Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Djevojčice, djevojke, žene sretan vam Dan žena!

11 Tra 2016
2077 times

Redakcija Hrvatskog radija Bobovac d.o.o Vareš, koja uređuje i ovaj portal,svim pripadnicama ljepšeg spola želi sretan

Međunarodni dan žena – 08. ožujka/marta, uz nadu da će sve vas društvo u kojem živimo i radimo više poštovati, cijeniti i uvažavati bez obzira da li ste učenice, studentice, majke, supruge, domaćice, trgovkinje, frizerke,liječnice, policajke, poslovne žene… Tradicija obilježavanja 08. ožujka u Varešu se još drži, pa su tako i danas brojne žene obradovane s ponekim cvijetom, ružom, karanfilom ili lončanicom. U gradu se cvijeće prodavala na puno mjesta,a najživlje je bilo na vareškoj pijaci i platou ispred Osnovne škole Vareš, što smo zabilježili i kamerom. Dame će nastaviti proslavu svog dana u nekom od obližnjih ugostiteljskih objekata koji su za ovaj dan pripremili posebne ponude i glazbu uživo.
Iz povijesnih činjenica vezanih za ovaj dan izdvajamo sljedeće  - Međunarodna Konferencija žena u Kopenhagenu je na današnji dan 1910. godine proglasila 8. ožujka danom žena radnica koji je postao Međunarodni dan žena. Tog dana slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike, ali prosvjedi žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila bili su zabilježeni već 8. ožujka 1857. u New Yorku te su se prosvjedi za prava žena od tada svake godine održavali upravo na današnji dan. Od 1975. Ujedinjeni narodi počeli su zvanično obilježavati 8. ožujka kao Međunarodni dan žena, kada se slave njihova dostignuća i doprinosi u društvu, ekonomiji, gospodarstvu i ljudskim pravima.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5702

Jučer 7940

Ovaj Tjedan 47746

Ovaj Mjesec 34451

Ukupno 14042405

Currently are 218 guests and no members online