Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Udruženje djece i mladih oboljelih od dijabetesa ZDK u posjeti Varešu

05 Pro 2018
1677 times

Udruženje djece i mladih oboljelih od dijabetesa ZDK danas, 05.12.208. godine boravilo je u Varešu.

Predsjednica udruženja Elma Prnjavorac i predsjednica Skupštine udruženja Samra Kobić razgovarale su s načelnikom općine Vareš Zdravkom Maroševićem i članicama udruženja iz Vareša.

U kratkom razgovoru upoznale su načelnika s razlozima osnivanja i ciljevima udruženja. „Udruženje je osnovano u petom mjesecu ove godine, a glavni cilj je skrenuti pozornost na probleme s kojim se suočavaju roditelji djece i djeca koja boluju od bolesti dijabetesa tip 1.

U ZDK prema našoj evidenciji ima 107 djece s ovim zdravstvenim problemima i kroz naš rad nastojimo im osigurati što bolje uvjete u njihovom životu. Kroz naš rad upoznat ćemo javnost s najbitnijim problemima, a jedan od osnovnih je nabavka inzulinskih pumpi za oboljele i osiguranje sredstava za njihov rad i održavanje. Cijena jedne inzulinske pumpe je oko 6000 KM ali je održavanje na mjesečnoj razini oko 380 KM što predstavlja najveći problem.

Isto tako, nastojat ćemo animirati širu zajednicu da se osiguraju suvremeni uređaji za mjerenje šećera u krvi kojih još uvijek nema na našem tržištu. Tu mislimo na uređaje koji se mijenjaju dva puta mjesečno, što znači da se djeca moraju samo dva puta mjesečno bosti kako bi imali potpunu kontrolu u svakom trenutku, a ne kao sada po pet i više puta dnevno.

Pokrenuli smo dvije inicijative pod nazivom „Život sa manje boli“ i „ Tražimo odgovornost“ za koje se nadamo da će naići na plodno tlo u našem kantonu“, rekla je predsjednica udruženja Elma Prnjavorac.

Načelnik Marošević dao je punu podršku radu udruženja, te naglasio da je u svom radu posebno osjetljiv na osobe lošijeg zdravstvenog stanja, pogotovu djecu, i da će u svakom segmentu pomoći ovoj kategoriji kojih ima i u Varešu. 

DjecaDijabeticari
DjecaDijabeticari2

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7618

Jučer 10419

Ovaj Tjedan 52342

Ovaj Mjesec 142751

Ukupno 13927195

Currently are one guest and no members online