Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Upozorenje zbog nesavjesnog paljenja korova

18 Velj 2021
990 times

MUP Zeničko-dobojskog kantona je svim policijskim stanicama na području Kantona

poslao upozorenje u povodu predstojeće sezone proljetnih radova na otvorenom i čišćenja. Isto smo dobili iz Policijske stanice Vareš i prenosimo ga u cijelosti.
Obzirom da se bliži sezona poljoprivrednih i drugih radova na otvorenom, u koju spadaju spaljivanje korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja, a kao posljedica navedenog dolazi do požara zbog nesvjesnog spaljivanja korova, prilikom kojih nastaju veće ili manje materijalne štete. Navedene radnje su na području Zeničko-dobojskog kantona u posljednjih nekoliko godina izazivale brojne požare s većom ili manjom materijalnom štetom.
Praksa pokazuje da su najčešći uzroci požara na otvorenom ljudski nemar i nepažnja, a što često se događa i kada se ne ugasi vatra prilikom kampiranja ili boravka u prirodi.
Posebno upozoravamo građane da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza i to:
•    spaljivanje korova obavljati samo danju;
•    zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme pojačanog vjetra i u blizini šume;
•    prije početka loženja vatre na većim površinama o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu jedinicu;
•    oko mjesta na kojem će se ložiti vatra očistiti travu i drugi zapaljivi materijal;
•    osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje;
•    ne napuštati mjesto loženja kod se vatra nije u potpunosti ugasila.
U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123 i policiju na broj 122.
Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti do 12 godina zatvora po odredbama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.
Policija apelira na sve građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i da vatru ne ostavljaju bez nadzora, jer i mala nepažnja može imati velike posljedice.

Last modified on Četvrtak, 18 Veljača 2021 08:45
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2947

Jučer 9541

Ovaj Tjedan 29274

Ovaj Mjesec 119683

Ukupno 13904127

Currently are 225 guests and no members online