Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec srpanj 2022. godine

04 Srp 2022
678 times

Novosti za dan 29.07.2022. godine

SKUPŠTINA ZDK USVOJILA REBALANS BUDŽETA, OD 1. SEPTEMBRA PORODILJSKE NAKNADE 1.000 KM

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Vladin Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći za 36,4 miliona KM. Rebalansirani Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu iznosi 476 miliona KM i najveći je od formiranja ovog kantona.

Premijer Mirnes Bašić izrazio je zadovoljstvo što je Skupština usvojila rebalans budžeta, koji je predložen na osnovu projekcija Federalnog ministarstva finansija, naglasivši da će cjelokupan iznos viška prihoda od 36,4 miliona KM biti vraćen građanima kroz razne programe utrošaka.

Najveći dio sredstava, ukupno 11 miliona KM, usmjeren je za isplatu porodiljskih naknada u iznosu od 1.000 KM za sve porodilje, zaposlene i nezaposlene, počevši od 1. septembra ove godine.

-Imamo spreman zakon o porodiljskim nakadama koji je trebao danas biti na dnevnom redu ove sjednice, međutim prema mišljenju Ministarstva finansija moramo prije toga imati opredijeljena sredstva za ovu namjenu, što smo učinili rebalansom, tako da na narednu sjednicu Skupštine idemo sa novim zakonom i isplata ovih porodiljskih naknada će biti zakonska obaveza i u narednom periodu - rekao je Bašić.

Naglasio je Vlada ZDK-a namjeravala uvesti ove porodiljske naknade od 1. aprila, kada je trebala početi primjena izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji bi ovom kantonu donio dodatna sredstva dovoljna za ovu namjenu, ali da je primjena tog zakona prolongirana, tako da su sredstva za uvećane porodiljske naknade osigurana ovim rebalansom.

Naglasio je da su preostala sredstva rebalansom usmjerena u socijalnu i boračku zaštitu, poljoprivredu, privredu, školsku infrastrukturu, zdravstvo i sve ostale resore.

-Nadam se da smo ovim budžetom, koji je najveći u historiji od osnivanja kantona, na jedan način, kroz svoje programe utrošaka i kroz svoje ciljeve, zaokružili ovaj mandat na jedan kvalitetan način - rekao je premijer Bašić.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da će sredstva u iznosu od 11 miliona KM pokriti isplatu porodiljske naknade od 1. septembra, te da će na nivou godine za ovu namjenu biti potrebno izdvojiti 33 miliona KM, što je, kako je rekao, ogroman iznos.

-Proračun Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglicu povećan je za 45 posto, iznosio je 30 miliona, a sada iznosi 44 miliona i to su sredstva koja vraćamo građanima - rekao je Lovrić.

Dodao je da se trenutno vode pregovari sa sindikatima obrazovanja o povećanju plaće, za što su rebalansom osigurana sredstva, te da je sa svim sindikatima postignut dogovor da se od 1. septembra naknada za topli obrok poveća sa 8,00 na 10,5 KM.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 28.07.2022. godine

ISPLAĆENA PETA RATA BORAČKIH STIPENDIJA ZA 1.987 STUDENATA IZ ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala je sredstva i nadležnim gradskim i općinskim službama doznačila sredstva za isplatu četvrte rate  stipendija za 1.987 studenata-branilaca i članova njihovih porodica redovnog i samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja za studijsku 2021/2022. godinu u iznosu od 274.700,00 KM.

Po lokalnim zajednicama, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 459 (63.050,00 KM), Visokom 254 (34.800,00 KM), Žepču 226 (30.950,00 KM), Zavidovićima 210 (29.250,00 KM), Tešnju 207 (28.650,00 KM), Kaknju 176 (24.750,00 KM), Maglaju 141 (19.550,00 KM), Brezi 95 (13.200,00 KM), Olovu 79 (11.200,00 KM), Varešu 65 (9.100,00 KM), Doboj Jugu 43 (5.750,00 KM) i Usori 32 (4.450,00 KM).

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković naglašava da je u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu opredijeljeno 2,2 miliona KM za stipendiranje studenata - branilaca i članova njihovih porodica, kao i niz dodatnih prava za boračku populaciju.

Pozvao je pripadnike boračke populacije da se prijave na danas objavljeni Konkurs za dodjelu novčane pomoći u svrhu stambenog zbrinjavanja branilaca i članova njihovih porodica, a sve informacije o konkursu mogu se dobiti u nadležnim službama branilačko-invalidske zaštite gradova i općina ili na web stranici Zeničko-dobojskog kantona - zdk.ba.

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK

 

Novosti za dan 26.07.2022. godine

VLADA ZDK UTVRDILA REBALANS BUDŽETA, OSIGURANA SREDSTVA ZA PORODILJNE NAKNADE OD 1.000 KM, NOVA ULAGANJA U PUTEVE, PRIVREDU, POLJOPRIVREDU TE BORAČKO-SOCIJALNU ZAŠTITU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći za 36,4 miliona KM. Rebalansirani Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu iznosi 464 miliona KM.

-Došlo je do povećanja prihoda i taj novac rebalansom budžeta vraćamo našim građanima putem resornih ministarstava - rekao je vršilac dužnosti premijera i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Naglasio je da su rebalansom osigurana sredstva u iznosu od 11 miliona KM za povećanje porodiljnih naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje na 1.000 KM, dodatna sredstva za putnu infrastrukturu od 3 miliona, zdravstvo 2 miliona, poslovne zone i poticaje u poljoprivredi po dodatnih milion maraka, egzistencijalne naknade za demobilisane borce milion KM, a osigurana su sredstva za povećanje primanja zaposlenih u sektoru obrazovanja za oko 10 posto, kao i povećanje toplog obroka za sve budžetske korisnike u ovom kantonu.

-Uskoro ćemo zaključiti nove kolektivne ugovore za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja te korigirati kolektivni ugovor za visoko obrazovanje, a od 1. septembra predviđeno je povećanje toplog obroka svim budžetskim korisnicima sa 8,00 na 10,5 KM - rekao je Kozlić.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da je na porast prihoda utjecala inflacija, ali i rast cijena izazvan ratom u Ukrajini. Naglasio je da je povećanje prihoda predviđeno i projekcijama Federalnog ministarstva finansija iz mjeseca maja.

-Indirektni porezi su porasli za 21 milion KM, porez na dobit za 11,5 miliona, a porez na dohodak oko 2,5 miliona. Slijedom toga došli smo u položaj da uvedemo nove korisnike u postojeća prava, a one koji su u pravu da im ta prava povećamo - rekao je ministar Lovrić.

Dodao je da je rebalansom budžeta kreditno zaduženje smanjeno sa 26 na 13 miliona KM.

Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu te Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, upućeni u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku, a razmatrat će se na sjednici koja je zakazana za petak, 29. juli.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 25.07.2022. godine

VLADA ZDK ODOBRILA SREDSTVA ZA NAKNADU ŠTETE VLASNICIMA EUTANAZIRANIH ŽIVOTINJA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila je odluku o odobravanju sredstava za naknadu štete za eutanazirane životinje u iznosu od 10.425,00 KM.

Kako je obrazloženo, po naredbama kantonalnih veterinarskih inspektora izvršena je eutanazija i neškodljivo uklanjanje ukupno 15 koza i 24 jaradi oboljelih od zarazne bolesti Q-groznica te uništavanje 104 pčelinja društva oboljela od bolesti Amerika gnjiloća pčelinjeg legla.

Sredstva su odobrena jednom farmeru iz Zenice, vlasniku eutanaziranih koza i jaradi, te sedam vlasnika oboljelih pčelinjih društava sa područja Zenice, Žepča i Tešnja.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK: DANA SAGLASNOST NA PROSTORNI PLAN OPĆINE VAREŠ, USVOJEN PROGRAM ULAGANJA U LOKALNE PUTEVE VRIJEDAN 1,8 MILIONA KM, ZA PROJEKTE ZAŠTITE OKOLIŠA ODOBRENO 610.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je mišljenje Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline te utvrdila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Prostorni plan općine Vareš u periodu od 2018. do 2038. godine, koja će biti upućena u skupštinsku proceduru.

Resorni ministar Arnel Isak naglašava da je ovo ministarstvo reagiralo u rekordnom roku kako bi se stvorili uslovi da se Prostorni plan što prije nađe, prvo na dnevnom redu Vlade, a ubrzo i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, imajući u vidu interes Općine Vareš, kao i brojnih investitora, među kojima su "Easter Mining" i arapski investitor koji planira izgradnju resorta na površini od 400 duluma.

-Razvoj je primarni interes i lokalne zajednice i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Prostorni plan će biti upućen u Skupštinu i očekujem da će poslanici dati zeleno svjetlo - rekao je ministar Isak.

Vlada je usvojila i Program utroška budžetskih sredstava za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture za 2022. godinu, vrijedan 1,8 miliona KM.

Programom su obuhvaćeni Grad Zavidovići te općine Kakanj, Tešanj, Usora, Maglaj i Vareš, a predviđena je rekonstrukcija i sanacija ukupno 22 lokalna putna pravca.

Također, Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju sredstava po Javnom pozivu za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2022. godinu za LOT 1 i LOT 2, u ukupnom iznosu od 610.000 KM.

LOT 1 podrazumijeva sufinansiranje/finansiranje projekata koji se odnose na pružanje pomoći općinama/gradovima/komunalnim preduzećima u realizaciji projekata koji se odnose na aktivnosti kojima se doprinosi uspostavi određene infrastrukture za prikupljanje i zbrinjavanje komunalnog otpada pri deponijama i općinskim odlagalištima - izgradnja pretovarnih stanica i drugih sadržaja namijenjenih selektiranju, recikliranju komunalnog otpada i odlaganju na uređenu regionalnu deponiju, rekonstrukciji infrastrukture, nabavci opreme i drugih sadržaja. Odobreno je ukupno 16 projekata u vrijednosti 460.000 KM.

LOT 2 namijenjen je općinama/gradovima/komunalnim preduzećima u postupcima održavanja i sanacije postojećih općinskih odlagališta, finansiranju transportnih troškova za najudaljenije općine u odnosu na regionalnu deponiju, čišćenje obala rijeka, čišćenja i sanacije divljih deponija i drugih aktivnosti. Programom je obuhvaćeno 11 projekata ukupne vrijednosti 150.000 KM.

-Sve općine i gradovi koji su aplicirali ostvarili su određen iznos sredstava. Sredstva nešto manja u odnosu na prethodnu godinu, s tim da je ranije izvršena uplata sredstava prema 'Eko kući Ponijeri' u Kaknju u iznosu od 150.000 KM, a isti iznos je izdvojen i za nabavku solarnih panela za Regionalnu deponiju 'Mošćanica' u Zenici - rekao je ministar Isak.

Najavio je da će uskoro biti realiziran i LOT 3 namijenjen nevladinom sektoru u iznosu od 150.000 KM.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 22.07.2022. godine

DELEGACIJA VLADE ZDK POLOŽILA CVIJEĆE NA MEZAR AHMETA HADŽIPAŠIĆA

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i šef Ureda premijera Dževad Fejzić, u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona, položili su danas cvijeće i odali počast na mezaru bivšeg federalnog premijera i univerzitetskog profesora Ahmeta Hadžipašića.

Ahmet Hadžipašić preminuo je 23. jula 2008. godine u 56. godini života. Premijer FBiH bio je u periodu od 2003. do 2007. godine, koje je obilježio intenzivan rad na integrisanju tržišta i ekonomskim reformama u BiH.

Bio je prorektor Univerziteta u Zenici, spoljni saradnik Univerziteta u Sarajevu i Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Tokom naučne karijere objavio je više od 60 naučno-istraživačkih i stručnih radova i dvije stručne knjige. Radio u firmama "Željezara Zenica", "Agrokomerc" Velika Kladuša, "Tehnoprojekt" Zenica, "RMK Inžinjering" Zenica i "Metalno" Zenica.

Svojevremeno je bio studentski prvak bivše Jugoslavije u džudu, a tokom života i istaknuti sportski radnik koji je pomagao brojne sportske kolektive.

Iza rahmetli Hadžipašića ostali su supruga Branka i tri kćerke.

Cvijeće na mezar Ahmeta Hadžipašića, u ime Vlade Federacije BiH, položio je i šef kabineta federalnog ministra za boračka pitanja Salko Beba.

Press služba ZDK

 

RJEŠENJEM MINISTARSTVA ZA PROSTORNO UREĐENJE, PROMET I KOMUNIKACIJE I ZAŠTITU OKOLINE ZDK STEČENI PREDUSLOVI ZA POČETAK GASIFIKACIJE NA TERITORIJI GRADA ZENICA

Nakon odluke o utvrđivanju javnog interesa Grada Zenica br. 01-45-13948/22 od 23.06.2022. godine, JP "Zenicagas" d.o.o. Zenica obratio se ovom ministarstvu za izmjenu rješenja o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju složene građevine za gasifikaciju grada Zenica na području katastarskih općina: Zenica III, Ričice, Crkvice, Zenica I, Zenica II, Podbrježje, Gradišće, Banlozi, Raspotočje, Janjići, Perin Han i Klopče, grad Zenica.

Prethodno je resorno ministarstvo izdalo potrebnu urbanističku saglasnost broj 12-19-3972/21 po zahtjevu JP "Zenicagas" d.o.o. Zenica.

Pored toga što su stečeni preduslovi za početak rješavanja gasifikacije na teritoriji grada Zenica, ovo predstavlja korak bliže ka uspostavljanju jedinstvenog gasovodnog sistema BiH, odnosno, ovim rješenjem predviđena je distributivna gasna mreža koja će omogućiti gasifikaciju do svih ključnih privrednih, javnih i privatnih subjekata na području grada.

-Ovo je svakako jedna pozitivna pokretačka priča koju treba podržati u skladu sa nadležnostima i zaduženjima. Ovo ministarstvo na čelu s mnom je pokazalo da ne postoji politika kada je riječ o interesima građana i onoga što je najbolje za svakog od nas koji živimo u ovom gradu - izjavio je resorni ministar Arnel Isak.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

 

 

Novosti za dan 21.07.2022. godine

VLADA ZDK ODOBRILA 824.204,00 KM ZA PROJEKTE RAZVOJA TURISTIČKE INFRASTRUKTURE I SUPRASTRUKTURE TE PODRŠKU ŽENSKOM PODUZETNIŠTVU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, donijela je dvije odluke o dodjeli subvencija ovog ministarstva iz Programa subvencija za razvoj privrede za 2022. godinu - Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava po Javnom pozivu namijenjenom subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture te Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava po Javnom pozivu namijenjenom podršci razvoja ženskog poduzetništva.

Kako je rekao ministar za privredu Zlatko Jelić, odluka o subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture "teška" je 501.954,00 KM, a subvenciju je dobilo 29 subjekata, među kojima je 9 općina i gradova, četiri udruženja i 16 privrednih subjekata.

-Općine su mogle aplicirati sa jednim projektom, a maksimalan iznos je 30.000,00 KM. Maksimalan iznos za udruženja je 10.000,00 KM, dok je za gospodarske subjekte, njih 16, maksimalan iznos sredstava bio 20.000,00 KM. Gospodarskim subjektima su odobrena sredstva za poboljšanje turističke usluge i opremanje ugostiteljskih objekata opremom i inventarom - rekao je ministar Jelić.

Kada se radi o podršci razvoja ženskog poduzetništva, naveo je da je odlukom izdvojeno 322.250,00 KM, a sredstva za refundaciju doprinosa do najviše 8 mjeseci za vlasnicu i jednu radnicu, odnosno dvije radnice, u maksimalnom iznosu do 4.000,00 KM, dobila su 122 privredna subjekta.

Press služba ZDK

 

1.263 STUDENTA IZ ZDK JEDNOKRATNO ĆE DOBITI STIPENDIJU U IZNOSU OD 750 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, donijela je odluku po kojoj će 1.263 studenta prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem u ovom kantonu dobiti stipendiju za akademsku 2021/2022. godinu u iznosu od 750 KM.

Resorni ministar Spahija Kozlić rekao je da je za ovu namjenu izdvojeno jedan milion KM te da je iznos stipendije najveći do sada. Prošle godine stipendija je iznosila 485 KM.

-Konkursna procedura je završena i obradili smo sve zahtjeve. Ponosan sam što su svi studenti dobili stipendije. Osim toga, studentima deficitarnih zanimanja će biti isplaćena i novčana nagrada u visini stipendije, tako da stipendija za ove studente iznosi 1.500 KM - rekao je ministar Kozlić.

Od 1.263 studenata kojima je odobrena stipendija, 57 studira deficitarna zanimanja utvrđena od strane Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona. Radi se o zanimanjima koja su deficitarna na tržištu rada iz domena tehničkih nauka, inženjerstva, medicine...

Ministar Kozlić je dodao da će stipendije biti isplaćene putem nadležnih službi gradova i općina, odmah nakon završetka formalno-pravnih procedura, te da je donesena odluka da se isplata izvrši jednokratno.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dodjeljuje stipendije studentima iz ovog kantona po dva osnova. Pored Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, stipendije dodjeljuje i Ministarstvo za boračka pitanja koje je za ovu namjenu u 2022. godini izdvojilo 2,2 miliona KM, a stipendiju je dobilo 1.987 studenata iz boračke populacije. Stipendije ovog ministarstva iznose 800 KM za brucoše, odnosno 1.200 KM za studente viših godina studija, a isplaćuju se u osam rata.

U 2022. godini stipendije Vlade Zeničko-dobojskog kantona dobili su svi studenti koji su se prijavili na konkurs i ispunili formalno-pravne uslove.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 20.07.2022. godine

KRIZNI ŠTAB ZDK: ZA SEDAM DANA POTVRĐENO 213 NOVIH SLUČAJEVA VIRUSA KORONA

U Zeničko-dobojskom kantonu je u periodu od 11. do 17. jula potvrđeno 213 novih slučajeva virusa korona, što čini dnevni prosjek od 30 novih slučajeva. Sedmicu dana prije ukupan broj pozitivnih je bio 113, a sedmicu prije toga 60 - navodi se u Informaciji o trenutnoj epidemiološkoj stuaciji u ovom kantonu, koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a na današnjoj sjednici razmatrao Krizni štab Ministarstva zdravstva ovog kantona.

Krizni štab je zaključio da su svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija s aspekta COVID-19 na Zeničko-dobojskom kantonu, u proteklih mjesec dana u porastu, a s obzirom na olakšano širenje virusa zbog putovanja i godišnjih odmora te niske provakcinisanosti, unekoliko je i očekivan.

-S obzirom na stope hospitalizacija i smrtnih ishoda, može se zaključiti da se, još uvijek, radi o lakšim formama bolesti. I dalje je neophodno praćenje epidemiološke situacije s aspekta COVID-19 i pravovremeno reagovanje na promjene - zaključio je Krizni štab.

Prema informaciji INZ-a, nakon četiri sedmice kada nije bilo smrtnih ishoda, u protekloj sedmici je prijavljen jedan smrtni ishod od posljedica zaraze virusom korona, a bilježi se i blagi porast stope hospitalizacije. S jučerašnjim danom na bolničkom liječenju je bilo 18 zaraženih, od čega je 16 hospitalizirano u protekloj sedmici.

Do 17. jula u ovom kantonu je ukupno potvrđeno 33.614 slučajeva Covid-19, a broj aktivnih slučajeva je 270.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić apelirao je na građane da se vakcinišu, uzimajući u obzir novi talas epidemije, naglasivši da još nije postignut kolektivni imunitet jer je do sada vakcinisano tek oko 40 posto odraslog stanovništva ovog kantona, uključujući i građane koji su se vakcinisali u
inostranstvu.

-Vakcina ima dovoljno, a sistem tretiranja i plasiranja vakcina je dobro organizovan, tako da svako onaj ko ima želju da se vakciniše može to da ostvari na području Zeničko-dobojskog kantona - kazao je ministar Jupić.

S obzirom na rast svih epiemioloških parametara, Krizni štab će uputiti prijedlog Vladi Zeničko-dobojskog kantona da za još 60 dana novom naredbom produži važenje epidemioloških mjera, koje su istovjetne mjerama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.


Press služba ZDK

 

Novosti za dan 18.07.2022. godine

VLADA ZDK ODOBRILA ISPLATU NOVIH 12,3 MILIONA KM: ZA ČETIRI GODINE IZMIRENO 46 MILIONA KM IZVRŠNIH SUDSKIH PRESUDA PO KOLEKTIVNOM UGOVORU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na posljednjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva finansija, dala je saglasnost za nastavak realizacije rješenja o izvršenju na teret Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, odnosno nastavak isplate sudskih rješenja po osnovu kolektivnih ugovora koja datiraju iz 2007. godine.

Ministar finansija Josip Lovrić navodi da je za ovu namjenu u 2022. godini opredijeljeno 12,3 miliona KM te da je Ministarstvo finansija u petak, 15. jula uputilo dopis prema ASA banci da pristupi isplati rješenja, a u skladu s Akcionim planom na koji je saglasnost 2020. godine dao Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

-U mandatu ov Vlade, uključujući i posljednju odluku, isplatili smo ukupno 46 miliona KM po osnovu izvršnih sudskih presuda, a zbog kolektivnih ugovora koji su bili u to vrijeme na snazi, a nisu implementirani u 100-postotnom iznosu - rekao je ministar Lovrić.

Podsjeća da je Akcionim planom predviđeno da Vlada ZDK-a naredne 22 godine izmiri obaveze po osnovu izvršnih sudskih presuda, koje su u trenutku donošenja plana iznosile 300 miliona KM, od čega su glavnica i troškovi 150 miliona KM, a isto toliko su iznosile zatezne kamate.

Prve tužbe protiv Vlade ZDK, zaposleni koji primaju plaću iz budžeta - prosvjetari, policija te zaposleni u pravosuđu i javnoj upravi, podnijeli su 2004. godine.

Lovrić naglašava da je donošenje Akcionog plana jedan od najvećih uspjeha aktuelne Vlade ZDK-a, koja uspješno izmiruje preuzete obaveze, jer je na ovaj način kantonalni Budžet spašen od kolapsa.

Press služba ZDK

 

POTPISAN UGOVOR O IZVOĐENJU RADOVA: MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA FINANSIRA IZGRADNJU CENTALNOG SPOMEN OBILJEŽJA POGINULIM PRIPADNICIMA POLICIJE

U Ministarstvu za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisan je ugovor o izgradnji Centralnog spomen obilježja za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova ovog kantona, koji će se graditi ispred sjedišta MUP-a u Zenici.

Ugovor su potpisali Alija Redžić, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zenica i predstavnik izvođača radova Derviš Kovačević, direktor kompanije "Neimari Šerići". Vrijednost projekta je 32.000 KM, a cjelokupan iznos je osiguralo Ministarstvo za boračka pitanja ZDK-a.

-Vodeći računa o svima onima koji su dali svoj život za odbranu države, odlučili smo da cjelokupan iznos u potpunosti isfinansiramo nastojći da ne opterećujemo ni niže niti više nivoe vlasti - rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Rok za izgradnju je tri mjeseca, a na spomen-obilježju će biti ispisana imena 106 pripadnika MUP-a koji su poginuli u odbrani BiH od agresije u periodu 1992-1995. godina.

Redžić se zahvalio Vladi, Ministarstvu za boračka pitanja i Ministarstvu unutrašnjih poslova, istakavši zadovoljstvo što je zaokružena finansijska konstrukcija te stvoreni uslovi za početak izgradnje.

-Imali smo problema s papirologijom koju smo čekali punih pet godina i napokon potpisujemo ugovor te se nadam se da će spomen-obilježje biti izgrađeno i otvoreno u predviđenom roku - rekao je Redžić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 15.07.2022. godine

ZA POBOLJŠANJE INFRASTRUKTURE NA PODRUČJU OPĆINE BREZA POTPISAN OKVIRNI SPORAZUM VRIJEDAN 806.991,12 KM

Zahvaljujući kontinuiranom radu ministra Arnela Isaka i ravnomjernom raspodjelom sredstava na području Zeničko-dobojskog kantona, općina Beza više nije zanemarena po pitanju novih projekata i značajnih ulaganja koja će poslužiti kao stepenica više za poboljšanje životne sredine u ovoj općini.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona potpisan je okvirni sporazum i u sklopu sporazuma prvi ugovor za sanaciju kolovoza na dionici regionalne ceste R 444 Podlugovi-Breza-Vareš kroz općinu Breza.

Okvirni sporazum i prvi ugovor potpisali su resorni ministar Arnel Isak, direktor Kantonalne direkcije za ceste Rasim Kovač te vlasnik preduzeća "JATA Group" d.o.o. Srebrenik Hamzalija Ibrić, kojem su radovi u iznosu od 806.991,12 KM sa PDV-om dodijeljeni putem javne nabavke. Rok za izvođenje radova iz ovog ugovora je 120 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja u posao.

Kako je i prethodno najavljeno za godinu u toku, ministar Arnel Isak prati dinamiku potpisivanja ugovora, uvođenja izvođača u radove te odgovara na potrebe građana u ZDK.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacij ei zaštitu okoline ZDK

 

DELEGACIJA VLADE ZDK POSJETILA SAJAM „DANI MALINE I MEDA“ U ŽEPČU

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju je predvodio premijer Mirnes Bašić posjetila je danas 6. sajam poljoprivrede "Dani maline i meda" koji se održava u Žepču.

Premijer Bašić je na svečanom otvorenju čestitao organizatorima što su na sajmu okupili izlagače iz cijele BiH. Istakao je da Vlada izdvaja značajna sredstva i ulaže napore s ciljem jačanja sektora poljoprivrede, te da se poticajne mjere usaglašavaju sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača.

U ovogodišnjem budžetu je opredijeljeno 3,5 miliona KM za 25 programa poticaja, a rebalansom budžeta koji će biti donesen tokom ljeta, planirano je da se za poljoprivredne poticaje izdvoji dodatnih 1,15 miliona KM.

-Nadam se da ćemo uz naše poticaje ostati lider u proizvodnji maline, peradarstvu i plasteničkoj proizvodnji u FBiH, sa čime se ponosimo - rekao je premijer Bašić.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirsad Hadžić izrazio je zadovoljstvo urodom i kvalitetom maline na plantažama u ovom kantonu, kao i nikad većom otkupnom cijenom maline.

-Stajali smo uz proizvođače kada je cijena bila niska, a i sada kada su proizvođači zadovoljni. Vlada pruža podršku i prati vaš rad, a naše prisustvo na sajmu je potvrda da smo s vama - rekao je Hadžić.

Izlagače i posjetioce sajma pozdravio je i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, a u delegaciji Zeničko-dobojskog kantona bili su i ministar finansija Josip Lovrić, ministar privrede Zlatko Jelić te zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Ivo Tadić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 12.07.2022. godine

VLADA ZDK POTPISALA 56 UGOVORA O SUBVENCIONIRANJU PROJEKATA JAČANJA KONKURENTNOSTI PRIVREDE

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić potpisao je danas 56 ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na subvenciju u sklopu Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede za 2022. godinu.

Resorno ministarstvo i Vlada ZDK subvencionirat će u sklopu ovog programa, u ukupnom iznosu 1.130.021,63 KM, troškove investiranja u opremu, obuku radne snage, promociju na sajmovima, uvođenje standarda i kontrolu kvalitete te petente za 2022. godinu.

Premijer Mirnes Bašić rekao je ovom prilikom da su u dogovoru sa socijalnim partnerima uradili programe poticaja te za 11 programa opredijelili oko 3,5 miliona KM. Ovo je drugi javni poziv koji je završen, nakon što su u aprilu lokalnim zajednicama dodijeljena sredstva za uređenje poslovnih zona.

-Vlada će nastaviti da pomaže naše privredne subjekte, jer na ovaj način jačamo našu privredu i ekonomiju, a vjerujem da ćemo i kroz industrijske zone omogućiti našim lokalnim zajednicama da na taj način privlače investitore, jačaju svoje lokalne zajednice a samim tim ZDK i BiH - rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da se svi programi poticaja provode javno i transparentno putem javnih poziva, te da od 2018. godine, nakon sugestije Ureda za reviziju FBiH, nijedna konvertibilna marka iz budžeta ZDK-a nije plasirana bez javnog poziva kroz utvrđene kriterijume i razrađene programe.

Ministar Jelić rekao je da je od 2018. godine, kada je i uveden ovaj program poticaja, utrošeno ukupno 5.161.000 KM.

-Mislim da su ovo značajna sredstva. Svi smo svjesni svjetske globalne krize. Ova su sredstva namijenjena za nabavku stalnog sredstva, konkurentnost … Bile su tri prioritetne oblast i to na način da brendiraju svoje proizvode te za kvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage. Maksimalni iznos subvencije po ovom javnom pozivu bio je 30.000 KM, ali je najviše gospodarskih subjekata apliciralo za sredstva od 20.000 KM. Nije bila obaveza da se prijave na sve tri prioritetne oblasti - napomenuo je Jelić.

Jelić podsjeća da je ove godine uveden i javni poziv za podršku ženskom poduzetništvu, u sklopu kojeg se refundiraju doprinosi za jednog ili maksimalno dva uposlenika i to na period od osam mjeseci, kako bi im “olakšali poslovanje”.

Maksimalan iznos bio je 4.000, odnosno 2.000 KM po osobi, a ukupno je za ovu namjenu utrošeno 330.000 KM. Poticaj je ostvarilo 120 poduzetnica iz ovog kantona.

Jelić je pozvao poduzetnike da apliciraju za sredstva Kreditno-garancijskog fonda, iz kojeg je, po beskamatnim kreditima za privrednike, utrošeno samo pola sredstava, odnosno oko 4,5 miliona KM.

Vlasnik preduzeća “Ćosićpromex” iz Usore Mijo Jelić, koji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zapošljava oko 650 radnika, napomenuo je da je korisnik Kreditno-garancijskog fonda te da se nada da će i drugi privrednici iskoristiti priliku da dođu do potrebnih novčanih sredstava.  

-U ovako depresivnoj političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj situaciji, ovakvi događaji u ZDK-u su za svaku pohvalu. Mislim da je situacija daleko bolja nego što to izgleda glede punjenja budžeta i glede poslova koje dobivamo u ovako teškoj situaciji u svijetu i Evropi. To je znak da smo mi žilavi i da je Vlada ZDK prepoznala potrebu da potpomogne. Posebno mi je drago što prepoznaju male privredne subjekte, koje je u ovim vremenima najvažnije prepoznati. Možda sam i ja među malo većima i mi se lakše snalazimo nego mali. Potrebno je nastaviti sa ovakvom dodjelom sredstava - kazao je Ćosić, koji je odao priznanje Vladi ZDK što unazad četiri godine i na ovakav način podupire privrednike.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 11.07.2022. godine

DELEGACIJA VLADE I SKUPŠTINE ZDK PRISUSTVOVALA KOMEMORACIJI I UKOPU ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI

Delegacija Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koju su predvodili premijer Mirnes Bašić i predsjedavajući Ćazim Huskić, prisustvovali je danas komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice te ukopu posmrtnih ostataka 50 identificiranih žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Premijer Bašić, predsjedavajući Huskić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković, zajedno sa brojnim delegacijama iz BiH i svijeta, odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježju žrtvama najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 08.07.2022. godine

 

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI KURBAN BAJRAM

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su muslimanskim vjernicima čestitku za Kurban-bajram.

- Želimo da Kurban-bajram proslavite u krugu porodica, prijatelja i komšija u duhu bošnjačke tradicije i običaja. Neka Bajram donese zdravlje, sreću i blagdansku radost. Bajram šerif mubarek olsun - kaže se u čestitki.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 07.07.2022. godine

VLADA ZDK DALA SAGLASNOST NA PLAN UPISA STUDENATA NA DOKTORSKI STUDIJ NA UNZE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na Plan upisa studenata u prvu godinu trećeg ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici u akademskoj 2022/2023. godini.

Kako je obrazložio ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, radi se o pet doktorskih studija na tri fakulteta zeničkog Univerziteta, a ukupno su odobrene 43 pozicije, od kojih je 23 samofinansirajućih i 20 vanrednih studenata.

-Radi se o studijima koji su po sebi samofinansirajući, ne povlače se sredstva iz Budžeta i to je prilika da UNZE po ovom osnovu ostvari dodatna finansijska sredstva - rekao je ministar Kozlić.

Doktorski studij organizirat će organizacione jedinice Islamski pedagoški fakultet, za studijske programe Odsjek za vjeronauku (10 vanrednih), Odsjek za socijalnu pedagogiju (5 vanrednih) te Odsjek za predškolski odgoj i obrazovanje (5 vanrednih), Filozofski fakultet za Doktorski studij iz Lingvistike (8 samofinansirajućih) te Ekonomski fakultet za studijski program Poslovna ekonomija (15 samofinansirajućih).

Press služba ZDK

 

OBRTIMA U ZDK ODOBRENA SREDSTVA U IZNOSU OD 396.000,00 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, usvojila je Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava po Javnom pozivu namijenjenom subvencioniranju investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata.

Odobren je iznos od 396.000,00 KM za ukupno 73 obrta koji su dostavili uredne zahtjeve. Ministar za privredu Zlatko Jelić naglašava da su ove godine proširene "šifre djelatnosti u oblasti obrta" pa su priliku da apliciraju na javni poziv, uz obrtnike iz sektora proizvodnje, dobili i automehaničari, kozmetički saloni… Među urednim zahtjevima su i zanatlije, odnosno oni koji posluju po Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata.

-Maksimalni iznos kod obrta bio je 30.000 KM, odnosno 35 posto od investicije, a sredstva su namijenjena obrtnicima koji su gradili ili kupovali proizvodni objekt; koji su nabavljali mašine kao stalno sredstvo za rad. Naše su zanatlije imale pravo na jednokratnu pomoć u izosu od 2.500 KM, s tim da je zanatlijama starosne dobi do 35 godina pomoć uvećavana za 500 KM pa je maksimalan iznos za stare zanate bio 3.000 KM - kazao je Jelić, koji je napomenuo da su pravo na dodatnih 500 KM pomoći ostvarile i žene.

Ističe da Ministarstvo privrede kontinuirano pomaže gospodarstvenike u ZDK, navodeći da je veliki broj prijava pristigao i na javni poziv za podršku ženskom poduzetništvu. Najavljuje kako će sredstva biti odobrena svim poduzetnicama koje budu ispunjavale kriterije iz javnog poziva.

-U ovo vrijeme inflacije i globalne svjetske krize, mislim da radimo dobar posao. U skladu sa svojim mogućnostima i zakonskim nadležnostima, ministarstvo pruža potporu svima u ZDK - ističe Jelić.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji sredstava od koncesija za prvih šest mjeseci 2022. godine. Radi se o sredstvima u iznosu od 1.700.000 KM, a najveći dio, ukupno 1.031.000,00 KM utrošen je za izgradnju i uređenje poslovnih zona u ZDK-u.

Vlada je donijela i Odluku o odobravanju sredstava za subvencioniranje (regresiranje) kredita odobrenih tokom 2020. i 2021. godine po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK. Jedan privredni subjekt dobio je sredstva u iznosu od 2.500,00 KM.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 06.07.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ I MINISTAR KOZLIĆ UPRILIČILI PRIJEM ZA UČENIKE GENERACIJE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ZDK

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić upriličili su danas u sjedištu Vlade prijem za 97 učenika generacije osnovnih i srednjih škola u ovom kantonu.

Premijer Bašić je istakao da je ponosan što se u sjedištu Vlade "okupila naša budućnost", naglasivši da su za sve učenike osigurane zahvalnice, pokloni te novčane nagrade u iznosu po 500 KM.

-Željeli smo da damo vjetar u leđa učenicima generacije i ponosan sam na našu djecu i našu omladinu. Nadam se da ćemo od ovih učenika dobiti izrasle ljude koji će voditi i čuvati BiH, a na kraju čuvati mladost BiH - rekao je premijer Bašić.

Ministar Kozlić je rekao da je ovakav prijem bio planiran i prošle godine, ali nije upriličen zbog pandemije korona virusa, te da će ovo postati praksa u budućnosti. Naglasio je da je ovo najljepši dan u mandatu ministra te da je ovaj sastav Vlade u fokus stavio škole i učenike.

Naveo je da će Vlada nastaviti činiti sve kako bi stvorila što bolje uslove za učenje, a u planu je i uvođenje stipendija za učenike srednjih škola.

-Već dajemo stipendije za studente sa područja ZDK-a i masu drugih stvari, a kurikularna reforma koju smo uradili je posvećena učenicima i oni su u središtu cijele ove priče. Bitno je da oni iz škola izađu sa što većim znanjem i kompetencijama kako bi zaista vodili ovu državu - rekao je ministar Kozlić.

Press služba ZDK

 

04.07.2022

KVALITETNO OBRAZOVANJE KROZ KURIKULARNU REFORMU: OD JESENI U ZDK SUKCESIVNA PRIMJENA INOVIRANIH NASTAVNIH PLANOVA I PROGRAMA

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoški zavod Zeničko-dobojskog kantona okončali su realizaciju projekta ''Kvalitetno obrazovanje kroz kurikularnu reformu'', koji je implementiran uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini te pomoć ambasada Republike Italije i Kraljevine Norveške.

Na kurikularnoj reformi radilo je dvije godine više od 100 eksperata iz različitih oblasti i veliki broj recenzenata, koji su sačinili nacrte ukupno 53 predmetna kurikuluma za redovne osnovne škole i gimnazije baziranih na ishodima učenja. Kurikulimi su usklađeni s dokumentom Zajednička jezgra nastavnih planova i programa definirana na ishodima učenja u BiH, koji je donesen od strane Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH.

Direktorica Pedagoškog zavoda Aida Salkić najavila je da će se primjena inoviranih nastavnih planova i programa (predmetnih kurikuluma) odvijati sukcesivno, počevši od školske 2022/2023. godine (u 1. i 6. razredu osnovne škole, te u 1. i 3. razredu gimnazije). U prvoj godini primjene realizira se posljednja projektna aktivnost koja se odnosi na pilotiranje, odnosno eksperimentalnu primjenu predmetnih kurikuluma.

-Poslije godinu dana ćemo sumirati rezultate i uporediti stare nastavne planove i programe i nove kurikulume. Kurikulum je veoma bitan jer sve zemlje u okruženju, zemlje EU, rade po kurikularnim nastavnim planovima i programima. Zahvaljujući Misiji OSCE-a našem stručnom timu su pružali pomoć najbolji stručnjaci praktičari u ovoj oblasti - rekla je Salkić.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahiaj Kozlić rekao je da je kurikularna reforma jedan od stubova obrazovanja te da se gotovo četiri godine radi na najboljim rješenjima u ovoj oblasti.

-Rezutati PISA istraživanja iz 2019. bili su jedan od bitnih motiva pravac u kojima trebamo djelovati i to je jedan od ciljeva da se poboljša i popravi funkcionalna pismenost naših učenika, jer vjerujem da će ova kurikularna reforma to i uraditi. U tom smislu, predstoji reforma srednjeg stručnog obrazovanja, posebice u dijelu jačanja praktičnih kompetencija koje trebaju steći učenici srednjih stručnih škola. U tom smislu radimo nekoliko uporednih projekata i očekujemo da ćemo vrlo brzo krenuti u tom pravcu kako bismo otvorili jednu veliku priču koja se zove dualno obrazovanje u ZDK - rekao je Kozlić.

Naglasio je da se istovremeno sa kurikularnom reformom radilo i na stvaranju boljih uslova za izvođenje nastave, kroz projekte rekonstrukcije 60-tak školskih objekata, koja će biti završena do kraja mandata ove vlade, kao i poboljšanje materijalnih uslova oko 6.000 zaposlenih u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

-Znatno smo materijalno popravili položaj zaposlenih, planiramo to ove godine dodatno unaprijediti i na taj način mi šaljemo poruku da je obrazovanje nulti prioritet ove vlade i ovog ministarstva - rekao je Kozlić.

Podršku Vladi i resornom ministarstvu u implementaciji kurikularne reforme pružili su i predstavnici OSCE-a te ambasada Republike Italije i Kraljevine Norveške, koji su istakli da je reforma nastavnih planova važan korak ka približavanju EU, a podršku je iskazao i Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

Last modified on Petak, 29 Srpanj 2022 11:52
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3227

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 37532

Ovaj Mjesec 127941

Ukupno 13912385

Currently are 222 guests and no members online