Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Direktor kompanije Eastern Mining Paul Cronin na konferenciji “Svijet u 2023”

30 Sij 2023
1299 times

Vrijeme je za ekonomsku dalekovidnost nasuprot političke kratkovidnosti

Sarajevo, 30. januar 2023 - Investicijska klima u BiH mora evoluirati kako bi se postigao ekonomski rast iz domaćih ili inostranih izvora i možemo se samo nadati da će proces pristupanja Evropskoj uniji djelovati kao katalizator evolucije zakonodavnih i fiskalnih struktura, naglasio je generalni direktor kompanije Eastern Mining Paul Cronin tokom konferencije „Svijet u 2023“ godini održanoj danas u Sarajevu. Konferencija je okupila vodeće poslovne lidere i ekonomske eksperte, predstavnike vlasti i međunarodne zajednice, kako bi sumirali događaje na ekonomskom, poslovnom i političkom planu u 2022. godini i osvrnuli se na pitanja od značaja za tekuću godinu, u organizaciji Centralne banke BiH i Color Media Communications, uz podršku Britaske ambasade i EU Delegacije u BiH.

„U proteklih pet godina otkad vodim kompaniju Eastern Mining vidio sam postepenu evoluciju ekonomije, ali još nije postignut nivo liberalizacije i zakonodavne reforme potrebnih da olakšaju velike direktne strane investicije u otvaranje novih biznisa i kreiranje kontinuiranog ekonomskog rasta. Vladina potrošnja u BiH je uglavnom usmjerena na infrastrukturu, što je naravno od vitalne važnosti, no moramo prepoznati i podržati i privatni sektor koji predvodi dugoročni razvoj,” naglasio je Cronin.

Cronin je u svom izlaganju naglasio kako je najveći negativan učinak na njihovo poslovanje imala inflacija, navodeći primjer dizel goriva čija je cijena u protekloj godini gotovo udvostručena u odnosu na inicijalne prognoze. „Eastern Mining troši oko 80,000 tona dizela mjesečno u svom primarnom poslu istraživanja i eksploatacije mineralnih resursa - cinka, olova i barita - na prostoru općine Vareš. Potrošnja će ove godine rasti na 140,000 tona. Cijene dizel goriva ne bi trebale biti na ovom nivou. Smatram da bi otvorenije tržište naftnim derivatima sa reduciranim državnim obavezama, bar na kratak vremenski period, imalo veoma pozitivan učinak na BDP i, u konačnici, na povezane državne prihode. To pitanje podrazumijeva ekonomsku dalekovidnost nasuprot političke kratkovidnosti”, kazao je Cronin.

Kako bi balansirala učinak inflacije na životne troškove svojih uposlenika, kompanija Eastern Mining je povećala plaće za 10%, što je ukupne ionako prekomjerne doprinose za radnu snagu u protekloj godini povećalo za više od 17%. „Čvrstog sam stava da povećanje plaća vremenom dovodi i do povećane produktivnosti. Imamo motivirano i posvećeno osoblje, a naše investicije u obuku i razvoj njihovih vještina će, u konačnici, biti i najbolja investicija u BiH,” dodao je Cronin.

U osvrtu na budućnost, Cronin je izrazio optimizam da će „proces pristupanja EU služiti kao značajan katalizator povećane produktivnosti, ekonomskog rasta, unutrašnjih investicija i, najvažnije, otvoriti bh. domaću štednju prilikama za investiranje širom Unije, što će voditi ka značajnoj promjeni u relativnom prosperitetu.”

Eastern Mining je kompanija za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa - cinka, olova i barita - na prostoru općine Vareš. U potpunom vlasništvu britanske kompanije Adriatic Metals, Eastern Mining je 2022. godine bio dobitnik priznanja „Najveća strana investicija u BiH“ Sarajevo Business Foruma kao i „Investicija godine najvećih 100“ Poslovnih novina.

Izvor:prbih.com

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2778

Jučer 4313

Ovaj Tjedan 18801

Ovaj Mjesec 98573

Ukupno 13528537

Currently are one guest and no members online