Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Fedralni i kantonalni ministri za izbjegle i raseljene posjetili Brgule

13 Tra 2016
1554 times

Općinu Vareš danas 26.08.2014. godine posjetili su Federalni ministar za raseljene i izbjegle Adil Osmanović, ministar za rad socijalnu

politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Ivica Ćurić i predsjedatelj Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Sretko Radišić. Razlog posjete ove visoke delegacije je obilazak povratničkog naselja Brgule u općini Vareš i iznalaženje modusa kako pomoći povratnicima srpske nacionalnosti u ovoj mjesnoj zajednici.
U općini Vareš ministre su dočekali načelnik općine Avdija Kovačević, predsjedavajući Općinskog vijeća Zdravko Marošević, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje i obnovu Ermin Musa i predsjednik mjesne zajednice Brgule Ratko Kapetanović. Goste su upoznali o aktualnim problemima, a onda su se uputili na lice mjesta da se uvjere u izrečeno.
Prije rata na ovom području živjela su 164 domaćinstva, a sada imaju 24 povratnička domaćinstva koja žive u izuzetno teškim uvjetima. Osnovni problem je putna komunikacija koja je uništena u proteklom ratu, no pored toga tu je još problem sa elektrifikacijom jer trenutno imamo četiri domaćinstva koja nemaju električnu energiju. Obnova domaćinstava i putne komunikacije donijet će nam prosperitet i bolju budućnost, rekao je predsjednik mjesne zajednice Ratko Kapetanović. Prioritet je popravak putne komunikacije prema Varešu, a to je oko šest kilometara i siguran sam da bi se više od 50% stanovništa vratilo na svoja prijeratna ognjišta, naglasio je Ratko. Dosta projekata je aplicirano prema raznim ministarstvima ali realizacija istih teče jako loše.
Predsjedatelj Skupštine Ze-do kantona Sretko Radišić istakao je da je očaran ljepotom ovih prostora i da nikada na ovo područje nije došla važnija delegacija. Teško je bilo doći do Vas i u to smo se uvjerili, ali isto tako žalosno je da nakon dvadeset godina mi i dalje koristimo termine izbjeglica i povratnik. Želimo da u svemu budemo ravnopravni, kako ovdje na Brgulama tako i diljem Bosne i Hercegovine, želimo da nam se obećano i ispuni, da ako dobijemo obećanje da će put bit popravljen ove godine ili naredne godine da se to uistinu i uradi. Neophodno je pojačati suradnju lokalne zajednice, kantona i Federacije jer jedino tako možete ostvariti svoje ciljeve, a to je isključivo na ovakav način, rakao je Sretko Radišić.
Ministar za rad socijalnu politiku i izbjegle Ivica Ćurić rekao je na koji način ovo ministarstvo može pomoći u realizaciji pojedinih projekata koji stignu do njih. To su sitni projekti kao što su minimalne intervencije na popravku krovova ili priključak električne energije za domaćinstva u kojima postoji infrastruktura.
Na kraju se prisutnim mještanima obratio ministar Osmanović, te im uputio riječi zahvale na toplom prijemu. I sam sam prošao izbjeglički život i znam što Vi proživljavate, a najlagodnije se ipak svi osjećamo na svojim ognjištima gdje su živjeli naši djedovi. Pripadate jednoj od siromašnijih općina u Federaciji, ali isto tako vidim da postoji želja za povratkom na što su mi ukazali općinski dužnosnici. Na nama ministrima je dužnost da dođemo, vidimo i učinimo sve da obećano i realiziramo. Dat ćemo podršku kada je poljoprivredna mehanizacija u pitanju i učiniti koliko god možemo da popravimo ovu puntu komunikaciju. Ako je Vama ovdje dobro to će dati signal i drugima da se vrate na svoja prijeratna prebivališta, istaknuo je ministar Osmanović. Cilj nam je da podstaknemo povratak povratnika srpske nacionalnosti što ćemo svakako i učiniti.
Za prisutne goste upriličen je skromni domjenak te su se nakon razgovora s mještanima uputili prema svojim domovima. 

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5815

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 21410

Ovaj Mjesec 107227

Ukupno 14115181

Currently are 137 guests and no members online