Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Blagoslovljena kapela na Višnjićima

10 Tra 2016
1911 times

U gotovo idiličnom ambijentu, uz kristalno čisto plavo nebo, sunčeve zrake i prirodu koja polako poprima jesenji

kolorit boja, jučer 16.09.2012. godine provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran  izvršio je  posvetu novoizgrađene kapele na groblju u selu Višnjići. Ovaj svečani događaj okupio je brojne osobe iz političkog, društvenog, gospodarskog života naše općine, Ze-do kantona i Federacije BiH, a među njima bili su i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir sa suradnicima, te Ivica Ćurić ministar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava rata općine Vareš Dražana Klarić.
Prije početka blagoslova i mise, polaganjem vijenca i tihom molitvom na središnjem spomen križu kapelice odana je počast poginulim braniteljima naše općine.
Provincijal fra Lovro Gavran održao je nadahnutu propovijed, a ostat će zapamćen kao prvi svećenik koji je služio misno slavlje u novoj kapeli, u kojem su koncelebrirali vareški župnik far Mirko Majdandžić i vijački župnik fra Vjeko Tomić.
Kapela je i svojevrsni spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilima koji su bili sahranjeni na višnjićkom groblju, a na zidovima kapele nalaze se pločice s imenima 32 branitelja i civilne žrtve rata. Idejni tvorac izgleda kapele na Višnjićima, koja je posvećena presvetom Trojstvu, je arhitekt Pavao Vidović, projekt je uradio Davor Lončarić iz Sarajeva.
Po riječima Joze Josipovića, predsjednika MZ Daštansko-Višnjići koji je i podnio najveći dio aktivnosti, cijeli projekt je završen za samo godinu dana, blagoslov temelja bio je 04.kolovoza 2011. godine. Financijsku pomoć na realizaciji projekta pružili su: Općina Vareš, Ured predsjednika Federacije BiH, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, brojni vareški gospodarstvenici, te mještani Višnjića, domicilni i oni iz dijaspore. Cijeli projekt „težak“ je između 25.000 i 27.000 KM. Zanimljivo je da kapela na Višnjićima nema kuma, jer inicijativni odbor nije želio nikoga posebno isticati. Po završetku blagoslova kapele i svečanog misnog slavlja u domu kulture na Pržića upriličen je domjenak za sve prisutne, gdje su uručene i zahvalnice donatorima i svim zaslužnim osobama koje su podržale projekt gradnje kapele. Zahvalnice su dobile sljedeće institucije i pojedinci: Pavao Vidović, Davor Lončarić, Josip Malbašić, Hamdo Fatić, Josip Babić, Zdravko Barkić, Pavo Brkić, Živko Budmir, Zoran Divković, Elektroprivreda HZ HB radna jedinica Pržići, mesnica Franjić, stolarija Freiburg, Davor Gavran, Damir Josipović, Vjeko Josipović, Zdravko Marošević, Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih i izbjeglih osoba Zeničko-dobojskog kantona, poduzeće MPM d.o.o. cvjećarna Palma, Šimić prom i načelnik općine Žepče Mato Zovko.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 10473

Jučer 8419

Ovaj Tjedan 34487

Ovaj Mjesec 120304

Ukupno 14128258

Currently are 293 guests and no members online