Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Upozorenje za pješake i vozače

24 Ožu 2017
3077 times

Od strane službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti

prometa na putevima u BiH, kontinuirano se vrši analiza i prati stanje u oblasti sigurnosti prometa. U cilju unapređenja prometno-obrazovnog rada, prometne kulture i koordiniranja svih subjekata, koji svojim djelovanjem mogu doprinijeti većoj sigurnosti prometa, a imajući u vidu aktuelne izmjene i dopune pomenutog zakona, ukazala se potreba za zavođenjem pojačane kontrole sudionika u prometu sa akcentom na kontrolu kretanja pješaka i poštivanja obaveza vozača prema pješacima.

U tom kontekstu je na razini Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a u okviru Operativnog plana na poboljšanju sigurnosti prometa, zavedena pojačana akcija sa posebnim akcentom na mirujući promet, kretanje pješaka i obaveze vozača prema pješacima, koja će se provoditi na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.
U toku trajanja preventivnog dijela postupanja po Operativnom planu, točnije do 01.04.2017. godine, policijski službenici svih policijskih stanica na području Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će građanima izdavati upozorenja, u vidu promotivnih letaka, te ukazivati na važnost i obavezu poštivanja svih prometnih propisa, posebno onih koji se odnose na sigurnost pješaka u prometu. U tu svrhu, leci upozorenja će se dijeliti prvenstveno pješacima zbog prelaska kolnika na mjestima gdje to nije dozvoljeno, kao i vozačima koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu obaveza prema pješacima.

Nakon okončanja preventivne faze, odnosno izdatih upozorenja, policijski službenici će poduzimati represivne mjere, te pristupiti sankcioniranju pješaka i vozača, zbog činjenja navedenih prekršaja. U ovoj represivnoj fazi zavedene akcije, svi pješaci koji se ne budu pridržavali zakonskih odredbi u pogledu prelaska kolovoza na obilježenim pješačkim prijelazima, kao i vozači koji ne budu poštovali svoje obaveze prema pješacima, će biti sankcionirani u skladu sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH.

Naznačene aktivnosti policijskih službenika imaju za cilj povećanje ukupne sigurnosti svih sudionika u prometu , sa akcentom na sigurnost pješaka, i iste će se nastaviti u narednom razdoblju.
Iz navedenog Zakona izdvajamo i kaznene odredbe za pješake i vozače po pitanju kršenja istog.

Novčanom kaznom od 40 KM kaznit će se pješak koji prelazi kolnik na mjestu koje nije obilježeno pješačkim prelazom. Novčanom kaznom od 50 - 250 KM kaznit će se vozač koji ne propusti pješaka na obilježenom pješačkom prelazu.

Ovim putem želimo potaknuti svijest kod pješaka i vozača da u narednom razdoblju za prelaz kolnika isključivo koriste obilejžene pješačke prelaze.

Last modified on Petak, 24 Ožujak 2017 11:35
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1664

Jučer 5133

Ovaj Tjedan 6797

Ovaj Mjesec 166860

Ukupno 13951304

Currently are 68 guests and no members online