Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bečka škola u Varešu

23 Ruj 2016
2540 times

U vareškoj Staroj crkvi, inače najstarijoj izgrađenoj i očuvanoj pod turskom vlašću u čitavoj Bosni i Hercegovini, u četvrtak

22. rujna, počev od 19 sati, održan je sjajan koncert naziva "Bečka škola". Ovaj događaj upriličen je u okviru Vareš Classic Festivala, koji se ove godine odvija po četvrti put u ovom gradu.

Ove hladne vareške večeri, i to samo nekoliko minuta pred koncert, prostor je popunjen radoznalim ljubiteljima glazbe, koji su nestrpljivo iščekivali početak koncertnog programa. Usviravanje izvođača obilježavalo je posljednje minute priprema, nakon čega je na improviziranu scenu u crkvenoj dvorani izašla Andrea Nikolić - violinistica, organizatorica i umjetnička rukovoditeljica VaClaF-a. Njen entuzijastični govor dobrodošlice i iskazivanja zahvalnosti prisutnima upotpunjen je pričom o samom nazivu "Bečka škola", odabiru repertoara, a zatim i značenjskom nivou samih djela. Konstratirajući da "roditelje" dvije bečke škole, Haydna i Schoenberga, "ostavljaju kući", a večeras izvode kompozicije njihove "djece", Berga i Weberna, Nikolićeva je potvrdila da je mladost ključna za opstanak glazbenih tokova, te da je njena želja da kultura postane dio gradske politike Vareša.

Nakon njenih edukativnih uputa u Schoenbergovu dodekafonsku tehniku i princip na kojem se ona zasniva, na sceni su se našli Ivana Nikolić (oboistica), Susanne Schaeffer (violinistica), Anna Firsanova (violistica) i Bas Jongen (violončelist), koji su izveli Mozartov Kvartet za obou i gudački trio. Ovo djelo otkriva virtuoznu dionicu oboe, kojoj gudački trio djeluje više kao potpora, što asocira na koncertantni tretman instrumenata. Ukupna interpretativna slika bila je usklađena i zvučno ujednačena, a lakoća u donošenju suptilnog nijansiranja prezentirala je najširi luk dinamike ovog djela. Dok je drugi stavak gotovo lamentacioni, uz široki zamah oboističkih stiliziranja, treći stvara dojam lepršavog, gotovo igračkog ronda. Šaljivi ton proizilazio je iz virtuoznih "igri" oboistice, koja je uz ovaj sjajan gudački trio otvorila večer "bečkih glazbenih manira".

Iako je u programnoj knjižici najavljen Bergov "Adagio" iz Kammerkonzerta, izvođači su se ipak odlučili za Četiri komada za klarinet i klavir op. 5, istog kompozitora. Klarinetist Sylvester Perschler i pijanist Stipe Bilić svojom briljantnom interpretacijom djela ovog predstavnika "druge bečke škole" kao da su pokrenuli fragmente sjećanja koji naviru iz najdubljih prostora ljudske psihe. Suptilan piano i dinamička fraziranja nešto drugačijih stilskih okvira zaokružili su interpretacionu koncepciju djela. Izvedba vrijedna svjetske slave odzvonila je Starom crkvom i otvorila Varešu nove poglede na glazbena strujanja.

Treća točka sinoćnjeg nastupa, Beethovenova Sonata za violončelo i klavir u A-duru br. 3, predstavljena je kroz izvođenje Basa Jongena i Stipe Bilića. Uzimajući u obzir da su obojica pasionirani ljubitelji Beethovena, njihov sklad, ujednačenost i ekspresivnost u tumačenju ove kompozicije pružila je pregršt osjećanja kroz samo muziciranje. Širok raspon značenjskih odnosa, počev od izuzetne dramske napetosti do krajnje liričnosti i turobnosti, naglasio je kontrast u glazbenoj priči ovih umjetnika. Mladalačka veselost u posljednjem stavku doprinijela je dojmu onozemaljskog, čemu su doprinijeli izuzetno precizno odsvirani virtuozni pasaži u obje dionice.

Pred izvedbu sljedećeg djela, Andrea Nikolić je rekla par riječi o kontekstu njegovog nastanka. Kao prigodno za događaj u Varešu, čija geografska pozicija i predivni krajolici asociraju na uvjete pod kojima je stvorena ova kompozicija, Anton von Webern je napisao "Langsamer Satz" za gudački kvartet, inspiriran očaravajućom prirodom planina u Austriji gdje je boravio. Emotivni naboj koji je protkao djelo proizašao je iz same kompozitorove ljubavi prema budućoj supruzi, sa kojom je i bio na odmoru dok ga je prožimala inspiracija za navedenu kompoziciju. Zaoštren harmonski jezik sa korijenima i jasnim utjecajima kasnoromantičarskog jezika, pretočen u izvrsnu skladnost u interpretiranju, osvojio je ambijent prekrasne crkve.

Posljednje izvedeno djelo sinoć bio je Mozartov Kvintet za klarinet i gudački kvartet, jedna od najpoznatijih i najizvođenijih kompozicija klarinetske literature. Pred slušateljima našli su se Sylvester Perschler, Susanne Schaeffer, Andrea Nikolić, Anna Firsanova i Bas Jongen. Topli i zaobljeni ton klarineta prolomio se prostorom, a gudači su, pored problema sa intonacijskom tačnošću na pojedinim mjestima, ipak uspjeli dočarati nam duh bečke klasike i oduševiti nas preplitanjem pet dionica u milozvučnoj melodičnosti. Ove sjajne glazbenike publika je nagradila gromoglasnim pljeskom, kojeg je podržao i austrijski ambasador/veleposlanik Martin Pammer, pozdravivši sve prisutne.

Podsjećamo da će se večeras 23.09., od 19h u Maloj školi održati koncert prezentiran kao posebnost ovogodišnjeg festivala, kada će se u dvorani Male škole predstaviti festivalska tema i praizvesti pet novih djela mladih bosanskohercegovačkih kompozitora koji djeluju na relaciji BiH - Austrija, a napisana su za Vareš Classic Festival. U pitanju su djela Timura Sijarića, Davida Mastikose, Dragane Tabak, Olje Janjuš i Asmira Jakupovića. Završni - tradicionalni (osmi) Miholjski - koncert pod naslovom Tražeći sreću (u ljubavi) 24.09. u 19h počet će u Župnoj crkvi sv. Mihovila.

Festival organizira Udruga prijatelja glazbe Emil Milo Cipra Vareš, uz potporu brojnih varešana, entuzijasta i potpomagatelja, ali i novih prijatelja i sponzora te Federalnog ministarstva kulture i športa i Austrijske ambasade Sarajevo - koja je i ove godine najznačajniji partner.

Ulaz na sve sadržaje je slobodan.

Zabilježite datume i vidimo se u Varešu - dobro nam došli!
Piše: Radost Galonja, muzikologinja

Becka-Skola2
Becka-Skola5
Becka-Skola10
Becka-Skola8

Last modified on Subota, 24 Rujan 2016 07:03
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5218

Jučer 6332

Ovaj Tjedan 30771

Ovaj Mjesec 17476

Ukupno 14025430

Currently are 196 guests and no members online