Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana Javna tribina o zaštiti planine Zvijezde

03 Tra 2023
790 times

U organizaciji Fondacije/zaklade za obnovu i razvoj regije Vareš u petak, 31.03.2023. godine održana je Javna tribina

o zaštiti planine Zvijezde pod nazivom „Zagovaranje budućeg zaštićenim područjem prirode planine Zvijezda u cilju zaštite okoliša, ublažavanja klimatskih promjena i razvoja zelene ekonomije“. 

Tribinu je vodio predsjednik Fondacije gospodin Mladen Rudež sa svojim suradnicima Boškom Andrićem i Tonijem Petkovićem. Na početku tribine prisutne je pozdravio gospodi Rudež i upoznao ih sa samim projektom. „Današnja tribina upriličena je s partnerima iz EU ali isto tako i s lokalnim partnerima kako iz Federacije tako i iz Republike Srpske. Ovaj projekat je podržan sa novcima EU i partnera, a naši partneri prepoznali su važnost zaštićenih područja prirode, općenito u BiH i smatraju to jednom vrlo važnom temom. Poseban značaj dat je Varešu koji, smatra se, može sa ovakvim zaštićenim područjima da bude ponosan. Projekat je zagovaranje zaštite prirode planine Zvijezde u cilju zaštite okoliša, smanjenja klimatskih promjena ali isto tako razvoja zelene ekonomije“ rekao je gospodin Rudež u svom izlaganju. 

Nakon još nekoliko pojašnjenja od strane gospodina Rudeža, riječ je dobio suradnik u projektu gospodin Boško Andrić koji je, između ostalog, govorio o benefitima koje naša Zvijezda ima, s naglaskom na proglašenje zaštićenog dijela planine Zvijezde. U izlaganju je naveo dosta primjera koji se mogu iskoristiti u razne svrhe, prije svega turističke, a onda i zdravstvene, ali je naveo i negativne primjere uništavanja prirode, prije svega uništavanja šume i šumskih površina.

U drugom dijelu tribine pogledan je kratki dokumentarni film  autora prof dr. Jasminka Mulaomerovića, a nakon toga svoje izlaganje je nastavio gospodi Toni Petković. Gospodin Petković, koji se inače bavi mitologijom i istraživanjem, govorio je o području planine Zvijezde s osvrtom na mitska predavanja vezana uz pojedine toponime. 

Na kraju tribine, uslijedila su pitanja na koja su odmah dati odgovori, te su prihvaćene sugestije za daljnji rad na proglašenju zaštićenog područja dijela planine Zvijezde.

IMG0021-RudezTribina
IMG0022-RudezTribina
IMG0023-RudezTribina
IMG0024-RudezTribina
IMG0025-RudezTribina
IMG0026-RudezTribina
IMG0028-RudezTribina
IMG0027-RudezTribina
IMG0030-RudezTribina
IMG0029-RudezTribina
IMG0032-RudezTribina
IMG0031-RudezTribina

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4496

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 38801

Ovaj Mjesec 129210

Ukupno 13913654

Currently are 606 guests and no members online