Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Svečano otvoren 4. Vareš Classic Festival

19 Ruj 2016
4119 times

U subotu 17.09.2016., svečano je otvoren četvrti Vareš Classic Festival, čija je tema „Ljubav (glazba) bez granica“ grandiozno

predstavljena mnogobrojnoj publici u svojoj prvoj formi – tragičnim ljubavima svjetske literature kroz povijest. U prepunoj Staroj crkvi u Varešu publika je imala priliku čuti četiri djela nadahnuta poznatim (nesretnim) ljubavnim pričama velikih pisaca, u izvedbi vrhunskih međunarodnih umjetnika.

Tako je, nakon uvodnih riječi fra Mirka Majdandžića i umjetničke direktorice festivala Andree Nikolić, koncert otvorila sonata za violinu i basso continuo baroknog skladatelja Giuseppea Tartinija, „Didone abbandonata“ (Napuštena Didona). Djelo nadahnuto poznatom Vergilijevom Eneidom u tri stavka opisuje nesretan ishod ljubavi između Didone i Eneje: Didonino tugovanje za Enejom, njezin bijes jer ju je napustio zbog kojeg ona spaljuje Kartagu te na kraju more i valovi koji nakon smrti ponovno vraćaju život u ravnotežu. Andrea Nikolić na violini, Belma Alić na violončelu te Filip Novosel na tamburi vrlo su izražajno izveli ovu bolnu sonatu, s mnogo karakterističnih improviziranih baroknih ukrasa u dionici violine uz prigodnu pratnju bassa continua. Posebnost ovog sastava – izrazito rijetka kombinacija violončela i tambure u bassu continuu – dodatno je doprinijela osebujnoj atmosferi i potvrdila kako se ovogodišnji festival bavi pomicanjem raznih granica kroz glazbu.

Nakon Vergilijeve Eneide, na red je došla možda i najpoznatija tragična ljubav svjetske literature – Shakespearovi Romeo i Julija. Ova drama inspirirala je i jedno od najvećih baletnih djela – istoimeni balet Sergeja Prokofjeva. Prokofjev je iskoristio glazbu svojeg baleta i za tri orkestralne suite koje se danas izvode u raznim aranžmanima; vareška publika čula je tako izbor stavaka iz baletne suite u izvedbi izvrsnog dua, violistice Nore Romanoff Schwarzberg i klavirista Stipe Bilića. Kroz četiri stavka koja su predstavili publici, ovaj duo pokazao je raskoš svoje muzikalnosti – od nježnih stavaka Introdukcija i Julija, mlada djevojka, u kojima je do izražaja došla toplina zvuka viole, do dramatičnih Plesa vitezova i Smrti koji su istinski iskazali spretnost, talent i osjećajnost ovih dvaju umjetnika.

Andrea Nikolić i Stipe Bilić zatim su se vratili na pozornicu kako bi izveli „Mitove“ – tri poeme za violinu i klavir poljskog skladatelja Karola Szymanowskog, nadahnutih Ovidovim Metamorfozama. Prva poema, „Aretusina fontana“, prepoznatljiva je po imitaciji žubora vode jer govori o nimfi Aretusi koju je Atena pretvorila u fontanu kako bi ju spasila od njenog progonitelja Alpheusa čiju ljubav Aretusa nije željela. Drugi u nizu, komad „Narcis“ poznata je priča o mladiću koji se zaljubljuje u svoju ljepotu te, ne mogavši odvojiti pogled od svog odraza u vodi, pada u jezero i utapa se. Završna poema „Drijada i Pan“ uvela nas je u sferu mističnih šumskih nimfi koje u priči proganja bog Pan. Jednu od najljepših melodija u dionici violine koju je ovaj skladatelj napisao, a koja se nalazi u prvoj poemi, kao i izrazito virtuozne i efektne dijelove koji demonstriraju Szymanowskovo duboko istraživanje zvukovnih mogućnosti, violinistica Andrea Nikolić i klavirist Stipe Bilić dočarali su u punom sjaju.

Za kraj bogate glazbene večeri koja nas je provela kroz povijesne primjere tragične ljubavi odabran je dojmljivi Gudački kvartet br.1 Leoša Janačeka, inspiriran djelom Lava Tolstoja „Kreutzer sonata“ u kojem ova Beethovenova sonata prouzroči velike probleme i istinsku  tragediju jednog para. Janaček kroz četiri stavka izražava psihološku dramu s trenucima konflikta, unutrašnjih strasti i čežnji do katarzičnih vrhunaca kojima vodi posljednji stavak, a to su i vrlo uvjerljivo i snažno izvele umjetnice Susanne Schäffer i Andrea Nikolić na violinama, Nora Romanoff Schwarzberg na violi i Belma Alić na violončelu. Svojevrsni vrhunac koncerta tako je trijumfalno zaključio još jedno izrazito uspješno otvorenje Vareš Classic Festivala te nas uvjerio da se imamo čemu veseliti idućih tjedan dana.

Već u nedjelju (18.09.20196.) festival je nastavio s programom – u 12 sati u punoj velikoj dvorani Male škole sestara milosrdnica obilježena je 110. obljetnica rođenja vareškog skladatelja Emila Mile Cipre, povodom koje su održani predavanje i koncert. Emil Milo Cipra bio je glazbeni pedagog te jedan od najvećih skladatelja naše regije čiji se opus u cjelini može držati svojevrsnom okosnicom razvoja hrvatske glazbe 20. stoljeća. Na predavanju je predstavljeno njegovo skladateljsko i pedagoško stvaralaštvo i život , dok su umjetnici Andrea Nikolić i Stipe Bilić izveli njegovu Meditaciju za violinu i klavir. Koncert je uspješno zaključio mladi harmonikaš Ivor Javor-Korjenić, polaznik majstorskog tečaja s Borutom Zagoranskim u sklopu festivala, izvevši djelo Haiti Francka Angelisa, posvećeno Petru Mariću.

U petak 16.09. tamburaš Filip Novosel održao je glazbenu radionicu s mladim vareškim učenicima tambure u sklopu festivala, koja je odrađena s velikim entuzijazmom obiju strana.

U ponedjeljak 19.09.2016. godine u 19 sati je na programu drugi tematski festivalski koncert, ponovno u Staroj crkvi, naslovljen „Ljubav, s posvetom“. Ostatak tjedna obilježit će još tri tematska koncerta u srijedu, četvrtak i subotu, koja je vrhunac festivala - rezervirana za 8.tradicionalni Miholjski koncert, kao i koncerti učenika glazbene škole u Varešu, polaznika majstorskih tečajeva i mladih vareških rockera u utorak i petak.

IMG2169-Copy
IMG2170-Copy
IMG2171-Copy
IMG2173-Copy
IMG2172-Copy
IMG2174-Copy
IMG2177-Copy
IMG2178-Copy
IMG2175-Copy
IMG2179-Copy
IMG2182-Copy
IMG2183-Copy
IMG2184-Copy
IMG2181-Copy
IMG2185-Copy
IMG2187-Copy
IMG2189-Copy
IMG2186-Copy
IMG2190-Copy
IMG2192-Copy
IMG2191-Copy
IMG2193-Copy
IMG2195-Copy
IMG2194-Copy
IMG2196-Copy
IMG2198-Copy
IMG2199-Copy
IMG2200-Copy
IMG2197-Copy
IMG2201-Copy
IMG2202-Copy

Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4904

Jučer 8939

Ovaj Tjedan 40915

Ovaj Mjesec 200978

Ukupno 13985422

Currently are 148 guests and no members online