Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana Usmena rasprava o proširenju istražnih radova Eastern Mininga u Varešu

27 Velj 2019
2271 times

Na poziv Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Mostar u Varešu je danas, 27.02.2019. godine održana Usmena rasprava

s menadžmentom poduzeća Eastern Mining, općine Vareš i mjesnih zajednica na kojima ovo poduzeće vrši istražne radove. Na ovoj raspravi sudjelovali su predstavnici konzultantske firme ENOVA iz Sarajeva, direktor i predstavnici poduzeća BBM i predstavnici Elektroprivrede HZHB.

U uvodnom dijelu prisutne je pozdravila Begajeta Habota, diplomirani inženjer geologije ispred Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije iz Mostara i objasnila razloge današnje rasprave. „Ovo je posljednja karika u lancu za izdavanje dozvole poduzeću Eastern Mining za proširenje istražnih radova na lokalitetu Rupice-Borovica i Veovača u općini Vareš. Mogu istaći da smo dobili svu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna za izdavanje rješenja za istražne radove na ovim lokalitetima. Danas očekujem i vaša mišljenja, od mjesnih zajednica Pržići, Daštansko i Borovica kao i lokalnih vlasti da iznesete svoje stavove da bi mogli sve objediniti i izdati rješenje za daljnje radove“, naglasila je u uvodnom dijelu gospođa Habota.

Prisutne je pozdravio načelnik općine Vareš Zdravko Marošević i dao potpunu podršku ovom projektu koji je veoma značajan ne samo za Vareš nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju.

Tijekom rasprave predstavnici mjesnih zajednica potvrdili su izdavanje suglasnosti za navedene radove, ali je izneseno i nekoliko smjernica na koje posebno treba obratiti pozornost. Predstavnik MZ Borovica Nikola Šimić zatražio je da se dostavlja više informacija kako bi stanovnici bili upoznati o svim aktivnostima. Naglasio je potrebu čuvanja okoliša i prirode na ovim lokalitetima, a posebno treba paziti na vodu koja je bitna za sve stanovnike ovog kraja i poduzeće koje ima koncesiju za eksploataciju vode. Također, očekujemo još bolju suradnju s našom mjesnom zajednicom.

Predstavnici BBM-a istakli su opredijeljenost za suradnju s poduzećem Eastern Mining, jer su kroz sve ovo i sami prošli, a njihovi radovi ne ulaze u zone njihovih istražnih i eksploatacijskih lokacija. Naglašena je dobra suradnja s načelnikom koji je uspio pokrenuti procese koji su omogućili daljnje radove poduzeću BBM.

U projekt istražnih radova na području općine Vareš Eastern Mining uložio je oko 9 milijuna maraka, a na ukupne radove oko 20 milijuna maraka. Za dobivanje dozvole i rješenja za proširenje istražnih radova poduzeće Eastern Mining dostavilo je svu potrebnu dokumentaciju prema zakonima Bosne i Hercegovine. Iako zakonski nisu bili obvezni, na lokalitetima gdje se vrše istražne radnje postavljeni su piezometri koji vrše mjerenja i stanje podzemnih voda na samom lokalitetu.

Na kraju rasprave svima se zahvalio Miloš Bošnjaković, direktor poduzeća Eastern Mining i obećao još bolju suradnju s lokalnim vlastima i mjesnim zajednicama. „Naša želja je da budemo dio ove lokalne zajednice i ova 2019. godine bit će prijelomna za našu daljnju budućnost. Vrlo brzo ćemo otvoriti informativni centar u gradu gdje će svi imati mogućnost doći i informirati se o aktivnostima našeg poduzeća, popiti kavu i ostaviti svoj CV za mogućnost zapošljavanja“, rekao je gospodin Bošnjaković.

Razgovore s današnjim gostima poslušajte u našem podcastu.

IMG2270-UsmenaRaspravaEM
IMG2271-UsmenaRaspravaEM
IMG2272-UsmenaRaspravaEM
IMG2273-UsmenaRaspravaEM
IMG2274-UsmenaRaspravaEM
IMG2275-UsmenaRaspravaEM
IMG2276-UsmenaRaspravaEM
IMG2277-UsmenaRaspravaEM
IMG2278-UsmenaRaspravaEM
IMG2279-UsmenaRaspravaEM

Last modified on Srijeda, 27 Veljača 2019 20:29
Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2709

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 35164

Ovaj Mjesec 201819

Ukupno 13768971

Currently are one guest and no members online