Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ponovno sporazumno prekinuta izvanredna sjednica OV-a Vareš

14 Tra 2016
9895 times

Za danas, 04. studenog 2015. godine s početkom u 10 sati bio je zakazan nastavak 2. izvanredne sjednice OV-a Vareš, a

na dnevnom redu su bile samo dvije točke - Informacija o pristiglom Rješenju o obustavi transakcija preko računa poreznog  obveznika Općina Vareš i Prijedlog mjera.
Sjednici su nazočili i predstavnici Vlade Ze-do kantona - ministar financija Andrej Kajić i ministar za pravosuđe i upravu Mirnes Bašić , te predstavnici Terenskog ureda OSCE-a u Travniku. Od ukupno 19 vijećnika 16 je bilo prisutnih , a odsutni su bili Tarik Kovač i Goran Selak (SDP BiH) i Mato Pavić (Hrvatska koalicija HDZ-HSS/NHI). 
Na početku sjednice općinski načelnik Avdija Kovačević je prezentirao Informaciju o poduzetim aktivnostima poslije sporazumnog prekida 2.izvanredne sjednice OV-a Vareš,a vezano za blokadu općinskog računa. Između ostalog, rekao je da su upućene žalbe na Rješenje Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Zenica od 14.10.2015. godine Federalnom ministarstvu financija putem Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalni porezni ured Zenica i navedeno da je ukupni dug – glavnica po osnovu ovih rješenja 1.376.112,15 KM. Rješavanje ovih žalbi je u tijeku i načelnik Kovačević je izrazio čvrstu nadu da će biti riješene u korist Općine Vareš.
Isto tako, naveo je da su ostvareni institucionalni kontakti s premijerom i Vladom ZDK, s premijerom i Vladom Federacije BiH, te direktorom i Poreznom upravom Federacije BiH – Središnjim uredom, te da postoji čvrst dogovor da će se u četverokutu Vlada FBiH – Središnji ured Porezne uprave Sarajevo - Vlada ZDK i Općina Vareš naći institucionalno rješenje za trajnu deblokadu svih depozitnih računa Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Vareš i trajnu stabilizaciju općinskog proračuna. Informirao je vijećnike da je u razdoblju od 09.10. do 04. 11.2015. godine iznos obustavljenih sredstava sa svih transakcijskih računa Općine Vareš 85.354,70 KM.
Načelnik Kovačević je dodao da se dana 13.10.2015. godine Urgencijom obratio Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove s promptnošću traženja usuglašavanja knjigovodstvenog stanja o obračunu i uplati naknade za korištenje državnih šuma i šumskog zemljišta između JP ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići i Općine Vareš za razdoblje 2010. – 2014. godina i prvih 9 mjeseci 2015. godine, te da nije dobio nikakav odgovor do početka sjednice OV-a.
Kantonalni ministar financija Andrej Kajić je u svom obraćanju rekao da se Vlada ZDK od prvog momenta aktivno uključila u rješavanje ovog problema Općine Vareš, te da u suradnji s općinskim službama radi sve što je u nadležnosti Vlade da se ovaj problem prevlada. Dodao je da JP ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići redovito servisira svoj dug prema Općini Vareš u mjesečnom iznosu19.129,30 KM sukladno ranije postignutoj izvansudskoj nagodbi.
Nakon burne rasprave u kojoj se iskazalo jedinstvo vareških vijećnika u tvrdnjama da Vlada ZDK već godinama ima maćehinski odnos prema Općini Vareš što je i dovelo do sadašnjih dubioza i teškog stanja, općinski načelnik Avdija Kovačević je donio set zaključaka usuglašen s predsjednicima Klubova stranaka koje participiraju u OV-u Vareš. U zaključcima stoji:
1.    Zadužuje se općinski načelnik i predsjedavajući OV-a da nastave sa započetim aktivnostima i da se učini sve što je u nadležnosti OV-a Vareš i općinskog načelnika da se što prije osigura nesmetano funkcioniranje Jedinstvenog općinskog organa Vareš i lokalne zajednice ukupno. Zbog izuzetno teških i složenih socio-ekonomskih prilika cijele lokalne zajednice općine Vareš od Vlade Federacije BiH i Središnjeg ureda porezne uprave Sarajevo zahtijevamo bezuvjetnu deblokadu depozitnih računa općine Vareš u roku ne dužem od 30 dana.
2.    Druga izvanredna sjednica OV Vareš se prekida i zakazuje se njen nastavak za 30 dana.
3.    OV Vareš traži da se što je moguće prije održi tematska sjednica Vlade ZDK na temu  dugoročne i sustavne pomoći općini Vareš s ciljem prevladavanja postojećih problema.
Da li će situacija oko deblokade depozitnih računa Općine Vareš riješiti u narednih mjesec dana sa zebnjom će iščekivati svi zaposlenici jedinstvenog organa uprave Općine Vareš, ali i svi Varešani koji ničim nisu zaslužili ovakav odnos ZDK. Čak štoviše, Općina Vareš je prije proteklog rata prednjačila u solidarnosti s ostalim gradovima bivše države i izgradila mnoge od njih, a danas nam se tako vraća. Krajnje je vrijeme da Varešani kažu „dosta, jer i mi zaslužujemo normalno živjeti i raditi“ !!!

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3263

Jučer 7940

Ovaj Tjedan 45307

Ovaj Mjesec 32012

Ukupno 14039966

Currently are 194 guests and no members online