Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Aktualno iz Zeničko-dobojskog kantona

03 Ruj 2024
156 times

Aktualno za dan 16.09.2024. godine

Nakon osam godina potpisan prvi ugovor za izgradnju vangradske dionice Glavne gradske magistrale

Rasim Kovač, vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona i Jasmin Kalabić, direktor preduzeća Almy Transport Zenica, u prisustvo premijera Nezira Pivića i ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnana Šabanija, potpisali su ugovor o izvođenju radova na prvoj dionici vangradske dionice Glavne gradske magistrale u dužini od 550 metara, čija je vrijednost 1.699.999,47 KM.

- Na zadovoljstvo svih nas, a vjerujem i svih građana Zenice, dobit ćemo nove kilometre GGM-a kroz Raspotočje, odnosno kroz poslovnu zonu. Ono što je vrlo važno je da nastavljamo gradnju, nastavljamo ulaganje u naš grad i naš kanton. U narednoj godini očekujemo finansiranje jednog idejnog projekta, koji je predviđen i prijeratnim urbanističkim planom, a to je spajanje Crkvica sa petljom u Blatuši, gdje bi dalje nastavili rasterećenje i modernizaciju saobraćaja u Zenici - rekao je ministar Šabani.

Ugovor je potpisan osam godina nakon završetka gradske dionice ove saobraćajne žile kucavice u Zenici, a planirano je da se ove i naredne godine završi dionica duga 1,25 kilometra.

- Okvirnim sporazumom predviđena su sredstva od 3,7 miliona KM za izgradnju vangradske dionice GGM-a, koja će u saobraćajnom smislu povezati grad Zenicu sa magistralnom cestom, odnosno autocestom A1 - rekao je direktor Kantonalne direkcije za ceste Rasim Kovač.

Premijer Nezir Pivić naglasio je da je nastavak izgradnje GGM-a jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Zenici, pored izgradnje Nove bolnice u Kantonalnoj bolnici Zenica.

- To je naše opredjeljenje i mi ćemo nastojati da u naredne dvije godine potpuno završimo GGM, što će za Zenicu biti od izuzetnog značaja, a radit ćemo i na drugim dijelovima Zenice što će poboljšati putnu infrastrukturu ali i putnu komunikaciju s obzirom da svakodnevno svjedočimo velikom opterećenju saobraćaju u Zenici.

Nadam se da će sve to pratiti Grad Zenica i da će se uključtii u rješavanje vrlo važnog pitanja, jer svjedočimo da Zenica kao centar kantona i četvrti grad u BiH zaslužuje mnogo bolju infrastrukturu. U tom smislu smo maksimalno na raspolaganju, kako Zenici tako i drugim gradovima i općinama u ZDK, da pomažemo i rješavamo goruća pitanja koja su od izuzetnog značaja za građane ZDK-a - rekao je premijer Pivić.

Naglasio je da, pored toga, Vlada ZDK-a pomaže Zenici i kroz projekte Hitne medicinske pomoći i Olimpijskog bazena, koji su većim dijelom finansirani sa viših nivoa vlasti, ali da je, kako je rekao, bitno da građani Zenice imaju tako važne infrastrukturne objekte.

- Važno napomenuti da pored ovog imamo ubrzo i početak radova na bazenu Industrijske škole te da u potpunosti modernizujemo salu na Bilimišću, tako da su to izuzetno važni projekti za građane Zenice. Svjedoci smo da radimo i na drugim pitanjima, a jedan od primjera je obrazovanje. U prošli ponedjeljak smo otvorili dvije potpuno nove škole, što govori o ozbiljnom ulaganju i u obrazovnu infrastrukturu i tako ćemo nastaviti - rekao je premijer ZDK-a.

Radovi na izgradnji vangradske dionice GGM-a počinju iduće sedmice.

- Mašine će izaći na radilište početkom iduće sedmice, čime će početi realizacija ovog ugovora. Koristim se prilikom da učesnike u saobraćaju zamolim za strpljenje tokom realizacije projekta budući da će biti obustava saobraćaja, jer je dionica veoma zahtjevna i kompleksna - rekao je Jasmin Kalabić, direktor preduzeća Almy Transport Zenica.

Press služba ZDK

Aktualno za dan 13.09.2024. godine

Boračkim firmama u ZDK dodijeljeni poticaji za zapošljavanje novih radnika i uspješno poslovanje
Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica potpisao je ugovore s korisnicima programa poticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u okviru programa "Biznis plus", kojima su putem javnog poziva dodijeljena sredstva u iznosu od 181.853,62 KM.
Program samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u ovom kantonu realizuje se kroz programe poticaja "Prvi biznis" i "Biznis plus".
"Biznis plus" namijenjen je ranije osnovanim firmama i sastoji od dvije varijante. Prvom se potiče zapošljavanje novih radnika s iznosom do 9.000 KM, dok se drugom varijantom odobrava poticaj firmama koje su zadržale poresku registraciju i izmiruju poreske obaveze u iznosu od 1.000 do 7.000 KM, srazmjerno visini uplaćenog poreza na dobit.
- To što ste zaposlili nove radnike sa evidencije biroa za zapošljavanje i što redovno izmirujete poreske obaveze, implicira uspješno poslovanje vaših djelatnosti. Ovo je svijetao primjer kako se jača država i njeni kapaciteti te osigurava dobar ambijent budućim generacijama - rekao je ministar Sirovica.
Ranije su potpisani ugovori u okviru varijante "Prvi biznis" kojom su novoregistrovane djelatnosti podržane sa po 12.000 KM, a za ovu namjenu je izdvojeno 1.032.000,00 KM.
Press služba ZDK


Vlada ZDK odobrila 1,5 miliona KM za poticaje privredi i turizmu
Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila je odluke o dodjeli sredstava za poticaje privredi i turizmu u iznosu od 1,5 miliona KM.
Na prijedlog Ministarstva za privredu, za subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture odobreno je 514.368,70 KM, dok je za refundaciju investicija kod obrta i subvencioniranje obavljanja djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata odobreno 976.457,50 KM.
- Ovo je potvrda da želimo da naša privreda jača te da jačaju obrti i stari zanati. Želimo da i u budućnosti imamo jako razvijenu privredu i da ZDK ostane jedan od najvažnijih zamajaca privrednog razvoja BiH - rekao je premijer Pivić.
Ministar privrede Samir Šibonjić rekao je da je iznos poticaja najveći do sada, a posebno podrška obrtima i tradicionalnim zanatima.
- Provodimo niz programa kojima je cilj da jačamo konkurentnost preduzeća i obrta, gradimo industrijske zone te podržavamo učešće na sajmovima. Predstojeći Sajam privrede Tešanj i sajam ZEPS će biti svojevrsni festival privrede našeg kantona - rekao je ministar Šibonjić.
Vlada je usvojila više odluka o odobravanju finansijskih sredstava. Dječijem vrtiću "Fra Ivica Čondrić" u Žepču odobreno je 50.000 KM za projekat izgradnje nadstrešnice, a 50.000 KM odobreno je i ustanovama i nevladinim organizacijama u ovom kantonu za sufinansiranje projekata posvećenih obilježavanju značajnih datuma iz oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.
Općini Vareš odobreno je 20.000 KM za provođenje aktivnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.
JU Bosanski kulturni centar "Alija Izetbegović" iz Kalesije odobreno je 15.000 KM u svrhu sufinansiranja projekta obilježavanja 250 godina prvog zapisa balade "Hasanaginica" na području Zeničko-dobojskog kantona.
Odobreno je 40.000 KM za finansiranje druge faze izgradnje objekta ambulante porodične medicine u Željeznom Polju u općini Žepče.
Press služba ZDK

Aktualno za dan 12.09.2024. godine

Čelnici KS BiH se zahvalili premijeru te predsjedavajućem i dopredsjedavajućem Skupštine ZDK za pokroviteljstvo priprema mladih košarkaša u Zenici

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Dževad Alihodžić, direktorica ženskih reprezentacija Razija Mujanović te treneri Nikolina Pandža, Alma Softić i Bilal Kulelija posjetili su sjedište Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) kako bi se zahvalili premijeru Neziru Piviću te predsjedavajućem i dopredsjedavajućem Skupštine, Ćazimu Huskiću i Goranu Bulajiću, za pokroviteljstvo trodnevnih priprema ženske i muške U-14 reprezentacije BiH, uoči NBA Junior turnira koji počinje sutra u Beogradu.

Predstavnici KS BiH su istakli da su mladi košarkaši i košarkašice ponijeli izuzetno pozitivne dojmove iz Zenice te da su pripreme bile uspješne. Pohvalili su agilnost čelnika ZDK-a, naglasivši da je podrška pripremama bila prvi konkretan oblik saradnje nakon inicijalnog sastanka delegacija Vlade ZDK i KS BiH održanog krajem jula.

Premijer Pivić je izrazio zadovoljstvo što su kormilo KS BiH preuzeli proslavljeni košarkaški asovi, poput Alihodžića i Mujanović, ponovivši opredjeljenje Vlade ZDK-a da nastaviti raditi na razvoju sporta kroz snažniju finansijsku podršku, ali i poboljšanje zakonskog okvira.

Dopredsjedavajući Bulajić je rekao da bi uz ovakav pristup Zenica ponovo trebala postati mjesto okupljanja najboljih selekcija u košarci, ali i drugim sportovima.

Predsjedavajući Huskić je poželio dobar rezultat mladim košarkašicama i košarkašima u Beogradu, rekavši da će institucije ZDK-a uvijek biti spremne da podrže ekipe i pojedince koji ponosno predstavljaju ovaj kanton i državu na sportskim borilištima širom svijeta.

Sreću i uspjeh bh. košarkašima, koji će odmjeriti snage sa mladim timovima iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, poželio je i Arnel Kalušić, pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a, koji je i član UO KS BiH.

Press služba ZDK

Aktualno za dan 11.09.2024. godine

Premijer Pivić i ministar Hurtić razgovarali o projektima od značaja za lokalne zajednice

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić razgovarali su danas u sjedištu Vlade ZDK-a o saradnji dva nivoa vlasti kao i projektima od značaja za lokalne zajednice u ovom kantonu koje bi finansiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Premijer Pivić je upoznao ministra Hurtića sa stanjem u ovom kantonu, s fokusom na oblast socijalne politike te projekte podrške održivom povratku.
Press služba ZDK

Ministrica zdravstva dr Aida Salčinović prisustvovala konferenciji "Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova"

Ministrica zdravstva dr Aida Salčinović prisustvovala je dvodnevnoj konferenciji "Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova" koju su organizovali Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije.

Ovaj događaj okupio je više od 150 stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja te su panelima i stručnim predavanjima obuhvaćene ključne teme od značaja za zaštitu javnog zdravlja u Federaciji BiH.

- Sa aspekta javnog zdravlja, tokom pandemije na najbolji način smo mogli vidjeti koliko je važno osigurati dobru saradnju svih nivoa vlasti, sinhronizovano djelovanje zdravstvenih sistema među kantonima te u ključnim momentima koordinaciju od strane Federalnog ministarstva zdravstva. Ova konferencija omogućila je da eminentni stručnjaci iz oblasti javnog zdravstva razmijene iskustava, kako bismo mogli što bolje odgovoriti na izazove koji nam tek predstoje - istakla je ministrica Salčinović.

U duhu aktuelnih dešavanja, a povodom proglašene epidemije morbila u Zeničko-dobojskom kantonu, ministrica Salčinović se posebno osvrnula na panel diskusiju pod nazivom Izazovi u provedbi programa imunizacije u Federaciji BiH.

- Imunizacija kao ključ borbe protiv zaraznih bolesti, odnosno kao jedina specifična protivepidemijska mjera, mora biti jedan od prioriteta zdravstvenog sistema, a posebno je važno da se u kampanju imunizacije uključe zdravstveni radnici svih nivoa zdravstvene zaštite - naglasila je ministrica Salčinović.

U okviru konferencije, dodijeljena su priznanja zaslužnim javnozdravstvenim radnicima iz Federacije BiH koji su svojim radom, angažmanom i zalaganjem doprinijeli razvoju i unapređenju javnog zdravlja u našoj zemlji, kao i počasna zvanja primarius.

- Posebno me obradovala činjenica da je među nagrađenim stručnjacima i ljekarima kojima su dodijeljena priznanja bilo mnogo zdravstvenih radnika sa područja našeg kantona, te im ovim putem od srca čestitam - izjavila je ministrica Salčinović.

Ministarstvo zdravstva ZDK

 

Aktualno za dan 10.09.2024. godine

Ministar Sirovica potpisao ugovore o dodjeli poticaja za samozapošljavanje u iznosu od milion KM

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica, u prisustvu premijera Nezira Pivića, potpisao je ugovore sa 86 novih korisnika programa samozapošljavanja "Prvi biznis", kojima su putem javnog poziva dodijeljeni poticaji u ukupnom iznosu od 1.032.000,00 KM.

"Prvi biznis" je jedna od varijanti Programa zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u ovom kantonu, a kroz ovu varijantu za novoregistrovane djelatnosti odobrava se poticaj u iznosu od 12.000 KM.

Druga varijanta programa je poticaj za zapošljavanje jednog ili više radnika, i to u iznosu do 9.000 KM, a kroz treću varijantu, također namijenjenu ranije osnovanim firmama, Ministarstvo za boračka pitanja sufinansira uplatu poreza na dobit kako bi uspješnim biznisima pomoglo da izmire svoje obaveze prema državi. Ovaj poticaj iznosi od 1.000 do 7.000 KM.

Premijer Pivić je korisnicima čestitao pokretanje biznisa i poželio uspjeh u radu, rekavši da je program poticaja dio ukupnih nastojanja Vlade Zeničko-dobojskog kantona da pomogne branilačkoj populaciji te da podstakne ekonomski rast i zapošljavanje.

- Sretan sam što je ovaj program zaživio i pokazao se uspješan u okviru mjera zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica sa pokretanjem i održavanjem vlastitih biznisa, od kojih danas imamo itekako uspješnih registrovanih obrta i privrednih društava kao i novoformiranih firmi sa izuzetno dobrim potencijalima - rekao je premijer Pivić.

Ministar Sirovica je rekao da je osim povećanja iznosa poticaja, u ovoj godini napravljeno poboljšanje tako što je pomjerena dobna granica za ostvarivanje prava za djecu demobiliziranih branilaca i ratnih vojnih invalida do 30 godina života.

Na javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje za 2024. godinu pristiglo je 237 zahtjeva pripadnika branilačke populacije iz svih gradova i općina ovog kantona. Na program "Prvi biznis" odnosilo se 106 prijava, a uslove je ispunilo 86 aplikanata.

Ministar Sirovica je najavio da će ove sedmice biti potpisani ugovori sa korisnicima poticaja za zapošljavanje radnika i uplatu poreza na dobit.

Press služba ZDK

 

Aktualno za dan 09.09.2024. godine

Svečano ovorena nova OŠ "9. septembar" Medakovo: Vlada ZDK i Općina Tešanj investirali 2,5 miliona KM
Svečano je otvorena nova zgrada OŠ "9. septembar" Medakovo Tešanj, čija je izgradnja koštala 2,5 miliona KM, od čega je Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala 1,35 miliona, Općina Tešanj oko milion KM i firma Euroasfalt 200.000 KM.
Izgradnja škole je započeta 2020. godine na mjestu stare škole sagrađene daleke 1973. godine, a u novoj školi nastavu će pohađati oko 350 učenika.
Svečanu vrpcu su presjekli premijer Nezir Pivić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić i direktor Euroasfalta Jasmin Bučo, a svečanosti su prisustvovali i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić te ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić.
Premijer Pivić je rekao da je danas naročito sretan jer su u istom danu u ovom kantonu otvorene dvije nove škole - u Žepču i Tešnju, čija je izgradnja koštala oko 8 miliona KM.
- Obrazovanje je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade ZDK-a, što pokazujemo kroz ulaganje u infrastrukturu, ali i kontinuirano poboljšanje materijalnog položaja prosvjetnih radnika, koji će uskoro dobiti novi kolektivni ugovor i veće plate - rekao je premijer Pivić.
Naglasio je da je Vlada ove godine osigurala besplatne udžbenike za sve osnovce u ovom kantonu, za što je izdvojeno preko 4 miliona KM.
Premijer Pivić se zahvalio Općini Tešanj, na čelu s načelnikom Suadom Huskićem, što kontinuirano ulaže u obrazovnu infrastrukturu na području Tešnja, iako je
obrazovanje u nadležnosti kantona, čime pokazuje posebnu brigu za djecu i omladinu.
Press služba ZDK

Premijer Pivić u Žepču: Ponosan sam što danas otvaramo dvije nove škole
Nova zgrada Osnovne škole Žepče otvorena je uz prigodnu svečanost kojoj je prisustvovala i delegacija Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Nezirom Pivićem, ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirzom Mušijom i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.
Izgradnja školske zgrade započeta je 2018. godine, a pojekat je koštao 6,3 miliona KM, od čega je za izgradnju škole izdvojeno 5,1 miliona, dok je izgradnja toplovoda za centralno grijanje koštala 1,2 miliona KM. Sredstava su osigurale Vlade Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona, Vlada Republike Hrvatske te Općina Žepče.
OŠ Žepče pohađa 1.050 učenika u centralnoj i sedam područnih škola.
Premijer Nezir Pivić rekao je da je ovo veliki dan za Zeničko-dobojski kanton, jer danas otvara dvije nove škole u koje je kantonalna Vlada investirala po 1,5 miliona KM - OŠ "Žepče" Žepče i OŠ "9. septembar" Medakovo Tešanj.
- Obrazovanje je u fokusu Vlade ZDK-a, što pokazujemo kontinuiranim ulaganjima u infrastrukturu, jer želimo osigurati što bolje uslove za našu djecu, ali i unapređenjem materijalnog položaja prosvjetnih radnika, s kojima ćemo uskoro zaključiti novi, još povoljniji kolektivni ugovor. Također, ove godine smo osigurali besplatne udžbenike za svu djecu - rekao je premijer Pivić.
Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je u ZDK-u ove godine u prvi razred upisano više učenika nego prošle godine.
Press služba ZDK


Ministar Adnan Šabani posjetio saniranu dionicu regionalnog puta kroz Arnaute
Povodom završetka radova na sanaciji dionice Zenica-Varda -Arnauti na regionalnoj cesti R457 Zenica – Kakanj, juče je u mjesnoj zajednici Arnauti boravio Adnan Šabani, ministar zta prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona.
Vlada ZDK i resorno kantonalno ministarstvo za ovaj projekat, koji je osim sanacije kolovoza podrazumijevao i sanaciju klizišta na dionici puta od Varde prema Arnautima, osigurali su 720.400 KM (bez PDV-a). Kvalitetu radova koje je u planiranom roku izvelo zeničko preduzeće „Špic beton“ d.o.o. osim nadzornih organa pratio je i Jusuf Arnaut, predsjednik mjesne zajednice Arnauti.
„Prezadovoljni smo urađenim poslom. Ovaj dio važne komunikacije koja spaja Zenicu i Kakanj dobio je potpuno novi izgled i ponosno mogu kazati da smo uz ostalu infrastrukturu jedno od najbolje uređenih naselja, ne samo u Zenici, već i šire“, kaže Arnaut.
Za ministra Adnana Šabanija, koji je redovno sa premijerom ZDK Nezirom Pivićem pratio tok radova, puštanje u funkciju saniranog puta, predstavlja korak ka boljem životu stanovnika Babinskog sliva i uopće stanovnika ZDK.
„Ovaj projekat je kap u moru onoga što radimo kako bi svi ljudi na području Zeničko – dobojskog kantona imali bolje uslove za život, a time ujedno stvaramo uslove i za ekonomski razvoj. Napominjem, da smo ove godine osim 24 miliona KM koliko iznosi budžet Kantonalne direkcije za ceste, osigurali dodatnih 2.870.000 KM za kapitalne izdatke prema gradovima i općinama. Uskoro trebamo početi sa realizacijom projekta izgradnje zeničkog GGM-a od Bojinog Vira prema Raspotočju“, zaključuje Adnan Šabani, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.
Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Aktualno za dan 06.09.2024. godine

Ministar Čajić i načelnik Huskić otvorili 16. sajam meda, pekmeza, voćnih delicija, eko bilja i etno stvaralaštva

Udruženje pčelara "Pčela" Tešanj i Udruženje žena "Ruka" Kalošević organizatori su 16. sajma meda, pekmeza, voćnih delicija, eko bilja i etno stvaralaštva koji se održava na gradskom trgu u Tešnju, a svoje proizvode izložilo je oko 50 poljoprivrednih proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Sajam su otvorili ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Čajić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić i predsjednik udruženja "Pčela" Mahmut Mehinović.

Ministar Čajić je rekao da je podrška i jačanje poljoprivredne proizvodnje jedan od prioriteta Vlade ZDK-a, što pokazuje kontinuiranim povećanjem izdvajanja za poticaje te podrškom svim granama poljoprivredne proizvodnje, kao i sajamskim manifestacijama.

Sajam traje dva dana, a programom su predviđena stručna predavanja te dodjela priznanja i medalja za najbolji med, voćne prerađevine i etno rukotvorine. Također, predviđena je i podjela meda pacijentima u Općoj bolnici Tešanj.

Press služba ZDK


Vlada ZDK usvojila izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima te Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja za period 2021-2023. godina

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima ZDK-a te Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja ZDK-a za period 2021-2023. godina.

Premijer je u izjavi nakon sjednice rekao da je cilj izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima ZDK-a da se omogući lakši premještaj policijskih službenika.

-Do sada nismo imali mogućnost da policijski službenici iz drugih agencija mogu dolaziti u Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK-a. Sada je to omogućeno, kao što je to moguće i u drugim policijskim agencijama - kazao je premijer Pivić.

Dodao je da je izmjenama omogućeno i brže napredovanje u činovanju, kako bi se omogućilo što brže popunjavanje upražnjenih mjesta za policijske službenike, a što je važno zbog stanja sigurnosti u ovom kantonu.

Kada je u pitanju Strategija razvoja ZDK-a, u odnosu na indikativni finansijski okvir ove strategije za period od sedam godina, do sada je implementirano 341,5 miliona KM ili 63 posto.

-Ovaj iznos se odnosi na samo tri godine implementacije Strategije razvoja ZDK-a. Strategijom je planirano 272 projekata, od kojih se kontinuirano provode 194 ili 71,3 posto projekata. Završena su dva, dok su 54 projekta ili 19,85 posto započetih projekata. Sva tri strateška cilja - 12 prioriteta i 44 mjere postizane su s planiranom dinamikom - rekao je premijer Pivić.

Vlada je usvojila i uredbe o naknadama za prijevoz zaposlenika, čime se želi umanjiti mogućnost zloupotreba ovog prava, zatim o troškovima za službena putovanja te načinu korišenja godišnjih odmora.

Usvojena je Odluka o izmjenama Plana upisa studenata u prvu godinu prvog ciklusa stiudija na Univerzitetu u Zenicu, kojom je omogućen Filozofskom fakultetu dodatni upis u drugom upisnom roku, koji je u toku, na odsjeke Razredna nastava i Engleski jezik i književnost, a za koje su studenti u prvom roku iskazali znatno veći interes od broja ponuđenih mjesta.

Vlada je Penzionerskom domu sa stacionarom ZDK-a odobrila 200.000 KM za ugradnju vatro-dojavnog sistema, a povratničkim mjestima Stupni Do i Ševarlije po 25.000 KM za sanaciju putne infrastrukture.

Usvojen je i Programom utroška sredstava Kantonalne uprave Civilne zaštite za prvih šest mjeseci, a Vlada ZDK je donijela odluku o kupovini hale za KUCZ ZDK, koja se do sada iznajmljivala, a za što će biti utrošeno 1.000.000 KM.

Press služba ZDK


KUZIP: Pojačan inspekcijski nadzor u ustanovama, kuhinjama i drugim objektima u kojima se vrši ishrana učenika

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove obavještava sva pravna i fizička lica na području Zeničko-dobojskog kantona da će kantonalni inspektori Inspektorata za sanitarnu, zdravstvenu i farmaceutsku inspekciju - Sanitarna inspekcija u narednom periodu vršiti pojačan inspekcijski nadzor u svim javnim ustanovama (predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje), školskim kuhinjama, objektima u kojima se vrši ishrana učenika, kao i u sličnim objektima koji se nalaze u blizini navedenih ustanova.

Inspekcijski nadzori vršit će se svaki radni dan, stoga pozivamo sve navedene subjekte na području Zeničko-dobojskog kantona da svoja poslovanja usklade sa Zakonima i drugim provedbenim aktima.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK


Isplaćeni poticaji za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima te zasnivanje zasada koštičavog, jabučastog i jezgrastog voća

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona obezbijedilo je sredstva te danas, 06.09.2024. godine izvršilo isplatu sredstava na ime podrške za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima za 170 registrovanih poljoprivrednih obrta i jedan pravni subjekt koji su ispunili uslove iz javnog poziva u ukupnom iznosu od 988.549,00 KM.

Također, izvršena je isplata sredstava na ime podrške za zasnivanje zasada koštičavog, jabučastog i jezgrastog voća za 11 poljoprivrednih proizvođača sa područja ovog kantona u iznosu od 15.000,00 KM.

Sredstva su isplaćena u skladu sa Odlukom Vlade koja je donesena na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a nakon donošenja Programa utroška budžetskih sredstava i provedenog Javnog poziva.

Ministarstvo finansija ZDK

 

Aktualno za dan 04.09.2024. godine

Za programe iz oblasti zdravstva-maligna oboljenja izdvojeno 50.000 KM

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr Aida Salčinović uručila je danas Odluke za finansiranje programskih aktivnosti udruženjima građana iz oblasti zdravstva-maligna oboljenja, koje će se finansirati iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu, predstavnicima udruženja.

Ministarstvo zdravstva raspisalo je u navedene svrhe 17.07.2024. godine, javni poziv na koji su pravo učešća imala udruženja građana iz oblasti zdravstva koja su registrovana na području Kantona, a koja se bave okupljanjem i problemima oboljelih od malignih bolesti.

Nakon provedne procedure, a na prijedlog Komisije za vrednovanje i rangiranje pristiglih projekata, sredstva u pojedinačnim iznosima bit će doznačena Udruženju građana “Život” Zenica, Udruženju žena oboljelih i liječenih od tumora dojke i drugih tumora “Budućnost-ZA Zavidovići i Udruženju žena oboljelih od tumora dojke i drugih malignih oboljenja “Snaga žene” Maglaj.

- Udruženja ovog tipa, osnovana sa ciljem pružanja psihološke pomoći i podrške u ostvarivanju prava oboljelima od malignih bolesti, su nosioci energije i inicijativa za unapređenje zdravstvene zaštite pacijenata. Svjesni smo da komplikovane procedure, dugo i teško liječenje često znaju obeshrabriti pacijente, pa smo na ovaj način željeli pokazati naše opredjeljenje da budemo na usluzi građanima, da želimo i možemo osigurati sredstva kako bismo na konkretan način pomogli udruženjima iz oblasti zdravstva – istakla je ministrica Salčinović te dodala da je ovo prvi put da Ministarstvo zdravstva na ovaj način pomaže navedena udruženja.

Obzirom da na osnovu objavljenog poziva nisu utrošena sva sredstva namjenjena u ove svrhe, obavještavamo udruženja građana iz oblasti zdravstva-maligna oboljenja sa područja Zeničko-dobojskog kantona da će Ministarstvo zdravstva u

narednom periodu na web stranici Kantona ponovo objaviti javni poziv, do utroška ukupno planiranih sredstava u Budžetu Kantona za 2024 godinu.

Press služba ZDK

 

Ministar Šimunović održao sastanak s predstavnicama Udruženja privrednika grada Zenice

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović održao je u svom kabinetu radni sastanak sa predstavnicima Udruženja privrednika grada Zenice i Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Na sastanku se razgovaralo o izazovima u primjeni Uputstva o postupku i načinu isplate naknade plaće radniku za vrijeme odsustva s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta kao i refundaciji sredstava poslodavcu, koje je donešeno nakon posljednjih izmjena i dopuna Kantonalnog zakona o socijalnoj zaštiti.

Nakon sagledavanja trenutnog stanja u ovoj oblasti i konstruktivnih razmatranja svih učesnika, ministar je istakao opredijeljenost za dijalog i spremnost da se ovo pitanje i dalje uređuje u najboljem interesu svih učesnika u ovom procesu, a posebno u interesu žena-majki porodilja.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK

 

Premijer Pivić i ministar Šabani posjetili gradilište na regionalnoj cesti u Arnautima

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnan Šabani posjetili su gradilište na regionalnoj cesti R457 Zenica - Varda - Arnauti, gdje su u toku radovi na sanaciji kolovoza na dionici u mjestu Arnauti.

Vrijednost ugovora kojim se predviđa i sanacija klizišta na dionici puta od Varde prema Arnautima, iznosi 720.400 KM (bez PDV-a), a rok za izvođenje radova je 90 dana od uvođenja izvođača u posao.

- Regionalni put R457 je važna saobraćajnica za stanovnike sela u Babinskom slivu, ali i izuzetno važna alternativna putna komunikacija između Zenice i Kaknja - rekao je premijer Pivić.

On se zahvalio stanovnicima za strpljenje tokom izvođenja radova najavivši da bi naredne sedmice trebalo da bude završeno postavljanje asfalta.

Premijer Pivić je posjetio i OŠ "Arnauti" gdje je nedavno završena rekonstrukcija nekoliko učionica te iskoristio priliku da učenicima poželi puno uspjeha u novoj školskoj godini.

Press služba ZDK

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST
U Upravi policije instalirana oprema za pismeno testiranje kandidata za policijske službenike

Kao što je javnost već upoznata, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je 26. avgusta objavila Javni oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika kojim će se uposliti novih 118 policijskih službenika od kojih 100  u početnom činu “policajac” i 18 u početnom činu “mlađi inspektor”.

Nakon isteka roka za prijavu na Javni oglas, Komisija za provođenje procedure javnog oglašavanja za zapošljavanje će pregledati dokumentaciju i utvrditi listu kandidata koji ispunjavaju opće i posebne uslove, nakon čega će uslijediti morfološka mjerenja, fizičko testiranje, a potom i pismeno testiranje kandidata.

Po prethodnom Javnom oglasu pismeno testiranje je zbog nedostatka odgovarajuće tehničke opreme obavljeno u Sarajevu koristeći opremu i ljudske resurse MUP-a Kantona Sarajevo, a danas je u prostorijama Centra za edukaciju i smještaj Specijalne policijske jedinice u Zenici instalirana oprema za test općeg znanja/informisanja gdje je u potpunosti isključen ljudski faktor, te će zahvaljujući novim tehnologijama kandidat koji pristupi testiranju imati rezultate odmah nakon završetka testa.

Radi se o opremi za čiju nabavku je Vlada Zeničko-dobojskog kantona posredstvom Ministarstva unutrašnjih poslova izdvojila 107,000,00 konvertibilnih maraka, a ista će se koristiti za sve naredne Javne oglase za zapošljavanje, kao i za interne edukacije policijskih službenika.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Emir Vračo i policijski komesar, Admir Gazić danas su posjetili Centar za edukaciju i smještaj Specijalne policijske jedinice u Zenici i izvršili obilazak prostorija u kojima je instalirana novonabavljena oprema.

Tom prilikom ministra Vračo je istakao da je veoma značajno da će kandidati za upražnjena radna mjesta policijskih službenika u Upravi policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona kompletan proces testiranja obaviti u Zenici, a uvođenjem nove tehnologije u proces uklonit će se ljudski faktor iz odlučivanja kako bi se dobio što pravičniji izbor.

Komesar Gazić je naglasio da će nova tehnologija koja je nabavljena zahvaljujući podršci Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zasigurno osigurati pravičan i transparentan način testiranja budućih policijskih službenika. Sistem koji je instaliran će sadržavati pitanja koja će biti objavljena na web stranici Uprave policije MUP-a ZDK  prije testiranja i svi potencijalni kandidati će prilikom pristupanja testiranju dobiti različita pitanja koja će sistem generisati iz te baze. Nakon što kandidati odgovore na posljednje pitanje sistem će odmah dati rezultate testiranja, tako da će u potpunosti biti eliminisan ljudski faktor iz ovog procesa kako bi se osigurao pravičan proces.

Na kraju posjete ministar Vračo i  komesar Gazić su pozvali sve mlade ljude da se prijave na ovaj Javni oglas, kako bi imali što veći izbor kandidata i tako bili odabrani najuspješniji za odlazak na osnovnu obuku na Policijsku akademiju.

U prilogu ovog saopćenja se nalaze video linkovi kojim se mladi ljudi pozivaju da se prijave na Javni oglas za prijem policijskih službenika,  koje možete pogledati ovdje.   

https://www.youtube.com/watch?v=dXgACmP3fEo

https://www.youtube.com/watch?v=UDtuHfBWNs4


Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

 

Aktualno za dan 02.09.2024. godine

Prvačićima u Tešnju uručeni besplatni udžbenici i školski pribor

Povodom početka nove školske godine u Sportskoj dvorani u Tešnju organizovano je druženje za đake prvake sa područja ove općine, a svih 525 novih učenika dobili su besplatne udžbenike i školski pribor.

Besplatne udžbenike prvačićima su uručili premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija te načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, koji je, kao i svake godine, osigurao školski pribor.

- Ponosan sam na činjenicu da smo svim učenicima u osnovnim školama na području našeg kantona obezbijedili besplatne udžbenike. U tu svrhu ove godine je izdvojeno preko 4 miliona kM - rekao je premijer Pivić obraćajući se djeci i roditeljima u prepunoj Sportskoj dvorani u Tešnju.

Rekao je da je Vlada koju predvodi opredijeljena da nastavi ulagati u školsku infrastrukturu, ali i poboljšanje materijalnog položaja prosvjetnih radnika. Kolektivni ugovor zvanično je istekao s 1. septembrom, tako da je sa sindikatom postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru i povećanju plate za 10 posto.

Press služba


Delegacija Vlade i Skupštine ZDK boravila u radnoj posjeti Općini Doboj Jug

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona koju su predvodili premijer Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić boravila je danas u radnoj posjeti Općini Doboj Jug gdje je sa općinskim načelnikom Mirnesom Tukićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća dr. Hasanom Škiljom i saradnicima razgovarala o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima važnim za građane, ovu općinu i cjelokupan Zeničko-dobojski kanton.

U delegaciji Vlade bili su i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić te ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija.

Premijer Pivić je naglasio da je Vlada koju predvodi posvećena jačanju saradnje sa svim jedinicama lokalne samouprave, budući da na lokalnom nivou građani ostvaruju najveći obim potreba i prava, vodeći pritom računa o ravnomjernom razvoju i pravednoj raspodjeli dobara.

- Općine na sjeveru našeg kantona Tešanj i Doboj Jug, karakterišu istaknut poduzetnički duh i snažna inicijativa lokalnih uprava. Zahvaljujući takvom pristupu u ovim općinama imamo pouzdane partnere s kojima realizujemo važne projekte za naš kanton i građane - rekao je premijer Pivić.

Istakao je da je Doboj Jug sa registrovanih oko 300 kompanija važan i za privredu ovog kantona te da će budući autoput na koridoru Vc omogućiti još snažniji iskorak i razvoj privrede.

Jedan od važnih projekata za Općinu Doboj Jug je izgradnja bunara B5 u vodozaštitnoj zoni Hadvine, za koji je Vlada ZDK izdvojila 115.000 KM sredstava vodnih naknada te dodatnih 50.000 KM iz Budžeta ZDK-a.

Premijer je prilikom posjete otvorio produženi boravak u OŠ "21. mart", projekt vrijedan oko 20.000 KM, od čega je 15.000 KM izdvojilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Delegacija je posjetila kompaniju "Doboj-putevi", lidera u oblasti niskogradnje u ovom dijelu BiH.

Press služba ZDK


Premijer Pivić i ministar Mušija uručili besplatne udžbenike prvačićima OŠ Vladimir Nazor u Zenici

OŠ "Vladimir Nazor" bila je domaćin centralne svečanosti povodom početka nove školske 2024/2025. godine za Zeničko-dobojski kanton (ZDK), a svečanosti je prisustvovala delegacija ZDK-a na čelu s premijerom Nezirom Pivićem i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Premijer Pivić je u svom obraćanju rekao da je obrazovanje u fokusu Vlade koju predvodi, što pokazuje kontinuiranim ulaganjem u školsku infrastrukturu, reformom nastavnih planova i programa, ali i poboljšanjem materijalnog položaja prosvjetnih radnika, koji će uskoro biti dodatno unaprijeđen novim kolektivnim ugovorom.

Naglasio je da su Vlada i Ministarstvo za obrazovanje, nauku ove godine osigurali besplatne udžbenike za učenike svih razreda osnovne škole, za što su izdvojena sredstva u iznosu od oko 4 miliona KM.

- Obrazovanje je jedan od najvažnijih segmenata društva i jedan od najvećih prioriteta vlade koju predvodim, jer bez kvalitetnog obrazovanja nema ni nauke, ni privrede, ni društva znanja - rekao je premijer Pivić.

Posebnu dobrodošlicu poželio je prvačićima, kojima je zajedno sa ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirzom Mušijom uručio besplatne udžbenike i školski pribor.

Press služba ZDK


Potpisan ugovor o sanaciji regionalne ceste Čajdraš – Ovnak – Šušanj

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona uz podršku kantonalne Vlade nastavlja sa investiranjem u putnu infrastrukturu na području grada Zenica. U prisustvu resornog ministra Adnana Šabanija, direktor Kantonalne direkcije za ceste ZDK- po ovlaštenju Rasim Kovač i direktor preduzeća „Komgrad Ze“ d.o.o. Muhamed Šibonjić potpisali su Ugovor o izvođenju radova „Sanacija regionalne ceste R413a Čajdraš – Ovnak – granica Kantona (lokalitet Pojska – Šušanj)“.

Vrijednost Ugovora je 454.101,57 KM, a rok za realizaciju posla koji podrazumijeva sanaciju kolovozne konstrukcije u dužini od oko 600 metara, sa regulacijom odvodnje je 40 dana od dana uvođenja u posao.

-Prilikom više posjeta naseljima tzv. Kočevskog sliva na području Zenice od strane stanovništva delegirani su nam problemi sa kojima se susreću u svakodnevnoj komunikaciji sa gradskim središtem. Osim toga, ovaj regionalni pravac važna je spona sa Srednjobosanskim kantonom i nastojat ćemo što skorije da poboljšamo bezbjednost pješaka, posebno djece i omladine kojima nisu osigurani adekvatni uslovi za odlazak do škola, ambulante, trgovine - kaže ministar Šabani.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona podsjećaju, da su sredstva od 400.000 KM prebačena Gradu Zenica za rekonstrukciju puta za strateški važnu turističku destinaciju Smetovi, kao i da će vrlo brzo započeti osam godina čekani nastavak izgradnje Glavne gradske magistrale od kružnog toka „Bojin vir“ do skretanja za naselje Lukovo Polje u dužni od 1,25 kilometara. Procijenjena ukupna vrijednost projekta prve vangradske dionice Glavne gradske magistrale iznosi 3.173.504,27 KM bez PDV-a, a sredstva su osigurana u budžetu Zeničko – dobojskog kantona.

Ministarstvo za prostorno uređenje, prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Last modified on Ponedjeljak, 16 Rujan 2024 12:58
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3376

Jučer 4320

Ovaj Tjedan 3376

Ovaj Mjesec 106807

Ukupno 15131068

Currently are 415 guests and no members online