Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec veljaču 2023. godine

07 Velj 2023
849 times

Novosti za dan 28.02.2023. godine

AMBASADOR SATTLER ODRŽAO SASTANAK S NOVIM VLASTIMA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler održao je sastanak s premijerkom Zeničko-dobojskog kantona Amrom Mehmedić i članovima Radnog predsjedništva Skupštine, predvođenih predsjedavajućim Dejanom Kovačevićem.

Ambasador Sattler je naglasio da je ovo prva u nizu planiranih posjeta lokalnim zajednicama širom BiH, nakon okončanih Općih izbora i dodjele kandidatskog statusa BiH u decembru 2022. godine, a posjete za cilj imaju potvrdu posvećenosti EU evropskom putu BiH te naglasiti poruku da je napredak na tom putu nadohvat ruke.

Naglasio je da je ZDK bio među prvim kantonima gdje su formirane nove vlasti i da je bilo prirodno da prvo posjeti Zenicu te da je s premijerkom i članovima Radnog predsjedništva Skupštine imao konstruktivnu i pozitivnu raspravu.

Posjeta Zeničko-dobojskom kantonu prva je u nizu posjeta ambasadora Sattlera kantonalnim vlastima širom BiH kako bi se potvrdila posvećenost EU evropskom putu BiH i naglasila poruka da je napredak na tom putu nadohvat ruke. Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Naveo je da je razgovarano o konkretnim temama i projektima s rukovodstvom ZDK-a, a jedan od takvih projekata započet je prije godinu. Riječ je o rekonstrukciji zgrade Općinskog suda Zenica, koja bi trebala biti gotova sredinom ove godine. Razgovarano je, dodaje, i o pitanjima kurikularne reforme, uvrštavanja nalaza studija istraživanja PISA-e u nastavne planove i programe, pitanju energetike i smanjenja zagađenja te projektu Poboljšanja energetske efikasnosti Kantonalne bolnice Zenica kojim će se zamijeniti izvor zagrijavanja.

Premijerka Mehmedić je izrazila zadovoljstvo što je ambasador Sattler za prvu destinaciju izabrao Zeničko-dobojski kanton te što je fokusiran na usmjeravanje novih skupština i vlada na put EU integracija. Naglasila je da projekti o kojima je razgovarano imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana, a u ovom kantonu su to projekti iz oblasti zdravstva, obrazovanja i okoliša.

-Obaveza, ne samo ove vlade, nego svih nivoa vlasti u BiH je da pristupe reformama i da svako u svom djelokrugu rada pristupi usklađivanju zakona, odnosno da svi zajednički radimo na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta koji su praktično već identifikovani i za koje mi imamo domaću zadaću, tako da će u narednom periodu Vlada ZDK raditi na usaglašavanju svih zakona u našoj nadležnosti, kako bismo što prije uhvatili priključak EU. Osim u dijelu zakonodavnog okvira, moramo maksimalno da koristimo sve buduće finansijske mehanizme, koji će omogućiti dodatna finansiranja različitih projekata iz spomenutih oblasti – najavila je premijerka Mehmedić.

Predsjedavajući Kovačević naglasio je kako su imali vrlo koristan razgovor s delegacijom EU te da on vrlo optimistično gleda na budućnost saradnje s EU.

Nakon ovog sastanka, ambasador Sattler je održao prvi u nizu političkih dijaloga tokom kojih je sa članovima Vlade, poslanicima u Skupštini i predstavnicima političkih stranaka razgovarao o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i finansiranju.

Učesnicima političkog dijaloga obratila se i njena ekselencija María Teresa Lizaranzu Perinat, ambasadorica Kraljevine Španije u BiH.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 27.02.2023. godine

MINISTARSTVO ZA RAD, SOCIJALNU POLITIKU I IZBJEGLICE ZDK PRVO MINISTARSTVO KOJE JE USPOSTAVILO SISTEM FUK

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić i direktorica Agencije FCM Sarajevo Zikreta Tubić izvršili su primopredaju dokumentacije o uspostavi sistema Finansijskog upravljanja i kontrole (FUK), čime je ovo ministarstvo postalo prvo ministarstvo u sastavu Vlade ZDK-a koje je implementiralo navedeni sistem.

U prisustvu članova Tima za FUK, izvršena je primopredaja Mape procesa i Registra rizika koji su postavljeni i na Elektronsku platformu za uspostavu i upravljanje sistemom FUK-a, a koja je intelektualno vlasništvo Agencije FMC.

Ministar Jelić je rekao da je uspostavljanje FUK-a u javnom sektoru obaveza koja proizilazi iz Zakona o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru FBiH i Pravilnika o provođenju finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru u FBiH, ali i jedna od preporuka Ureda za reviziju FBiH.

- Uspostavom FUK-a vrši se identifikovanje i kontinuirana procjena uticaja vjerovatnoće rizika za ključne segmente poslovanja, kao i uspostava registra rizika i donošenje Strategije upravljanja rizicima. Ovim smo ispoštovali sve zakonske i podzakonske akte vezane za finansijsko poslovanje javnog sektora, kao i preporuku federalnih revizora nakon revizije Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK za 2021. godinu - rekao je ministar Jelić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 23.02.2023. godine

HASANIČEVIĆ: PREDLOŽENIM IZMJENAMA ZAKONA O VLADI NE NARUŠAVAJU SE USTAVNE ODREDBE O PROPORCIONALNOJ ZASTUPLJENOSTI KONSTITUTIVNIH NARODA I OSTALIH

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici donijela zaključak kojim je, u skladu s datim mišljenjem Ministarstva za pravosuđe i upravu, zauzela stajalište da nema prepreka da se prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona, kojeg je u skupštinsku proceduru uputio poslanik Alen Kapković, uputi u dalju proceduru, sve dok ostaje u okviru ustavnih odredbi.

Poslanik Kapković je predložio da se iz člana 6. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona, briše stav 4 koji određuje broj ministara iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Mišljenje Ministarstva za pravosuđe i upravu, koje je traženo u okviru procedure za usvajanje navedene izmjene, je da se brisanjem navedenog stava neće narušiti ustavne odredbe kojima je propisano poštivanje ustavnog načela o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih.

- Pridržavajući se odredaba Ustava BiH, Ustava Federacije BiH i Ustava Zeničko-dobojskog kantona, proporcija se utvrđuje prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Predložena rješenja osiguravaju odgovarajuće pozicije i za one koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda - stoji u obrazloženju mišljenja.

Ministar za pravosuđe i upravu Edin Hasaničević kaže da je broj ministara iz reda svakog konstitutivnog naroda uvršten u Zakon o Vladi Zeničko-dobojskog kantona 2005. godine. Naglašava da tim izmjenama nije uvažena pozicija građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, niti je matematička formula argumentovana popisom stanovništva iz 1991. godine.

- Ovim izmjenama se ne dovodi u pitanje nacionalna zastupljenost niti jednog od konstitutivnih naroda, ali se otvara šira rasprava da li je primjenom postojećeg zakona u periodu od 2005. godine došlo do ugrožavanja prava drugih stanovnika koji se izjašnjavaju drugačije. Kao resorni ministar ću nastojati da se nikom ne uskrate prava i da se svakom prizna ono što mu pripada - rekao je ministar Hasaničević.

Naglasio je da će zadnju riječ imati zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, koji će se, po skraćenom postupku, izjasniti o prijedlogu Zakona o izmjeni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 22.02.2023. godine

VLADA NA ČELU S PREMIJERKOM AMROM MEHMEDIĆ POSJETILA OPĆINU TEŠANJ

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić te predsjedavajućim Skupštine Dejanom Kovačevićem boravila je danas u radnoj posjeti Općini Tešanj, gdje je s općinskim načelnikom Suadom Huskićem i njegovim saradnicima razgovarala o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima dva nivoa vlasti.

Premijerka Mehmedić je podsjetila da je Vlada u januaru organizirala prijem za gradonačelnike i općinske načelnike, a početkom ovog mjeseca započela je obilazak općina, krenuvši od Grada Zenice, kao administrativnog središta i najveće lokalne zajednice u ovom kantonu. Naredna posjeta planirana je Gradu Visoko, a potom i ostalim općinama u ovom kantonu.

Istakla je da je namjera Vlade da se kroz direktan kontakt s gradonačelnicima i općinskim načelnicima prepoznaju potrebe i projekti važni za lokalne zajednice i građane, te da zajednički rade na uklanjanju barijera na svim poljima.

- Vlada želi da u saradnji s općinama rješava sve administrativne barijere koje postoje u oblastima razvoja, privrede, izrade prostorno-planske dokumentacije i drugim poljima, tako da ćemo u narednom periodu imati dosta zajedničkog posla - rekla je premijerka ZDK.

Općina Tešanj jedna je od najrazvijenijih u ZDK-u, sa izuzetno snažnom privredom koja iziskuje sve veća ulaganja u infrastrukturu, saobraćajnice i poslovne zone.

Načelnik Huskić je rekao da potrebe ove općine proizilaze iz strategije lokalnog razvoja, a od projekata za koje očekuje podršku Vlade ZDK-a su nastavak izgradnje zgrade OŠ "9. septembar" Medakovo, izgradnja raskrsnice između Tešnja i Jelaha, uređenje regionalnog puta preko Crnog Vrha, ulaganje u poslovne zone te projekti vodne infrastrukture.

- Vladi smo prezentirali započete zajedničke infrastrukturne projekte i potrebe Općine Tešanj, a dotakli smo se i drugih važnih tema na kojima trebamo zajedno raditi, kao što su građevinske dozvole, elektronska uprava i ubrzanje administrativnih procedura - rekao je načelnik Huskić.

Premijerka Mehmedić je naglasila da će nova Vlada nastaviti saradnju na projektima koji su započeti u prošlom sazivu Vlade i da će nastojati pratiti potrebe Općine Tešanj u skladu s mogućnostima Budžeta ZDK-a, te da očekuje dobru partnersku saradnju s ovom kao i svim drugim općinama u ZDK-u.

Delegacija je obišla gradilište škole u Medakovu u čiju su izgradnju do sada uložena sredstva u iznosu oko 1,3 miliona KM, koja su zajedno osigurali Općina Tešanj i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, a za završetak škole neophodne je osigurati još 1,8 miliona KM.

Predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević izrazio je zadovoljstvo posjetom Općini Tešanj, naglasivši da rukovodstvo Skupštine ima potpuno novi pristup vođenju zakonodavne politike čiji je cilj ubrzati zakonodavne procedure, a samim tim omogućiti brži protok roba i kapitala.

-Otvoreni smo za bolju saradnju na tom polju, jer je i Vladi i Skupštini u interesu da ZDK ima jaku privredu i jake privredne centre kao što je Tešanj, te da iskoristimo naše rudnike i druge potencijale. Sve to čeka pozitivna zakonska rješenja koja će donijeti bolju budućnost, veću produktivnost, a i ostanak naših ljudi u državi - rekao je predsjedavajući Kovačević.

Press služba ZDK

MINISTAR ŠIBONJIĆ RAZGOVARAO S NAČELNIKOM OPĆINE BREZA

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić razgovarao je s načelnikom Općine Breza Vedadom Jusićem i njegovim saradnicima o stanju privrede u ovoj općini, s naglaskom na uređenje infrastrukture u Industrijskoj zoni "Potkraj ŠAŠ".

Sastanku su prisustvovali i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijel Pašić i pomoćnica ministra za privredu za neproizvodne djelatnosti, razvoj i obrt Angela Tadić.

Dogovoreno je da resorni ministri u što kraćem roku posjete Općinu Breza, kako bi zajedno napravili analizu te dogovorili konkretne mjere i korake na realizaciji projekata važnih za razvoj ove općine.

Press služba ZDK

Novosti za dan 21.02.2023. godine

USTANOVE I UDRUŽENJA IZ ZDK PREUZELI NADLEŽNOSTI U PROCJENI SPOSOBNOSTI DJECE S TEŠKOĆAMA I INVALIDITETOM

Aneks ugovora o preuzimanju prava i obaveza iz Protokola o postupanju i saradnji u procesu procjene i upućivanja djece s teškoćama i invaliditetom, potpisali su danas u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zlatko Jelić i predstavnici centara za socijalni rad u ovom kantonu, službi socijalne zaštite Doboj Jug i Usora, JU Dom porodica Zenica, Mala škola Vareš, Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom, Udruženja Dlan-Zenica i Mala sirena-Zavidovići.

Nevedeni protokol su početkom ovog mjeseca potpisali predstavnici kantonalnih ministarstava nadležnih za oblasti socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja te JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama ZDK, a u skladu s Pravilnikom o otkrivanju, procjeni, praćenju i upućivanju djece u riziku, djece s teškoćama i invaliditetom.

Potpisivanjem ovog aneksa potpisnici su zvanično preuzeli nadležnosti za učešće u sistemskom pristupu procjeni preostalih sposobnosti djece i mogućnosti njihovih porodica.

Protokolom su propisana postupanja ustanova iz oblasti socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, kao i nevladinih organizacija roditelja i osoba sa invaliditetom kroz saradnju sa Stručnim tijelom za procjene i upućivanja djece s teškoćama i invaliditetom koje će djelovati pri JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama ZDK.

- Na ovaj način će se pristupiti holističkoj procjeni preostalih sposobnosti ili potencijala djece te njihovom upućivanju u usluge u navedenim oblastima i ostvarivanje prava koja su uspostavljena u društvenoj zajednici. Također će se pružiti i podrška porodicama koje imaju djecu sa teškoćama u razvoju - rekao je ministar Jelić.

Press služba ZDK

UPOZORENJE: NE PALITE VATRU U ŠUMAMA I NA ŠUMSKOM ZEMLJIŠTU

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo upozoravaju stanovništvo da nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 m od šume.

Apelujemo na sve građane da poštuju zakonske odredbe - ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu, jer samo jedan trenutak nepažnje može imati nesagledive posljedice.

Podsjećamo da nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbjednost drugih ljudi i imovine. U šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svijet, a trajno se narušava i kvalitet zemljišta. Stoga očekujemo pomoć ostalih institucija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta, nevladinih organizacija i pojedinaca da podrže ovaj apel.

Pravovremena reakcija u početnoj fazi požara je veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara, te se mole građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, Šumsko privredno društvo ili Kantonalnu upravu za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona.

U cilju sprečavanja nastajanja i širenja požara, uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo će u narednom periodu pojačati aktivnosti na kontroli ovih radnji.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu – Kantonalna uprava za šumarstvo



MINISTAR MARIĆ POSJETIO FARMERE U ZENICI

Nakon obilaska farmi u Visokom, Žepču, Zavidovićima i Maglaju, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Vinko Marić posjetio je deset farmera proizvođača mlijeka na području grada Zenice.

- Na licu mjesta, od vlasnika farmi sam saznao da otkupna cijena mlijeka varira, da se bore sa komplikovanom procedurom za podsticaje i da su suočeni sa neizvjesnom budućnošću. Iako se približavamo trećem mjesecu, oni još ne znaju da li će imati podršku za proljetnu sjetvu i koliko će ona iznositi - kaže ministar Marić.

Obećao je da će ministarstvo kojim rukovodi od otkupljivača mlijeka zatražiti detaljne kriterije za otkup mlijeka i pojašnjenje zbog čega se pojedinim proizvođačima mlijeko plaća 80 feninga po litru, a drugima 97 feninga za istu količinu - i to od iste mljekarske industrije.

- Uvjeren sam da možemo otkloniti nedoumice i smanjiti velike razlike u otkupnoj cijeni, a što se kantona tiče - podsticaje možemo samo povećavati. Očekujem da nam se u podršci pridruže i općine - rekao je ministar Marić, najavivši da će u narednom periodu posjetiti farmere i u drugim općinama Zeničko-dobojskog kantona.

Pres služba ZDK

 

Novosti za dan 16.02.2023. godine

KŠCZ USVOJIO PRIJEDLOG KANDIDATA ZA DODJELU PRIZNANJA POVODOM 1. MARTA: ZLATNA ZNAČKA POLICAJCU KERIMU KARALIĆU IZ KAKNJA

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), na sjednici kojom je, u svojstvu komandanta, predsjedavao ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijel Pašić, usvojio je prijedlog kandidata za dodjelu priznanja za 2023. godinu povodom 1. marta, Svjetskog dana civilne zaštite.

Priznanja "Zlatna značka", "Pismena zahvalnica" i "Pismena pohvala" dodjeljuju se na svečanoj sjednici KŠCZ-a pojedincima i kolektivima za naročito uspješan rad, djela i zasluge te doprinos izgradnji sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara, a na prijedlog općina u ovom kantonu te Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ).

"Zlatna značka", najviše priznanje, bit će dodijeljena Kerimu Karaliću, policajcu Policijske stanice Kakanj, koji je 3. januara prošle godine spasio dvoje djece iz požara u kući u kakanjskom naselju Varda.

Pismenu zahvalnicu KŠCZ-a, na prijedlog općina, dobit će UG "Klub spasilaca GSS Kakanj" i volonteri Crvenog križa općine Kakanj, dok će Enidu Čauševiću iz Službe civilne zaštite Maglaj biti uručena pismena pohvala. KŠCZ će, također na prijedlog općina, predložiti Federalnom štabu civilne zaštite da dodijeli pismenu zahvalnicu UG "Klub spasilaca GSS Kakanj", a plaketu Edinu Smajloviću iz Visokog.

Na prijedlog KŠCZ-a, pismene zahvalnice će biti uručene članovima općinskih gorskih službi spašavanja, koji su učestvovali u akciji spašavanja stradalnika zemljotresa u Turskoj. Zahvalnice će dobiti 18 spasilaca - Almir Tabaković iz GSS Zenica, koji u akciji učestvuje sa psom Atosom, te njegove kolege iz zeničkog GSS-a Emir Hodžić, Faris Hinović, Alma Okanović, Denis Okanović, Sabir Patković, Samid Grahić i Spahija Tokalić, zatim pripadnici GSS Visoko Kenan Ćatović, Adin Šehović i Samra Džafić, spasioci GSS Zavidovići Amna Bajraktarević, Jasmin Ferhatović, Jasmina Omerbegović, Ljubo Čuščević i Samir Bešlija, te pripadnici GSS Kakanj Enes Kozlo i Sabit Avdispahić. Pismena zahvalnica će biti uručena i prethodnom komandantu KŠCZ-a i ministru u prethodnom sazivu Vlade Arnelu Isaku.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić informisao je članove KŠCZ-a da je u spasilačkoj akciji u Turskoj trenutno angažovano sedam spasilaca pripadnika Kantonalne službe za spašavanje s visina, koji su adekvatno opremljeni i s kojima su u svakodnevnom kontaktu.

-KUCZ apsolutno stoji na raspolaganju svim spasiocima, kako pripadnicima Kantonalne službe za spašavanje s visina tako i pripadnicima GSS-a, da im u skladu s našim materijalno-tehničkim mogućnostima i njihovim potrebama, olakšamo boravak i angažman u akciji spašavanja - rekao je Aličić.

Najavio je da se ove sedmice očekuje povratak prvih grupa spasilaca u BiH, naglasivši da će ZDK pratiti zahtjeve Turske i Sirije i ako bude potrebe slati nove spasioce.

KŠCZ je zadužio KUCZ da nastavi pratiti spasilačku misiju i pružati podršku u materijalno-tehničkim sredstvima te da se izrazi zahvalnost svim spasiocima koji su učestvovali u akciji.

- Ponosni smo na sve naše spasioce koji rade dobar posao i najmanje što možemo uraditi u ovom trenutku je da im odamo priznanje - rekao je ministar Pašić.

KŠCZ je usvojio program rada za ovu godinu kojim su definisane aktivnosti na operativnom rukovođenju sistemom spašavanja ljudi i materijalnih dobara, sa kalendarom vježbi KŠCZ-a i kantonalnih službi spašavanja.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 14.02.2023. godine

MINISTAR MARIĆ POSJETIO FARMERE U VISOKOM

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Vinko Marić nastavio je obilazak poljoprivrednih proizvođača u ovom kantonu, posjetom farmama tovnih junadi i muznih krava u mjestima Goduša, Liješeva i Radovlje na području Grada Visoko.

Ministar Marić je rekao da se na ovaj način želi upoznati s problemima i izazovima s kojima se suočavaju farmeri, kako bi resorno ministarstvo kreiralo odgovarajuće mjere podsticaja koje će doprinijeti jačanju poljoprivredne proizvodnje u ZDK-u.

- Radi se o vrlo vrijednim farmerima koji proizvode vrhunske mliječne artikle, o uzgajivačima junadi i krava koji mnogo rade i koje država bez ustezanja mora podržati. U tim nastojanjima resorno ministarstvo ima podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona i za očekivati je da ćemo realizovati mnogo uspješnih projekata u ovoj oblasti, uzimajući u obzir značaj primarne poljoprivredne proizvodnje za domaću ekonomjiu - rekao je ministar Marić.

Najavio je da će nastaviti sa posjetama i ostalim farmerima i poljoprivrednim proizvođačima u ZDK-u.

Pres služba ZDK

Novosti za dan 13.02.2023. godine

MINISTAR MARIĆ RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA OPĆINA O PODRŠCI PROLJETNOJ SJETVI

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Vinko Marić, sa saradnicima, razgovarao je s predstavnicima gradova i općina ovog kantona o programu poticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2023. godini, s fokusom na podršku poljoprivrednim proizvođačima u proljetnoj sjetvi.

Predstavnici lokalnih zajednica upoznali su ministra Marića s planiranim budžetima za poljoprivredu, kao i mjerama za stabilizaciju i jačanje poljoprivredne proizvodnje.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno da se poljoprivrednim proizvođačima pomogne kako bi se ublažile posljedice poremećaja na svjetskom tržištu.

Također, zaključeno je da je kroz podsticajna sredstva neophodno podržati što veći broj proizvođača, kako bi se osigurale što veće količine poljoprivrednih proizvoda za domaće tržište, a samim tim smanjila ovisnost o uvozu.

Press služba ZDK

 

UKUPNE OBAVEZE I ZADUŽENJA ZDK-a IZNOSE 493.724.959,57 KM

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Amra Mehmedić i ministrica finansija Dženana Čišija prezentirale su na konferenciji za novinare presjek obaveza i potraživanja ZDK-a zaključno s 31.12.2022. godine.

Premijerka je naglasila da je presjek sačinjen kako bi utvrdili zatečene obaveze i mjerili rezultate Vlade na kraju mandata, te kako bi upoznali javnost o stanju budžeta ZDK-a.

Prema njenim riječima, ukupne obaveze i zaduženja ovog kantona zaključno s krajem 2022. godine iznose 493.724.959,57 KM.

Precizirala je da su kratkoročne obaveze iznosile su 53.459.851,76 KM, od čega su 32.511.237,63 KM bile obaveze prema dobavljačima, dok su obaveze po osnovu plate i ostalih naknada za decembar iznosile 20.948.614,13 KM.

Unutrašnji dug se odnosi na zaduženja u komercijalnim bankama koja su se podizala u periodu od 2016. do 2021. godine za finansiranje nelikvidnosti budžeta, a na dan 31. decembar iznosio je 37.737.059,84 KM.

-U periodu 2019., 2020. i 2021. su podignuti krediti u komercijalnim bankama za nelikvidnost budžeta u iznosu od 47.200.00,00 KM, dok u 2022. godini nije bilo kreditnog zaduženja za ovu namjenu - rekla je premijerka ZDK.

Što se tiče vanjskog duga, ZDK se zadužio kod EBRD-a za projekat Poboljšanje energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica u iznosu od 19.541.292,00 KM, za koji je kanton platio penale cca 400.000,00 KM zbog kašnjenja u implementaciji projekta, a tu je i kredit Svjetske banke za Poboljšanje energetske efikasnosti u školama koji iznosi 13.361.013,99 KM.

-Također, ZDK je izdao garanciju za kredit EBRD-a za projekat Regionalni vodovod Plava voda u iznosu od 21.260.969,00 KM, dok će servisirati, odnosno otplatiti iznos od 7.529.945 KM za realizaciju ovog projekta. Vanjski dug ZDK-a na 31.12.2022. godine iznosi 40.432.252,00 KM, odnosno ukupna kreditna zaduženja ZDK-a na dan 31.12. iznose 78.169.312,00 KM - rekla je premijerka Mehmedić.

Što se tiče ostalih zaduženja, navela je da glavnica duga po osnovu sudskih presuda po kolektivnom ugovoru iznosi 144.065.664,72 KM, a još toliko iznosi kamata, tako da je ZDK po osnovu sudskih presuda dužan cca 288.065.664,72 KM.

- Kada govorimo o akumuliranom deficitu, on s 31. decembrom iznosi 79.530.131,00 KM, a budući da u 2022. nije bilo kreditnog zaduženja za pokrivanje nelikvidnosti budžeta, te da je prošle godine ostvaren suficit od cca 5,5 miliona, ukupan deficit ZDK-a na dan 31.12.2022. godine iznosi cca 74 miliona KM - kazala je premijerka Mehmedić.

Navela je da je stanje ozbiljno, ali nije alarmirajuće, te da će se Vlada u narednom periodu potruditi da se ovi iznosi smanjuju svake godine.

- Mi intenzivno radimo na pripremi Budžeta za 2023. godinu i prema našim preliminarnim procjenama i kako se stvari trenutno odvijaju, ne planiramo se kreditno zaduživati za pokrivanje tekuće nelikvidnosti budžeta, jer očekujemo da će prihodi biti relativno stabilni i da ćemo moći da servisiramo na vrijeme sve svoje obaveze - rekla je premijerka ZDK.

Ministrica finansija Dženana Čišija rekla je da je 23. decembra, kada je nova Vlada preuzela dužnost, na računu bilo 81.362.286,86 KM, ali da se radilo o namjenskim sredstvima.

-Stanje na računu s 30. decembrom, nakon isplate plate za novembar, jednokratne pomoći zaposlenim u iznosu od 1.080 KM i ostalih obaveza koje su bile izmirene, iznosilo je 57.700.000,00 KM. Da je Vlada platila sve svoje obaveze na taj dan na računu bi ostalo oko 4.200.000,00 KM - rekla je ministrica Čišija.

Navela je da je u 2022. godini po osnovu obaveza za plate i socijalna davanja izdvojeno 61,74 posto ukupnog iznosa budžeta, a u 2023. godini za ista davanja je planirano da se izdvoji čak 77 posto budžeta, zbog povećanja izdvajanja za porodiljne naknade i plata prosvjetnim radnicima.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 10.02.2023. godine

VLADA ZDK ODOBRILA 100.000 KM POMOĆI NARODU TURSKE I SIRIJE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je danas na vanrednoj sjednici odobrila pomoć ukupne vrijednosti 100.000 KM za stradalnike zemljotresa u Republici Turskoj i Sirijske Arapske Republike.

-Vlada je opredijelila novčana sredstva u iznosu od 50.000 KM i robne rezerve u istoj vrijednosti, koju ćemo posredstvom Crvenog križa BiH uputiti narodima ove dvije zemlje - rekla je premijerka Mehmedić.

Vrsta pomoći usaglašena je s humanitarnim kanalima koji su otvoreni prema Turskoj i Siriji. Radi se o pomoći u ćebadima, vrećama za spavanje, dušecima na napuhavanje, agregatima te određenoj količini konzervirane hrane.

-Direkcija robnih rezervi je već pripremila određena materijalno-tehnička sredstva koja će se izuzeti iz skladišta robnih rezervi, tako da očekujemo da će Crveni križ biti u situaciji da pomoć preuzme već u ponedjeljak - rekao je direktor Kantonalne direkcije robnih rezervi Zoran Martinović.

Vlada se u akciju pomoći razorenim područjima uključila i putem Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a. Tri spasioca Kantonalne službe za spašavanje s visina pridružili su se ekipi koju je u pogođena područja poslala Federalna uprava civilne zaštite, a spremni su i dodatni spasioci.

-Još četiri spasioca Kantonalne službe za spašavanje s visina su spremni i u nedjelju će otputovati u Tursku, tako da će ukupno 7 naših spasilaca biti angažovano u akciji potrage za preživjelim i poginulim - rekao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić.

Zeničko-dobojski kanton je spreman poslati i medicinske timove u razorena područja, o čemu je kantonalna ministrica Tanja Radoš Kosić u srijedu razgovarala s predstavnicom Federalnog ministarstva zdravstva Marinom Berom.

Press služba ZDK

 

PREMIJERKA MEHMEDIĆ I MINISTRI U VLADI POSJETILI GRADSKU UPRAVU ZENICA

Posjetu gradovima i općinama u Zeničko-dobojskom kantonu, Vlada na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić započela je današnjom radnom posjetom Gradskoj upravi Zenica i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću.

Premijerka je rekla da se nova Vlada stavlja na raspolaganje svim gradonačelnicima i općinskim načelnicima, jer želi da u partnerskom odnosu sa jedinicama lokalne samouprave, svako u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, unaprijedi usluge za sve građane ZDK-a.

Naglasila je da je u Zenici, koja je administrativno sjedište ZDK-a, prioritet izrada Urbanističkog plana kao osnovnog prostorno-planskog dokumenta i temelja razvoja, što je kočilo razvoj Zenice u proteklom periodu.

-Zato i jeste intencija s ministrima posjetiti i druge lokalne samouprave, kao bismo potpuno bili upoznati s problematikom, ali i šta su njihovi prioriteti. Saradnja ne mora biti svedena isključivo na finansije, ima tu dosta saradnje koja se može unaprijediti i u drugim oblastima važnim za razvoj naših gradova i općina, odnosno cjelokupnog kantona - rekla je premijerka Mehmedić.

Gradonačelnik Fuad Kasumović zahvalio je Vladi što je posjetila Gradsku upravu prvi put od 2016. godine, kada je izabran na ovu dužnost, rekavši da je prethodna Vlada zaobilazila Grad Zenicu.

-Premijerki i ministrima sam rekao da Gradu Zenica ne treba nikakav prioritet u bilo čemu. Od Vlade tražim da svaki dio kantona ravnomjerno razvijaju, ali ono što je od Grada Zenice će biti za Grad Zenicu i ne može niko više blokirati Zenicu da se razvija - rekao je gradonačelnik Kasumović.

Dodao je da je na sastanku razgovarano o brojnim temama iz svih resora, te da će se u narednom periodu zajednički raditi na rješavanju svih problema i traženju rješenja. Naveo je primjer vodnih naknada za koje je Grad Zenica bio uskraćen dvije godine.

-Kao gradonačelnik tražim samo da se sve definiše i naprave propisi, ali i svi tretiraju pravično i jednako. Grad Zenica je trenutno jedan od najstabilnijih gradova i ne treba nam nikakva pomoć, nego samo pošten odnos - rekao je gradonačelnik Zenice.

Premijerka Mehmedić je najavila da će zajedno s ministrima u Vladi u narednom periodu posjetiti sve gradove i općine u ovom kantonu.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 09.02.2023. godine

INVESTITOR IZ SLOVENIJE ŽELI GRADITI ZGRADU MEDICINSKOG FAKULTETA I UVESTI USLUGU GAMMA NOŽA

U uredu premijerke Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Amre Mehmedić održan je radni sastanak s predstavnicima Grupacije "Labena" iz Ljubljane, koja je zainteresirana za izgradnju zgrade Medicinskog fakulteta i "Pružanje usluga gamma nožem u JU Kantonalna bolnica Zenica" kroz javno-privatno partnerstvo.

Razgovori sa slovenačkim investitorom o projektu uvođenju gamma noža u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) započeti su 2018. godine, ali nije napravljen značajan iskorak u njegovoj realizaciji zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nad zemljištem u bolničkom krugu.

Pitanje imovinsko-pravnih odnosa je riješeno putem suda, tako da Grupacija želi nastaviti s realizacijom ovog projekta kojim bi KBZ prva u Bosni i Hercegovini uvela gamma nož, bezbolnu metodu bez rezova za liječenje tumora na mozgu i drugih patoloških stanja na mozgu.

Kada je u pitanju izgradnja zgrade Medicinskog fakulteta u Zenici, projekat je kroz više direktnih kontakata i sastanaka mješovitog radnog tijela doveden u fazu izrade studije izvodljivosti i idejnog projekta.

Istaknuto je da bi se, nakon izrade studije izvodljivosti, putem javnog poziva izabrao javno-privatni partner, koji bi izgradio i upravljao zgradom na duži period, te da je "Labena" i dalje zainteresirana za ovaj projekat.

Premijerka Mehmedić je rekla da Vlada ZDK-a želi iskoristiti prednosti modela javno-privatnog partnerstva za razvoj kantona u svim oblastima i unapređenje kvaliteta života građana.

Naglasila je da će Vlada definisati prioritetne projekte, te da će, kada je u pitanju sektor zdravstva, u fokusu biti poboljšanje stanja u Kantonalnoj bolnici Zenica,

kroz započeti projekat Energetska efikasnost te uvođenje novih usluga za pacijente.

Također, najavila je da će Vlada donijeti odluke vezane za izgradnju zgrade Medicinskog fakulteta te održati sastanke s predstavnicima Kantonalne bolnice i Gradske uprave Zenica, budući da je jedan od prioriteta vlade koju predvodi stvaranje uslova da Kantonalna bolnica u dogledno vrijeme postane univerzitetsko-klinički centar.

Sastanku s predstavnicima Grupacije „Labena“ prisustvovali su i ministrica zdravstva Tanja Radoš Kosić, ministar za privredu Samir Šibonjić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijel Pašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić i ministrica finansija Dženana Čišija.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 08.02.2023. godine

VLADA ZDK S KFW-OM I VLADOM FBIH POTPISALA UGOVORE O OBNOVI OSAM ŠKOLA

Info grafika se nalazi u prilogu

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, u prisustvu federalnog ministra za prostorno uređenje Josipa Martića i premijerke Amre Mehmedić, potpisani su ugovori za rekonstrukciju osam škola sa područja ovog kantona, koji će se finansirati iz Revolving fonda za energetsku efikasnost Vlade Federacije BiH u iznosu od 6.868.288,21 KM.

Ugovori o rekonstrukciji četiri škole u Zavidovićima, tri u Zenici te jedne škole u Kaknju prvi su koji se finansiraju iz navedene kreditne linije vrijedne 9 miliona eura, za koju je sredstva osigurala Vlada SR Njemačke putem Razvojne banke KfW.

Ministar Martić rekao je precizirao da su od odobrenog iznosa jedna polovina grant sredstva, a druga polovina kredit za koji se zadužuju vlade kantona u kojima se implementiraju projekti.

On se zahvalio KfW-u na odobrenim sredstvima, a Vladi ZDK-a na plodonosnoj saradnji s ovim ministarstvom u zadnjih nekoliko godina čiji je rezultat realizovanih 66 projekata obnove škola i zdravstvenih ustanova u vrijednosti oko 19 miliona KM.

Potpisani su ugovori za rekonstrukciju JU OŠ "Vozuća" Područna škola Kovači Zavidovići (238.611,26 KM), JU OŠ "15. aprila" Područna škola Termoelektrana Kakanj (645.423,9 KM), JU OŠ "Gostović" Područna škola Poljice (275.772,03 KM), JU OŠ "Hamza Humo" Babino Zenica (971.069,60 KM), JU OŠ "Alija Nametak" Zenica (1.046.369,05 KM), JU OŠ "Edhem Mulabdić" Zenica (1.691.792,95 KM), JU OŠ "Prva osnovna škola" Zavidovići (1.354.412,275 KM) i JU OŠ "Vozuća" Područna škola Ribnica Zavidovići (644.837,151 KM).

Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Draženka Subašić rekla je da je početak radova planiran s jeseni ove godine, te da bi radovi trebali biti završeni iduće dvije godine.

Press služba ZDK

 

Predsjedavajući Kovačević razgovarao sa šefom Terenskog ureda OSCE-a

Danas 08.02.2023. godine, u posjeti Skupštini Zeničko-dobojskog kantona boravio je Igor Nedera, šef Terenskog ureda OSCE-a Travnik sa saradnicima. Tom prilikom se susreo sa Dejanom Kovačevićem predsjedavajućim Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Razgovarali su o brojnim pitanjima za koja je ocijenjeno da mogu biti od zajedničkog interesa, sa akcentom na nadležnosti Skupštine i institucija Zeničko-dobojskog kantona. Predsjedavajući je upoznao goste i sa aktivnostima koje su vođene u proceduri konstituiranja Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i njenih radnih tijela nakon potvrđivanja izbornih rezultata sa proteklih izbora.

Jedna od tema razgovora je bila prevencija korupcije i borba protiv korupcije sa aspekta nadležnosti Skupštine. Razgovaralo se o izazovima, načinima i modalitetima prevencije korupcije i borbe protiv korupcije. Zajednički je naglašeno postojanje potrebe za dosljednom borbom protiv korupcije na svim nivoima vlasti, te su se sugovornici zajednički složili o značaju sistemskog pristupa borbi protiv korupcije.

Predsjedavajući Kovačević se zahvalio Misiji OSCE u BiH na dosadašnoj i budućoj pomoći i podršci institucijama Zeničko-dobojskog kantona i Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Stručna služba Skupštine ZDK


ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON SPREMAN POSLATI MEDICINSKE TIMOVE U REPUBLIKU TURSKU

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Tanja Radoš Kosić razgovarala je danas u Sarajevu s federalnom ministricom zdravstva Marinom Berom o slanju zdravstvenih radnika iz ovog kantona u područja pogođena razornim zemljotresom u Republici Turskoj.

Ministrica Radoš Kosić je rekla da će Ministarstvo zdravstva ZDK sve daljne aktivnosti po navedenom pitanju poduzimati u skladu sa zahtjevima i uputama Federalnog ministarstva zdravstva.

Naglasila je da je već upućen zahtjev svim zdravstvenim ustanovama na području ovog kantona da prikupe informacije vezane za sastav medicinskih timova.

-Prema informacijama sa terena, očekuje se da će veći broj medicinskih radnika iskazati spremnost za odlazak u razorena područja. Od Federalnog ministarstva zdravstva veoma brzo očekujemo upute na koji način će biti reguliran status medicinskih radnika koji budu upućeni u Republiku Tursku, a o čemu ćemo blagovremeno izvjestiti zdravstvene ustanove na području ZDK-a - rekla je ministrica Radoš Kosić.

Press služba ZDK


VLADA I SKUPŠTINA ĆE RAZMATRATI REVIZORSKE IZVJEŠTAJE INSTITUCIJA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Amra Mehmedić i predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević razgovarali su danas s predstavnicima nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) o nadzoru nad provođenjem revizorskih preporuka u cilju osiguranja transparentnog i odgovornijeg trošenja javnog novca.

Rečeno je da CCI radi na unaprjeđenju rezultata javne revizije kroz adekvatan pristup svih relevantnih učesnika u postupku javne revizije, te da je proteklih godina Ured za reviziju FBiH izvršio finansijsku reviziju više organa i institucija u ZDK-u, ali da većina tih izvještaja nije razmatrana od strane Vlade i Skupštine ovog kantona.

Premijerka Mehmedić je naglasila da će nova Vlada i Skupština dati maksimalan doprinos da se izvještaji koji nisu razmatrani nađu pred skupštinskim zastupnicima do kraja godine, a takvih je četiri iz 2022. godine, kako bi građani dobili transparentniji uvid u poslovanje svih kantonalnih institucija koje su od značaja za sve građane.

Naglašeno je da će Ured za reviziju FBiH u 2023. godini izvršiti finansijsku reviziju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona i JU Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK.

-Posvetit ćemo se da na najbolji mogući način radimo svi zajedno, odnosno da ove izvještaje koristimo za unapređenje poslovanja odnosno otklanjanja svih nepravilnosti koje revizorski izvještaji utvrde, kako bi sve institucije pružale sve bolje usluge našim građanima - rekla je premijerka Mehmedić.

Projekt menadžer CCI-a Jasmila Pašić pozdravila je opredjeljenje Vlade i Skupštine ZDK-a da razmatraju revizorske izvještaje i prate realizaciju preporuka te da se na taj način unaprijedi finansijsko poslovanje institucija ovog kantona i osigura da se javna sredstva troše za interese i unapređenje kvaliteta života svih građana.

Press služba ZDK


MINISTAR MARIĆ POSJETIO UZGAJIVAČE GOVEDA U ZAVIDOVIĆIMA, ŽEPČU I MAGLAJU

Petorica uzgajivača goveda na području općina Zavidovići i Žepče upoznali su Vinka Marića, ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) sa poteškoćama koje im otežavaju rad u uzgoju tovnih junadi i muznih krava.

Uzgajivači su se požalili da od matičnih općina ne dobijaju podsticaje, iako je to uobičajena praksa u ostalim općinama ZDK-a.

- Vlada našeg kantona će pronaći modus da pomogne uzgajivačima i podstakne razvoj stočarstva u svim općinama. Uzgajivačima nedostaju sigurni i viši podsticaji, nedostaje im mehanizacija ali i regresiran dizel, a takav vid podrške je ustaljena praksa širom svijeta - rekao je ministar Marić.

Hidajet Fejzić, uzgajivač ovaca, junadi i muznih krava iz Begovog Hana smatra da država može pomoći u mnogim segmentima, ali da njegovoj farmi najveći problem predstavlja nedostatak pitke vode.

- Mogli bi vodu dovesti iz susjednih Šagovića, ali to je krupna investicija koja bi riješila naše probleme - kazao je Fejzić.

Perica Kresić, uzgajivač tovnih junadi iz Lupoglava kod Žepča smatra da bi kantonalna vlast u saradnji sa višim nivoima vlasti mogla pomoći u nabavci mehanizacije koja je svim uzgajivačima prijeko potrebna.

Sličnog mišljenja je i Marijan Tadić iz Viništa koji na svojoj farmi ima 88 goveda. On je ministru Mariću prenio mišljenje da bi podrška u regresiranom dizelu, po strogo utvrđenim pravilima, bila među prvim prioritetima.

Amir Bećiragić iz Močila kod Zavidovića, koji se opredijelio za proizvodnju mlijeka, kaže da je otkupna cijena mlijeka porasla na 97 feninga i da proizvođači mlijeka

uz podsticaje mogu da "prežive", kao i to da očekuje mnogo veće učešće države u subvencioniranju.

Problemi Marka Pervana, dugogodišnjeg farmera iz Strupine kod Maglaja, slični su problemima ostalih uzgajivača, a najveći je nedostatak radne snage.

- Od Nove godine pokušavam da nađem jednog radnika, ali teško ide - kaže Pervan.

Ministar Marić je najavio da će nastaviti sa posjetama vodećim uzgajivačima, ali i ostalim poljoprivrednim proizvođačima ZDK-a, kako bi se upoznao sa njihovim problemima te počeo da rješava zahtjeve koje je moguće odmah riješiti.

Pres služba ZDK

Novosti za dan 07.02.2023. godine

UPRAVNI ODBOR ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA RAZRIJEŠEN ZBOG UTVRĐENIH NEPRAVILNOSTI U RADU

Povodom medijskih natpisa i različitih tumačenja Odluke od razrješenju Upravnog odbora JU Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, koju je Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila dana 20. januara 2023. godine, na prijedlog Ministarstva zdravstva, Vlada Zeničko-dobojskog kantona želi ukazati na sljedeće:

Prijedlog za razrješenje članova Upravnog odbora JU Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona upućen je zbog nepravilnosti u radu Upravnog Odbora koje su konstatovane u Izvještaju o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu, Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH iz jula 2021. godine, a koji je dostupan na sljedećem linku:

https://www.vrifbih.ba/izvjestaj/izvjestaj-o-finansijskoj-reviziji-zavoda-zdravstvenog-osiguranja-zenicko-dobojskog-kantona-za-2020-godinu/

Naime, federalni revizori su ustanovili da je Upravni odbor posebnom Odlukom od 05.08.2019. godine utvrdio osnovnu plaću direktora u visini od tri i po prosječne mjesečne neto plaće Zavoda na koju se obračunava položajni dodatak od 15%, dodatak na složenost poslova od 15% i pripadajući minuli rad od 20%, dok je pomoćnicima direktora Zavoda osnovna plaća utvrđena u visini od 2,1 prosječne mjesečne isplaćene plaće Zavoda, iz čega proizilazi da osim predmetne odluke Upravnog odbora nije prezentovana druga dokumentacija kojom bi se potvrdila osnovanost utvrđene osnovne plaće direktoru i pomoćnicima direktora, kao ni obračunati dodatak na plaću direktoru Zavoda od 15% koji se odnosi na složenost poslova i odgovornost, jer je članom 62. Pravilnika o radu regulisan samo položajni dodatak od 5 do 15% na utvrđenu osnovnu plaću, a što je imalo za posljedicu da je prosječna mjesečna plaća direktora iznosila cca 7.710,00 KM. Dalje je navedeno da, imajući u vidu da se Zavod finansira iz sredstava prikupljenih doprinosa na zdravstveno osiguranje, revizija nije mogla potvrditi osnovanost i opravdanost visine utvrđene osnovne plaće direktora Zavoda i pomoćnika direktora, kao ni dodatak na složenost poslova i odgovornost od 15%, jer navedeno nije regulisano kantonalnim propisima, niti Pravilnikom o radu Zavoda, te da je prosječno isplaćena neto plaća zaposlenika Zavoda za 2020. godinu iznosila 1.388,00 KM.

Nadalje, u Izvještaju o finansijskoj reviziji JU Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu navedeno je da Upravni odbor nije poduzeo propisane radnje koje su dovele do usvajanja Pravilnika o radu, kojim se, između ostalog, uređuju plaće, niti je poduzeo aktivnosti na informisanju Ministarstva zdravstva, odnosno Vlade Kantona u vezi s Kolektivnim ugovorom na osnovu kojeg su sa zaposlenicima zaključeni novi ugovori o radu u martu 2020. godine, iako je Statutom Zavoda propisana takva obaveza Upravnog odbora.

Također, u Izvještaju o finansijskoj reviziji navedeno je da Zavod nije vršio ugovaranje usluga zdravstvene zaštite za područje Kantona sa zdravstvenim ustanovama putem postupka javne nabavke, kako je propisano članom 52. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Jedinstvenom metodologijom kojom se bliže utvrđuju kriteriji i mjerila za zaključivanje ugovora između nadležnog zavoda zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove, nego je ugovaranje vršio na osnovu Plana i programa zaštite, na koji je Ministarstvo zdravstva dalo saglasnost i Odluke o obračunu sredstava za ugovaranje naknade za zdravstvenu zaštitu za 2020. godinu koju je Upravni odbor donio 04.02.2020. godine.

Imajući u vidu navode iz Izvještaja o finansijskoj reviziji Zavoda, što ukazuje na ozbiljne nepravilnosti u radu Upravnog odbora Zavoda, stekli su se uslovi za razrješenje Upravnog odbora prije isteka mandata na koji je imenovan.

Osim toga, javnost treba znati da je Upravni odbor u istom sastavu u junu 2019. godine donio Odluku o izmjeni Statuta JU Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, uz saglasnost Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kojom je omogućeno da se na mjesto direktora, umjesto ekonomiste ili pravnika, može imenovati "lice koje, pored općih uslova utvrđenih zakonom, ima visoku stručnu spremu društvenog smjera", čime su prilagodili uslove kako bi se imenovao aktuelni direktor. Ovaj Upravni odbor je tokom cijelog svog mandata obnašao svoju funkciju u sastavu od 8 članova, što nije u skladu s članom 101. Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je utvrđeno da se Upravni odbor sastoji od 9 članova, što je također identifikovano u naprijed navedenom Izvještaju o finansijskoj reviziji.

Vlada je imenovala privremeni Upravni odbor JU Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, na kraći period, a najduže do 3 mjeseca, uzimajući u obzir kriterije propisane Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine te Standarde i kriterije Vlade Zeničko-dobojskog kantona za imenovanja/nominiranja na upražnjenu poziciju u reguliranim tijelima Zeničko-dobojskog kantona.

Ministarstvo zdravstva je u petak, 03.02.2023. godine poslalo na objavu Javni oglas za imenovanje Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona na period od četiri godine, koji će biti objavljen tokom ove sedmice u dnevnoj štampi i web stranici Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Zadatak novog Upravnog odbora će biti da, u saradnji s Vladom, uspostavi efektivnu kontrolu finansijskih troškova i upravljanja Zavodom zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, jer se radi o sredstvima prikupljenim iz doprinosa na zdravstveno osiguranje, koja su javna sredstva i moraju se trošiti u skladu sa propisima, a u cilju obezbjeđenja kvalitetne zdravstvene zaštite svih osiguranika.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 03.02.203. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ NA ČELU EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA ZA PODRUČJE ZDK

Na 34. sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Zeničko-dobojskog kantona (ESV) konstituisano je novo članstvo iz reda ministara u novom sazivu Vlade ZDK-a, a za predsjednika ESV-a izabrana je premijerka Amra Mehmedić.

Pored premijerke, u radu sjednice, kao novi članovi ESV-a ispred Vlade, učestvovali su ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zlatko Jelić, ministrica finansija Dženana Čišija, ministar privrede Samir Šibonjić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić.

Socijalni partneri su u nastavku sjednice usvojili Izvještaj o radu ESV-a za 2022. godinu, te zaključili da ESV u narednom periodu treba intenzivirati rad, sve s ciljem osiguranja kontinuiranog tripartitnog socijalnog dijaloga između partnerskih strana - predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata.

ESV se na sjednici opredijelilo da će u 2023. godini pratiti, razmatrati i ocjenjivati uticaj ekonomske i socijalne politike na razvoj ZDK-a i socijalnu stabilnost, podsticati ideje tripartitnog, bipartitnog i drugih oblika ekonomsko-socijalnog dijaloga na svim nivoima u rješavanju ekonomskih i socijalnih problema, razmatrati nacrte propisa i drugih akata iz nadležnosti ESV-a i dostavljati mišljenja predlagačima i nadležnim institucijama, pratiti primjenu propisa iz oblasti rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti te predlagati mjere nadležnim institucijama za potpunije ostvarivanje i unaprijeđenje prava.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK

 

Novosti za dan 01.02.2023. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ OKONČALA KONSULTACIJE SA SINDIKATIMA O UTVRĐIVANJU OSNOVICE I PLATNOG BODA

Sastankom sa Sindikatom Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, premijerka Amra Mehmedić okončala je konsultacije o utvrđivanju osnovice i platnog boda za 2023. godinu sa svim sindikatima zaposlenih koji primaju platu iz Budžeta ZDK-a.

Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Benjamin Sinović, ministrica finansija Dženana Čišija te ministar za pravosuđe i upravu Edin Hasaničević.

Prethodnih dana održani su sastanci s predstavnicima Sindikalne organizacije kantonalnih organa državne službe, Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i Samostalnog sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja i odgoja ovog kantona.

Premijerka je naglasila da će osnovni prioritet prilikom razmatranja sindikalnih zahtjeva, dok traje izrada Budžeta za 2023. godinu, biti stabilizacija budžeta i očuvanje budžetske likvidnosti, te najavila da će stav Vlade spram iznesenih zahtjeva biti prezentiran na sastanku koji je planiran za sredinu februara.

Press služba ZDK

 

INTENCIJA VLADE JE KONSOLIDACIJA POSLOVANJA JP „ŠPD ZDK“ D.O.O. ZAVIDOVIĆI

Povodom natpisa u medijima u kojima se tematizira i tumači Zaključak Vlade Zeničko-dobojskog kantona od 26.12.2022. godine, kojim su obavezani svi budžetski korisnici - ministarstva, uprave i upravne organizacije, kao i javne ustanove, budžetski i vanbudžetski fondovi, javna preduzeća i ostala regulisana tijela pod kontrolom Zeničko-dobojskog kantona, da u periodu privremenog finansiranja, odnosno do donošenja Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, kao i pojedinačnih finansijskih planova, obustave sve postupke novog zapošljavanja službenika i namještenika u organima javne uprave, kao i postupke novog zapošljavanja u javnim ustanovama, budžetskim i vanbudžetskim fondovima, javnim preduzećima i ostalim regulisanim tijelima pod kontrolom ZDK-a, a u kontekstu aktuelnih dešavanja u JP "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići, Vlada Zeničko-dobojskog kantona želi ukazati na sljedeće:

-Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić je svim subjektima koji su se obratili u vezi sa primjenom ovog zaključka dostavila pisano očitovanje sa potrebnim pojašnjenjima u vezi sa njegovom primjenom, uključujući JP "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine - Sindikalni odbor JP "ŠPD ZDK" d.o.o. Zavidovići, kao i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona.

U slučaju JP "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići nikako se ne radi o restriktivnim mjerama koje bi ovo javno preduzeće onemogućavale u daljem radu. To posebno kada je u pitanju rješavanje radno-pravnog statusa 98 radnika, jer Uprava preduzeća gotovo pet godina drži ove radnike u neizvjesnosti tako što s njima zaključuje ugovore o radu na određeno vrijeme, što je društveno neprihvatljivo, a i upitno s aspekta primjene Zakona o radu u pogledu prava radnika. U tom smislu, zaključak Vlade se ni u kom slučaju ne može tumačiti kao otežavajuća okolnost za poslovanje JP "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići, koje trenutno zapošljava 738 radnika.

Također, napominjemo da su u aktima Vlade Zeničko-dobojskog kantona vezanim za borbu protiv korupcije, ugovori o djelu i ugovori o povremenim i privremenim poslovima, zbog širokih diskrecionih ovlaštenja pojedinca, bili posebno tretirani i, u okviru obaveza i odgovornosti rukovodilaca, naložene su određene obaveze u pogledu korištenja ovih pravnih instituta na zakonit način, i to samo u izuzetnim slučajevima, kao i uspostavljanje jasnih kontrolnih mehanizama.

Uprava preduzeća je zanemarila obaveze iz vlastitog Operativnog plana od 16.10.2017. godine, na koji je saglasnost dao Tim Vlade za borbu protiv korupcije, a u kojem je posebno problematizirano pitanje i predviđena aktivnost analiziranja poslova angažovanja lica na osnovu ugovora o djelu, ugovora o privremenim i povremenim poslovima i ostalim ugovorima, tako što je nastavila primjenjivati praksu angažovanja radnika na određeno vrijeme, iako neupitno postoji potreba za njihovim stalnim angažmanom.

U konkretnom zahtjevu, JP "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići, osim uopštene formulacije da se radi o radnicima koji su "vezani za proizvodnju", nije specificiralo o kojim zanimanjima se konkretno radi i time argumentovalo zahtjev za izuzeće od primjene navedenog zaključka upućen resornom ministarstvu i Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Uz sve ovo, ne smije se zanemariti činjenica da JP "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići zadnjih nekoliko godina posluje s iskazanim gubitkom, što povlači posebnu odgovornost Uprave preduzeća budući da gazduje veoma značajnim šumskim resursima Zeničko-dobojskog kantona.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odlučna je u namjeri da stvori uslove za nesmetano poslovanje i finansijsku konsolidaciju JP "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići i u tom smislu će u narednom periodu pokrenuti konkretne mjere i aktivnosti.

S obzirom na navedeno, očigledno je da su akti koje je donijela Vlada Zeničko-dobojskog kantona iskorišteni u dnevno-političke svrhe i da se radi o potpunoj zamjeni teza, s ciljem skretanja pažnje s odgovornosti Uprave JP "Šumsko-

privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići, ali i pokušaju minimiziranja aktivnosti Vlade Zeničko-dobojskog kantona na povećanju nivoa odgovornosti i discipline u korištenju javnih sredstava, te individualnoj odgovornosti svakog od učesnika za dosljednu primjenu zakona i drugih propisa.

Press služba ZDK

Last modified on Utorak, 28 Veljača 2023 14:22
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2353

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 34808

Ovaj Mjesec 201463

Ukupno 13768615

Currently are 118 guests and no members online