Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Direktorica KZZO posjetila Udruženje dijabetičara u Varešu

29 Kol 2017
2396 times

U sklopu svojih aktivnosti danas, 29.08.2017. godine direktorica Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja Mirzeta Subašić

posjetila je Udruženje dijabetičara u Varešu. U delegaciji koja je posjetila Vareš još su bili generalni tajnik Udruženja dijabetičara ZDK Haris Delić i Ibrahim Delibašić predsjednik kantonalnog saveza. U razgovoru s predsjednikom Udruženja dijabetičara Vareš Zlatkom Prkićem, doktorom Antom Jelićem i diplomiranom medicinskom sestrom Arnelom Žigić izenseni su problemi s kojima se susreću pacijenti s ovom bolešću i prijedlozi kako ih prevazići.

„Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK može se pohvaliti uzajamnom i korektnom suradnjom sa Savezom udruženja dijabetičara na području kantona. Prema evidenciji, na području našeg kantona evidentirano je oko 15.700 oboljelih od šećerne bolesti, kojima je u prethodne dvije godine Zavod podijelio 2.700 aparata za mjerenje šećera u krvi i 120.000 trakica.

Prošle godine, po prvi put, svi inzuloovisnici ZDK evidentirani su u programu HC FIS, i dobijaju aparat uz točnu evidenciju trakica za kontrolu šećera u krvi, odnosno svakom oboljelom dodjeljuje se po 10 trakica mjesečno na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja. Napominjem, da osobama do 18 godina života trakice financira Federalni Zavaod zdravstvenog osiguranja.

Za osiguranike oboljele od dijabetesa, ZZO izdvaja oko 30% svih planiranih sredstava sa Esencijalne liste lijekova ZDK, a ove godine Zavod je planirao financiranje i održavanje 3 inzulinske pumpe.

ZZO je prvih 6 mjeseci tekuće godine konačno ostvario višak prihoda u iznosu od 547.256,00 KM, poslije 3-4 godine uzastopnog negativnog poslovanja po šestomjesečnom izvješću. Ovo če se direktno odraziti i na osiguranje kvalitetnije zdravstvene zaštite po osnovu obveznog zdravstvenog osiguranja i proširenjem prava osiguranih lica, na način izmjena i dopuna Odluke o obimu prava osiguranih lica na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, što podrazumijeva proširenje postojećih prava i uvođenja u financiranje određenih novih pomagala.

Upravni odbor ZZO ZDK je na 18. sjednici od 11.08.2017. godine donio Odluku o usvajanju Odluke o dopunama Odluke o neposrednom sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima korištenja zdravstvene zaštite, odnosno uvođenja premija-markica, a što se direktno odnosi i na inzuloovisnike kroz kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Ovaj prijedlog trebao bi se uskoro razmatrati i na Skupštini ZDK.

Naš zajednički cilj je osigurati što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu svih naših osiguranika, a posebno dijabetičara, kojih je, na žalost, svakim danomo sve više“, rekla je direktorica KZZO ZDK Mirzeta Subašić

IMG0155-KZZOZDK
IMG0156-KZZOZDK
IMG0157-KZZOZDK

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1159

Jučer 6946

Ovaj Tjedan 20046

Ovaj Mjesec 180109

Ukupno 13964553

Currently are 79 guests and no members online