Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predstava "Mladi za mlade" u Varešu

11 Tra 2016
1242 times

U okviru projekta „Izaberimo mir zajedno“  danas, 29.05.2013. godine u velikoj dvorani Općine Vareš upriličena je predstava "Mladi za mlade", a u

sklopu iste izvedene su dvije kraće predstave "Nevjesta" i "Načelnik". Mladi glumci, mahom studenti i srednjošklci iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva oduševili su varešku publiku i scenom su vladali kao pravi profesionalci. Općinska dvorana bila je prilično ispunjena, a ciljna grupa bili su vareški srednjoškolci. Predstava je eksperimentalnog karaktera, a po riječima voditelja radionice Vitomira Mitrića forum teatar predstavlja kazališnu igru koja se izvodi u jednom komadu, poslije toga se razgovara s glumcima i potom se predstava igra drugi put gdje publika prekida predstavu u trenutku kada pomisli da bi se scena trebala drugačije odigrati. Tako se publici pruža mogućnost da i sama odigra određenu ulogu  predstavi i ponudi svoje rješenje određene konfliktne situacije. Cilj teatra potlačenih zapravo je poticanje promjena u društvu. Jedna od ideja je da se na jesen pokuša organizirati Festival forum predstava u Varešu, što bi našem gradu svakako dalo jednu drugu dimenziju. Po riječima Suzane Božić, predstavnice Caritasa BK BiH projekt se realizira na području Istočnog Sarajeva, Sarajeva i Vareša, uz financijsku podršku USAID-a Sve aktivnosti organizirane su uz svesrdnu podršku lokalnih partnera: Srednje škole 28. juni Istočno Sarajevo, Pete gimnazije Dobrinja, Katoličkog školskog centra Sarajevo, Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, Hrvatske udruge logoraša domovinskog rata u Bosni i Hercegovini – ogranak Vareš, Udruženja logoraša 23. oktobar Vareš i Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II Sarajevo.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5667

Jučer 8185

Ovaj Tjedan 32739

Ovaj Mjesec 192802

Ukupno 13977246

Currently are one guest and no members online