Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dani prijateljstva 2019

19 Kol 2019
1826 times

Dragi prijatelji!

I ove godine, pozivamo vas da učestvujete na takmičenju koje organizuje OI „Zvijezda“ Vareš, pod nazivom “Dani prijateljstva 2019“  Vareš  koje će se  održati dana 14.09.2019. godine u Varešu (za ekipe iz udaljenijih krajeva osigurano noćenje od petka, 13.09. do nedjelje, 15.09.2019.). Unaprijed se radujemo susretu sa „starim“ prijetaljima, kao i prilici da sklopimo nova prijateljstva.
                                                            O nama
Na inicijativu grupe brđana, prijeratnih članova Odreda izviđača „Branko Jelić“ Vareš, koji je bio jedan od najsnažnijih odreda u BiH i učestvovao na brojnim takmičenjima i izviđačkim akcijama širom bivše SFRJ, 2013. godine su započete aktivnosti na ponovnom oživljavanju rada Odreda. Djelujući kao neformalna grupa, otpočeli smo rad sa 2o-tak djece uzrasta od 14-20 godina, a 23.10.2013. godine izvršena je i zvanična registracija odreda kao udruženja pod nazivom Udruženje Odred izviđača „Zvijezda“ Vareš.
Od registracije do danas pored kontinuiranog rada prema vodnom sistemu, provedeno je i niz drugih izviđačkih aktivnosti: izleti, bivaci, zimovanja, ljetovanja, takmičenja, smotre, manifestacije i razne druge akcije, tako da je OI „Zvijezda“ Vareš postao prepoznatljiva organizacija kako u samom gradu Varešu, tako i šire.
Nosioci smo zvanja „viteški odred“ za 2016. i 2017.godinu.
U sastavu odreda djeluju tri čete i to: „Polet“, „Soko“, i „Perun“, u okviru kojih djeluje osam vodova, kao i Klub  brđana veterana „Branko Jelić“. Odred broji oko 130 članova.
 
                                                                     Vareš – planinski dragulj
Vareš je  brdsko-planinski gradić u srcu Bosne, na nadmorskoj visini od 829 metara koji se smjestio u kotlini rijeke Stavnje, udaljen 48 km od Sarajeva. Nad kotlinom Stavnje izdižu se s obje strane visoka, strma brda ispod kojih se krije golemo rudno bogatstvo, pa postoje podaci da se ovdje kopala željezna ruda i talilo željezo još u antičko vrijeme. S dolaskom Austrije u Bosnu, Vareš doživljava preporod u gospodarskom pogledu. Austrija je iskorištavala rudu na industrijski način, izgradila dvije visoke peći i od tada započinje ekonomski uspon Vareša. Vareška okolica obiluje ne samo željeznom nego i drugim rudama, a veliko vareško blago jesu i njegove šume i priroda.
Na području općine Vareš nalazi se srednjovjekovni grad Bobovac, koji je bio sjedište bosanskih vladara od perioda vladavine bana Stjepana II Kotromanića (prva polovina 14. vijeka), preko svih bosanskih kraljeva i sve do prestanka bosanske samostalnosti turskim osvajanjem (1463. godine.), kao i drvena džamija na Karićima čija se gradnja vezuje za početak XVIII stoljeća, a negdje se spominje i da je to 1716. godina.
U Varešu se nalazi i Stari Kameni most, izgrađen između 16. i 17. vijeka. Vrlo je sličan većini jednolučnih mostova iz turskog doba i predstavlja posebnu vrijednost, ne samo izgledom, već i radi toga što ga u građevinsko-arhitektonskom smislu naučnici vežu za isti stil kao što je bio Stari most u Mostaru. Uz njega se veže legenda o neizmjernoj ljubavi između mlade kršćanke i mladića iz ugledne muslimanske obitelji- Anke i Akifa, u čiju spomen je ovaj most i nastao, a dao ga je izgraditi mladićev otac svojim bogatstvom, nakon tragične smrti mladih ljubavnika.
Bogat je arheološkim nalazištima iz raznih epoha - na nekoliko lokaliteta u okolini su pronađeni ostaci iz prahistorijskog perioda, poput bronzanih eksponata u Brgulama, a  na području općine Vareš evidentirane su i 24 nekropole sa 324 stećka. 
U centru gradića se, skoro jedna uz drugu, nalaze džamija, katolička i pravoslavna crkva kao i najstarija sačuvana katolička crkva u Bosni i Hercegovini iz 16. stoljeća, poznata kao Mala crkva - spomenik kulture nulte kategorije.
U srcu planine Zvijezde, u sl. Oćevija, nalaze se kovački majdani u kojima se već 800 godina  željezo kuje ručno, na tradicionalni način, uz pomoć vodene energije. Ovakav način kovanja željeza sačuvao se još samo na planini Schwarzwald u Njemačkoj. Planina Zvijezda je i pravi botanički vrt na kojoj se nalazi prirodni raritet tresetište “Đilda” sa endemičnom i ljekovitom biljkom gorčicom.
Obzirom da su izviđači ljubitelji i čuvari prirode, Vareš ih neće razočarati, jer područje obiluje različitim reljefnim oblicima sa očaravajućim pejsažima pogodnim za šetnje, bivake, zimovanja i logorovanja. U šetnji ovim predjelima otkrit ćete živopisne doline iznad kojih se uzdižu planine Zvijezda, Perun, Ravan planina i Greben, obrasle gustim, stoljetnim šumama smrče, jele i bukve. 
Oni koji su nas do sada posjetili kažu, da im je boravak u Varešu, nad kojim dominira planinska ljepotica Zvijezda, ispresijecana bistrim potocima i pjenušavim brzacima punim pastrmke i okupana u mirisu borove smole i cvrkuta raspjevanih ptica, pružio istinski užitak i nezaboravne uspomene. Probajte i vi!

                                                                           Dobro nam došli!

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1840

Jučer 6946

Ovaj Tjedan 20727

Ovaj Mjesec 180790

Ukupno 13965234

Currently are 99 guests and no members online