Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održano predavanje za pčelare

10 Ožu 2024
307 times

U dvorani Općine Vareš u subotu, 09.03.2024. godine održano je edukativno predavanje na temu

„Pčelarenje u brdsko planinskim područjima s fokusom na proljetni razvoj“. Predavač je bio mag.sci šumarstva Samir Omerović koji je na slikoviti način i kroz zanimljive prezentacije održao ovo predavanje. 

Od zanimljivih činjenica vrijedi izdvojiti nekoliko, a to je, da na svijetu postoji oko 20.000 vrsta pčela od kojih su samo četiri zanimljive i sa kojima čovjek proizvodi med. Istakao je vrlo važan podatak, bez pčela nema života na zemlji. Ovo je potkrijepio primjerima nad kojima se svi trebamo zamisliti jer su pčele glavni oprašivači biljaka i ako njih nestane, nestat će i ljudski rod. 

Kako je ovo predavanje bilo o uzgoju pčela na planini, u što spada i Vareš, fokus je stavljen na prehranu i održavanje pčela tijekom zime i ranog proljeća. Objasnio je koje greške pčelari rade u ovom razdoblju, te objasnio kako to trebaju ispraviti. Isto tako, naglasio je kako se treba odnositi prema pčelama dok ne pređu sa polena na nektar. Uz interesantne primjere govorio je i o tzv. ljutim pčelama, te o uzgoju i razmjeni matica. 

Na samom kraju, odgovarao je na pitanja koje su postavili prisutni građani. Bila je ovo prilika da se pčelari, koji su došli na predavanje ali i oni koje zanima pčelarenje, educiraju i nauče nešto novo. 

Napominjemo kako pčelari iz udruženja pčelara „Polen“ Vareš intenzivno rade na brendiranju vareškog meda pod nazivom „Medljikovac“ što će bit završeno u narednih mjesec dana, a na sajmovima prošle godine u Mostaru, Zenici, Tuzli i Brčkom vareški med je osvojio zlatne medalje. 

IMG6967-Pcelari
IMG6966-Pcelari
IMG6968-Pcelari
IMG6969-Pcelari

 

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5753

Jučer 8939

Ovaj Tjedan 41764

Ovaj Mjesec 201827

Ukupno 13986271

Currently are one guest and no members online