Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vareške na sajmu u Zavidovićima

12 Tra 2016
1182 times

Udruženje žena „Strica-Zarudje“ je dana 15.lipnja 2013. godine predstavljalo općinu Vareš na „Sajmu domaćih

poljoprivrednih proizvoda“ koji je održan u Zavidovićima. Naime, Općina Zavidovići je s talijanskom regijom Pijemonte organizirala sajam koji je rezultat implementacije projekta „Korpa tipičnih bosanskih proizvoda“ koji se provodio tijekom 2012. i 2013. godine kroz suradnju NVO „SEENET“ iz regije Pijemonte u Italiji i sedam općina iz Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona među kojima je i općina Vareš. Članice Udruženja žena „Strica-Zarudje“ je uspješno predstavilo svoje tradicionalne domaće proizvode, u ponudi su imale provu, pogaču sa sirutkom i sodom bikarbonom, ormašicu, medenjake,svježi i dimljeni punomasni sir koji je uz bogatu ponudu ovčjeg i kozjeg sira imao dobru prođu, osobito dimljeni. U bogatoj ponudi su bili i sokovi od koprive (žare), čubrice, mlade šume, med od maslačka, liker od šumskog voća, vilijamovka, šljivovica, dakle jako puno vareških specijaliteta. Članice Udruge su ponudu prezentirale odjevene u tradicionalnu nošnje vareškog kraja (gornji dio) što je također izazvalo veliku pozornost prisutnih, a s ponosom možemo reći da je vareški štand bio jedan od najposjećenijih na sajmu.
Ujedno je i općina Vareš koju je predstavljalo dipl. agronom Dragan Orozović iz Službe za gospodarstvo i financije, na Sajmu predstavila i ostale proizvode drugih proizvođača po kojima na prepoznatljiva naša lokalna zajednica (kovački proizvodi, proizvodi na bazi ljekobilja, domaće rakije itd.)  Cilj projekta je bio izvršiti popis četiri proizvoda koji su bili u projektu, tj. dobiti sve potrebne informacije vezane za proizvode vlašički sir, suho goveđe meso, pekmez od jabuka i autohtoni zasadi jabuka kako bi se izraditi pravilnici o proizvodnji ovih proizvoda.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1955

Jučer 8551

Ovaj Tjedan 36059

Ovaj Mjesec 22764

Ukupno 14030718

Currently are 176 guests and no members online