, na području općine Tešanj.

Riječ je o ugovoru vrijednom 130.393,20 KM, zahvaljujući kojem će biti izgrađena pješačka staza uz regionalnu cestu R474 na dionici Tešanj – Jelah.

Rok za izvođenje radova je 60 dana od dana uvođenja u posao, pa bi tako građani vrlo skoro trebali dobiti novu pješačku stazu dužine oko 1.000 metara.

-Zadovoljstvo je kad jedan projekt dovedemo do ove faze gdje potpisujemo ugovor sa izvođačem radova i dolazimo na korak do izvođenja radova. Čim prije bude moguće, s obzirom na zakonske odredbe, uvest ćemo izvođača u radove i iskreno se nadam da će građani u Piljužićima čim je prije moguće dobiti novu pješačku stazu. Sigurnost građana, posebno djece, na svakom metru Zeničko-dobojskog kantona je naša najvažnija misija i ovakvi projekti sigurno doprinose poboljšanju sigurnosti u saobraćaju - kazao je ministar Isak komentirajući potpisivanje ovog ugovora.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

 

MINISTAR ISAK SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA MZ TETOVO I BANLOZI: INVESTIRAT ĆEMO 200.000 KM U NASTAVAK REKONSTRUKCIJE CESTE U OVIM NASELJIMA

U skladu sa pozitivnim praksama koje provodi od početka svog mandata, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u ZDK-u Arnel Isak održao je u svom kabinetu sastanak sa predstavnicima mjesnih zajednica Tetovo i Banlozi.

Ovom prilikom predstavnici mjesnih zajednica istaknuli su kako već 15 godina dobijaju samo laži i obećanja za pojedine projekte, za koje nisu dobili ništa, te su pohvalili rad ministra Isaka, zahvalivši mu se na do sada urađenim projektima.

S druge strane, ministar Isak kazao je kako ovakve sastanke organizira upravo kako bi najdirektnije saslušao potrebe svih građana, te kako bi se sistematski moglo pristupiti rješavanju problema.

-Žalosno je da u 21. vijeku slušamo priče građana koji nemaju vodu ili koji imaju neke druge probleme, ali to nažalost nije u nadležnosti ovog ministarstva. Ipak, mi za sve ono što je u našoj nadležnosti kontaktiramo predstavnike mjesnih zajednica i s njima najdirektnije razgovaramo o stanju na terenu. Takav je slučaj i sa MZ Tetovo i MZ Banlozi, za koje smo ove godine opredijelili 200.000 KM. Tim sredstvima planiramo nastavak radova na modernizaciji dionice Tetovo – Banlozi na regionalnoj cesti R445 Nemila-Zenica. Uz prijedloge i zahtjeve predstavnika građana koje smo čuli danas, uvjeren sam da ćemo imati još jedan u nizu kvalitetnih projekata još tokom narednih nekoliko mjeseci i time dodatno olakšati život građanima - zaključio je ministar Isak nakon ovog sastanka.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

 

ISAK: UŽURBANO TEKU PRIPREME ZA RADOVE U LUKOVOM POLJU I NEMILI, NOVAC JE SPREMAN I ŽELIMO ŠTO PRIJE RIJEŠITI PROBLEME GRAĐANA

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak u svom kabinetu primio je delegaciju Gradske uprave Grada Zenica, predvođenu pomoćnicom gradonačelnika za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice. Povod sastanka bili su novi pregovori o velikim projektima, za čije izvođenje su planirana sredstva iz budžeta Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, a čije izvođenje je, tokom 2022. godine, planirano u naseljima Lukovo Polje i Nemila.

Riječ je o projektima rekonstrukcije i rehabilitacije cestovnih pravaca u naselju Lukovo Polje za što je, na prijedlog ministra Isaka, planirano 1,4 miliona KM, te rekonstrukcije podvožnjaka u Nemili uz potpuno rješavanje problema poplava u ovom podvožnjaku.

Ministar Isak je istaknuo dobru saradnju ministarstva i Gradske uprave Zenica, te nadu da će ta dobra saradnja biti najbolje pokazana kroz ova dva projekta, za koja su opredijeljena sredstva veća od milion KM.

-Do sada smo održali nekoliko sastanaka i nastavit ćemo sa tom dobrom praksom, kojom uspijevamo naći rješenja za probleme građanki i građana Zenice. Kroz razgovor o rekonstrukciji podvožnjaka u Nemili i rješavanje problema poplava u ovom podvožnjaku želimo riješiti višegodišnji problem stanovnika naselja Nemilskog sliva, a na današnjem sastanku smo dobili neke osnovne detalje o tome koje probleme je najpotrebnije rješiti i obećanje da ćemo dobiti i dodatne detalje. To je važno jer smo, kao ministarstvo, već opredijelili sredstva, te želimo još koliko ove godine i to na način da riješimo sve probleme do kraja i da građani konačno mogu odahnuti, za razliku od prethodnih godina, kada su im drugi samo obećavali rješenja, a nikada ih nisu donijeli - kazao je ministar Isak povodom ovog sastanka.

Iz Gradske uprave su pohvalili ovakva nastojanja ministra Isaka i pozdravili sva predložena rješenja, istaknuvši kako će će potruditi da, svojim prijedlozima i projektnom dokumentacijom, ubrzaju početak radova.

Također, na sastanku su precizirani i detalji okvirnog sporazuma o izvođenju radova u naselju Lukovo Polje, koji bi ministarstvo i Grad Zenica trebali potpisati u narednom periodu, čime bi bile stvorene sve pretpostavke da radovi i počnu.

-Za projekt u Lukovom Polju, to jeste izgradnju kružnog toka i rekonstrukciju saobraćajnice opredijelili smo 1,4 miliona KM i želimo što prije početi sa izvođenjem radova. Čim budu otklonjene sve prepreke, u vidu tehničke dokumentacije koju je potrebno prikupiti, pristupit ćemo raspisivanju tendera i izboru izvođača radova. Želja nam je da svim projektima rasteretimo gradske ceste u Zenici i da olakšamo kretanje u saobraćaju, a ovaj projekt će itekako pomoći u tom pravcu. I nadamo se da ćemo što prije krenuti u realizaciju ovog projekta - zaključio je ministar Isak.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

 

VLADA ZDK ZA TRI GODINE ISPLATILA 33,8 MILIONA KM IZVRŠNIH PRESUDA PO KOLEKTIVNM UGOVORU

Aktuelna Vlada Zeničko-dobojskog kantona u protekle tri godine izmirila je 33,818 miliona KM obaveza po izvršnim presudama za isplatu razlike plaća i naknada zaposlenima po kolektivnom ugovoru.

Ministar finansija ZDK Josip Lovrić potvrdio je da je ASA banka d.d. Sarajevo nedavno isplatila 1,1 miliona KM obaveza planiranih u budžetu za 2022. godinu, a do kraja godine bit će izmireno dodatnih 12,3 miliona sa pozicije za izvršenje sudskih presuda, shodno Akcionom planu kojeg je Vlada usvojila 31.10.2019. godine, a zeleno svjetlo dao je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Akcionim planom predviđeno je da Vlada ZDK-a naredne 22 godine izmiri obaveze po osnovu izvršnih sudskih presuda, koje su u trenutku donošenja plana iznosile 300 miliona KM.

Lovrić navodi da je 2019. godine isplaćeno 5,9 miliona KM, od čega se na izvršenje presuda odnosilo 1,6 miliona, a ostatak iznosa isplaćen je na osnovu četiri presude Evropskog suda za ljudska prava. Prema Akcionom planu, 2020. i 2021. godine isplaćeno je po 13,4 miliona KM.

-U trenutku donošenja Akcionog plana obaveze ZDK po osnovu izvršnih sudskih presuda iznosile su oko 150 miliona KM glavnice i troškova, dok su zatezne kamate iznosile oko 150 miliona. Do sada smo ukupno izmirili 33 miliona i 818.000 KM, a ako uračunamo i ovaj iznos koji će biti izmiren do kraja godine, ukupno će za četiri godine biti izmireno 46 miliona KM - rekao je Lovrić.

Prve tužbe protiv Vlade ZDK, zaposleni koji primaju plaću iz budžeta - prosvjetari, policija te zaposleni u pravosuđu i javnoj upravi, podnijeli su 2004. godine. Lovrić naglašava da je donošenje Akcionog plana jedan od najvećih uspjeha aktuelne Vlade ZDK-a, jer je na ovaj način kantonalni budžet spašen od kolapsa.

 

Krizni štab ZDK će predložiti donošenje liberalnijih epidemioloških mjera

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da se epidemiološka situacija u ovom kantonu popravlja, a to potvrđuje podatak da su u prethodnih sedam dana potvrđena 654 nova slučaja zaraze virusom korona, što je osjetno poboljšanje u odnosu na oko 2.000 slučajeva prije četiri sedmice.

Jupić je nakon 118. sjednice KŠ-a, koji je razmatrao informaciju o epidemiološkoj situaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), rekao da je osjetno oslabio i pritisak na bolničke kapacitete, a zabilježen je i manji broj smrtnih ishoda. U Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj hospitalizirano je 47 pacijenata, a od posljedica zaraze umrlo je 14 osoba.

S obzirom na povoljniju epidemiološku sliku, najavio je da će KŠ predložiti Vladi Zeničko-dobojskog kantona da donese liberalnije epidemiološke mjere i ukidanje brojnih restrikcija, nakon što Vlada FBIH donese nove relaksirane mjere koje je predložio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Naglasio je da će te mjere omogućiti okupljanje veće broja ljudi u zatvorenim prostorijama, a uz pravilo VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) taj broj bi išao preko 300. Također, znatno veći broj ljudi bi se mogao okupljati na otvorenom prostoru i sportskim takmičenjima. Jupić je najavio da će nošenje zaštitnih maski biti samo preporuka stanovništvu, a maske će biti obavezne samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalnog zbrinjavanja.

-Mjere koje su predložene i koje će, nadam se, vrlo brzo biti usvojene su vrlo liberalne i neće ometati normalno odvijanje života građana i nadam se da je ovo korak ka potpunom ukidanju mjera i normalizaciji života - rekao je Jupić.

Koordinatori za primarnu zdravstvenu zaštitu informisali su Krizni štab sa stanjem u domovima zdravlja i primjeni Kantonalnog plana pripravnosti i borbe protiv virusa korona, s težištem na procesu imunizacije protiv virusa korona.

Zaključeno je da su domovi zdravlja dužni nastaviti vakcinaciju stanovništva, te omogućiti rad vakcinalnih punktova barem jedan dan vikenda i jedan radni dan u popodnevim satima, kako bi vakcinacija bila dostupna građanima koji zbog obaveza ne mogu da se vakcinišu u radno vrijeme.

Prema podacima INZ-a, ukupno je sa jednom ili dvije doze vakcinisano 33,4 posto odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je nemali broj građana sa područja ovog kantona vakcinisan izvan BiH, ukupan broj vakcinisanih iznosi preko 43,4 posto.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK PODRŽAVA FORMIRANJE PET NOVIH ZAŠTIĆENIH PODRUČJA PRIRODE

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak razgovarali su s predstavnicima Koalicije za zaštitu prirode ZDK-a, a tema sastanka bilo je formiranje novih zaštićenih područja na teritoriji ovog kantona i traženje rješenja za održivo upravljanje tim područjima.

Članovi ove neformalne koalicije su šest ekoloških udruženja: Sportsko i naučno istraživački klub "Atom" Zavidovići, Planinarsko društvo "Vis" Žepče, UG "Eko forum" Zenica, Udruženje "Eko Tvrtkovac" Zenica, UG "Fojničani" Maglaj i Udruga "Eko turist" Vareš.

Iako je po biološkoj i pejzažnoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Evrope i iako se obavezala zaštititi najmanje 17% svoje površine do 2020. godine, Bosna i Hercegovina s oko 3% ima najmanji postotak zaštićene teritorije ne samo u Evropi, već i u svjetskim razmjerima. Spomenik prirode Tajan jedino je zaštićeno područje u Zeničko-dobojskom kantonu i prostire se na 1,5 posto površine ovog kantona.

Premjer Bašić i ministar Isak iskazali su želju i podršku inicijativi ovih udruženja da se provede procedura zaštite novih pet područja, i to Područje prirode Babina-Trvtkovac u Zenici, Matinski vis u općini Žepče, Mokra Megara u općini Maglaj, Zvijezda u općini Vareš i Orlja u općini Olovo.

Premijer Bašić je rekao da je o ovoj temi prošle sedmice razgovarao i sa ambasadoricom Švedske u BiH Johannom Stromquist, te da postoji spremnost Vlade da provede potrebne procedure za osnivanje zaštićenih područja, kojima bi upravljala nova Javna ustanova za upravljanje zaštićenih područja prirode ZDK.

U tom smislu, dogovoreno je da se formira tim sastavljen od predstavnika ove koalicije, JP "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" Zavidovići i stručnjaka iz navedene oblasti, koji će pripremiti plan aktivnosti na uspostavljanju novih zaštićenih područja prirode u 2022. godini.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 22.02.2022. godine

AMBASADOR FIELD SE ZAHVALIO VLADI PREMIJERA BAŠIĆA ŠTO PODRŽAVA INVESTICIJU ADRIATIC METALSA U VAREŠU

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field posjetio je sjedište Zeničko-dobojskog kantona gdje je razgovarao s premijerom Mirnesom Bašićem, predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem, ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom te ministrom za finansije Josipom Lovrićem.

Premijer Bašić upoznao je ambasadora Fielda s potencijalima i resursima ovog kantona, fokusirajući se na rad Vlade od početka pandemije virusa korona. Naglasio je da je Vlada uspješno prevazilazila brojne izazove pandemije, što potvrđuje i 100-postotno izvršenje budžeta u 2021. godini te usvajanje budžeta za ovu godinu od 438 miliona KM, koji je najveći do sada.

-Ovo je mlada vlada koja, po meni, radi jako dobro, radi na uštedama u svim oblastima, a finansijski rezultat iz 2021. kaže da smo radili domaćinski. Imamo odličnu saradnju s partnerima u Ekonomsko-socijalnom vijeću, s privrednicima zajedno usaglašavamo programe poticaja, a novim kolektivnim ugovorima smo unaprijedili materijalni položaj zaposlenih na budžetu. Nadam se da će pandemija vrlo brzo prestati i da ćemo se potpuno fokusirati na razvoj - rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da je Vlada početkom ove godine napravila iskorak u borbi protiv korupcije, formirajući poseban Ured za borbu protiv korupcije i pokrenuvši proceduru izrade nove Startegije za borbu protiv korupcije, prije usvajanja ove strategije na državnom nivou, a početkom prošle godine usvojena je i sedmogodišnja Strategija razvoja ZDK-a.

Ambasador Field je rekao da se prioriteti Vlade ZDK-a u dobroj mjeri poklapaju s prioritetima Ambasade Velike Britanije, a to su borba protiv korupcije, bolja radna mjesta, bolje javne usluge te slušanje glasa mladih i traženje najboljih načina da im se pomogne da ostanu u BiH i budu uspješni.

On se zahvalio Vladi ZDK-a za dobru saradnju s kompanijom "Eastern Mining", u vlasništvu "Adriatic Metalsa", koja vrši istraživačko-rudarske radove u Varešu.

-Taj projekat je jedna od najimpresivnijih stvari koje smo vidjeli u BiH, a dio mog posla je da osiguram da oni rade stvari na pravi način, ispunjavaju ekološke i druge standarde, ulažu u zajednicu i otvaraju radna mjesta koja imaju budućnost. Saradnja Vlade ZDK i "Eastern Mininga" ima pozitivan odjek i jedva čekam da se ova investicija realizuje kako je planirano - rekao je ambasador Field.

Premijer Bašić je istakao da je interes Vlade da projekat opstane, a kompanija što prije započne rudarske radove.

Ambasador Field je rekao da projekat šalje pozitivne signale, koje je prepoznao i ugledni "Financial Times".

-Projekat otvara nova radna mjesta, ali je poruka koja se šalje iz Vareša mnogo šira, jer drugi investitori prate razvoj ove investicije - rekao je britanski ambasador.

Premijer Bašić je zamolio ambasadora Fielda da Velika Britanija pomogne Bosni i Hercegovini da se odupre udarima na državu i da ostane prijatelj BiH, jer su integritet i mir u BiH najvažniji prioriteti.

Nakon sastanka u uredu premijera, ambasador Field razgovarao je s ministrom za privredu Zlatkom Jelićem, a jedna od tema sastanka bile su i operacije „Eastern Mininga“.

Jelić je rekao da je ovo ministarstvo učinilo sve da stvori povoljno okruženje za privlačenje investicija i korištenje rudno-mineralnih bogatstava.

Upoznao je britanskog ambasadora s programima poticaja za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u ovom kantonu, za što je resorno ministarstvo samo u 2021. godini izdvojilo 4 miliona KM, kao i aktivnostima u oblasti turizma. Naveo je da je u toku usvajanje Zakona o turizmu ZDK, koji je u fazi javne rasprave, a koji će detaljno urediti ovu oblast i stvoriti pretpostavke za unapređenje turističke ponude ovog kantona.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 21.02.2022. godine

MINISTARSTVO ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU ZDK I ASA BANKA POTPISALI UGOVOR O KREDITNOJ LINIJI ZA INVESTICIJE U POLJOPRIVREDI

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić potpisao je sa predstavnicima "ASA Banke" d.d. Sarajevo Aneks Ugovora o komisionim poslovima po Programu kreditne linije investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije na bazi revolving kredita za pravna lica i obrte koji se bave proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda, u prvom i drugom stepenu prerade.

Iznos kreditne linije je 400.000,00 KM, a krediti se dodjeljuju s minimalnom kamatnom stopom do 2% te grejs periodom od jedne godine za sve proizvođače sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

-Naš cilj da ova aktivnost podigne konkurentnost primarnih poljoprivrednih proizvoda, doprinese i stvori novu dodatnu vrijednost za poljoprivrednu proizvodnju novim upošljavanjem u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji na području našeg kantona - rekao je ministar Hadžić.

O uslovima za dodjelu kredita i pojedinostima kreditne linije zainteresovani subjekti će se uskoro moći informisati putem službene stranice ASA Banke d.d. Sarajevo, a za ostale potrebne informacije zainteresirani subjekti mogu kontaktirati službeni telefon Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu broj 032/460-750.

 

STIPENDIJE ZA SVE: BORAČKE STIPENDIJE ĆE DOBITI SVIH 1.992 STUDENTA IZ ZDK KOJI SU ISPUNILI USLOVE KONKURSA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za boračka pitanja su po treći put osigurale sredstva da svi studenti koji su aplicirali i koji su ispunili uslove Konkursa za dodjelu stipendija studentima-braniocima i članovima njihovih porodica za studijsku 2021./2022.godinu budu korisnici stipendije Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a. Po prvi put na konkurs su mogli aplicirati svi studenti jednog porodičnog domaćinstva redovnog i samofinansirajućeg studija koji su ispunjavali uslove istog i Uredbe.

“Kako smo i obećali pred zastupnicima u Skupštiti ZDK, Vlada će dati sve od sebe da omogući da svi studenti koji ispunjavaju uslove koje je propisala Uredba dobiju stipendiju. Ove godine smo, čak, i omogućili da više članova iz jednog porodičnog domaćinstva može biti korisnik stipendije što do sada nije bio slučaj. Žao mi je što se politika htjela umiješati u ovu oblast i što su studente uvjeravali u suprotno. Ovom današnjom odlukom mi smo pokazali da će i dalje studenti iz reda branilačke populacije biti jedan od prioriteta - naglašava resorni ministar Fahrudin Čolaković

Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica regulisana su, pored ostalih prava branilaca i članova njihovih porodica, i pravo na dodjelu stipendija za redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja na visokoškolskim ustanovama u BiH i van granica BiH, a koji su srednje obrazovanje stekli u školama na području BiH, a Uredbom o stipendiranju redovnog studija branilaca i članova njihovih porodica utvrđeni su uvjeti, način i postupak ostvarivanja prava na dodjelu stipendija studentima - braniocima i članovima njihovih porodica, koji imaju prebivalište na području Zeničko-dobojskog kantona u trajanju od najmanje dvije godine neprekidno do podnošenja zahtjeva, osim povratnika u Republiku Srpsku.

Na konkurs Ministarstva za boračka pitanja koji je objavljen dana 23.11.2021. godine u dnevnoj štampi aplicirala su 2.131 studenta, a uslove za dodjelu stipendije ispunila su 1.992 redovna i samofinansirajuća studenta iz ovog kantona.

Sredstva u iznosu od 2.203.200,00 KM osigurana su u Budžetu Kantona za 2022. godinu, a u osam mjesečnih rata će biti transferisana gradovima i općinama, koji su u obavezi da po spisku odobrenih stipendija sredstva prebace na račune korisnika-studenata.

Odlukom ministra Čolakovića, a u skladu sa članom 25. Uredbe, 468 studenata prve godine studija bit će korisnik stipendije u visini od 800 KM, a 1.524 studenata druge i ostalih godina studija, te prve i druge godine drugog ciklusa po 1.200,00 KM. Broj odobrenih stipendija i raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama u ukupnom iznosu je slijedeća:

-Grad Zenica – 504.400,00 KM za 459 korisnika-studenta;

-Općina Breza – 105.600,00 KM za 95 korisnika-studenta;

-Općina Doboj Jug – 46.000,00 KM za 43 korisnika-studenta;

-Općina Kakanj – 198.000,00 KM za 176 korisnika-studenta;

-Općina Maglaj – 156.400,00 KM za 141 korisnika-studenta;

-Općina Olovo – 89.600,00 KM, za 79 korisnika-studenta;

-Općina Tešanj – 230.400,00 KM za 208 korisnika-studenta;

-Općina Usora – 35.600,00 KM za 32 korisnika-studenta;

-Općina Vareš – 73.600,00 KM za 66 korisnika-studenta;

-Grad Visoko – 278.400,00 KM za 254 korisnika-studenta;

-Općina Zavidovići – 235.200,00 KM za 211 korisnika-studenta;

-Općina Žepče – 250.000,00 KM za 228 korisnika-studenta.

U toku ove sedmice, po dostavljenoj obavijesti i spiskovima od strane Ministarstva za boračka pitanja, nadležne službe za boračko-invalidsku zaštitu grada-općina će napraviti rješenja o dodjeli stipendija koja će se uručiti studentima putem pošte. Osam dana po pravosnažnosti rješenja ministar će donijeti odluke o broju odobrenih stipendija po gradovima/općinama te ih proslijediti Ministarstvu finansija na dalju nadležnost tj. za isplatu prve rate boračke stipendije.

 

ĐAČKI DOM U ZENICI DOBIO NOVI SOLARNI SISTEM ZA PRIPREMU SANITARNE VODE

Đački dom "Nedžad Ibrišimović" u Zenici dobio je novi solarni sistem za pripremu sanitarne vode, zahvaljujući zajedničkom projektu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i "Caritasa" Švicarske. 

Postavljanje solarnih kolektora i dva velika spremnika vode sa opremom koštalo je 30.000 KM, od čega je 25.000 KM putem resornog ministarstva osigurala Vlada ZDK-a.

Ministar Spahija Kozlić rekao je prilikom obilaska instaliranog sistema da je ovo pilot projekat te da resorno ministarstvo planira nova ulaganja u izvore energije naklonjene prijateljski prema okolišu. Zahvaljujući velikim spremnicima, djeca će imati 24 sata toplu vodu za kupanje, a na sistem je spojena i đačka kuhinja.

-Ovdje je postojao stari sistem električnih bojlera iz 1969. godine, koji smo eliminisali i sada djeca mogu koristiti toplu vodu u punom kapacitetu. Instalacijom sistema postižu se uštede električne energije od 70 posto, a investicija bi trebala da se vrati za tri godine - rekao je ministar Kozlić.

Projekt menadžer "Caritasa" Švicarske Fuad Imamović rekao je da je, osim ekološkog aspekta, cilj bio postići uštede, jer se radi o velikom objektu sa oko 100 korisnika. Dodao je da je ovo dobar primjer za druge javne objekte, ali i za građane koji namjeravaju koristiti solarnu energiju.

 

 

PREMIJER BAŠIĆ OBEĆAO PODRŠKU PROJEKTIMA FONDACIJE MUHAREM BERBIĆ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je s delegacijom Fondacije "Muharem Berbić" iz Sarajeva, koju je predvodio izvršni menadžer Adnan Mević.

Muharem Berbić je medicinski radnik iz Kaknja koji je poginuo na početku rata u Bosni i Hercegovini, u augustu 1992. godine. Nakon 23 godine, sin Zijad i nevjesta Selma osnovali su fondaciju koja nosi njegovo ime i u fokusu svoga rada ima mlade koji su socijalno ugroženi dio bh. društva.

U fokusu fondacije je razvoj djece i mladih koji će u budućnosti biti aktivni članovi zajednice i nosioci društvenih promjena. Fondacija stipendira učenike i studente, pomaže im oko zapošljavanja, jačanja njihovih znanja i kompetencija, ali i omogućava zajednička druženja, socijalizaciju i potpunu društvenu inkluziju. Također, veliki akcenat stavlja na unapređenje zdravlja i pružanja direktne pomoći građanima i građankama Bosne i Hercegovine koji pripadaju primarnim ciljnim grupama ove fondacije.

Predstavnici ove fondacije tražili su podršku premijera i Vlade ZDK-a za njihove projekte, a novi važan projekat je inkluzivni restoran u kojem će raditi osobe sa invaliditetom uz asistente. Restoran će biti smješten u prostorima u Kaknju, koje je fondacija dobila na korištenje od Općine i RMU Kakanj.

Premijer Bašić, kao i ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanović, koja je prisustvovala sastanku, dali su punu podršku radu fondacije, kao i svim drugim altruističkim organizacijama koje svojim aktivnostima pomažu vladinom sektoru u brizi o mladima i najugroženijim kategorijama, obećavši da će tražiti načina da finansijski pomognu projekte ove fondacije.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 17.02.2022. godine

AMBASADORICA ŠVEDSKE U BIH POSJETILA VLADU ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, njena ekselencija Johanna Stromquist, boravila je danas u nastupnoj posjeti Vladi Zeničko-dobojskog kantona, gdje je razgovarala s premijerom Mirnesom Bašićem te članovima Vlade, ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom i ministrom finansija Josipom Lovrićem.

Premijer Bašić zahvalio se na posjeti te upoznao ambasadoricu Stromquist sa resursima, potencijalima i stanjem u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i glavnim prioritetima ove vlade, s težištem na aktivnostima u toku pandemije virusa korona. Naglasio je ZDK industrijski kanton sa značajnim potencijalima u svim sferama, a da je prioritet Vlade stvaranje uslova za održivi razvoj i rad privrede u ekološki zdravom okruženju.

U fokusu su dva projekta energetske efikasnosti ukupne vrijednosti 33 miliona KM. Premijer Bašić je naveo da je u toku realizacija 11 miliona KM vrijednog projekta utopljavanja škola i prelaska na ekološki prihvatljiva goriva u školama u ovom kantonu, a Vlada je osigurala 11 miliona eura za modernizaciju i energetsku efikasnost u Kantonalnoj bolnici Zenica. Također, vode se pregovori s njemačkim KfW-om oko realizacije takvog projekta u  još osam škola u ovom kantonu.

Naglasio je da je finansijska situacija u ZDK stabilna te da je budžet prošle godine poslovao sa suficitom, koji je preusmjeren u prioritetne resore, kao što su zdravstvo, privreda, poljoprivreda, boračka i socijalna zaštita, izgradnja puteva i okoliš.

Zahvalio se Kraljevini Švedskoj na pomoći BiH i ZDK-u te izrazio nadu da će sveobuhvatna saradnja dvije države u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena.

Ambasadorica Stromquist, koja je ambasadorsku dužnost preuzela nemalo prije početka pandemije, kazala je da Švedska i BiH imaju čvrste veze od devedesetih godina, te da te odnose dodatno jača i oko 100.000 ljudi iz BiH koji žive u Švedskoj, među kojima su brojni uspješni ljudi, ministri, novinari, biznismeni i sportisti.

Naglasila je da Švedska pažljivo prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i dijeli zabrinutost svih zemalja Evroske unije o daljem razvoju situacije u BiH, te da je ta zemlja dala značajan doprinos na dosadašnjem putu integracije BiH u EU. Švedska je, dodala je, treći najveći bilateralni donatori BiH i prvi donator među zemljama EU.

Navela je da su u fokusu saradnje sa BiH oblasti okoliša, demokratija i ljudska prava, ekonomski razvoj i ekonomska integracija BiH u EU, te saradnja, pomirenje i približavanje nacionalnih zajednica u BiH.

Ambasadorica Stromquist se interesovala i za dva projekta u ZDK-u, izgradnju regionalnog vodovoda Plava te funkcionisanje Centra za okoliš ZDK-a.

Premijer Bašić je upoznao švedsku ambasadoricu da je Vlada ispunila sve obaveze prema projektu Plava voda i da redovno plaća rate kredita. Zahvalio se Vladi Švedske što dijelom učestvuje u finansiranju navedenog projekta, koji se najvećim dijelom finansira iz kredita EBRD-a.

Kada je u pitanju Centar za okoliš koji djeluje pri Instutu "Kemal Kapetanović", ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak naglasio je da Vlada finansira plaće uposlenih i nabavku opreme za ovaj centar, koji raspolaže sa sistemom sedam mjernih stanica i toku je nabavka osme, te da se radi na stvaranju uslova za kadrovsko jačanje ove institucije.

Naglasio je da je zaštita okoliša jedna od ključnih politika ove vlade, koja ima dobru saradnju i podržava projekte ekoloških udruženja, a sa organizacijama civilnog društva radi i na formiranju zaštitićenih područja u ZDK-u.

Premijer Bašić je podvukao da politička kriza zasad ne utiče na budžetsko poslovanje ZDK-a, ali da postoji zabrinutost stanovnika rubnih područja ovog kantona koja graniče sa entitetom Republika Srpska.

Press služba ZDK

 

MINISTAR ISAK ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA MZ LAŠVA: OPREDIJELILI SMO 300.000 KM ZA PROJEKTE KOJIMA ĆEMO OLAKŠATI ŽIVOT

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a Arnel Isak održao je u svom kabinetu sastanak sa predstavnicima Mjesne zajednice Lašva.

Ovo je pozitivna praksa koju ministar Isak provodi od početka svog mandata, gdje sa predstavnicima građana koji imaju najbolje podatke sa terena pokušava pronaći najbolja rješenja za probleme svih građana cijelog kantona.

-U najdirektnijim razgovorima sa predstavnicima mjesnih zajednica imamo najbolju mogućnost da dogovaramo projekte koji su suštinski važni građanima. Upravo zato održali smo i sastanak sa predstavnicima MZ Lašva, za koju smo u ovoj godini planirali izdvojiti 300.000 KM. S njima smo obavili inicijalne razgovore i saslušali njihove prijedloge, te ćemo u narednom periodu dogovoriti koji su to za građane najvažniji projekti, kako bismo ih i mogli realizirati, te riješiti probleme na koje nam građani ukažu - kazao je ministar Isak nakon održanog sastanka.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

KŠCZ USVOJIO PRIJEDLOG KANDIDATA ZA DODJELU PRIZNANJA POVODOM 1. MARTA: ZLATNA ZNAČKA MUHAREMU HUJDURU I ERMINU MUJEZINOVIĆU

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona usvojio je prijedlog kandidata za dodjelu priznanja za 2022. godinu povodom 1. marta, Svjetskog dana civilne zaštite.

Priznanja "Zlatna značka", "Pismena zahvalnica" i "Pismena pohvala" dodjeljuju se na svečanoj sjednici KŠCZ-a pojedincima i kolektivima za naročito uspješan rad, djela i zasluge te doprinos izgradnji sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara, a na prijedlog općina u ovom kantonu te Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ).

"Zlatna značka", najviše priznanje, bit će dodijeljena Muharemu Hujduru iz Tešnja, članu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jelah, za izuzetan doprinos razvoju sistema zaštite i spašavanja od požara i uspostavljanje Vatrogasnog saveza Zeničko-dobojskog kantona, te Erminu Mujezinoviću, policajcu Policijske stanice Crkvice Zenica, koji je 20. marta 2021. godine spasio trogodišnjeg dječaka od utapanja u rijeci Bosni.

Pismenu zahvalnicu KŠCZ-a, na prijedlog općina, dobit će Amir Džinić iz Olova, MZ Bijela Ploča i UG "Fojničani" iz Maglaja te Benis Džinić iz Zavidovića, dok će Pismena pohvala KŠCZ-a biti dodijeljena Interventnoj spasilačkoj službi Zenica, Demiru Šaanoviću i Sanjinu Smriki iz Zenice, Selveru Mahmiću iz Maglaja, Mirzetu Suljagiću iz Breze te Suadu Pandžiću iz Visokog.

Na prijedlog KUCZ-a bit će dodijeljena priznanja za učešće u akciji pronalaska tijela dva turska državljanina, radnika kompanije "Cengiz", koji su se 08. novembra prošle godine utopili u rijeci Bosni nakon pada na gradilištu autoputa 5C. Jedinici za spašavanje na vodi Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta, koja je ustupila tim spasilaca sa sonarom, bit će uručena pismena zahvalnica, dok će Blaženki Mamić iz Općinske službe civilne zaštite Žepče biti uručena pismena pohvala za nesebičan angažman i koordinaciju spasilačkih timova koji su učestvovali u ovoj akciji.

KŠCZ, kojim je predsjedavao Arnel Isak, komandant i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, zajedno s direktorom KUCZ-a Džavidom Aličićem, usvojio je program rada za ovu godinu kojim su definisane aktivnosti na operativnom rukovođenju sistemom spašavanja ljudi i maerijalnih dobara u ovom kantonu, sa kalendarom vježbi KŠCZ i kantonalnih službi spašavanja.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 16.02.2022. godine

OBAVJEŠTENJE ZA VLASNIKE PRIVATNIH ŠUMA U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu - Kantonalna uprava za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona obavještava vlasnike privatnih šuma da će u cilju podrške proljetnom pošumljavanju u 2022. godini za sve zainteresirane biti obezbjeđen besplatan sadni materijal, odgovarajuća projektna dokumentacija, kao i stručna pomoć pri izvođenju radova pošumljavanja.

Zainteresirani vlasnici privatnih šuma za detaljnije informacije mogu se obratiti na adresu Kantonalne uprave za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona ( 032/460-692 ) ili direktno kontaktirati neko od područnih odjeljenja, ovisno od lokacije gdje se privatna šuma ili šumsko zemljište nalazi:

Tešanj - 032/206-844
Maglaj - 032/206-842
Zavidovići - 032/206-843
Žepče - 032/880-759
Zenica - 032/206-849
Kakanj - 032/206-840
Visoko - 032/206-846
Olovo - 032/206-848
Vareš - 032/206-847

Vlasnici privatnih šuma su dužni da uz zahtjev za pošumljavanje svoje parcele dostave i odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazuju vlasništvo nad predmetnom parcelom.

Pošumljavanje privatnih šuma ima veliki značaj ne samo za vlasnike privatnih parcela nego i za cijelo društvo, obzirom na široku lepezu općekorisnih funkcija koje šume obavljaju.


VLADA ZDK PODRŽAVA RAD KANTONALNOG NOGOMETNOG SAVEZA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić primili su danas delegaciju Nogometnog saveza (NS) ZDK-a koju su činili predsjednik Muris Jabandžić, član Izvršnog odbor Emir Zaimović i sekretar Safija Mahmić, a ragovarano je o funkcionisanju i radu NS ZDK.

Jabandžić se zahvalio Vladi ZDK-a na dosadašnjoj podršci krovnoj kući nogometa u ovom kantonu, koja okuplja 32 kluba sa 4.200 igrača registrovanih u sistemu takmičenja, a od čega je 11 klubova koji nastupaju u seniorskim kategorijama.

Najavio je da će težište rukovodstva NS ZDK, koje je imenovano početkom prošle godine, biti na omladinskim selekcijama.

Zatražio je od Vlade i resornog ministarstva da sagledaju mogućnosti da i ove godine budu pokrovitelji takmičenja iz kalendara NS ZDK, među kojima je i KUP regija.

Premijer Bašić je rekao da je podrška sportu i uključivanja mladih jedna od ključnih politika ove vlade, koja je za podršku sportu u ovogodišnjem budžetu planirala 800.000 KM, što je za 50.000 KM više u odnosu na prethodnu godinu, a sredstva se dodjeljuju putem javnog poziva.

Ministar Kozlić je rekao da ovo ministarstvo plaća kotizacije za takmičenje svih sportskih klubova te da je podrška omladinskim pogonima u fokusu Strategije razvoja sporta za period 2020. - 2024. godina.

 

KŠ ZDK: EPIDEMIOLOŠKI PARAMETRI U PADU, ALI JE SITUACIJA I DALJE NEPOVOLJNA

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je i dalje nepovoljna, iako su posljednje dvije sedmice značajno poboljšani svi epidemiološki parametri, zaključio je na današnjoj 117. sjednici Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju je razmatrao KŠ, u prethodnoj sedmici potvrđeno je 1.021 novih slučajeva virusa korona, što je osjetan pad u odnosu na 1.997 novooboljelih prije tri sedmice.

-Znatno manje su popunjeni i kapaciteti Kantonalne bolnice Zenica, gdje trenutno leži 46 oboljelih, kao i Opće bolnice Tešanj, gdje se liječi 16 pacijenata, a smanjen je i broj smrtnih ishoda. Prije dvije sedmice smo imali 45 smrtnih slučajeva, a prethodne sedmice taj broj je manji za 11 - rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić.

Naglasio je da bolji epidemiološki parametri ne smiju biti razlog za opuštanje i nepoštivanje mjera.

KŠ je analizirao rad timova za vakcinaciju, zaključivši da se eventualne poteškoće moraju prevazići kako bi vakcine, kojih ima dovoljno, bile dostupne građanima u svakom trenutku.

Jupić je najavio da će KŠ naredne sedmice predložiti Vladi ZDK-a da produži trenutne epidemiološke mjere, koje su bazirane na mjerama KŠ Federacije BiH, te da se nada da će se uskoro ići u popuštanje ovih mjera.

-Naglo širenje virusa i veliki broj oboljelih po meni je naznaka znatno mirnijeg procesa i nadam se da je ovo svjetlo na kraju tunela - rekao je ministar Jupić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 15.02.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ I MINISTRI RAZGOVARALI S PREDSJEDNIKOM I GLAVNIM IMAMOM MIZ TESLIĆ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je danas u svom uredu s predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Teslić Esadom Alagićem i glavnim imamom Džemailom ef. Hodžićem.

Sastanku su prisustvovali članovi Vlade - ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Razgovarano je o problemima i životu oko 7.000 povratnika Bošnjaka u općini Teslić, kao i funkcionisanju Medžlisa islamske zajednice, koji djeluje u okviru Muftijstva u Zenici.

Rečeno je da su povratnici svakodnevno suočeni s diskriminacijom i egzistencijalnim problemima, nemogućnošću školovanja na maternjem jeziku, ali i bezbjednosnim izazovima, naročito prilikom obilježavanja nacionalnih i vjerskih praznika u entitetu Republika Srpska.

S toga je naglašen značaj jačanja istitucija Islamske zajednice koje su trenutno jedini garant opstanka povratnika Bošnjaka u RS-u, a premijer Bašić i resorni ministri su u tom smislu obećali su da će pomoći da se trajno riješi pitanje prostorija za smještaj MIZ Teslić.

 

Novosti za dan 14.02.2022. godine 

MINISTAR JUPIĆ RAZGOVARAO S DIREKTORIMA OPĆE BOLNICE TEŠANJ I DOMOVA ZDRAVLJA

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva (KŠ) Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić, zajedno s koordinatorima KŠ-a za primarnu zdravstvenu zaštitu posjetio je Opću bolnicu Tešanj gdje je s direktorom ove ustanove dr. Omerom Bedakom te direktorima domova zdravlja u Tešnju, Maglaju, Doboj-Jugu i Usori, koji gravitiraju ovoj bolnici, razgovarao o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, kao i narednim aktivnostima koje će biti preduzimane radi sprječavanja širenja pandemije.

Jupić je rekao da proteklih nekoliko sedmica registriran veliki broj novih slučajeva virusa korona, ali da je dobro da oboljeli uglavnom imaju lakšu kliničku sliku. Naglasio je da je zog toga izmijenjen Kantonalni plan pripravnosti i borbe protiv širenja pandemije koji u fokus stavlja domove zdravlja, jer se lakši slučajevi uglavnom liječe kod kuće.

-Dominiraje lakše kliničke slike tako da smo na sastanku još jednom podvukli značaj domova zdravlja i tražili da ostanu posvećeni liječenju pacijenata i u ovoj trećoj godini pandemije koronavirusa - rekao je Jupić.

Naglasio je da se očekuje jenjavanje ovog talasa pandemije, pa tako i popuštanje epidemioloških mjera, ali ne u mjeri kao u Evropi, jer naša zemlja nema dobru stopu provakcinisanosti, što je veoma važna karika u lancu borbe protiv virusa korona.

-Nismo uspjeli privoliti jedan broj ljudi da se vakcinišu, tako da je procent vakcinacije ne samo u ZDK nego i BiH i šire regije relativno manji, pa  će neke mjere malo duže ostajati na snazi. Mi smo zahvaljujući vrlo predanom radu medicinskih radnika i dobrom saradnjom sa velikim brojem naših građana izbjegli kolaps zdravstvenih ustanova i nadam se da je ovo svjetlo na kraju tunela - zaključio je Jupić.

Direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak rekao je da je u ovoj ustaovi hospitalizirano 16 pacijenata, što nije blizu opterećenosti kakvu je imala u maju prošle godine kada je na liječenju bilo i do 30 oboljelih. Manji pritisak na bolničke kapacitete smanjio je rizik od širenja virusa među ljekarima i osobljem, tako da ova bolnica od prošle sedmice ponovo izvodi i hladni operativni program.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 11.02.2022. godine

VLADA ZDK USVOILA NOVI PLAN PRIPRAVNOSTI I ODGOVORA NA PANDEMIJU VIRUSA KORONA KOJI POVEĆAVA MOGUĆNOSTI LIJEČENJA U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK-a (KŠ), usvojila je novi Kantonalni plan pripravnosti i odgovora na pojavu novog korona virusa COVID-19.

Kako je pojasnio dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ) i član KŠ-a, korekcija dosadašnjeg plana izvršena je kako bi se pojačala sposobnost zdravstenog sistema da odgovori na potrebe novog talasa pandemije u kojem dominira soj virusa Omikron, a koji karakteriše enormno povećanje broja oboljelih, ali značajno manji broj hospitaliziranih i teških slučajeva.

-Zdravstveni sistem u ZDK i do sada je dobro odgovorio na pandemiju, a novi Krizni plan povećava mogućnost da vanbolnički zdravstveni sistem, odnosno primarna zdravstvena zaštita, koja dominantno u ovom talasu liječi oboljele od korona virusa, ima adekvatan odgovor - rekao je dr. Huseinagić.

Naveo je da je planom definisana procedura na koji način će se pratiti i dokumentovati aktivno praćenje svih pozitivnih slučajeva, kako bi se blagovremeno uputili u bolnicu svi oni koji zahtijevaju bolnički tretman.

-S druge strane, definisan je odnos između vanbolničkih i bolničkih ustanova kako bismo što manje opteretili bolničke doktore u smislu trijaže i dijagnostike, odnosno da bi svi pacijenti koji zahtijevaju bolnički tretman, ukoliko se ne radi o hitnim slučajevima, bili adekvatno pripremljeni i uradila sva potrebna dijagnostika, kako bi se u bolnici što lakše mogla donijeti odluka šta dalje sa tim bolesnicima - kazao je dr. Huseinagić.

Upoređujući trenutnu epidemiološku situaciju sa stanjem krajem 2020. i početkom 2021. godine, Huseinagić je podsjetio da je u to vrijeme stopa hospitalizacije iznosila 17 posto od ukupnog broja oboljelih, a trenutno iznosi 3,5 posto, što omogućuje bolničkim ustanovama da se nose sa novim talasom pandemije.

-Uvijek će biti teških stanja i radi se o dominantno o starijim osobama i osobama sa hroničnim bolestima, tako da je za očekivati da bilo koja virusna infekcija, a pogotovo virusa SARS-CoV-2, zdravstveno a neke i životno ugrozi, ali ono što je nama bitno je da smo sada ojačali sistem da može odgovoriti i pratiti sve te pacijente - zaključio je dr. Huseinagić.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK USVOJILA IZVJEŠTAJ O UTROŠKU SREDSTAVA MINISTARSTVA ZA BORAČKA PITANJA U 2021. GODINI

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o utrošku sredstava za 2021. godinu sa budžetske pozicije Ministarstva za boračka pitanja, namijenjenih za potrebe branilaca i članova njihovih porodica. U 2021. godini Ministarstvo za boračka pitanja bilježi procentualno izvršenje Budžeta od 98,29% u odnosu na sredstva predviđena Programom utroška sredstava od 14.550.000,00 KM, što je ujedno i najveći iznos raspoloživih sredstava na budžetskoj stavci Ministarstva od njegovog formiranja, te po toj osnovi Ministarstvo bilježi izuzetno uspješnu godinu.

Najveći dio sredstava bio je opredijeljen za isplatu kantonalne egzistencijalne naknade za nezaposlene demobilizirane borce do 57 godina starosti, za što je utrošeno oko 7.000.000,00 KM.

U svrhu stipendiranja 2.039 studenata-branilaca i članova njihovih porodica koji su ostvarili pravo na stipendiju po raspisanom konkursu za studijsku 2020./2021. godinu, Ministarstvo je dodijelilo sredstva u iznosu 2.286.800,00 KM.

Također, veći dio sredstava u iznosu 1.194.000,00 KM utrošen je u cilju ispunjenja zahtjeva 3.306 korisnika za naknade troškova liječenja i nabavke lijekova.

Za poticaje po programima zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u 2021. godini Ministarstvo je dodijelilo 951.000,00 KM, čime je podržalo otvaranje nove 61 firme, te finansijski potpomoglo 222 postojeće firme koje su prethodnih godina ostvarivale poticaje putem Ministarstva, a u cilju pomoći za vrijeme krize izazvane pandemijom Covid-19. U sklopu ovog transfera dodijeljeni su poticaji i za 13 firmi koje su zaposlile pripadnike branilačke populacije u protekloj godini, te je uspješno realizovan projekt zapošljavanja djece šehida i poginulih branilaca u suradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje ZDK.

U 2021. godini potpomognuto je stambeno zbrinjavanje 171 pripadnika branilačke populacije, odobrena su sredstva za 552 korisnika u svrhu naknada troškova dženaza/sahrana, upućeno je 335 korisnika na medicinsku rehabilitaciju u banjsko-klimatska lječilišta, finansirana je nabavka udžbenika za 1.250 učenika osnovnih i srednjih škola, te je odobreno 67 zahtjeva za vanrednu novčanu pomoć.

Ministarstvo je ove, kao i prethodnih godina, predviđenim iznosom budžetskih sredstava podržalo rad kantonalnih branilačkih udruženja i sportskih invalidskih klubova i saveza, finansiralo izgradnju novih i restauraciju postojećih spomen obilježja, te sufinansiralo obilježavanje značajnih datuma, a u cilju očuvanja digniteta odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ministarstvo i u narednoj godini planira uspješno realizovati sve zadatke i ciljeve, te proširiti programske aktivnosti u cilju poboljšanja zdravstvenog i socio-ekonomskog statusa branilačke populacije.

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK

 

 

Novosti za dan 09.02.2022. godine

MINISTAR HADŽIĆ I DIREKTOR ALIČIĆ RAZGOVARALI O PROVEDBI KANTONALNOG OPERATIVNOG PLANA ODBRANE OD POPLAVA

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić razgovarao je danas sa direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK Džavidom Aličićem o ažuriranju, intenziviranju i daljoj primjeni Kantonalnog operativnog plana odbrane od poplava.

Sastanku su prisustvovali sekretar ovog ministarstva Samra Članjak, pomoćnik ministra za poljoprivredu i veterinarstvo Ermin Tabak i viši stručni saradnik za vode Senada Malićbegović.

Dogovoreno je da se održi sastanak sa načelnicima svih općina Zeničko-dobojskog kantona, a u cilju dogovora oko preventivnih radnji, implementacije i prilagođavanja Kantonalnog operativnog plana odbrane od poplava situaciji na terenu te njegove dalje primjene.

 

KRIZNI ŠTAB ZDK: BROJ OBOLJELIH U PADU, NEOPHODNO ZAŠTITI STARIJE OSOBE

Epidemiološka situacija na području Zeničko-dobojskog kantona je još uvijek nepovoljna, ali broj oboljelih postepeno opada - zaključio je na današnjoj sjednici Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), od 31. januara do 6. februara registrovano je 1.297 novih slučajeva virusa korona, što je znatno manje od 1.623 sedam dana ranije, odnosno 1.937 prije dvije sedmice.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić rekao je da pad broja novootkrivenih aktivnih slučajeva ukazuje na to da će ubrzo doći do poboljšanja ostalih epidemioloških parametara, posebno opterećenosti bolničkih kapaciteta i broja umrlih, koji u prethodnih sedam dana iznosi 44, ali da je do tada neophodno zaštiti starije osobe i osobe sa komorbiditetima.

-Veliki broj oboljelih ima lakšu kliničku sliku, ali moramo zaštiti naše najugroženije i najstarije kategorije i osobe sa komorbiditetima koje prednjače kod smrtnih ishoda. Preko 90 posto preminulih su osobe starije od 65 godina sa komorbiditetima - rekao je dr. Jupić, dodajući da je među umrlima i mnogo veći broj nevakcinisanih ili nepotpuno vakcinisanih osoba.

U Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj hospitalizirano je 110 osoba, a s obzirom na pad broja oboljelih očekuje se da će u narednom periodu opasti i pritisak na bolničke kapacitete, kao i broj smrtnih ishoda.

-Da bi se to ostvarilo bitno je da se vratimo na početak pandemije, zaštitimo rizične grupe i poštujemo epidemiološke mjere, vodimo računa o ličnoj higijeni, nosimo maske i izbegavamo masovna okupljanja te se vakcinišemo, jer samo uz podršku i odgovornost građana možemo izaći iz ove teške situacije - rekao je dr. Jupić.

Krizni štab je predložio Vladi ZDK-a da produži primjenu epidemioloških mjera, bez uvođenja novih mjera, ali da se putem nadležnih institucija insistira na dosljednoj primjeni i kontroli provođenja mjera.

 

Novosti za dan 08.02.2022. godine

TURSKA VOJNA MISIJA I MINISTARSTVO OBRAZOVANJA, NAUKE, KULTURE I SPORTA ZDK FINANSIRALI REKONSTRUKCIJU SALE U OŠ MEŠA SELIMOVIĆ U ZENICI

Komandant Turske vojne misije u BiH brigadir Baris Konak i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić prejecanjem svečane vrpce ozvaničili su završetak radova na rekonstrukciji fiskulturne sale OŠ "Meša Selimović" u Zenici.

Rekonstrukciju vrijednu 90.000 KM finansirali su Turska vojna misija i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, koje je za ovaj projekat osiguralo 20.000 KM, kao i potrebna sredstva za rekonstrukciju prostorija za sportske rekvizite i zamjenu unutrašnje stolarije u učionicama.

Ministar Kozlić je najavio da će resorno ministarstvo finansirati i nabavku novog semafora za fiskulturnu salu. On je zahvalio Turskoj vojnoj misiji što snažno podržava projekte u oblasti obrazovanja, a samo u protekle dvije godine finansirala je obnove škola vrijedne oko 450.000 KM.

-Prošle godine smo uz podršku Turske vojne misije završili rekonstrukciju PŠ 'Srhinje' u Visokom te Srednje muzičke škole u Zenici, a u toku je rekonstrukcija fiskulturne sale Tehničke škole u Zenici. Hvala Turskoj vojnoj misiji i narodu Turske što pomažu da našim učenicima osiguramo adekvatne uslove za školovanje - rekao je ministar Kozlić.

Pored toga, Turska vojna misija je finansirala opremanje multimedijalnog kabineta u OŠ „Mak Dizdar“ te informatičkog kabineta u OŠ „Aleksa Šantić“ u Zenici, kao i zamjenu kompletnog mobilijara u Drugoj gimnaziji Zenica.

 

VLADA ZDK I KFW ZAJEDNO REKONSTRUIŠU OSAM OSNOVNIH ŠKOLA

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić održao je sastanak s ekspertima njemačkog KfW-a i predstavnicima Federalnog ministarstva za prostorno uređenje oko početka realizacije projekta rekonstrukcije novih osam školskih objekata u ovom kantonu.

Projektom temeljite rekonstrukcije koja podrazumijeva utopljavanje, zamjenu energenta i unutrašnju rekonstrukciju bit će obuhvaćene tri škole u Zenici - OŠ "Alija Nametak", OŠ "Edhem Mulabdić" i OŠ "Hamza Humo", četiri škole u Zavidovićima - PŠ "Poljice", PŠ "Brezik", PŠ Ribnica" i Prva osnovna škola te PŠ "Termoelektrana" u Kaknju.

Na sastanku je najavljeno da će u roku od dva mjeseca biti urađene procjene vrijednosti radova, nakon čega će ovo ministarstvo i Vlada obezbijediti kreditna sredstva za realizaciju projekta.

-Aranžman sa KfW-om je veoma povoljan, jer podrazumijeva 50 posto grant sredstava, dok je ostalih 50 posto beskamatni zajam koji se vraća od ušteda u energiji. Akcenat je na izbacivanju goriva koja zagađuju životnu sredinu, a najveći broj objekata će preći na zagrijavanje toplotnim pumpama, a tamo gdje to nije moguće ići ćemo na pelet - rekao je nakon sastanka ministar Kozlić.

Naglasio je da istovremeno traje realizacija velikog projekta energetske efikasnosti, koji se finansira iz kredita Svjetske banke od 11 miliona KM, a u završnoj fazi je rekonstrukcija prvih 20 školskih objekata.

U toku su procjene vrijednosti radova na preostalih 10 školskih objekata, a planirano je da javni poziv bude objavljen sredinom marta, kako bi radovi na ovih 10 objekata mogli početi prije ljeta.

U okviru projekta sa Svjetskom bankom radi se na prelasku škola na ekološki prihvatljiva goriva, utopljavanju objekata, zamjeni vanjske stolarije i krovova te rasvjetnih tijela.

Press služba ZDK

Novosti za dan 07.02.2022. godine

MINISTAR JELIĆ RAZGOVARAO SA GRUPOM MLADIH PODUZETNICA IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić primio je u svom uredu neformalnu grupu poduzetnica, vlasnica malih biznisa registrovanih na području ovog kantona, koje posluju u oblasti kreativne industrije.

U grupi poduzetnica bile su Lejla Selimović (Wood Surgery), Sanita Kurbegović-Huskanović (Bubamara-pletena majstorica), Ena Begičević-Čeliković (Studio Elosso), Džana Muharemović-Hamedović (Kloko), Amela Hasanbegović (Torbejarabi) i Lamija Beganović-Uzunović (HAGI).

Razgovarano je o aktuelnim problemima i izazovima sa kojima se susreću žene poduzetnice, kao i iznalaženju načina pružanja veće podrške ženskom poduzetništvu od strane organa i institucija ZDK-a.

Ministar Jelić je istakao da Ministarstvo privrede nastoji biti podrška svim sektorima privrede, a naročito mladim poduzetnicima i obrtnicima, a što se vidi iz realizovanih programa i dodjeljenih sredstava podrške privredi kontinuirano u proteklom periodu.

Naglasio je da će ovo ministarstvo u saradnji sa Vladom ZDK-a, u granicama svojih nadležnosti i mogućnosti, učiniti maksimum da i u 2022. godini budu partneri poduzetnicima u cilju intenziviranja investicija, povećanja zapošljavanja i razvoja.

 

Novosti za dan 04.02.2022. godine

VLADA ZDK USVOJILA UREDBU O FORMIRANJU UREDA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Uredbu o formiranju Ureda za borbu protiv korupcije, kao potpuno nezavisnog organa koji će se baviti prevencijom i borbom protiv korupcije.

Premijer Mirnes Bašić podsjetio je da se aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije vode od 2015. godine, u mandatu prethodne Vlade formiran je Tim za borbu i prevenciju protiv korupcije, a 2018. godine, prema uputama međunarodnih partnera, organiziran je zaseban Sektor za borbu protiv korupcije pri Ministarstvu za pravosuđe i upravu. Naglašava da je formiranje Ureda novi značajan iskorak u sistemskoj borbi protiv korupcije u ovom kantonu, koja je jedna od ključnih politika ove vlade.

-Nakon usvajanja Uredbe o formiranju Ureda za borbu protiv korupcije, predstoje aktivnosti na organizaciji samog ureda, donošenje sistematizacije i popunjavanje radnih mjesta. Smatramo da ćemo sa ovm aktivnošću zaokružiti cjelokupne aktivnosti na stvaranju sistemskog rješenja na borbi protiv korupcije - rekao je premijer Bašić, naglasivši da su u Budžetu ZDK za 2022. godinu predviđena sredstva za finansiranje rada Ureda.

Premijer će imenovati vršioca dužnosti sekretara Ureda koji Vladi treba predložiti sistematizaciju radnih mjesta, a popunjavanje Ureda izvršit će se preko Agencije za državnu službu FBiH. Predviđeno je da Tim za borbu i prevenciju korupcije nastavi djelovati sve dok se stvore uslovi da Ured za borbu protiv korupcije počne djelovati potpuno samostalno.

Ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić naglasio je da je opredjeljenje Vlade da radi na sistemskim mjerama za prevenciju i borbu protiv korupcije te jačanju svijesti i uključivanju svih aktera u društvu u borbu protiv korupcije. ZDK je, dodaje, među pionirima u FBiH u borbi protiv korupcije, zahvaljujući aktivnostima Tima i međunarodnih partnera, prije svega OSCE-a koji maksimalno stoji uz ovaj projekat.

-Mi u svakom organu kantonalnog nivoa imamo povjerenike kojima je posao da rade na prevenciji korupcije. Sigurno je da su ovo počeci, ali sistemski koji će u narednom periodu kroz ovakav vid organiziranja dati bolje rezutate - rekao je Nikolić.

Press služba ZDK

 

Vlada usvojila Program utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša: U 2022. godini 4,55 miliona KM za projekte zaštite okoline u ZDK-u

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnela Isaka, usvojila je Program utroška sredstava Fonda za zaštitu okoline u 2022. godini. Prema ovom programu, tokom 2022. godine kroz različite vidove podrške, u projekte zaštite okoline u ovom kantonu bit će investirano 4.550.000,00 KM.

Prema Odluci o načinu raspodjele sredstava Fonda za zaštitu okoline ("Službene novine ZDK", broj:18/12, 1/15) tačno 70 posto ovih sredstava, u iznosu od 3.290.000,00 KM usmjereno je u budžete gradova i općina u ovom kantonu, dok će preostalih 30 posto sredstava, u iznosu od 1.260.000,00 KM biti stavljeno na raspolaganje resornom ministarstvu za finansiranje različitih vrsta projekata i programa zaštite okoline u ZDK-u.

Tačnije, budžetom utvrđena sredstva Ministarstva za prostorno uređenje bit će utrošena za realizaciju sljedećih projekata:
•    Pomoć općinama/gradovima/komunalnim preduzećima ZDK-a u postupku zbrinjavanja komunalnog otpada (izgradnja novih sadržaja, rekonstrukcija postojeće infrastrukture, nabavka opreme i sl.) - 460.000,00 KM
•    Pomoć općinama/gradovima/komunalnim preduzećima ZDK-a u postupcima održavanja i sanacije postojećih općinskih odlagališta, finansiranju transportnih troškova za najudaljenije općine/gradove u odnosu na regionalnu deponiju, čišćenje obala rijeka, čišćenje i sanacije divljih deponija i sl. - 150.000,00 KM
•    Podrška podizanju svijesti o okolini kroz partnerski odnosi i saradnju sa nevladinim organizacijama, udruženjima građana, sportskim klubovima i javnim ustanovama uz podržavanje projekata kojima se propagira zaštita okoliša i podizanje svijesti građana o potrebi okolišno održivog ponašanja - 150.000,00 KM
•    Finansijska podrška uređenju objekta "Eko kuća" na Ponijerima - 150.000,00 KM
•    Finansijska podrška izgradnji solarne fotonaponske elektrane na Regionalnoj deponiji Mošćanica - 150.000,00 KM
•    Finansijska podrška izgradnji objekta za instaliranje opreme za tretman infektivnog otpada u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica - 150.000,00 KM
•    Izdavanje časopisa o zaštiti čovjekove okoline "ZE-DO EKO" - 12.000,00 KM
•    Projekt "Napiši priču, uradi sliku" za učenike osnovnih i srednjih škola iz ZDK - 6.000,00 KM

„Kao i prethodnih godina jedan od najvažnijih i najvećih ciljeva ministarstva na čijem čelu se nalazim jesu projekti zaštite okoline u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu. Moramo biti svjesni da naša budućnost i budućnost naše djece zavise od naših aktivnosti danas, stoga je i moj veliki zadatak i obaveza da podržimo sve projekte koji se bave ovom problematikom. Ove godine na raspolaganju imamo više od 4,55 miliona KM i cijeli taj iznos će biti investiran u različite projekte širom kantona, čiji je cilj zaštita okoline, promoviranje okolišno održivog ponašanja, podizanje svijesti građana, razvijanje infrastrukture za zaštitu okoline i zbrinjavanje otpada, čišćenje naših prirodnih bogatstava, a ove godine finansirat ćemo i izgradnju solarne fotonaponske elektrane na Regionalnoj deponiji Mošćanica“, istaknuo je ministar Isak povodom usvajanja ovog programa.

U narednom periodu aktivnosti Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline bit će usmjerene na raspodjelu ovih sredstava, prema planiranim projektima, a uskoro bi trebali biti raspisani i javni pozivi za dodjelu sredstava institucijama, javnim ustanovama i organizacijama u ZDK čiji projekti ponude najbolja rješenja u oblasti zaštite okoline.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

 

 

Novosti za dan 03.02.2022. godine

KRIZNI ŠTAB PREPORUČIO DA SE UČENICI VRATE U ŠKOLSKE KLUPE, KANTONALNA BOLNICA BILJEŽI POVEĆAN BROJ POZITIVNIH PACIJENATA I OSOBLJA

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić obavijestio je osnovne i srednje škole u ovom kantonu da nastava u drugom polugodištu u školama koje rade po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku počinje u ponedjeljak, 7. februara.

Početak drugog polugodišta odgađan je dvije sedmice na prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva, ali je KŠ-a na jučerašnjoj sjednici preporučio da se učenici vrate u školske klupe.

-Drago mi je da se stiču epidemiološki uslovi da nastava može krenuti u punom kapacitetu u učionicama. Želim puno uspjeha našoj djeci i nastavnom osoblju, neka čuvaju zdravlje i pridržavaju se epidemioloških mjera i na taj način da završimo ovu školsku godinu - rekao je ministar Kozlić.

U instrukciji dostavljenoj školama naglasio je da je jednu sedmicu nastave potrebno nadoknaditi tokom samog polugodišta, a drugu eventualno produženjem nastave u mjesecu junu.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić rekao je da je preporuka data u trenutku kada je broj novooboljelih od korona virusa još uvijek veliki, ali je epidemiološka situacija ipak nešto bolja jer dominira soj virusa Omikron, koji ima značajno lakšu kliničku sliku. U proteklih sedam dana potvrđeno je 1.616 novih slučajeva, što je osjetno smanjenje u odnosu na 1.973 prethodne sedmice ili 1.890 dvije sedmice ranije.

-Došlo je do najavljenog zaravnjivanja krivulje. Po nekim procjenama, u narednom periodu bismo, poštujući epidemiološke mjere i vakcinišući se, vrlo brzo mogli doći u jednu znatno mirniju situaciju, a veliki broj oboljelih je na neki način i pokazatelj brzog kraja ove pandemije - rekao je Jupić.

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) posljednje dvije sedmice bilježi stalno povećanje broja pacijenata, a samo u jednom danu ove sedmice primljena su 24 pacijenta, što, po riječima direktora prof.dr. Rasima Skomorca, govori o ozbiljnosti situacije. Tokom jučerašnjeg dana na hospitalizaciji su bila 94 pacijenta, od čega 12 na intenzivnoj njezi, a zabilježeno je osam smrtnih ishoda.

Pored povećanja broja pacijenta, dodatni problem predstavlja i veliki broj oboljelih ljekara i osoblja, zbog čega je ova ustanova već reducirala hladni operativni program i prijeme na internistički odjel. Naglasio je da se Operativni tim KBZ-a priprema za još teži scenarij, ako dođe do novog povećanja priliva pacijena.

-Pripremamo se za najgore i ovo sad nije najgore s obzirom na broj oboljelih u zemlji i okruženju i siguran sam da možemo očekivati veće brojke oboljelih - rekao je dr. Skomorac.

Opća bolnica Tešanj bilježi povećan broj zaraženih, ali nije zabilježen značajniji prisitisak na kapacitete kovid odjela koji ima 60 kreveta.

-Pacijenti nemaju tešku kliničku sliku, tako da nismo imali značajnih problema u odnosu na prethodni period, za razliku od mjeseca maja prošle godine kada nam je soj virusa Delta uzrokovao mnogo poteškoća. Danas imamo između 20 i 30 pacijenata, a u maju je bilo popunjeno svih 60 kreveta - rekao je direktor ove bolnice dr. Omer Bedak.

Prema informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, koju je razmatrao Krizni štab, tokom prethodne sedmice urađeno je ukupno 2.887 testiranja, a zaključno sa 30. januarom u ovom kantonu je aktivno 3.553 slučajeva virusa korona. Broj smrtnih ishoda na području ZDK je 1.514.

Ukupno je sa jednom ili dvije doze vakcinisano 32,2% odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je značajan broj građana vakcinisan izvan BiH, procjenjuje se da je s jednom ili dvije doze vakcinisano preko 42,2% odraslog stanovništva ovog kantona.

 

SAOPĆENJE SA 42. SJEDNICE SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Danas, 03.02.2022. godine održana je 42. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je razmatrano šest tačaka dnevnog reda. 

U okviru prve tačke Skupština je prihvatila Nacrt Zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona koji je uputila u javnu raspravu u sve općine i gradove Zeničko-dobojskog kantona, sa rokom za provođenje javne rasprave od 60 dana.

Skupština je danas, u okviru procedure za donošenje federalnih zakona, Zaključkom utvrdila svoje mišljenje povodom dostavljenog Nacrt Zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine. Utvrđeno mišljenje je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim zaključkom, kao i mišljenje skupštinske Komisije za rad, socijalnu politiku izbjeglice i zdravstvo. Utvrđeno mišljenje Skupštine će zajedno sa svim pomenutim aktima, kao i sa svim primjedbama, prijedlozima i sugestijama zastupnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona iznesenih tokom vođenja rasprave o Nacrtu Zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine u vidu izvoda iz transkripta sa 42. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, biti zajedno sa ovim Zaključkom, dostavljeno Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na dalji postupak radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

U okviru treće tačke u skraćenom postupku donesen je Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Zeničko-dobojskog kantona. Ove izmjene je potrebno učiniti nakon usvajanja Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu čime će biti omogućena potpuna primjena Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, prema kojem je Uprava policije dobila status kantonalne uprave u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova i ima status budžetskog korisnika unutar budžetskog razdjela Ministarstva u prethodno usvojenom Budžetu za 2022. godinu.

Iz resora Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona danas su razmatrane i dvije informacije i tom prilikom Skupština je Zaključcima prihvatila Informaciju o stanju privrede na području Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu sa posebnim osvrtom na stanje poduzetništva, a potom i Informaciju o realizaciji poticajnih mjera Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu.                                                                                                                

U konačnici, Skupština je prihvatila Inicijativu Zakonodavno-pravne komisije Skupštine sa 19. sjednice održane 01.06.2020. godine za izmjenu člana 25. Zakona o visokom obrazovanju da se pojednostavi i ubrza procedura otvaranja novih studijskih programa, na način da će se pitanje pojednostavljenja i ubrzanja procedure otvaranja novih studijskih programa razmatrati u okviru izrade i donošenja novog Zakona o visokom obrazovanju, koji uskoro treba biti dostavljen u redovnu skupštinsku proceduru.

 

Last modified on Ponedjeljak, 28 Veljača 2022 14:10
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3301

Jučer 10419

Ovaj Tjedan 48025

Ovaj Mjesec 138434

Ukupno 13922878

Currently are 559 guests and no members online