Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Obilježen Svjetski tjedan svemira u Varešu

12 Tra 2016
1015 times

Svi ljubitelji astronomije s područja općine Vareš i okolnih gradova proteklog vikenda su imali prigodu doznati nešto više

o svemirskim prostranstvima, te se i sami upustiti u avanturu promatranja zvijezda. Naime, u sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna svemira (od 4. do 10. listopada), a zahvaljujući angažmanu naše bivše sugrađanke Nataše Bek, rođ. Nikolić u subotu 05. listopada 2013. godine u popodnevnim satima u velikoj općinskoj dvorani upriličena je Izložba astrofotografije astronoma amatera iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, te predavanje na temu Sunčev sustav. Predavanje je držao Dragan Radmilović, predsjednik Saveza astronoma amatera Srbije i nacionalni koordinator World Space Week-a za Srbiju, a prof. Nataša Bek napravila je prigodnu prezentaciju Ljetne škole astronomije koja je ljetos održana na Perunu.
Nažalost predviđeno promatranje zvijezda teleskopom u subotu navečer, je bilo odgođeno zbog oblačnog vremena, pa je pomjereno za nedjelju navečer. Sa tzv. Kotine krivine u Varešu sinoć (06.10.) je tako 15-ak znatiželjnika imalo prigodu promatrati zvijezde i našu susjednu galaksiju Andromedu. Prije večernjeg promatranja zvijezda na stadionu kod Osnovne škole u Varešu je upriličeno promatranje naše najsjajnije zvijezde – Sunca. Kako doznajemo od prof. Bek za narednu godinu ponovno je planirana Ljetna škola astronomije na Perunu u suradnji s Općinom Vareš i Klubom ekstremnih sportova Perun Va.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1823

Jučer 10481

Ovaj Tjedan 36318

Ovaj Mjesec 122135

Ukupno 14130089

Currently are 254 guests and no members online