Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec rujan 2023. godine

06 Ruj 2023
933 times

Novosti za dan 29.09.2023. godine

POTPISAN UGOVOR O REDOVNOM I ZIMSKOM ODRŽAVANJU REGIONALNE CESTE R4747A NA PODRUČJU OPĆINE USORA

Rasim Kovač, direktor po ovlaštenju Kantonalne direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona i Edin Porobić, direktor preduzeća "Porobić" d.o.o. Zavidovići, danas su u kabinetu ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijela Pašića potpisali ugovor br. IV o redovnom i zimskom održavanju regionalne ceste R474a na području općine Usora.

Radovi održavanja odnose se na dionicu M4 (Alibegovački most)-Sivša-Mlinište-Lovački dom-Bejići-Ularice-Šumski dvor-Makljenovac-Vila (granica entiteta), a između ostalog obuhvataju radove kao što su opravka kolovoznog trupa, uklanjanje odronjenog materijala, održavanje potrebne preglednosti puta te deponiranje soli i abrazivnog materijala za pripremu cesta prije zimskog održavanja.

Vrijednost ugovorenih radova na redovnom i zimskom održavanju iznosi 356.967,26 KM sa uračunatim PDV-om.

- Pored projekata koje smatramo prioritetnim i važnim za naše djelovanje kao resornog ministarstva putem Kantonalne direkcije za ceste, važno je napomenuti da moramo voditi računa o još jednom segmentu cestovne infrastukture, a to je redovno održavanje. Ne smijemo se dovesti u situaciju da prilikom dolaska hladnijih dana nemamo spremne ugovore za zimsko održavanje koje će građanima omogućiti nesmetanu i sigurnu vožnju u zimskom periodu - rekao je ministar Pašić.

Press služba ZDK



DOGOVORENO JAČANJE SARADNJE IZMEĐU VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA I BOSANSKOPODRINJSKOG KANTONA

Premijeri Zeničko-dobojskog (ZDK) i Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Amra Mehmedić i Edin Ćulov razgovarali su danas u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona o međukantonalnoj saradnji u svim oblastima, ali i zajedničkom nastupu kantona prema višim nivoima vlasti.

U delegaciji Vlade BPK bili su i ministar za privredu Zijad Briga i ministar finansija Nedim Muratspahić, dok su delegaciju Vlade Zeničko-dobojskog činili ministrica finansija Džanana Čišija, ministar za privredu Samir Šibonjić, ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica i ministar za pravosuđe i upravu Edin Hasaničević.

- Ima potrebe za ovakvim sastancima, jer su iskustva ministara različita i mislim da jako puno možemo naučiti jedni od drugih i biti sveukupno mnogo bolji u svom radu da bi građani našeg kantona bili zadovoljni našim radom - rekla je premijerka Mehmedić.

Istaknuto je da se kantoni suočavaju sa sličnim problemima, a najčešće su uzrokovani prenošenjem zakonskih obaveza sa nivoa Federacije BiH za čiju provedbu finansijska sredstva moraju obezbjeđivati kantoni.

- Imamo puno zakona koji se implementiraju na nivou kantona, a spuštaju se sa nivoa FBiH. Koordinacijama između ministara zajednički ćemo nastupati prema Vladi FBiH i prenositi iskustva - rekao je premijer Ćulov.

Na sastanku je dogovoreno da dvije Vlade uskoro potpišu protokol o međusobnoj saradnji te da se organizuje uzvratna posjeta Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK



MINISTAR VINKO MARIĆ SA KUVAJTSKIM INVESTITOROM NA PLANINI LISAC IZNAD ZENICE

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vinko Marić sa kuvajtskim investitorom Hamadom Alajmijem posjetio je Saliha Dilavera koji na planini Lisac, iznad Zenice gradi neobičan turistički kompleks.


- U planinskom okruženju, Salih Dilaver je zasadio četiri hiljade stabala voća, postavio osam kilometara potpornog zida iznad pristupnog puta i gradi vikendice iznad vode. Zadovoljstvo mi je što sam uspio da povežem bosanskog i kuvajtskog investitora koji će početi pregovore o zajedničkim ulaganjima - kaže ministar Marić.

Kuvajćanin Hamad Alajmi koji već ima milionska ulaganja u Bosni i Hercegovini, bio je oduševljen kada je vidio da na Liscu ima 15 izvora pitke vode i oduševljeno razgledao stoljetna stabla bukve, javora i hrasta.

- Ovo me podsjeća na Prokoško jezero i Vlašić. Vlasniku sam predložio da izgradi vikendice, doda neke zanimljive sadržaje i organizuje prevoz kvadovima, sve do samog vrha. Ovo bi mogla biti zanimljiva investicija. Bio sam u Zenici ali nisam znao da u njenoj blizini ima ovako lijepo mjesto - rekao je Hamad Alajmi.

Na površini od 1700 dunuma, Salih Dilaver, bivši trgovac metalom, već godinama gradi objekte, pristupne staze i turističke bungalove. Do sada nije imao podršku državnih institucija a zemljište je kupio u ranijem periodu.

Press Služba ZDK



GRADSKA BIBLIOTEKA KAKANJ ULAZI U PROJEKAT REKONSTRUKCIJE I NADOGRADNJE: VLADA ZDK OSIGURALA SREDSTVA U IZNOSU OD 300.000 KM

Javna ustanova Gradska biblioteka Kakanj sprema se za veliki projekat rekonstrukcije i nadogradnje objekta, za čiju je realizaciju sredstva u iznosu od 300.000,00 KM osigurala Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Projekat podrazumijeva rekonstrukciju i nadogradnju na ravnom krovu objekta, koji je u funkciji od 1965. godine, čime će Gradska biblioteka dobiti 260 kvadrata novog prostora i time dugoročno riješiti problem odlaganja knjiga. Biblioteka ima fundus od 55.000 knjiga, koji se svake godine proširi sa novih 1.500 naslova.

U ovoj ustanovi očekuju da će tokom oktobra dobiti urbanističku saglasnost, a potom i građevinsku dozvolu, nakon čega će se izabrati izvođač radova.

- Očekujemo da ćemo do kraja godine završiti postupak izbora izvođača radova, tako da bismo s početkom proljeća mogli započeti građevinske radove. Gradska biblioteka će dobiti ljepši i funkcionalniji objekat, a u potkrovlju i novu multimedijalnu salu za radionice, promocije i druge kulturne sadržaje - rekao je Senad Čišija, direktor JU Gradska biblioteka Kakanj, zahvalivši se Vladi ZDK-a na odobrenim sredstvima.

Ugovor o dodjeli sredstava JU Gradska biblioteka Kakanj potpisan je u sjedištu Vlade ZDK u junu ove godine, a sredstva su dodijeljena iz Transfera kapitalnih ulaganja prema nižim nivoima vlasti budžeta Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Premijerka Amra Mehmedić ističe da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona posvećena unapređenju kvaliteta života u svim sferama, među kojima je i kultura.

-Ove godine finansiramo tri velika infrastrukturna projekta iz oblasti kulture – rekonstrukciju krova JU Bosansko narodno pozorište Zenica, dogradnju objekta JU Gradska biblioteka Kakanj te rekonstrukciju zgrade JU Kulturno-sportski centar Zavidovići. Realizacijom ovih projekata će biti unaprijeđeni uslovi za rad veoma značajnih ustanova koje će građanima ponuditi i nove sadržaje - rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 27.09.2023. godine

MINISTARSTVO ZA PRIVREDU I KOMPANIJE IZ ZDK-A NA ZAJEDNIČKOM ŠTANDU NA 17. MEĐUNARODNOM SAJMU PRIVREDE TEŠANJ-BIH 2023

Na lokalitetu Kamelia d.o.o. Matuzići svečano je otvoren 17. međunarodni sajam privrede Tešanj-BiH 2023, na kojem će se iduća četiri dana predstaviti oko 500 izlagača iz 17 zemalja svijeta.

Sajam su svečano otvorili državni sekretar za sigurnosnu politiku Ministastva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sztaray, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i, u ime organizatora sajma, članovi Nadzornog odbora Udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj Sulejman Hrvić i Izudin Ahmetlić te predsjednica Udruženja Saća Prnjavorac.

Zvanicama i izlagačima obratila se premijerka Amra Mehmedić, izrazivši zadovoljstvo kontinuiranim rastom sajma, koji je, kako je rekla, izrastao iz svojevrsne smotre postignuća privrede Tešnja u respektabilan regionalni privredni događaj, na kojem nastupa i veliki broj izlagača iz inostranstva.

- Naš kanton ima brojne komparativne prednosti u odnosu na druge privredne regione u našoj zemlji, pri čemu mislim na saobraćajnu povezanost, snažno industrijsko naslijeđe, kvalitetnu radnu snagu i povoljan ekonomsko-geografski položaj. To su prepoznale i pojedine svjetske korporacije, koje posluju upravo u našem kantonu - rekla je premijerka ZDK.

Naglasila je da Vlada ZDK svojim mjerama želi da kreira kvalitetan poslovni ambijent i pomogne jedinicama lokalne samouprave da grade i razvijaju poslovne zone. Ove godine Vlada je u budžetu Ministarstva za privredu opredijelila rekordnih 8,2 miliona KM - od toga 3,6 miliona za izgradnju i opremanje poslovnih zona. Preostalih 4,6 miliona KM namijenjeno je za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta kroz set direktnih podsticaja i subvencija.

- Naša namjera je pružiti podršku kompanijama da budu konkurentne na domaćem i stranim tržištima, a da jedinice lokalne samouprave kvalitetnom infrastrukturom budu spremne prihvatiti nove investitore. To je politika kojoj ostajemo dosljedni i zbog koje je Zeničko-dobojski kanton postao zamajac ekonomije Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine - rekla je premijerka Mehmedić.

Istakla je da je sajam u Tešnja dobra prilika za predstavljanje poslovnog ambijenta u ZDK-u i postignuća ovdašnje privrede, zbog čega je i podrška sajmu najizdašnija do sada.

- Vlada je pružila finansijsku direktnu podršku Udruženju privrednika "Biznis-centar" Jelah-Tešanj za organizaciju sajma, ali i kroz podršku nastupu naših kompanija na zajedničkom štandu zajedno sa Ministarstvom za privredu - rekla je premijerka Mehmedić prilikom posjete delegacije Vlade štandu na kojem izlaže deset kompanija iz ovog kantona.

Zemlja partner 17. međunarodnog sajma privrede Tešanj-BiH 2023 je Mađarska, a grad partner Grad Živinice. Centralna tema ovogodišnjeg sajma je "Obnovljivi izvori energije - energetska efikasnost".

Press služba ZDK

Novosti za dan 25.09.2023. godine

VLADA ZDK PREPOZNALA POTREBE GRAĐANA I MLADIH JELAHA: U PRIPREMI TENDER ZA IV FAZU IZGRADNJE SPORTSKE DVORANE

U Mjesnoj zajednici Jelah u općini Tešanj u toku je izgradnja moderne sportske dvorane. Projektovana je površine 2.156 m2 i ispunjava sve standarde. Dimenzija objekta je 52×32,8 metara, sa 764 mjesta za gledaoce, svlačionicama, mokrim čvorovima za sportske ekipe, sudije i publiku, osobe sa invaliditetom, a projektovana je i topla veza sa OŠ "1. mart" Jelah.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 2,6 miliona KM, a realizacija je započeta 2020. godine. U prvoj fazi je izgrađena konstrukcija objekta sa tribinama i krov, u narednoj fazi je uslijedilo zidanje i zatvaranje objekta, betoniranje armirano-betonske ploče te odvodnja oborinskih i površinskih voda, dok su trećom fazom obuhvaćeni radovi na odvodnji vode iza osnovne škole, izgradnji potpornog zida, kompletne unutrašnje instalacije, grubo i fino malterisanje i ugradnja atike.

Dosadašnja ulaganja u izgradnju sportske dvorane iznose 1.436.000,00 KM, od čega je 746.000,00 KM osigurala Općina Tešanj, a 690.000,00 KM Vlada Federacije BiH.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je budžetu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za 2023. godinu opredijelila 500.000,00 KM za IV fazu ovog kapitalnog projekta, dok je Općina Tešanj obezbijedila još 300.000,00 KM. Trenutno je u pripremi tender za IV fazu projekta, kojom će se završiti glavnina radova.

- Vlada je prepoznala potrebe građana Jelaha, a posebno mladih i učenika OŠ "1. mart". Ovim projektom potvrđujemo da smo opredjeljeni da sufinansiramo infrastrukturne projekte koji doprinose poboljšanju kvaliteta života u svim gradovima i općinama - rekla je premijerka ZDK Amra Mehmedić, naglasivši da ovaj projekat najbolje pokazuje važnost saradnje svih nivoa vlasti na rješavanju potreba jedinica lokalne samouprave i građana.

Plan je da dvorana bude završena iduće godine izgradnjom pristupnog puta, parkinga i nabavkom sportskih rekvizita, za što je potrebno osigurati još oko 400.000,00 KM.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 22.09.2023. godine

VLADA ZDK PODRŽALA 17. MEĐUNARODNI SAJAM PRIVREDE TEŠANJ-BIH 2023

Vlada Zeničko-dobojskog kantona podržala je organizaciju 17. međunarodnog sajma privrede Tešanj-BiH 2023, koji će se održati od 27. do 30. septembra na lokalitetu "Kamelia" u Matuzićima kod Tešnja.

Samir Šibonjić, ministar za privredu i Saća Prnjavorac, predsjednica UO Udruženja privrednika "Biznis-centar" Jelah-Tešanj, organizatora ovog sajma, potpisali su u kabinetu premijerke Amre Mehmedić ugovor o finansiranju troškova zajedničkog nastupa kompanija iz ZDK-a sredstvima u iznosu od 32.625 KM.

- Vlada se opredijelila da podrži sajam jer je ovo dobra prilika za predstavljanje domaće privrede, sklapanje novih ugovora i partnerstava, ali i prezentaciju potencijala i komparativnih prednosti našeg kantona - rekla je premijerka Mehmedić.

Ministar Šibonjić je rekao da će se na zajedničkom štandu predstaviti najmanje 10 kompanija iz ovog kantona, koje su izabrane putem javnog poziva, te da će Vlada izdvojiti dodatnih 50.000 KM na ime podrške razvoju ovog jedinog međunarodnog sajma u ZDK-u, tako da će ukupan iznos podrške Vlade ovogodišnjem sajmu iznositi 82.625 KM.

- Privredne manifestacije, kao što je sajam u Tešnju, direktno doprinose razvoju privrede i unapređenju poslovnog ambijenta - rekao je ministar Šibonjić.

Predsjednica UO Udruženja privrednika "Biznis-centar" Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac, zahvalila se Vladi i resornom ministarstvu na značajnoj podršci, rekavši da će ovogodišnji sajam zasigurno biti najveći do sada.

Na sajmu će se predstaviti preko 500 izlagača iz 15 država svijeta, a zemlja partner je Republika Mađarska. Centralna tema sajma je "Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost“.

Press služba ZDK

PROJEKAT VLADE ZDK I GRADA VISOKO: IZGRADNJA NOVE ZGRADE PŠ GODUŠA U ZAVRŠNOJ FAZI

Izgradnja novog školskog objekta Područne škole "Goduša" JU Osnovne škole "Alija Nametak" Visoko ulazi u završnu fazu. Projekat je vrijedan oko 750.000 KM, a sredstva za realizaciju zajednički su osigurali Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Grad Visoko.

Izgradnja nove zgrade u dvorištu postojeće škole, sagrađene daleke 1965. godine, započeta je u decembru 2021. godine. Prva i druga faza projekta koštale su oko 500.000 KM, od čega je Vlada ZDK-a izdvojila 230.000 KM, a 270.000 KM je osigurao Grad Visoko.

Kako je za završetak zgrade bilo neophodno osigurati još 250.000 KM, Vlada ZDK je, na zahtjev Grada Visoko, na 33. sjednici održanoj 25. avgusta, odobrila još 150.000 KM, a ugovor je potpisan početkom ovog mjeseca u sjedištu Vlade, čime su se, uz dodatna sredstva lokalne zajednice od 100.000 KM, stvorili uslovi za završnu fazu radova.

-Vlada ZDK ovim projektom potvrđuje opredjeljenost za sufinansiranje infrastrukturnih projekata koji doprinose poboljšanju kvaliteta života u svim jedinicama lokalne samouprave našeg kantona - rekla je premijerka Amra Mehmedić.  

Ovim sredstvima finansira se ugradnja fasade, vanjsko uređenje, ograda i rušenje stare škole, koje je već završeno. Useljenje u novu zgradu planirano je za kraj oktobra.

- Zahvaljujem se Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Gradu Visoko što su osigurali sredstva i omogućili izgradnju moderne zgrade u kojoj će učenici i nastavnici imati najbolje uslove za boravak i odvijanje nastave. Nakon završetka objekta potrebno je osigurati sredstva za nabavku namještaja i mobilijara, a očekujemo da ćemo i u tom segmentu imati podršku resornog ministarstva - rekla je Amina Buza, direktorica OŠ "Alija Nametak" Buci Visoko.

Učenici PŠ "Goduša" nastavu trenutno pohađaju u centralnoj školi u Bucima, a prevoz učenika do završetka nove zgrade finansira Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 20.09.2023. godine

MINISTAR ADNAN SIROVICA UPRILIČIO PRIJEM ZA ATLETIČARA NIHADA MAHMIĆA

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica upriličio je prijem za atletičara Nihada Mahmića iz Zenice, koji je osvojio drugo mjesto na 3 000 metara u kategoriji M55 na 32. Balkanskom prvenstvu održanom od 01. do 03. septembra u Izmiru u Turskoj.

Mahmić je tokom 40-godišnje atletske karijere osvojio desetine medalja na domaćim i stranim takmičenjima. Viceprvak je bivše Jugoslavije za juniore i seniore, višestruki balkanski prvak i nosilac balkanskog rekorda na 5 000 m, višestruki prvak BiH od 1 500m do maratona i drži devet klupskih rekorda. Ovaj 58-godišnji Zeničanin je ratni vojni invalid 40 posto, tako da su njegovi poslijeratni sportski rezultati tim značajniji.

Mahmić se zahvalio Vladi Zeničko-dobojskog kantona i resornom ministarstvu na kontinuiranoj podršci posljednjih 15 godina u vidu plaćanja troškova transporta i priprema za takmičenja.

Ministar Sirovica je čestitao osvajanje medalje u Izmiru, rekavši da će Vlada i ovo ministarstvo nastaviti podržavati njegov rad, kao i sve druge vrsne sportiste koji upornošću, radom i disciplinom postižu odlične rezultate.

Press služba ZDK

 

MINISTAR VINKO MARIĆ POSJETIO PERADARE U BREZI

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vinko Marić, posjetio je uzgajivače koka-nosilja u Brezi - Mahira i Almira Hodžića. U proizvodnim pogonima poduzeća "Koka BH" iz Breze, proizvodi se 15 vrsta tjestenine od konzumnih jaja koja stižu sa farmi koje su u vlasništvu braće Hodžić.

- Oni su objedinili proizvodnju konzumnih jaja koja dijelom plasiraju na tržište, a dio proizvodnje koriste za proizvodnju tjestenine, koju prodaju i distribuiraju kao gotov proizvod. Naravno, prodaju i koke od 18 nedjelja, a prednjače u proizvodnji organskog gnojiva od peradi i to u obliku mikro peleta - rekao je Marić.

Vlasnici "Koka BH" duže vrijeme pokušavaju da ukažu na problem pristupnog puta, koji je iz godine u godinu sve uži, jer pojedini vlasnici objekata, mimo urbanističkih pravila uzurpiraju državnu imovinu, tako što pomjeraju ograde od svojih objekata. Strahuju da će jednog dana pristup farmi biti potpuno onemogućen, čime bi kompanija koju grade već treću deceniju zauvijek nestala.

Ministar Marić je obećao da će ovo ministarstvo koristiti raspoložive pravne mehanizme, kako bi doprinijelo rješavanju problema.

Press služba ZDK

Novosti za dan 19.09.2023. godine

POTPISAN DRUGI UGOVOR O MODERNIZACIJI DIJELA REGIONALNE CESTE KROZ VIKEND NASELJE PONIJERI

U kabinetu ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Danijela Pašića potpisan je ugovor o nastavku izvođenja radova na modernizaciji dijela ceste kroz vikend naselje Ponijeri R466 Kakanj-Kraljeva Sutjeska-Ponijeri U vrijednosti 300.000,00 KM sa PDV-om, a prema ranije potpisanim okvirnim sporazumom.

Ugovor su potpisali direktor po ovlaštenju Kantonalne direkcije za ceste ZDK Rasim Kovač i direktora preduzeća MGV Gradnja d.o.o. Zavidovići Mirsad Valjevac.

Rok za izvođenje radova koji su predmet ovog ugovora je 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

- S obzirom da je riječ o rekonstrukciji saobraćajnice kroz vikend naselje Ponijeri koje predstavlja značajan turistički potencijal te jedini ski centar ove vrste u ZDK, smatram da ovakvi projekti zaslužuju podršku Vlada ZDK-a. Shodno tome, danas je potpisan i ugovor br. 2 o nastavku modernizacije pomenute dionice regionalne ceste kako bi ovaj projekat poslužio svojoj svrsi, sa početkom i završetkom svih radova do nove zimske sezone - rekao je ministar Pašić.

Press služba ZDK



VLADA ZDK USPOSTAVLJA REGISTRE ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU I IMENOVANIH LICA, REVIZIJOM UTVRĐENO 18 NEVALIDNIH DIPLOMA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na današnjoj sjednici donijela je odluku o formiranju dva elektronska registra - Registra zaposlenih u javnom sektoru i Registra imenovanih lica u ZDK-u. Registri će obuhvatiti sve organe javne uprave, upravne organizacije i službe, zavode i agencije, direkcije, pravna lica s javnim ovlaštenjima, javne ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač ovaj kanton te privredna društva u kojima kanton učestvuje kao osnivač ili ima osnivačka prava sa procentom učešća sa 50 posto.

Premijerka Amra Mehmedić je podsjetila da je uspostava ovih registara usaglašena na sastancima s predstavnicima OSCE-misije u BiH, koja podržava korištenje digitalnih alata koji će kroz povećanje transparentnosti doprinijeti smanjenju rizika od korupcije prilikom zapošljavanja u javni sektor i imenovanja u upravljačka tijela.

- Vlada je intenzivirala aktivnosti u smislu izrade zakonskog okvira kako bi registri zaživjeli u punom kapacitetu i svoje djelovanje, pored javnog sektora Zeničko-dobojskog kantona, proširili na jedinice lokalne samouprave - rekla je premijerka Mehmedić.

Nosilac aktivnosti na izradi ovih baza podataka je Ured za borbu protiv korupcije ZDK-a, a registri će biti dostupni na službenoj stranici ZDK-a, gdje će svi građani imati mogućnost da pristupe i izvrše uvid u ove podatke.

- Registar zaposlenih u javnom sektoru će sadržavati podatke o poziciji, sistematizovanom radnom mjestu, stručnoj spremi, zvanju, radnom odnosu i osnovnoj plati zaposlenih, dok će Registar imenovanih sadržavati podatke o licima imenovanim u upravljačka tijela - upravne, nadzorne i školske odbore - rekao je sekretar Ureda za borbu protiv korupcije po ovlaštenju Dževad Fejzić.

Vlada je prihvatila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije 2022-2024. za period juni 2022. - juni 2023. godine, a jedna od ključnih aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije bila je revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru, sa fokusom na Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je izvršena revizija diploma 1.609 zaposlenih.

Revizijom je utvrđeno 17 nevalidnih diploma u Kantonalnoj bolnici te jedna u Kantonalnom zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu. Svi slučajevi su prijavljeni na dalje postupanje Ministarstvu unutrašnjih poslova i Kantonalnom tužilaštvu u Zenici.

Vlada je zaključkom zadužila rukovodioce organa i institucija ovog kantona da pruže punu podršku aktivnostima koje inicira i koordinira Ured za borbu protiv korupcije, kao i da samostalno provode aktivnosti na koje su obavezani Akcionim planom.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 18.09.2023. godine

TROJICI RATNIH VOJNIH INVALIDA ISPORUČENA INVALIDSKA KOLICA NA ELEKTROMOTORNI POGON

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica uručio je danas invalidska kolica na elektromotorni pogon ratnim vojnim invalidima Muji Aganoviću iz Žepča, Šefiku Patkoviću iz Zenice i Ademu Sopjanu iz Tešnja.

Kolica su nabavljena putem postupka javne nabavke, gdje je kao najpovoljniji ponuđač izabran OTTO BOCK ADRIA Sarajevo. Resorno ministarstvo je za troja elektromotorna kolica izdvojilo 62.250,00 KM bez PDV-a, a u postupku javne nabavke vodilo se računa da se obezbjede kolica sa tehničkom specifikacijom koju su dostavili krajnji korisnici.

- Ministarstvo duži niz godina nabavlja invalidska kolica na mehanički i elektro pogon za potrebe ratnih vojnih invalida, kao i druga ortopedska pomagala, a sve u cilju obezbjeđivanja što boljeg kvaliteta života ratnih vojnih invalida. Trenutno je u toku i postupak nabavke elektromotornog dodatka za invalidska kolica na mehanički pogon, kao i pokretanje postupka za nabavku fiksnog lifta za kadu za dizanje nepokretne osobe - rekao je ministar Sirovica.

Naglasio je da ovo najbolje ilustruje odnos Vlade ZDK-a putem resornog ministarstva prema najtežim kategorijama ratnih vojnih invalida i njihovim potrebama, a imajući u vidu doprinos tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Mujo Aganović, koji je predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH, zahvalio se Vladi i resornom ministarstvu na brizi koju posvećuju populaciji ratnih vojnih invalida, a posebno paraplegičarima.

- Mi ratni vojni invalidi 100-posto prve grupe paraplegičari, dugi niz godina u ovom kantonu dobijamo sve što nam je potrebno, prema medicinskoj indikaciji i ljekarskom mišljenju. Uz sve obaveze državi prema nama, koje proističu iz zaloga koji su ovi ljudi dali za domovinu, želim se zahvaliti za iskazano razumijevanje u smislu da svaki RVI dobije ortopedsko pomagalo koje će mu pomagati u svakodnevnom životu - rekao je Aganović.

Press služba ZDK

 

NAPREDUJU RADOVI NA IZGRADNJI OBJEKTA SLUŽBE HITNE MEDICINSKE POMOĆI SA PRATEĆIM SADRŽAJIMA U ZENICI

Radovi na izgradnji objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici u punom su jeku. Građevinska operativa kompanije  ITC d.o.o. Zenica izvršila je rušenje stare zgrade, a trenutno se rade široki iskopi i polaganje instalacija.

Izgradnja objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici projekat je vrijedan 8,2 miliona KM, a sredstva za realizaciju osigurali su Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je iz budžeta Ministarstva zdravstva odobrila 3,5 mil. KM - od čega 1,5 mil. KM ove godine te 2 mil. KM u 2024, Vlada Federacije BiH, koja je ovogodišnjim budžetom već odobrila 1.000.000 KM, a jednak iznos će biti odobren i kroz rebalans budžeta FBiH, dok je preostali iznos od oko 2,7 mil. KM osigurao Grad Zenica.

JU "Dom zdravlja" Zenica će za opremanje objekta potrebnim uređajima za dijagnostiku izdvojiti dodatnih 1.000.000 KM.

U novoj zgradi će, pored Službe hitne medicinske pomoći, biti smještene i Služba za laboratorijsku dijagnostiku te Služba za zaštitu od nespecifičnih i specifičnih plućnih oboljenja. Ukupna korisna površina novog objekta na tri etaže je oko 3.320 m2, a sa vanjskim uređenjem obuhvata prostor od oko 4.200 m2.

- Ponosna sam što predvodim Vladu koja je prepoznala potrebu da Zenica, kao najveći grad i sjedište našeg kantona, dobije moderan zdravstveni objekat u sklopu Doma zdravlja Zenica u kojem će građani dobijati značajno kvalitetniju zdravstvenu uslugu, a mnogo bolje uslove za rad imat će i zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ovo je jedan u nizu višemilionskih projekata koji su čekali na realizaciju više od 40 godina, a direktno se tiču kvaliteta života građana Grada Zenica. Opredjeljenje Vlade ZDK-a je da kroz ulaganja u infrastrukturu, opremu i kadrove nastavimo jačati zdravstveni sektor - rekla je premijerka Amra Mehmedić.

Planirano je da zgrada bude završena u roku od dvije godine, a do tada će rad Službe hitne medicinske pomoći biti organizovan u objektu Ambulante porodične medicine Blatuša.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 14.09.2023. godine

KANTONALNA BOLNICA ZENICA UZ POMOĆ VLADE ZDK PROŠIRUJE KORONARNU JEDINICU I RJEŠAVA PITANJE ZBRINJAVANJA INFEKTIVNOG OTPADA

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) potpisala je ugovore o izvođenju građevinskih radova na proširenju Koronarne jedinice Odjeljenja za kardiologiju i izgradnju objekta za preradu medicinskog otpada u Odsjeku za tretman i zbrinjavanje medicinskog otpada pri Odjelu za higijensko epidemiološki nadzor.

Sredstva za navedene projekte osigurala je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, i to 700.000 KM za proširenje Koronarne jedinice koje je opredijelila u budžetu Ministarstva zdravstva te 743.703,48 KM iz budžeta Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije u okviru projekta Nabavka opreme za tretman infektivnog otpada iz 2020. godine, kojim se želi riješiti pitanje zbrinjavanja infektivnog otpada u četiri zdravstvene ustanove u ovom kantonu, među kojima je i Kantonalna bolnica.

Opća bolnica Tešanj i domovi zdravlja u Zavidovićima i Visokom su ranije stavili u funkciju isporučene sterilizatore, dok će Kantonalna bolnica dva nabavljena sterilizatora smjestiti u objekat za čiju je izgradnju ove sedmice potpisan ugovor, a radovi će se finansirati iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša ZDK-a u iznosu od 150.000 KM, koja su prošle godine odobrena ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Kantonalne bolnice dr. Tarik Zulović zahvalio se Vladi ZDK-a što je prepoznala važnost finalizacije ova dva projekta, a posebno je istakao značaj proširenja Intenzivne koronarne jedinice Odjela za kardiologiju, koja trenutno ima šest kreveta.

- Radovi počinju ovih dana i trebali bi biti završeni za šest mjeseci. Koronarna jedinica će dobiti novih 10 kreveta na 250 kvadrata prostora, tako da ćemo u ovoj jedinici imati ukupno 16 kreveta, što će značajno poboljšati uslove za pacijente i osoblje, a time i podići kvalitet zdravstvene usluge. Za KBZ je veoma značajan i projekat zbrinjavanja infektivnog otpada, jer ćemo dugoročno riješiti ovo pitanje - rekao je dr. Zulović.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 11.09.2023. godine

U VLADI ZDK POTPISANI UGOVORI O DODJELI SREDSTAVA ZA UREĐENJE POSLOVNIH ZONA

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su potpisani ugovori s predstavnicima osam gradova i općina o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona iz budžeta Ministarstva za privredu u iznosu od 700.000 KM.

Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva, a namijenjena za uređenje poslovnih zona. Vlada je sa po 100.000 KM podržala uređenje infrastrukture u općinama Tešanj (PZ "Bukva-Vila"), Maglaj (PZ "Liješnica") i Olovo (PZ "Golubište-Pilana) te Gradu Visoko (PZ "Ozrakovići"), Gradu Zavidoviću dodijeljeno je 90.042,55 KM (PZ "Ekonomija-Batvice), Općini Žepče 98.815,75 KM (PZ "Radovlje"), Općini Doboj Jug 74.888,90 KM (PZ "Mravići") dok je Općini Kakanj dodijeljeno 36.252,75 KM (PZ "Vrtlište").

Premijerka Amra Mehmedić naglasila je da je poslovna infrastruktura veoma važna za privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. To su, dodaje, projekti koji iziskuju značajna sredstva, zbog čega je vrlo važno da svi nivoi vlasti pruže neophodnu finansijsku pomoć jedinicama lokalne samouprave "gdje se odvija život i rješava većina problema koje imaju građani".

- Stalno je poruka da građani BiH pa tako i ZDK žele nova radna mjesta, a novih radnih mjesta nema bez dobre poslovne infrastrukture, tako da će Vlada ZDK ostati opredijeljena da izdvaja značajnija sredstva upravo u ove namjene - rekla je premijerka ZDK.

Ministarstvo za privredu je za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća te izgradnju poslovnih zona ove godine opredijelilo rekordnih 8,2 miliona KM, od čega je za poslovne zone namijenjeno 3,6 miliona KM. Resorni ministar Samir Šibonjić navodi da ovaj kanton ima više od 20 poslovnih zona, a da je Vlada opredijeljena da nastavi stvarati što bolje uslove za rad privrednih subjekata.

- ZDK je stub privrede BiH, a Vlada i resorno ministarstvo će činiti sve da rad, rast i razvoj naših preduzeća u industrijskim zonama učinimo lagodnijim. Cilj nam je da što je moguće veći broj investitora koji dolaze smjestimo u industrijske zone, kako bi sam razvoj privrede bio što brži - rekao je Šibonjić.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić naglasio je da je poslovna infrastruktura jako važna za razvoj svake lokalne zajednice te da ova općina ulaže značajna sredstva u ove namjene. Zajedno s Vladom ZDK-a udružili su sredstva koja će uložiti u razvoj putne infrastrukture u Poslovnoj zoni "Bukva-Vila", a planirana su i nova ulaganja u poslovnu infrastrukturu.

- Poslovnu zonu koju smo otvorili prije 3-4 godine već je popunjena 30 posto i u njoj radi više od 15 poslovnih subjekata. Imamo potrebe za daljim investiranjem i ja ovim putem apelujem i na FBiH i na ZDK i na druge lokalne zajednice da povećamo izdvajanja za ulaganja u poslovnu zonu kako bismo bili konkurentni za nove investicije i za otvaranje novih radnih mjesta - rekao je Huskić.

I Općina Kakanj godinama ulaže u poslovnu infrastrukturu, a posljednjih desetak godina središte privrednih aktivnosti je PZ "Vrtlište". Na javni poziv resornog ministarstva aplicirali su za projektom izgradnje javne rasvjete u navedenoj zoni.

-Sredstva ćemo iskoristiti u tu svrhu, obzirom da smo mi riješili ostalu komunalnu infrastrukturu, put, vodu i kanalizaciju. Ostala je još rasvjeta kako bi na neki način poboljšali uslove rada i animirali druge privrednike da se bave još jače privredom i da otvaraju nove firme u našem Kaknju - rekao je Bajtarević.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 07.09.2023. godine

U VLADI ZDK POTPISANI UGOVORI O SUFINANSIRANJU ŠEST KAPITALNIH PROJEKATA U PET GRADOVA I OPĆINA

Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić danas je u uredu premijerke Amre Mehmedić potpisala s predstavnicima gradova Zenica i Visoko te općina Tešanj, Maglaj i Olovo ugovore o sufinansiranju šest kapitalnih projekata ukupne vrijednosti 1.738.800,00 KM.

Premijerka Mehmedić je naglasila da su ovi projekti usaglašeni prilikom nedavnih posjeta Vlade jedinicama lokalne samouprave.

- Vlada je opredijeljena da nastavi finansirati razvojne, odnosno infrastrukturne projekte koji su od značaja za jedinice lokalne samouprave, a u konkretnom slučaju radi se o projektima iz oblasti obrazovanja, kulture i sporta - rekla je premijerka ZDK.

Ministrica Subašić je podsjetila da je ovo drugi put ove godine da Vlada putem resornog ministarstva dodjeljuje gradovima i općinama sredstva za kapitalna ulaganja, a u fokusu je školska infrastruktura tako da će djeca i nastavnici dobiti imati mnogo bolje uslove za rad.

- Podržali završetak izgradnje Područne škole Goduša u Visokom, a u Tešnju je kompletan dodijeljeni transfer usmjeren u školsku infrastrukturu, zbog čega se posebno zahvaljujem Općini Tešanj koja je također izdvojila značajna sredstva. Maglaj će po prvi put dobiti sportsku dvoranu koju će koristiti dvije srednje škole, što je jako značajno za naše učenike koji do sada nisu imali gdje obavljati nastavu tjelesnog odgoja. Sredstvima smo podržali i izgradnju sportskog bazena u Olovu gdje će nastavnici moći da održavaju nastavu, a bazen će moći koristiti i građani - rekla je ministrica Subašić.

Gradu Zenica odobreno je 450.000,00 KM za projekat "Sanacija krova i unutrašnjih prostora zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica", čija je

realizacija započela prije dvije sedmice, te 70.000,00 KM za projekat "Rekonstrukcija objekata Kampa izviđača Zenica na Boračkom jezeru".

- BNP će najkasnije početkom naredne godine otkloniti višedecenijski problem prokišnjavanja ravnog krova, a sve to zahvaljujući Vladi ZDK-a i Gradu Zenica koji su opredijelili sredstva za u ovom trenutku za nas najznačajniji infrastrukturni projekat - rekao je direktor BNP-a Miroljub Mijatović.

Općini Maglaj odobreno je 500.000,00 KM za prvu fazu projekta "Izgradnja sportske dvorane za potrebe srednjih škola u Maglaju", tako da bi učenici Gimnazije "Edhem Mulabdić" i Mješovite srednje škole napokon trebali dobiti uslove za odvijanje nastave tjelesnog odgoja.

Općini Tešanj odobreno je 268.800,00 KM, od čega 100.000,00 KM za projekat "Izgradnja novog školskog objekta JU Osnovne škole "9. septembar" Tešanj (IV faza)", a 168.800,00 KM za projekat "Realizacija mjera energetske efikasnosti na objektima JU Osnovne škole "Džemal Bijedić" Tešanj i JU Osnovne škole "Rešad Kadić" Tešanj PŠ "Džemilić Planje".

Resorno ministarstvo se opredijelilo da sa 300.000,00 KM podrži nastavak realizacije projekta "Izgradnja objekta vanjskih bazena na termalnu vodu" u Olovu, za koji je Vlada ranije odobrila 200.000,00 KM.

- Ukupna vrijednost projekta je 700.000,00 KM sa ulaganjem Općine Olovo. Biće to vrlo atraktivan olimpijski bazen sa svim potrebnim sadržajima i vjerujem da će biti u funkciji građana i sporta - rekao je općinski načelnik Đemal Memagić.

Gradu Visoko odobrena su sredstva u iznosu od 150.000,00 KM za završnu fazu projekta "Izgradnja novog školskog objekta Područne škole "Goduša" JU Osnovne škole "Alija Nametak" Visoko", za koji su ranije Vlada i Grad Visoko izdvojili 550.000,00 KM, tako da bi učenici već tokom predstojeće školske godine mogli useliti u potpuno nov i moderan školski objekat.

- Grad Visoko je proveo tendere, izabrao i uveo izvođača radova u posao i danas smo potpisali ugovor kojim je Vlada osigurala 150.000,00 KM od ukupno nedostajućih 260.000,00 KM - rekao je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

Press služba ZDK

 

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA ZDK OPREDIJELILO 100.000 KM ZA NABAVKU NEUROMODULACIJSKIH ODIJELA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj 35. sjednici na prijedlog Ministarstva zdravstva usvojila je Program utroška sredstava planiranih u budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu za Ministarstvo zdravstva na poziciji "Nabavka opreme" prema kojemu su planirana sredstva u iznosu od 110.000,00 KM.

Ministarstvo zdravstva je opredijelilo iznos od 100.000,00 KM za nabavku neuromodulacijskih odijela prilagođenih potrebama oboljelih od neuromišićnih oboljenja - multipla skleroze, cerebralne paralize, stanja nakon moždanog udara i povreda leđne moždine.

Ovaj korak označava značajan napredak u poboljšanju zdravstvene skrbi i kvalitete života građana oboljelih od navedenih bolesti u ZDK-u, budući da ova odijela koriste naprednu tehnologiju za stimulaciju i regulaciju živčanih signala te pomažu pacijentima u obnovi motoričkih funkcija, poboljšavajući njihovu kvalitetu života.

Ministrica zdravstva dr. Tanja Radoš Kosić istaknula je da će nabavka neuromodulacijskih odijela omogućiti pacijentima pristup najnovijim terapijskim opcijama koje će značajno poboljšati njihovu rehabilitaciju i kvalitetu života.

- Neuromodulacijska odijela predstavljaju inovativno rješenje za mnoge medicinske probleme i izuzetno mi je drago da ćemo moći pružiti ovu mogućnost liječenja našim pacijentima. Ministarstvo zdravstva ZDK će i dalje nastaviti kontinuirano raditi na unaprjeđenju zdravstvenih usluga i pružanju najbolje moguće zdravstvene skrbi građanima kantona - rekla je ministrica Radoš-Kosić.

Press služba ZDK

 

POTPISAN UGOVOR O SANACIJI KLIZIŠTA NA DIONICI REGIONALNE CESTE R468 OLOVO-SOKOLAC

Direktor po ovlaštenju Kantonalne direkcije za ceste Rasim Kovač i direktor preduzeća "Porobić" d.o.o. Zavidovići Edin Porobić potpisali su kabinetu ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijela Pašića ugovor o izvođenju radova na projektu sanacije klizišta na regionalnom putu R468 Olovo-Sokolac.

Vrijednosti ugovora je 267.836,98 KM sa pdv-om, a rok za izvođenje radova je 30 dana od dana uvođenja u posao.

Resorni ministar je naglasio da je ovaj projekat veoma značajan za općinu Olovo te regionalnu i magistralnu cestu.

-Unazad 10 godina ovo klizište je bilo jedan od prioriteta koje je trebalo sanirati. Upravo iz tog razloga odlučili smo se za ovaj projekat kako bi otklonili jedan od većih prepreka na ovom dijelu regionalne ceste, koja je dobrim dijelom ugrožavala saobraćaj - rekao je ministar Pašić.

Press služba ZDK

 

POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI PJEŠAČKE STAZE I SANACIJI KOLOVOZA NA DIONICI PUTA R467 ZAVIDOVIĆI-MAGLAJ

Rasim Kovač, direktor po ovlaštenju Kantonalna direkcije za ceste i Salko Hajdić, direktor firme "Hajdić" d.o.o. Maglaj potpisali su u kabinetu ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Danijela Pašića ugovor o izvođenju radova na izgradnji pješačke staze i sanaciji kolovoza na dionici ceste R467 Zavidovići-Maglaj.

Vrijednost potpisanog ugovora 504.565 83 KM sa pdv-om, a izvođač se obavezao da radove izvrši u roku od 90 dana od dana uvođenja u posao.

Ministar Pašić je naglasio da je resorno ministarstvo posvećeno da regionalne ceste održava u voznom stanju i da se omogući što kvalitetniji saobraćaj na ovim cestama, a da je posebno važna sigurnost pješaka.

- Upravo zbog toga odlučili smo se za ovaj projekat koji predviđa sanaciju kolovoza na više mjesta duž ove dionice oko jedan kilometar te izgradnju pješačke staže u dužini od 680 metara. Na taj način želimo ujedno povećati sigurnost pješaka i poboljšati stanje kolovoza. Ovo je samo jedan u nizu projekata kojima pokazujemo da nam je svaki dio našeg kantona od iste važnosti po stepenu prioriteta - izjavio je ministar Pašić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 06.09.2023. godine

MINISTAR VINKO MARIĆ ODRŽAO RADNI SASTANAK SA NAČELNIKOM OPĆINE USORA ZVONIMIROM ANĐELIĆEM

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vinko Marić - održao je radni sastanak sa načelnikom općine Usora, Zvonimirom Anđelićem, na kojem su pokušali pronaći način za rješenje višegodišnjeg spora koji se vodi između općina Tešanj i Usora o korištenju bunara za vodosnabdjevanje općine Tešanj.

- Nesporno je da su sporni vodozahvati, odnosno bunarska izvorišta na teritoriji općine Usora i da o tome postoje relevantne sudske presude koje treba provesti u praksi. Zakoni ove države se moraju poštivati ali bez narušavanja dobrosusjedskih odnosa susjednih općina Usora i Tešanj - kaže ministar Marić.

Marić je najavio da će sa saradnicima obaviti razgovore i sa predstavnicima Općine Tešanj, kako bi se okončao dugogodišnji spor o pravu upravljanja vodnim resursima. Nakon toga će resorno ministarstvo poduzeti određene korake da se ovaj problem trajno riješi.

- Sporna izvorišta se nalaze u Srednjoj Omanjskoj i općina Usora je spremna na pravičan sporazum koji će zadovoljiti obje strane. Ukoliko svojim potrošačima prodaju vodu za jednu marku po kubiku, mi prihvatamo nagodbu za 30 feninga po kubiku - pojašnjava Zvonimir Anđelić, načelnik općine Usora.

Anđelić je izrazio razočarenje zbog sporosti Općinskog suda u Tešnju koji već tri godine ne uspijeva da zakaže ni pripremno ročište, iako im je dostavljena sva relevantna dokumentacija vezana za bunarska izvorišta.

Ministar Marić je sa svojim saradnicima upoznao delegaciju općine Usora o namjeri da se ovaj spor riješi na najbolji mogući način i naglasio da je neophodno da se svi pridržavaju pozitivnih zakonskih normi.

Press služba ZDK

KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE NAJAVILA POJAČANE KONTROLE ŠKOLSKIH KUHINJA I PRIJEVOZA UČENIKA

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUZIP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) obavještava javnost i obrazovne ustanove na području ZDK-a da će kantonalna sanitarna inspekcija u mjesecu septembru 2023. godine prioritetno provoditi aktivnosti inspekcijskog nadzora u osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama–vrtićima, školskim kuhinjama, kao i objektima u blizini škola koji uslužuju i prometuju hranu, s ciljem kontrole poštivanja sanitarno-higijenskih uvjeta u navedenim objektima i zaštite zdravlja učenika.

KUZIP ovim putem podsjeća odgojno-obrazovne ustanove na zakonsku obavezu provođenja obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Također, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove obavještava prijevoznike na području ZDK-a, koji su sklopili ugovore o prijevozu učenika s nadležnim organom za osnovno obrazovanje da će Inspektorat saobraćajne inspekcije u narednom periodu vršiti pojačan inspekcijski nadzori u oblasti vanlinijskog prijevoza učenika osnovnih škola na području ovog kantona, s akcentom na ugovore o prijevozu učenika i tehničku ispravnost autobusa.

Press služba ZDK


Novosti za dan 04.09.2023. godine

OPĆINSKI SUD U ZENICI UKINUO PRIVREMENU MJERU OSIGURANJA - RUSMIR ŠIŠIĆ RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI POLICIJSKOG KOMESARA MUP ZDK

Općinski sud u Zenici donio je 1. septembra 2023. godine rješenje kojim je ukinuo privremenu mjeru osiguranja u pravnoj stvari tužitelja-predlagatelja Rusmira Šišića iz Zenice, čime su otklonjene pravne prepreke za provedbu rješenja Vlade Zeničko-dobojskog kantona od 12. jula o razrješenju Šišića dužnosti policijskog komesara i oduzimanju čina generalni inspektor.

Podsjećamo, nakon što je Vlada na sjednici 12. jula razriješila Šišića dužnosti policijskog komesara, Općinski sud u Zenici je dana 21. jula odredio privremenu mjeru osiguranja kojom je naložio da se Šišića vrati na obavljanje radnih poslova i dužnosti policijskog komesara, kao i da mu se vrati čin generalnog inspektora.

Uvažavajući autoritet sudske vlasti, Vlada je postupila po rješenju suda i Šišiću omogućila da obavlja poslove policijskog komesara ali bez vraćanja čina i poništavanju rješenja o razrješenju, uz zaključak da će rješenje o razrješenju provesti nakon odluke nadležnog suda u vezi sa izrečenom privremenom mjerom osiguranja.

- Rješenjem Općinskog suda od 01.09.2023. godine je ukinuta privremena mjera osiguranja čime su potvrđene naše tvrdnje da je izrečena privremena mjera osiguranja bila neosnovana. Ovom odlukom suda su se stvorili uslovi za provođenje Rješenja Vlade Zeničko-dobojskog kantona o razrješenju komesara i oduzimanju čina policijskom komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona od 12.07.2023. godine, a koje je zakonito i doneseno na osnovu Zakona o izmjeni i dopuni zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona iz 2023. godine, a koji je donesen u zakonitoj proceduri. Kako je funkcija komesara izborna funkcija, sa određenim mandatom, policijski komesar nakon razrješenja nastavlja raditi svoj posao koji je obavljao prije izbora na funkciju - rekla je premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić.

Rusmir Šišić je s današnjim danom razriješen sa funkcije policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a dužnost je preuzeo ranije imenovani vršitelj dužnosti policijskog komesara Vahidin Topalović.

Press služba ZDK



Novosti za dan 01.09.2023. godine

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA SUFINANSIRANJE ZAPOŠLJAVANJA I SAMOZAPOŠLJAVANJA DJECE ŠEHIDA I POGINULIH BORACA

Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona na svojoj web stranici objavila je Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u 2023. godini.

Naime, Odlukom Vlade ZDK od 20. jula ove godine odobreno je učešće Zeničko-dobojskog kantona u Programu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u 2023. godini, čiji je nosilac realizacije Služba za zapošljavanje ZDK-a. Vlada ZDK je navedenom odlukom u ovu svrhu odobrila sredstva iz Budžeta ZDK u iznosu od 100.000,00 KM.

Javni poziv za poslodavce i kandidate za dodjelu odobrenih sredstava objavljen je na web stranici Službe za zapošljavanje ZDK, na sljedećem linku: https://zdk-szz.ba/wordpress/4041/

Press služba ZDK


U OŠ MIROSLAV KRLEŽA ZENICA ODRŽANA CENTRALNA SVEČANOST POVODOM POČETKA NOVE ŠKOSLKE GODINE U ZDK

U 61 osnovnoj i 30 srednjih škola pod ingerencijom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sporta Zeničko-dobojskog kantona, a u kojima se nastava odvija na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, počela je nova školska godina u školskoj 2023/2024. godini.

Domaćin centralne manifestacije povodom početka nove školske godine bila je OŠ "Miroslav Krleža" Zenica, a svečanosti su, pored učenika, nastavnika i roditelja, prisustvovali predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, kantonalnih odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja te gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

U osnovnu školu krenulo je 28.886 osnovaca i 10.769 srednjoškolaca, a u prve razrede srednjih škola upisano je 3.084 đaka (bez podataka iz Žepča i Usore), dok je u prve razrede osnovne škole upisano 3.259 đaka.

-Iskreno se nadam da smo ove godine zaustavili raniji trend naglog pada broja upisanih prvačića u osnovne škole, a posebno nas raduje da je ove godine oko stotinjak učenika više upisano u prve razrede srednjih škola. Svim učenicima, roditeljima, nastavnicima i ostalim radnicima, koji rade u obrazovanju želim sretan početak ove školske godine i da svi zajedno budemo partneri u obrazovanju djece te da ishod svega bude da naša djeca budu odgojeni ljudi, koji će graditi uspjeh, drugarstvo, solidarnost i empatiju - rekla je ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić.

Govoreći o položaju prosvjetnih radnika, podsjetila je da je sa prosvjetnim sindikatima dogovoreno da se intenziviraju pregovori oko povećanja plata.

-Moramo se pobrinuti za poboljšanje njihovog standarda. Pregovore na neki način nismo nikada ni prekinuli i ovih dana ćemo ih intenzivirati da vidimo šta je to što ćemo moći učiniti kada je u pitanju ova kalendarska godina, a pogotovo da ozbiljno pristupimo razmatranju mogućnosti za sljedeću kalendarsku godinu kada je u pitanju povećanje plata - rekla je ministrica Subašić.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH u ZDK-u Selvedin Šatorović rekao je da su izvršene sve pripreme za početak nove školske godine, a u saradnji s resornim ministarstvom zbrinuti su svi radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom.

- Spremni smo da radimo po novim nastavnim planovima i programima, s tim što želimo poslati jasnu poruku da ne prihvatamo gomilanje administracije i pravljenje od prosvjetnog radnika administrativnog radnika. Želimo da se vrati odgojna komponenta u obrazovni proces i da preduprijedimo događaje koji su se dešavali u Beogradu, Lukavcu i ovo o čemu se priča posljednjih dana o dešavanjima u Vitezu - rekao je Šatorović.

Nastava za osnovce i srednjoškolce u općinama Usora i Žepče, u kojima nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem imaju lokalne zajednice te u kojima se nastava odvija po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, počet će u ponedjeljak, 4. septembra.

Press služba ZDK

Last modified on Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 06:48
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7981

Jučer 7738

Ovaj Tjedan 58310

Ovaj Mjesec 144127

Ukupno 14152081

Currently are 133 guests and no members online