Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održano natjecanje "Vareška peka 2014"

13 Tra 2016
1481 times

U sklopu obilježavanja Dana Općine Vareš, danas 16.08.2014. godine održano je natjecanje u pripremanju peke. Već

drugu godinu za redom održava se ovo natjecanje koje bi trebalo postati tradicionalno i jedinstveno za naš grad i okolicu. Poziv za prijave ekipa upućen je od strane općine svima koji žele da se natječu, bilo da su to profesionalni kuhari, amateri, sportska udruženja, udruženja građana, medijski djelatnici….. Općina se obavezala da će osigurati potrebne sastojke za pripremu (meso, krumpir,ulje i sol), mjesto za ložište i dovoljno uglja i žara. Ekipa su sačinjavala dva člana glavni kuhar i pomoćni kuhar.
Ove godine prijavilo se ukupno trinaest ekipa i to: Domaćinstvo „Kapetanović“ Brgule (Ratko Kapetanović i Stijepa Jovanović), Ćevabdžinica „Parić“ (Nihad Parić i Amila Parić), Krčma „FM“ Vijaka (Marjana Franjkić i Stjepan Pavlić), Grupa žena „Vrijedne ruke“ Vijaka (Danijela Šimić i Mladena Jurkić), LG „Zvijezda“ Vareš (Nedžad Adilović i Bajro Likić), Odred izviđača „Zvijezda“Vareš (Dario Dodik i Maja Berberović), Udruženje žena za ruralni razvoj „Zvijezda“ Stupni Do (Adisa Likić), Udruga sportskih ribolovaca Vareš(Ilhan Klančević), UG „Čuvari bosanske krune“ Dragovići(Nađa Ibrišimović i Hajno Ibrišimović), Forum žena Strica – Zarudje (Slavica i Aleksandra Babić), BZK „Preporod“ Vareš, Forum žena Pogar (Ranka Miletović i Greta Krh) i KES „Perun-Va“.
Pored ovih ekipa koje su sudjelovale održano je revijalno natjecanje u pripremanju lovačkog kotlića koji su pripremali iz LG“Zvijezda“ Vareš i pravljenju maslenjaka koji su izrađivali iz UG „Čuvari bosanske krune“ iz Dragovića. Svi natjecatelji su koristili peke koje su izrađene u selu Oćeviji koji tradiciju pravljenja peka prenose s koljena na koljeno preko 400 godina. Zainteresirani posjetitelji mogli su pogledati na posebnom štandu izložbu svih proizvoda koje vrijedni kovači izrađuju svojim rukama.
Natjecanje je započelo u 14 sati i 10 minuta, a natjecatelji su imali točno dva sata da pripreme što ukusniju i bolju peku. Svi koji su sudjelovali mogli su u peku dodavati i druge sastojke koji će dati posebnu aromu i ukus, bez da to prijave žiriju. Žiri su sačinjavali profesionalni kuhari iz Sarajeva na čelu sa Hamdijom Kurjakovićem. Ocjenjivao se okus mesa, okus safta i ljutina, miris pripremljenog jela i izgled i boja. Nakon što su protekla dva sata pristupilo se ocjenjivanju i žiri je ocijenio na sljedeći način. Treće mjesto podijelile su ekipe Foruma žena Pogar i Udruge sportskih ribolovaca. Drugo mjesto osvojila je ekipa LG „Zvijezda“ , a prvo mjesto osvojila je ekipa Grupe žena „Vrijedne ruke“ iz Vijake.
Druženje je bilo veselo i zabavno za sve koji su bili na platou ispred Osnovne škole, a koliko su peke bile ukusne govori podatak da su „pukle“ u samo par minuta. Želja nam je da ovo postane obilježje grada Vareša i da u narednim godinama imamo bar duplo veći broj prijavljenih ekipa.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2117

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 17712

Ovaj Mjesec 103529

Ukupno 14111483

Currently are one guest and no members online