Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Promocija knjige "Sevdalinka alkemija duše"

15 Tra 2016
7450 times

U velikoj dvorani Općine Vareš  u ponedjeljak, 15.04. 2013. godine upriličena je promocija knjige prof. dr. Esada Bajtala "

Sevdalinka - alkemija duše". Organizator promocije bila je Općina Vareš, a prisutne je na početku u ime organizatora pozdravio Rusmir Berberović, pomoćnik načelnika iz Službe društvenih djelatnosti i BIZ-a. O knjizi su govorili direktorica Opće biblioteke Vareš Jasmina Šijak, urednik lista Bobovac Mladenko Marijanović, prof. bosanskog jezika i književnosti Adisa Nahić, glazbenik Željko Sertić, kao i sam autor. Kako su promotori istaknuli, autor je drugačijim pristupom pokušao sevdalinku kao bh. kulturnu baštinu spasiti od zaborava. Inače,  „Sevdalinka – alkemija duše” je monografije o sevdalinci, kao autohtonom kulturnom fenomenu Bosne i Hercegovine s dugom tradicijom, koju je napisao prof. dr. Esad Bajtal. Ovo djelo Esada Bajtala koje je podijeljeno u 13 poglavlja: Bol koji pjeva, Želja – rodno mjesto sevdalinke, Potraga za sobom u drugom, Strast i nada, Tijelo, Kristali ljubavi, Ljubavna igra, Zabrana i prestup, Pobuna, Melodija, Publika, Skica za dva portreta, Zaim, Safet, Iskrivljavanja i skrnavljenja sevdalinke te zaključna razmatranja. Na kraju knjige daje se i bogata bibl iografija na temu sevdalinke.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5085

Jučer 8419

Ovaj Tjedan 29099

Ovaj Mjesec 114916

Ukupno 14122870

Currently are 360 guests and no members online